zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:62/1190)

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym 148

sosie. Jestem pewna, że będą smakowały nie tylko osobom na diecie. Polecam! Składniki : Na pulpeciki : 500g mielonego mięsa indyczego 1 jajko 2 garście bułki tartej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Na sos : 1 szalotka 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy  1 puszka krojonych pomidorów (400g) 500ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego(...)cukru szczypta cynamonu sól, pieprz Przygotowanie: Pulpeciki : Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Z mięsa ulepić małe pulpeciki, odłożyć na bok. Sos pomidorowy : Szalotkę drobniutko pokroić i przesmażyć na łyżce oliwy aż się lekko zeszkli, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, chwilę smażyć. Wlać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, dodać zioła i przyprawy

Codzienne Gotowanie
Pizza margherita "margarita" 197

gustu osobom, które nie lubią jeść pizzy z dużą ilością składników.  Składniki na pizzę dla 2 osób: spód do pizzy, np. połowa porcji  z tego przepisu sos pomidorowy   (lub 2 duże pomidory) 2 pomidory, np. limy 1 kulka sera mozzarella zioła prowansalskie Surowy spód do ciasta podzielić na mniejsze części, z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować(...)pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Rady : - ciasto na pizzę nie trzeba dzielić na mniejsze kawałki; można przygotować 1 dużą pizzę, -domowy sos pomidorowy można zastąpić sosem ze świeżych pomidorów, które należy pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Następnie dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażyć

Ugotować
"Pizza" z bakłażana z mozzarellą i pomidorami 219

mozzarellą i pomidorami przepis własny Składniki (dla 2 osób): 1 duży bakłażan 6 łyżek sosu pomidorowego*  6 łyżek tartego sera mozzarella 3 łyżki sera parmezan 1 pomidor garść liści bazylii oliwa sól, świeżo mielony pieprz * Jako sosu możecie użyć passaty pomidorowej (kupnej lub domowej ), kupnego sosu pomidorowego w słoiku lub też przygotować sos samodzielnie z pomidorów z puszki(...)piekarnika i piecz przez 15 minut. W międzyczasie usuń gniazdo nasienne z pomidora i pokrój go na plastry.  Wyjmij blachę z piekarnika. Każdy plaster bakłażana posmaruj łyżką sosu pomidorowego. następnie posyp startą mozzarellą i parmezanem. Na wierzchu ułóż plasterki świeżego pomidora i listki bazylii. Wstaw z powrotem do piekarnika i zapiekaj przez 5-10 minut, aż ser się roztopi

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie w pomidorach 183

złoty kolor około 10 minut. Wodę zagotować  z octem, solą, cukrem i przyprawami dodajemy pomidory z cebulą, przecier pomidorowy oraz sos paprykowo - pomidorowy wszystko razem zagotować. Usmażone śledzie układamy w słoiku zalewamy gorącą zalewą pomidorową zakręcamy mocno odstawiamy do przestygnięcia przykrywając ściereczką kuchenną. Wystudzone słoiki przechowujemy w lodówce do miesiąca. Do dłuższego przechowania należy słoiki ze śledziami pasteryzować

kgwjanczewo
Ravioli z wody pomidoowej z ricootą i suszonymi pomidorami. 190

szkl liści bazylii 3/4 szkl wody 2 g agaru opakowanie sera ricotta  1 łyżka tartego parmezanu 6 suszonych pomidorów garść orzechów włoskich sól, pieprz do smaku Woda pomidorowa:  Pomidory umieszczamy w misie miksera, solimy i miksujemy. Całość umieszczamy w kilkukrotnie złożonej(...)gazie na sitku, które ustawiamy na jakimś naczyniu i pozwalamy wodzie spokojnie skapywać. Nie należy tego wyciskać, kiedy płyn wyciekający zacznie być już czerwony i mętny sitko zdejmujemy. Wodę pomidorową  150 ml łączymy z 2 g agaru i dokładnie mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 2 min. Następnie wylewamy ją na płaskie talerze cienką warstwą

Malinowe Pocałunki
Tarta z warzywami 138

Tarta z warzywami jest łatwa do zrobienia, bardzo syta i pyszna. Gotowanie danie najlepiej podawać z sosem pomidorowym. Polecam na przepyszne śniadanie Jajecznica zapiekana doda nam siły i pobudzi nasz organizm do działania. Składniki: Ciasto: 300 g. mąki pszennej 150 g. masła 1 jajko 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 3 łyżeczki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1/2 pętka kiełbasy śląskiej 4 łyżki groszku konserwowego 2 marchwie 50 g. startego sera żółtego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Do dużej miski włożyć wszystkie składniki na ciasto, a następnie masło posiekać ze składnikami i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i wylepić formę do pieczenia tart. Ciasto przykryć papierem

Smaczne Potrawy
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 172

Doprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie, bulion już na pewno jest słony!). W pół szklanki zimnej wody musimy dokładnie rozmieszać dwie pełne łyżki mąki pszennej. Wlewamy ją do pomidorowego bulionu, cały czas mieszając. Gotujemy całość do zgęstnienia. Gołąbki zalewamy sosem, posypujemy świeżym wiosennym koperkiem. Jak u Was je się gołąbki? Same? W końcu to pełnowartościowy posiłek i bez dodatków(...)kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa z indyka 2 woreczki brązowego ryżu, ugotowane wg przepisu na opakowaniu 750ml rosołu, może być z kostki 1 jajko 100g dobrego przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej (np. Vegety Natur, Delikat Knorr’a) ½ łyżeczki pieprzu 2 pełne łyżki mąki pszennej duża cebula ząbek czosnku sól pieprz cząber majeranek olej kawałek masła

Karo in the Kitchen
Papryka marynowana w soku pomidorowym 238

Papryka marynowana w soku pomidorowym Kolejny świetny przepis na smaczną paprykę . Ta wersja spokojnie może służyć jako sałatka do obiadu lub pikle na kanapki . Papryka jest słodko ostro-kwaśna , idealna . Smak zdecydowanie różni się od zwykłej marynowanej , a jak wiemy nic tak do siebie nie pasuje jak pomidor,papryka i czosnek , tak więc udane trio na zimowe(...)Składniki na 5 słoików 0,5 l : 3 kg grubościennej czerwonej papryki w typie block 1 kg cebuli 6 ząbków czosnku 2 łyżki soli zalewa : 1 l soku pomidorowego -gęstego 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 łyżka chilli jedna łyżka oleju na jeden słoik Paprykę oczyszczamy z nasion i białych błonek , kroimy w paski lub inaczej jeśli ktoś woli

Ogrodnik w podróży
Pszenno- żytni naleśnik szpinakowy z pieczarkami i z sosem pomidorowym 146

żytnich jajko szklanka wody sól 2 lub 3 kulki mrożonego szpinaku  (W razie potrzeby dodaj więcej mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie) Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy pół szklanki wody szczypta cynamonu roztarty  goździk sól pieprz szczypta cukru łyżeczka octy czerwonego z czerwonego wina Farsz: pieczarki ząbek czosnku natka pietruszki cebula sól   i ziołowy(...)pietruszki. W wysokim naczyniu przygotuj ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki. Smaż na małej ilości oleju cienkie placki. W rondlu rozcieńcz koncentrat pomidorowy z wodą tak aby uzyskać konsystencję sosu. Dodaj szczyptę cukru trzcinowego lub białego, cynamon i proszek z goździka. Po kilku minutach dodaj odrobinę octu czerwonego

AZgotuj!
Wegetariańska pizza 198

robotem około 5 minut, aż będzie jednolite. 3. Odstawić na 1h do wyrośnięcia. 4. Sos pomidorowy: Z puszki pomidorów odlać wodę i zostawić same pomidory. Zmiksować z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. 5. Cukinię i pieczarki pokroić w plasterki. Papryki(...)paski. 6. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. 7. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. 8. Rozwałkować na cienki placek. Przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć wszystkie warzywa. Posypać porwaną mozzarellą i serem żółtym. 9. Piec przez 15 minut. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Pizza ze świeżymi i suszonymi pomidorami inaczej + domowe sosy do pizzy 126

plastry 5 pomidorów suszonych, pokrojonych w paski 1 kula sera mozzarella świeża bazylia Sos czosnkowy: 1/2 szklanki jogurtu greckiego koperek 1-2 ząbki czosnku Sos pomidorowy: 1 szalotka 1/2 szklanki passaty pomidorowej bazylia, oregano sól i pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut(...)około 18 minut. Wyciągam, posypuję świeżą bazylią. Podaję z sosami. Sos czosnkowy Posiekany czosnek i koperek mieszam z jogurtem greckim. Sos pomidorowy: Na łyżce oliwy smażę drobno posiekaną szalotkę. Doprawiam ziołami oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodaję passate pomidorową i całość duszę 3 minuty

Mango Papaja
Roladki z bakłażana z salsą z pomidorów 210

pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. 5. Gdy warzywa wystygną dodajemy do nich serek i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. 6. Ostudzone plastry bakłażana smarujemy farszem, zawijamy w zgrabne roladki. Salsa pomidorowa: 1. Pomidory myjemy, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę chili lub sosu z chili oraz łyżkę oliwy. Doprawiamy(...)smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Roladki podajemy na liściach różnych sałat lub rukoli w towarzystwie salsy pomidorowej. Niebo w gębie! Smacznego

W kuchni Katie
Sepia w greckim sosie na musie z bakłażana 198

bakłażana natomiast przygotować według greckiego oryginalnego przepisu który podaję oddzielnie .To jest grecki przysmak.Na musie z bakłażana zawsze podaje się owoce morza,ośmiornicę lub wołowinę czy też baraninę w pomidorowym sosie Kokkinisto. Na końcu do gotowego musu wmieszać posiekany drobno szczypiorek Na talerzu umieścić porcję musu na nim porcję pysznych kawałków mątwy w sosie. Do tego kieliszek tego samego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym. 197

przepis dostałam od mojej Kierowniczki, za co bardzo dziękuję. Danie jest naprawdę pyszne, łatwe w przygotowaniu, czyli idealne na szybki obiad. Polecam!!! Składniki na spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym porcja dla 2 osób 200 g makaronu spaghetti 2 średnie cebule lub 1 duża 1 ząbek czosnku 1 puszka tuńczyka w kawałkach (bez różnicy, czy w wodzie(...)oleju) 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki wody olej 1/3 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżeczka świeżej, drobno pokrojonej sól pieprz cukier       Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na sporej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojone cebulki. Gdy będą już szkliste dodajemy drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażymy (nie dłużej niż 60 sekund

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania