zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:53/1190)

Kapusta coolwrap na gęsto 113

podsmażona kiełbasa jałowcowa. PS: gołąbki też były fajne, w innej wersji.   Składniki główka kapusty 300 g surowego boczku pętko polskiej wędzonej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku passata pomidorowa 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz ziarnisty ziele angielskie liść laurowy ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku koperek     Przygotowanie Zdjąłem wierzchnie liście kapusty. Kapustę poszatkowałem(...)laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz. Dusiłem pod przykryciem.. Gdy kapusta zmiękła, dodałem passatę pomidorową, wymieszałem. Dusiłem pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dodałem łyżeczkę koncentratu pomidorowego, doprawiłem solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. No i na koniec posiekany koperek

R'n'G Kitchen
Ciasto pomidorowo – czekoladowe z orzechami włoskimi – bez mąki pszennej, bez dodatku tłuszczu i białego cukru 266

przy pieczeniu nabrały jeszcze więcej słodyczy. Testowałam na kilku osobach – nikt nie wyczuwał pomidorów w składzie i wszyscy zaskoczeni byli brakiem masła, czy oleju. W skrócie to ciasto pomidorowe, bezglutenowe, bez laktozy i bez cukru, które nadal jest smacznym ciastem ;p W wersji fit zróbcie tylko ciasto – jego kawałek świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie lub jako(...)Wykonanie CIASTO Pomidory oczyść z części przy ogonkach. Umyj je i zmiksuj wraz ze skórką i ziarenkami na gładka masę. Blenderem zmiksuj ugotowaną czerwoną fasolę. Dodaj jajka i masę pomidorową i miksuj do uzyskania jednolitej masy. W suchej misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową z mąką ryżową, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami, czyli cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową, kurkumą. Orzechy

Eat me! Fit me!
Jednogarnkowe spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym 194

patelni. Jednogarnkowe spaghetti to idealny pomysł na obiad dla początkujących, czy zabieganych kucharzy. Składniki: około 350 g makaronu spaghetti cebula 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki wody szklanka passaty pomidorowej 2 pomidory malinowe 500 g mięsa wieprzowego po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano płaska łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz Przygotowanie Na rozgrzanym oleju lub oliwie przysmażamy drobno posiekaną(...)kostkę pomidory. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 15-20 minut, aż makaron uzyska pożądaną miękkość. Artykuł Jednogarnkowe spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Spaghetti z sosem pomidorowym i brokułami 131

witaminek dodałam również brokuła. Pyszna wersja makaronu dla wegan i wegetarian. Zapraszam 😊 Składniki porcja dla 1-2 osób: sos: pomidory 3 szt, cebula pół szt, czosnek 1 ząbek, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, sos sojowy pół łyżki, bazylia suszona lub świeża do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: brokuł 150 g, makaron Spaghetti 100 g, Sposób przygotowania(...)kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pomidory się całkiem rozpadną to dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przez chwilę sos jeszcze gotujemy, a następnie ściągamy z ognia i miksujemy na gładko. Brokuła zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, kroimy

kulinarne odsłony pati
Bajgle pomidorowo-bazyliowe 178

już regularnie 2 razy w tygodniu, i przy pomyślnych wiatrach trafia mi się aż jeden. Postanowiłam zrobić wersję pod swój gust, czyli wytrawną. Na nic to się zdało, te pomidorowe dzieciakowi też smakują Tu znajdziecie bajgle na słodko i dokładną instrukcję(...)zakręcić. Składniki na 4-5 bajgli: 300 g mąki pszennej 180 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli łyżka suszonej bazylii 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka (4-5) połówek suszonych pomidorów’ mąka do podsypania Przygotowanie: W 3 łyżkach ciepłej wody rozpuść drożdże razem z łyżką cukru, odstaw na 15 minut, aż zaczyn się aktywuje. Jeżeli

greenscarf
Kokardkowa zapiekanka makaronowa 494

wykorzystać dowolnie wybrany makaron. W naszym wypadku będzie to makaron w kształcie kokardek. Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na zapiekankę 500g dowolnego makaronu 500g mięsa mielonego 500 ml passaty pomidorowej 50-60g parmezanu 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na sos beszamelowy 2 łyżki masła 4 łyżki mąki 400 ml mleka szczypta(...)będzie już podsmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy razem jeszcze przez kilka minut. Dno formy do pieczenia smarujemy odrobiną sosu beszamelowego, następnie układamy połowę makaronu, połowę sosu pomidorowego i pozostałą cześć sosu beszamelowego. Układamy pozostałą część makaronu, sosu pomidorowego i całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 18 st. C na ok. 10-15 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpeciki w sosie pomidorowym (na bazie pomidorów z puszki) 203

Pulpeciki w sosie pomidorowym to pomysł(...)prosty do przygotowania i bardzo smaczny obiad. Na blogu znajdziecie jeszcze inne przepisy na pulpeciki, np. rybne w sosie koperkowym (przepis TUTAJ ) lub z szynki polane kremowym sosem pomidorowym (przepis TUTAJ ). Dzisiejsza wersja pulpecików to pomysł na aromatyczne mięso obtoczone w lekkim sosie pomidorowym przygotowanym na bazie pomidorów z puszki. Pyszne połączenie smaków! 😋 Składniki na 4-6 porcji

Ugotować
Jak zrobić klasyczny sos pomidorowy? 157

Najlepszy klasyczny sos pomidorowy zrobisz oczywiście ze świeżych dojrzałych pomidorów i jest on podstawą do wielu dań. Doskonale pasuje do grillowanych warzyw, owoców morza, mięsa, makaronów czy pizzy. Kiedy opanujesz jego przygotowanie do perfekcji, będziesz w stanie dopasować go do wielu potraw. Można go przechowywać w słoikach i kiedy najdzie ochota, wykorzystać z takimi składnikami, jakie akurat masz pod ręką(...)Klasyczny sos pomidorowy: Składniki Świeże pomidory – 1 kg ( opcjonalnie pomidory z puszki ) 1 duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 kieliszek białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 kostka bulionu warzywnego Świeża bazylia Sól i pieprz Przygotowanie Zaczynamy od przygotowania pomidorów. Nacinamy ich skórkę w krzyż, wrzucamy do miski, zalewamy wrzącą

ale Pysznie
Zapiekanka ziemniaczano-pomidorowa z kapustą 171

pieprzem-u mnie passata była wystarczająco doprawiona). Na dno naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty - tak, by przykryły dno, a na niej rozkładamy plastry sera. Całość smarujemy łyżką sosu pomidorowego i układamy plastry ziemniaków w ten sposób, by zachodziły na siebie, posypujemy je przyprawą do ziemniaków, tymiankiem i majerankiem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wlewamy, tym razem znacznie większą część(...)sosu pomidorowego i oprószamy kaszą manną. Układamy drugą warstwę sera i kapusty - polewamy sosem, wsypujemy odsączoną fasolę i znów polewamy sosem - pozostałą częścią. Na wierzch układamy drugą warstwę z plastrów ziemniaków, tak, aby w połowie zatapiały się w sosie. Górę posypujemy przyprawą do ziemniaków, majerankiem, tymiankiem i słodką papryką w proszku oraz solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kolorowy Przepisownik
Letni obiad z cukinią 151

Skworcu sól himalajska (drobna) do smaku około 400 g kiełbasy – u mnie podwawelska 1/2 szklanki wody (wolimy rzadszą wersję, można dać mniej lub pominąć) opcjonalnie czubata łyżeczka przecieru pomidorowego olej do podsmażenia składników – u mnie rzepakowy Woj-len do podania: zielona pietruszka (opcjonalnie) Przygotowanie: Na oleju podsmażamy pokrojone drobno cebulki. Następnie dodajemy pokrojone papryki, podsmażamy. Kolejno dodajemy pokrojone(...)papryką, szczyptą pieprzu ziołowego, solą i czarnym mielonym pieprzem. Mieszamy. Jeśli tak jak my wolicie rzadsze leczo dodajemy na tym etapie wodę (maksymalnie 1/2 szklanki) i czubatą łyżeczkę przecieru pomidorowego. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu kilka minut, po czym dodajemy pokrojoną cukinię (ja swoją obrałam, ale jeśli macie młodą nie musicie tego robić). Dusimy pod przykryciem co jakiś czas

Słodkie okruszki
PODPŁOMYKI ZE ŚWIEŻĄ SALSĄ POMIDOROWĄ Z DODATKIEM MIĘTY 155

upieczenie podpłomyków i cieszę się, że nadarzyła się okazja upiec je w większym gronie. Cieniutki, rustykalny placek z bardzo lekkim nadzieniem zdecydowanie będę wypiekała częściej:) PODPŁOMYKI ZE ŚWIEŻĄ SALSĄ POMIDOROWĄ Z DODATKIEM MIĘTY PLACKI 200g mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 lub jeśli nie macie wystarczy mąka pszenna T500 2 łyżki stopionego masła 1/2 szklanki wody duża szczypta soli Wszystkie(...)Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na omączonym blacie lub rozklepać dłonią na pożądaną wielkość. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni , placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do wypieków. SALSA POMIDOROWA 1 duży mięsisty pomidor mała cienka cukinia pół czerwonej cebuli ząbek czosnku sól, pieprz do smaku łyżka oliwy DODATKOWO garść świeżej mięty do posypania wierzchu 4 łyżki greckiego jogurtu

Pieguskowa Kuchnia
ROLOWANA LAZANIA ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I KARCZOCHAMI 137

mrożonego szpinaku 1 słoiczek marynowanych karczochów 1/4 szkl parmezanu 1/4 łyżeczki suszonej bazylii szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki płatków suszonej papryki słodkiej op. tartej mozzarelli sól, pieprz SOS POMIDOROWY 2 puszki pomidorów w kawałkach 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru masło do wysmarowania naczynia do zapiekania Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody(...)ricotta, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmrożony i dokładnie odsączony szpinak, drobno pokrojone karczochy, parmezan, bazylię, paprykę i gałkę muszkatołową,.Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować sos pomidorowy: na dużej patelni podsmażyć czosnek i cebulkę, dodać pomidory i chwilkę pogotować. Doprawić do smaku cukrem, ew. solą i zblendować na gładki sos. Na każdy kawałek makaronu nałożyć po sporej łyżce

Pieguskowa Kuchnia
Faszerowane podudzia kurczaka w boczku, z fasolką szparagową - z jednej patelni 208

uniwersalnym daniem zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci są właśnie faszerowane podudzia kurczaka, owinięte boczkiem i przygotowane na jednej patelni w towarzystwie fasolki szparagowej . Całość duszona w sosie pomidorowym - czego chcieć więcej? Nooo... może jeszcze ziemniaków, ryżu lub kaszy ;))) Tego typu danie robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Bardzo nam posmakowało, szczególnie dzieciom - moje(...)mięsa mielonego 300 g fasolki szparagowej żółtej 300 g fasolki szparagowej zielonej 1 duża cebula kilka plastrów boczku (użyłam 24, czyli po 2 na każde poudzie) 500 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka przyprawy kebab-gyros sól i pieprz do smaku natka pietruszki do podania woda wykałaczki/dratwa Sposób przygotowania: Podudzia

Kolorowy Przepisownik
Pizza - historia prawdziwa 177

Pizza, ewenement na skalę światową. Ten płaski placek posmarowany sosem pomidorowym i posypany serem mozzarella uwielbiany jest przez miliony. Ale kto go wymyślił, jak ewoluował? Prawdziwa historia pizzy zaczyna się we Włoszech ... a może w Grecji - no chyba, że w Egipcie?? Tak naprawdę każdy z tych krajów może sobie przypisać wynalezienie pizzy, wszystko bowiem zależy od samej definicji pizzy(...)mocno przypominających ówczesną pizzę np. poprzez nałożenie na płaski chleb oleju oraz kurczaka, czosnku, sera i pieprzu. Ten przepis jest najbliższy odzwierciedleniu nowoczesnej pizzy.  Zapytacie: A gdzie sos pomidorowy? Jak to się stało, że pizza wygląda teraz zupełnie inaczej? Pomidory to owoc amerykański a jak zapewne pamiętacie z lekcji historii szanowny pan Krzysztof Kolumb odkrył ją dopiero

Better Life By Auntie Ju
Hamburger pizza czyli meatzza 130

mój jedyny udział w przygotowaniu to poniekąd pomysł, zdjęcia i konsumpcja. Typowo męska pizza, z wołowiną w cieście na pizze w formie burgera, z wierzchem z salami, z sosem pomidorowym i chyba kilogramem sera. Doprawdy doskonałe połączenie w wykonaniu dwóch niezawodnych kucharzy, którzy są moimi przyjaciółmi i gotują cudnie. Danie, które ma chyba milion kalorii ale dla takich chwil(...)Składniki (na 6 porcji): ciasto na pizze z  tego  przepisu  500 gram dobrej jakości mielonej wołowiny  100 gram salami  1 papryka czerwona  sos pomidorowy z  tego  przepisu 750 gram żółtego sera czerwona cebula  czosnek  sólo i pieprz  250 gram pieczarek oliwa z oliwek do smażenia Przygotuj ciasto na pizze

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania