mąki ryżowej 400 g wody 10 g świeżych drożdży 30 g oliwy z oliwek 8 g soli Nadzienie: 500 g pulpy pomidorowej 350 g mozzarelli szynka bazylia Drożdże rozpuść w wodzie. Mąkę wsyp do miski dodaj rozpuszczone drożdże i bardzo szybko wymieszaj. Dodaj oliwę i sól i wymieszaj dokładnie. Wyrabiaj ciasto(...)objętość. Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Ręce obsyp mąką i z ciasta uformuj placek średnicy 28-30 cm. Placki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. W międzyczasie mozzarelle pokrój w plastry. Po wskazanym czasie połóż plastry mozzarelli oraz szynkę na pizzy i piecz przez kolejne
Kuchnia bezglutenowaprzygotowywaniu gołąbków - robi je najlepsze na świecie pod każda postacią. Dziś moja wariacja z kaszą jaglaną, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Gołąbki przygotowałam w moim ulubionym warzywno pomidorowym sosie. Gołąbki bez zawijania - dla leniwych Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 100 g ryżu 100 g kaszy jaglanej 600 g kapusty białej 1/2 pęczka koperku(...)jajko sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowani olej do smażenia sos: 1 duża lub 2 małe cebule 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 500 ml passaty pomidorowej w kartoniku (przecieru) około 300-400 ml wody olej 1 szczypta rozmarynu 1 szczypta oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż i kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilekkość, pulchność. Ciasto jest bardzo pyszne i świetnie się z nim pracuje, nie rwie się, nie klei. Rewelacja :-) Pizzę możecie przygotować z dowolnymi dodatkami, ja robiłam z sosem pomidorowym, pieczarkami, szynką i żółtym serem, całość posypałam oregano i bazylią. Przepis jest bardzo wydajny, wychodzi z niego około 10 średniej wielkości pizz. Ale dość pisania, przejdźmy(...)zimnego mleka -250 g sera białego chudego -2 jajka -10 łyżek oleju -2 łyżki czubate cukru -1 łyżeczka soli -500g mąki pszennej tortowej -5 dag drożdży świeżych SOS POMIDOROWY -2 duże ząbki czosnku -5 łyżek oliwy z oliwek -1 słoiczek koncentratu pomidorowego (około 3-4 łyżki spore) -5 łyżek wody -oregano i bazylię do smaku -troszkę pieprzu i soli
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMiękkie, krągłe, smaczne... W pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym... Najlepiej smakują z makaronem... Uwielbiane przez dzieci i dorosłych... Klopsiki! :) Około 35 szt. * pierś z indyka- 500 g * pulpa pomidorowa- 800 ml * woda- 200 ml (ew. bulion warzywny/rosół) * kasza manna- 5 łyżek * cebula- 2 małe * czosnek- 1 duży ząbek * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * słodka papryka mielona- 1 płaska(...)moje są ciut mniejsze niż orzech włoski) i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Kiedy pulpeciki będą lekko rumiane, dodać pokrojoną cebulę, posiekany ząbek czosnku, chwilę podsmażyć, wlać pulpę pomidorową oraz wodę. Doprawić suszoną włoszczyzną i dusić pod przykryciem około 15 minut. Odkryć, doprawić cukrem, solą oraz pieprzem, podsmażyć jeszcze jakieś 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawać
Kraina Miodem PłynącaBazylia Oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Cukinię pokroić w grube plastry ok 1,5 cm (ewentualnie gdy macie cienką cukinię pokrójcie ją wzdłuż). Czosnek posiekaj i dodaj do passaty pomidorowej. Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Duś do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia sosu. Pieczarki pokrój w plastry. Podduś lub usmaż. Plastry cukinii posmaruj sosem(...)pomidorowym. Na to ułóż pieczarki oraz pokrojoną w paski szynkę. Posyp startym serem. Piecz w 180 stopniach ok. 15-20 minut do roztopienia sera. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówjeśli komuś nie przeszkadzają pojedyncze pozostałe ości (zresztą bardzo drobne i miękkie) może je spokojnie zjeść, dostarczając sobie dodatkowo sporej dawki wapnia. Zapraszam na śledzie ... Śledzie pieczone w sosie pomidorowym okrągłe naczynie żaroodporne około 22 cm 1 kg wypatroszonych świeżych śledzi (bez ogonów, głów i płetw) 500 g przecieru pomidorowego (passaty) 3 średnie cebule pokrojone w kostkę 3 ziela(...)angielskie 1 listek laurowy ¼ szkl zwykłego octu 0,5 szkl. oleju 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Piekarnik nagrzać do 200 °C . Przecier pomidorowy wraz z resztą składników (oprócz śledzi) umieścić w garnku i gotować na małym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie przygotować naczynie żaroodporne. Gorącą zalewę rozprowadzić na dnie naczynia. Na to położyć pierwszą warstwę śledzi
Posadzone i zjedzonerodzinny niedzielny obiad, to pyszne klopsiki w sosie pomidorowym z przepisu Nigelli. To jest imprezowy pewniak! Któż nie lubi delikatnych mielonych klopsików z dodatkiem żółtego sera, w sosie pomidorowym doprawionym czosnkiem i oregano? To stary przepis Nigelli, z jednej z jej pierwszych książek z 2001 roku " Nigella gryzie" . Ja to danie poznałam niedługo później i regularnie robię(...)trochę większe od orzecha włoskiego. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Placek czeski Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym źródło - Nigella gryzie (z moim zmianami) Klopsiki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartego sera (daję taki gatunek, jaki mam akurat w domu) 1 ząbek
Posadzone i zjedzoneDelikatne i pyszne mięsne KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM zasmakują zarówno... Artykuł Klopsiki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEProsta sałatka paprykowo – pomidorowa do grilla i nie tylko! Można(...)dowolnie modyfikować podając np. z różnymi sosami, bądź wzbogacając o inne warzywa. Zobacz również inne przepisy na sałatki na grilla tutaj -> Sałatki do grilla. Prosta sałatka paprykowo – pomidorowa do grilla – Składniki: 1 duża czerwona papryka pół zielonej papryki 1 mała […] The post Prosta sałatka paprykowo – pomidorowa do grilla i nie tylko appeared first
Kulinarne Przebojeprzekrojone wzdłuż i wydrążone z miąższu) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 marchewka 10 pieczarek 3 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru masło klarowane do smażenia tarty żółty ser do posypania faszerowanych bakłażanów sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra - wedle(...)zmieni kolor i będzie gotowe dodaj pomidorowo - pieczarkowy sos. Wszystko razem dobrze wymieszaj, chwilę podduś. Bakłażany posyp lekko żółtym serem (zostaw jeszcze na wierzch). Następnie faszeruj mięsno-pomidorowym sosem bakłażany, posyp tartym serem. Piecz bez termoobiegu na środkowej półce w temp. 180C przez około 20-30 minut. Życzę Wam smacznego
Zasmakuj KuchniSpaghetti inaczej Emotikon kiss Makaron z dyni piżmowej z sosem pomidorowym Cukinia na pascie ze szpinaku i riccoty świeża bazylia oregano czosnek paprykowe pomidory ViolaPassion Po raz pierwszy zrobiłam obiadek w takiej postaci znudzona nuda ,postanowiłam zaszaleć i jest super. SKŁADNIKI: 700 dag. mięsa mielonego jedna sucha bułka (namoczona w mleku i wyciśnięta) 2 jajka(...)wiem że można kupić gotowe makarony z warzyw,pokażę zdjęcie co prawda jest to cukinia wykonanie do innego dania,ale zachęcam go zakupu takiego gadżetu SOS POMIDOROWY: WEDLE UPODOBAŃ możecie kupic gotowy,albo próbować swoich sił Ja zawsze kupuje sok pomidorowy dla mnie to baza,dodaje świeże pomidory wcześniej spażone i obrane ze skórki,blenduje dodaję czosnek,suchą
Viola cooks with passionfakt, iż nie ginie on w obróbce cieplnej. Przetwory pomidorowe zawierają co prawda mniej witamin, jednak zawarty w nich likopen jest łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu. Po przetworach pomidorowych mamy go 2-3 razy więcej we krwi niż po świeżych. Popularne łączenie pomidorów i ogórków w jednej sałatce to zły pomysł, gdyż obecny w ogórkach enzym zabija witaminę
Garniec Magaliepatisony 200 g mielonej karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szalotka oliwa sól pieprz listki świeżej bazylii 150 ml bulionu warzywnego Sos : pulpa pomidorowa koncentrat pomidorowy suszona bazylia cukier 1 cebula olej słonecznikowy sól Przygotowanie Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę. Na ok. 50 ml rozgrzanej oliwy wrzuciłem posiekaną cebulę(...)mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos bazyliowy. Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia , skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał. Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i piekłem jeszcze 20-25 minut
R'n'G Kitchensuszonymi pomidorami i ziołami. Jak się okazało to niecodzienne zestawienie jest bardzo smaczne, a pierożki są idealne jako przekąska, na piknik albo krótką wycieczkę. PIEROGI PIECZONE z POMIDOROWYM FARSZEM i ZIOŁAMI Składniki: (na ok. 18 szt) ciasto: 200 g mąki 60 g masła 1 jajko 7 g drożdży instant szczypta soli farsz: 2 małe pasztety Wielkopolskie(...)Profi o smaku pomidorowym 1 duży ząbek czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów garść świeżej bazylii garść świeżego tymianku dodatkowo do posmarowania pierogów: 1 jajko 3 łyżki mleka Przygotowanie: ciasto: Mąkę, drożdże, jajko oraz sól przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ścierką do lodówki na ok. 1 godzinę. farsz: Pasztety
Bon appetit mon amieformy, następnie położyć paprykę, podsmażoną cebulę, selera i marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki indyka, jeśli jest ze skórą, to skórą do góry. Wszystko zalać wodą lub bulionem z przecierem pomidorowym, tak by całe kawałki mięsa były zanurzone w płynie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 - 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić stan upieczenia indyka
Kuchcik gotuje