zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:60/1190)

Spaghetti w sosie pomidorowym z groszkiem 172

nich pyszne dania. Ja zrobiłam kolorowe spaghetti z pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem zielonego groszku. Palce lizać. Składniki: 250 g makaronu Spaghetti Tricolore Primo Gusto 500 g przecier pomidorowy śródziemnomorski Primo Gusto 0,5 puszki groszku konserwowego  1 mniejsza cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz, cukier do smaku  Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić(...)zdjąć z pieca. Doprawić sos do smaku. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente według czasu podanego na opakowaniu. Na talerz nałożyć porcję makaronu i obficie polać sosem pomidorowym z groszkiem. Inspiracja

Ala piecze i gotuje
Danie z jajem. Szakszuka kalafiorowa. 226

kalafiorem. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała przygotować czegoś ciekawszego ze śródziemnomorskim twistem. I tak powstało dzisiejsze danie, wariacja na temat szakszuki, czyi jajek gotowanych w aromatycznym sosie pomidorowym. Mój sos został przyprawiony nasionami kopru włoskiego, kminem rzymskim, kurkumą i chilli, smakami świetnie współgrającymi z różyczkami kalafiora. Polecam na sycące śniadanie albo ciepłą kolację z dodatkiem świeżego chleba(...)puszki i wymieszaj z zawartością patelni. Dopraw solą i cukrem lub syropem daktylowym. Gotuj przez 8-10 minut, aż smaki się przegryzą. Dodaj różyczki kalafiora i wymieszaj z sosem pomidorowym. Zrób w sosie 4 wgłębienia, następnie wbij w nie ostrożnie jajka. Polecam wbić je najpierw do małej miseczki, każde osobno, aby upewnić się, że jajko jest świeże i żółtko

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety mielone z kaszą gryczaną i żółtym serem 211

podałam z makaronem, bo nie miałam ziemniaków, a już nie miałam możliwości pójścia do sklepu, oraz z sosem pomidorowym . Już wcześniej wiedziałam, że dobrze skomponują się z sosem pomidorowym, bo niespełna rok temu przygotowałam gołąbki z młodej kapusty z mielonym mięsem i kaszą gryczaną i oczywiście w sosie pomidorowym. To był mój debiut, jeśli chodzi samodzielne przygotowanie

Anioszek w kuchni
Zapiekane w sosie pomidorowym muszle z jarmużem i mięsem mielonym 287

Uwielbiam je! Pozwalają na wyczarowanie z "niczego" czegoś pysznego! Tym razem przygotowałam zapiekankę z jarmużem i mięsem mielonym pieczoną w sosie moooocno pomidorowym! Skusicie się? :) Zapiekane w sosie pomidorowym muszle z jarmużem i mięsem mielonym Składniki na farsz: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 250 g świeżego jarmużu 1 cebula 4 ząbki czosnku przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma oraz(...)kurkumą. Całość dusimy około 20-25 minut.   Muszle lekko podgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut.  Składniki na sos: 4 pomidory 1 czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kminek mielony, bazylia Pomidory obieramy ze skórki: w tym celu należy je naciąć z dołu, a następnie zalać

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ezme - turecka sałatka 233

Odwiedziliśmy niedawno turecką restaurację. Jedliśmy między innymi ezme, czyli pyszną paprykowo - pomidorową sałatkę. Uświadomiłam sobie, że miałam ją już od dawna w planach, ale nigdy nie udało mi się jej zrobić. Sałatka którą nam podano była raczej łagodna, ja wolę wersję którą jedliśmy w Stambule, czyli mocno ostrą. Ostrość regulujcie dodając więcej lub mniej papryczki chili i harissy.Robiłam(...)pomidorów 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1-2 papryczki  chili lub jalapeno 1 łyżeczka harissy lub innej ostrej pasty paprykowej ( lub do smaku) 1 łyżka pasty pomidorowej 1/2 pęczka pietruszki 10 listków mięty 2 łyżki oliwy 1 łyżka melasy z granatów (opcjonalnie) 1 -2 łyżki soku z cytryn sól sumak Antep Isot papryka - turecki czarny pieprz

Stare Gary
Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem 190

ukrywam, że trochę wymaga pracy, o czym świadczy długość sposobu przygotowania. Ale warto. Jeśli jednak macie mało czasu, zróbcie polentę, upieczcie warzywa, a na końcu polejcie wszystko gotowym pomidorowym sosem lub domową passatą . Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem z pieczonych warzyw i wina Składniki (na 4 porcje): na pieczone warzywa*: 8 małych marchewek, obranych i przekrojonych wzdłuż(...)dać tymianek, świeży lub suszony. na sos: 80-100 g upieczonych warzyw 125 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml wody (lub bulionu warzywnego jeśli akurat masz) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku na serową polentę: sól 200 g polenty (kaszki kukurydzianej) - u mnie błyskawicznej 30 g masła 40 g startego parmezanu Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczona fasolka z papryką i kiełbaską 172

międzyczasie przyuważyłam tak zachęcający do przygotowania przepis na blogu Kardamonovy , że ugotowaną fasolę podzieliłam na 2 porcje. I tak, dziś przygotowałam jej pieczoną wersję- w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym, z dodatkiem kiełbaski, a 'breton' będzie jutro :) A wracając do przepisu, to fasolka smakuje naprawdę wybornie, z resztą zróbcie i przekonajcie się sami- a przyznacie mi rację :))) Porcja(...)osób: * fasola Jaś- 300 g * ulubiona kiełbaska/kabanosy- 200 g * passata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze) * papryka żółta/czerwona- 1 duża * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * paprykczka chili- 1 mała * majeranek suszony-1 łyżka * słodka papryka- 1 łyżeczka  * sól, pieprz- do smaku * oliwa- do smażenia Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody

Kraina Miodem Płynąca
Moussaka (musaka) 187

bardzo wybrednych osób jakie znam jadła tą zapiekankę aż jej się uszy trzęsły. To chyba najlepsza rekomendacja. Składniki (na 6-8 porcji): Sos mięsny pomidorowy: 750 gram mielonej wołowiny 250 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona szczypta soli i pieprzu lampka czerwonego wina szczypta kuminu i wędzonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Sos beszamelowy(...)dużym naczyniu żaroodpornym (lub w dużej blaszce) układam ciasno plastry bakłażana. Niech na siebie zachodzą. Następnie układam plastry ugotowanych ziemniaków, również ciasno. Na warzywa wylewam cały sos mięsno- pomidorowy a na nim układam ponownie plastry bakłażana i plastry ziemniaków. Na całość wylewam sos beszamelowy i posypuję zapiekankę serem. Formę z zapiekanką umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni

Mango Papaja
Parmigiana di melanzane 256

Parmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast w Apulii kiełbasę. Ja przygotowałam prostą wersję neapolitańską. Zapiekanka może być świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ryb lub stanowić samodzielne danie. Polecam Składniki: 2 większe bakłażany 500 g passaty pomidorowej(...)lepiej, bo zapiekanka będzie za tłusta) przez 3 minuty z każdej strony. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę, po chwili czosnek i zeszklić. Dodać passatę pomidorową, oregano, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu kilka minut. Następnie wrzucić posiekaną świeżą bazylię i wymieszać. Na dnie formy do zapiekania rozsmarować trochę sosu i ułożyć warstwę bakłażana

Oryginalny smak
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 317

tosunkowo niewielki dodatek alkoholu łagodzi bóle głowy i ciała . No i taka jest przyziemna historia Bloody Mary. Z drugiej strony zapewne, niewielu z was słyszało o klasycznym przyprawionym pomidorowym koktailu bez wódki, ale za to podawanym z zimnymi krewetkami, zwanym Shrimp Cocktail. Nie pamiętam w jakich to było okolicznościach, ale kiedy po raz pierwszy spotkałam się ze Shrimp Cocktail(...)jako „klin” przy świątecznym śniadaniu. Hallelujah! Koktail krewetkowy „Krwawa krewetkowa Maryja” Składniki (na 4 osoby) : 20 ugotowanych krewetek (z ogonem) 1 1/2 szklanki, gęstego soku pomidorowego (świeżego lub puszkowanego, najlepiej z uprzednio zagrilowanych pomidorów) 4 łyżki świeżo startego chrzanu (można zastąpić słoikowym) 2 łyżki sosu Worcestershire (kliknij po przepis) sok z 3 cytryn (zostawić kilka plasterków

Jem więc Jestem
Papryka faszerowana mięsem z indyka i kaszą gryczaną w sosie pomidorowym 170

farsz mięsa z ryżem podmieniłam zdrowszym, lekkostrawnym mięsem z indyka, a ryż kaszą gryczaną. Zimowe kolorowe danie nie tylko fantastycznie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Całość zapieczona w aromatycznym sosie pomidorowym. Zapraszam! Składniki: 500 g czerwonej papryki (3-4 sztuki) 200 g ugotowanej kaszy gryczanej (2 woreczki) 250 g mięsa z udźca indyczego 1 małe jajko 1 mała cebula sól(...)łyżeczka cukru sól, pieprz oregano, tymianek Wykonanie: mięso z indyka zmielić razem z cebulką, dodać przyprawy, jajko i wymieszać. Dodać pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej, wymieszać powtórnie przygotować sos pomidorowy. Drobno pokrojoną cebulkę i ząbek czosnku zeszklić na łyżce masła. Wlać pomidory z puszki, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu kilka minut w międzyczasie ściąć górę papryk, wydrążyć środek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki w sosie pomidorowym 163

pomidorowym Składniki: - 1 duża biała kapusta - 1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe) - 2 torebki ryżu - 1 duża cebula - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 100 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki - 500 ml przecieru pomidorowego Pudliszki - 200 ml śmietany 18 % - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie około10 minut. Cebulę kroimy(...)wkładamy wszystkie gołąbki i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Calość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie mięka wyjmujemy na talerz, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Msało roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy i całość

Kulinarne życie
Makaronowe muszle z mięsem mielonym 195

Robiłam już muszle nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami a teraz zapraszam na wersję  z mięsnym farszem. Muszle z mięskiem zatopione są w gęstym sosie pomidorowym. składniki: 16-18 makaronowych muszli 400 g mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 cebula sól,pieprz 400 g passaty pomidorowej zioła włoskie ser grana padano olej do smażenia Przygotować farsz mięsny(...)ziołami włoskimi. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, u mnie naczynko prostokątne 18x25. Makaronowe muszle ugotować al'dente, dobrze osączć i przestudzić. Nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie pomidorowym. Na wierzchu posypać drobno startym serem grana padano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. Od razu po wystawianiu z piekarnika posypać jeszcze raz serem

Monia miesza i gotuje
Zapiekane penne z jarmużem w sosie pomidorowym 176

czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, kminek mielony Zaczynamy od przygotowania farszu.  Kurczaka kroimy w kostkę(...)farszu gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli.  Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz imbirem, papryką i gałką - po 2-3 łyżeczki. W międzyczasie możemy rozpocząć przygotowanie sosu pomidorowego. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie. Zalewamy mlekiem i gotujemy do rozpuszczenia wszystkich grudek (można sobie pomóc blenderem - bardzo przyspiesza otrzymywanie klarownego sosu). Doprawiamy szczyptą soli

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Proste ciasto na pizzę 228

ciasto: 500 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 5 łyżek oliwy z oliwek 300 ml ciepłej wody 50 g drożdży Składniki na sos: 300 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (bez skórki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula 1 łyżka masła sól pieprz oregano zioła prowansalskie W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy(...)przyprawy, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy przestudzonym sosem pomidorowym. Pieczemy 15 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni, po tym czasie wyciągamy, dokładamy dowolne składniki i pieczemy kolejne 15-20 minut. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy