Mięso mielone i sos pomidorowy w bardzo prostej lazanii Wiosenne porządki w kuchni zazwyczaj skutkują u mnie w kulinarnych inspiracjach. Zawsze odnajdę wtedy jakąś paczkę zapodzianego w czeluściach szafek składnika, z którym potem eksperymentuję przy gotowaniu. Tak było i tym razem. W roli głównej: makaron do lazanii ! Kupiłam go dobrych kilka miesięcy temu, zachomikowałam na tyłach półki i kompletnie zapomniałam(...)naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm: FARSZ MIĘSNY: 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula - duża 5 ząbków czosnku - duże 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów - krojone 1 mały koncentrat pomidorowy [80g] sos tabasco - do smaku 1 łyżka sosu sojowego pieprz ziołowy, sól cebulowa, estragon, bazylia, oregano, papryka czerwona, czosnek granulowany - do smaku olej do smażenia SOS BESZAMELOWY: 1/2 kostki
Grunt to przepis!nich pyszne dania. Ja zrobiłam kolorowe spaghetti z pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem zielonego groszku. Palce lizać. Składniki: 250 g makaronu Spaghetti Tricolore Primo Gusto 500 g przecier pomidorowy śródziemnomorski Primo Gusto 0,5 puszki groszku konserwowego 1 mniejsza cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić(...)zdjąć z pieca. Doprawić sos do smaku. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente według czasu podanego na opakowaniu. Na talerz nałożyć porcję makaronu i obficie polać sosem pomidorowym z groszkiem. Inspiracja
Ala piecze i gotujekalafiorem. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała przygotować czegoś ciekawszego ze śródziemnomorskim twistem. I tak powstało dzisiejsze danie, wariacja na temat szakszuki, czyi jajek gotowanych w aromatycznym sosie pomidorowym. Mój sos został przyprawiony nasionami kopru włoskiego, kminem rzymskim, kurkumą i chilli, smakami świetnie współgrającymi z różyczkami kalafiora. Polecam na sycące śniadanie albo ciepłą kolację z dodatkiem świeżego chleba(...)puszki i wymieszaj z zawartością patelni. Dopraw solą i cukrem lub syropem daktylowym. Gotuj przez 8-10 minut, aż smaki się przegryzą. Dodaj różyczki kalafiora i wymieszaj z sosem pomidorowym. Zrób w sosie 4 wgłębienia, następnie wbij w nie ostrożnie jajka. Polecam wbić je najpierw do małej miseczki, każde osobno, aby upewnić się, że jajko jest świeże i żółtko
Chilli Czosnek i Oliwapodałam z makaronem, bo nie miałam ziemniaków, a już nie miałam możliwości pójścia do sklepu, oraz z sosem pomidorowym . Już wcześniej wiedziałam, że dobrze skomponują się z sosem pomidorowym, bo niespełna rok temu przygotowałam gołąbki z młodej kapusty z mielonym mięsem i kaszą gryczaną i oczywiście w sosie pomidorowym. To był mój debiut, jeśli chodzi samodzielne przygotowanie
Anioszek w kuchniUwielbiam je! Pozwalają na wyczarowanie z "niczego" czegoś pysznego! Tym razem przygotowałam zapiekankę z jarmużem i mięsem mielonym pieczoną w sosie moooocno pomidorowym! Skusicie się? :) Zapiekane w sosie pomidorowym muszle z jarmużem i mięsem mielonym Składniki na farsz: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 250 g świeżego jarmużu 1 cebula 4 ząbki czosnku przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma oraz(...)kurkumą. Całość dusimy około 20-25 minut. Muszle lekko podgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Składniki na sos: 4 pomidory 1 czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kminek mielony, bazylia Pomidory obieramy ze skórki: w tym celu należy je naciąć z dołu, a następnie zalać
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Odwiedziliśmy niedawno turecką restaurację. Jedliśmy między innymi ezme, czyli pyszną paprykowo - pomidorową sałatkę. Uświadomiłam sobie, że miałam ją już od dawna w planach, ale nigdy nie udało mi się jej zrobić. Sałatka którą nam podano była raczej łagodna, ja wolę wersję którą jedliśmy w Stambule, czyli mocno ostrą. Ostrość regulujcie dodając więcej lub mniej papryczki chili i harissy.Robiłam(...)pomidorów 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1-2 papryczki chili lub jalapeno 1 łyżeczka harissy lub innej ostrej pasty paprykowej ( lub do smaku) 1 łyżka pasty pomidorowej 1/2 pęczka pietruszki 10 listków mięty 2 łyżki oliwy 1 łyżka melasy z granatów (opcjonalnie) 1 -2 łyżki soku z cytryn sól sumak Antep Isot papryka - turecki czarny pieprz
Stare Garyukrywam, że trochę wymaga pracy, o czym świadczy długość sposobu przygotowania. Ale warto. Jeśli jednak macie mało czasu, zróbcie polentę, upieczcie warzywa, a na końcu polejcie wszystko gotowym pomidorowym sosem lub domową passatą . Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem z pieczonych warzyw i wina Składniki (na 4 porcje): na pieczone warzywa*: 8 małych marchewek, obranych i przekrojonych wzdłuż(...)dać tymianek, świeży lub suszony. na sos: 80-100 g upieczonych warzyw 125 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml wody (lub bulionu warzywnego jeśli akurat masz) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku na serową polentę: sól 200 g polenty (kaszki kukurydzianej) - u mnie błyskawicznej 30 g masła 40 g startego parmezanu Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni
Chilli Czosnek i Oliwamiędzyczasie przyuważyłam tak zachęcający do przygotowania przepis na blogu Kardamonovy , że ugotowaną fasolę podzieliłam na 2 porcje. I tak, dziś przygotowałam jej pieczoną wersję- w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym, z dodatkiem kiełbaski, a 'breton' będzie jutro :) A wracając do przepisu, to fasolka smakuje naprawdę wybornie, z resztą zróbcie i przekonajcie się sami- a przyznacie mi rację :))) Porcja(...)osób: * fasola Jaś- 300 g * ulubiona kiełbaska/kabanosy- 200 g * passata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze) * papryka żółta/czerwona- 1 duża * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * paprykczka chili- 1 mała * majeranek suszony-1 łyżka * słodka papryka- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * oliwa- do smażenia Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody
Kraina Miodem Płynącabardzo wybrednych osób jakie znam jadła tą zapiekankę aż jej się uszy trzęsły. To chyba najlepsza rekomendacja. Składniki (na 6-8 porcji): Sos mięsny pomidorowy: 750 gram mielonej wołowiny 250 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona szczypta soli i pieprzu lampka czerwonego wina szczypta kuminu i wędzonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Sos beszamelowy(...)dużym naczyniu żaroodpornym (lub w dużej blaszce) układam ciasno plastry bakłażana. Niech na siebie zachodzą. Następnie układam plastry ugotowanych ziemniaków, również ciasno. Na warzywa wylewam cały sos mięsno- pomidorowy a na nim układam ponownie plastry bakłażana i plastry ziemniaków. Na całość wylewam sos beszamelowy i posypuję zapiekankę serem. Formę z zapiekanką umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni
Mango PapajaParmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast w Apulii kiełbasę. Ja przygotowałam prostą wersję neapolitańską. Zapiekanka może być świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ryb lub stanowić samodzielne danie. Polecam Składniki: 2 większe bakłażany 500 g passaty pomidorowej(...)lepiej, bo zapiekanka będzie za tłusta) przez 3 minuty z każdej strony. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę, po chwili czosnek i zeszklić. Dodać passatę pomidorową, oregano, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu kilka minut. Następnie wrzucić posiekaną świeżą bazylię i wymieszać. Na dnie formy do zapiekania rozsmarować trochę sosu i ułożyć warstwę bakłażana
Oryginalny smaktosunkowo niewielki dodatek alkoholu łagodzi bóle głowy i ciała . No i taka jest przyziemna historia Bloody Mary. Z drugiej strony zapewne, niewielu z was słyszało o klasycznym przyprawionym pomidorowym koktailu bez wódki, ale za to podawanym z zimnymi krewetkami, zwanym Shrimp Cocktail. Nie pamiętam w jakich to było okolicznościach, ale kiedy po raz pierwszy spotkałam się ze Shrimp Cocktail(...)jako „klin” przy świątecznym śniadaniu. Hallelujah! Koktail krewetkowy „Krwawa krewetkowa Maryja” Składniki (na 4 osoby) : 20 ugotowanych krewetek (z ogonem) 1 1/2 szklanki, gęstego soku pomidorowego (świeżego lub puszkowanego, najlepiej z uprzednio zagrilowanych pomidorów) 4 łyżki świeżo startego chrzanu (można zastąpić słoikowym) 2 łyżki sosu Worcestershire (kliknij po przepis) sok z 3 cytryn (zostawić kilka plasterków
Jem więc Jestemfarsz mięsa z ryżem podmieniłam zdrowszym, lekkostrawnym mięsem z indyka, a ryż kaszą gryczaną. Zimowe kolorowe danie nie tylko fantastycznie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Całość zapieczona w aromatycznym sosie pomidorowym. Zapraszam! Składniki: 500 g czerwonej papryki (3-4 sztuki) 200 g ugotowanej kaszy gryczanej (2 woreczki) 250 g mięsa z udźca indyczego 1 małe jajko 1 mała cebula sól(...)łyżeczka cukru sól, pieprz oregano, tymianek Wykonanie: mięso z indyka zmielić razem z cebulką, dodać przyprawy, jajko i wymieszać. Dodać pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej, wymieszać powtórnie przygotować sos pomidorowy. Drobno pokrojoną cebulkę i ząbek czosnku zeszklić na łyżce masła. Wlać pomidory z puszki, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu kilka minut w międzyczasie ściąć górę papryk, wydrążyć środek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomidorowym Składniki: - 1 duża biała kapusta - 1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe) - 2 torebki ryżu - 1 duża cebula - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 100 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki - 500 ml przecieru pomidorowego Pudliszki - 200 ml śmietany 18 % - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie około10 minut. Cebulę kroimy(...)wkładamy wszystkie gołąbki i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Calość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie mięka wyjmujemy na talerz, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Msało roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy i całość
Kulinarne życieRobiłam już muszle nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami a teraz zapraszam na wersję z mięsnym farszem. Muszle z mięskiem zatopione są w gęstym sosie pomidorowym. składniki: 16-18 makaronowych muszli 400 g mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 cebula sól,pieprz 400 g passaty pomidorowej zioła włoskie ser grana padano olej do smażenia Przygotować farsz mięsny(...)ziołami włoskimi. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, u mnie naczynko prostokątne 18x25. Makaronowe muszle ugotować al'dente, dobrze osączć i przestudzić. Nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie pomidorowym. Na wierzchu posypać drobno startym serem grana padano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. Od razu po wystawianiu z piekarnika posypać jeszcze raz serem
Monia miesza i gotujeczosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, kminek mielony Zaczynamy od przygotowania farszu. Kurczaka kroimy w kostkę(...)farszu gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz imbirem, papryką i gałką - po 2-3 łyżeczki. W międzyczasie możemy rozpocząć przygotowanie sosu pomidorowego. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie. Zalewamy mlekiem i gotujemy do rozpuszczenia wszystkich grudek (można sobie pomóc blenderem - bardzo przyspiesza otrzymywanie klarownego sosu). Doprawiamy szczyptą soli
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!