zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:59/1190)

Bakłażany faszerowane sosem bolognese i pieczarkami 126

przekrojone wzdłuż i wydrążone z miąższu) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 marchewka 10 pieczarek 3 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego  2 średnie pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru masło klarowane do smażenia tarty żółty ser do posypania faszerowanych bakłażanów sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra - wedle(...)zmieni kolor i będzie gotowe dodaj pomidorowo - pieczarkowy sos. Wszystko razem dobrze wymieszaj, chwilę podduś. Bakłażany posyp lekko żółtym serem (zostaw jeszcze na wierzch). Następnie faszeruj mięsno-pomidorowym sosem bakłażany, posyp tartym serem. Piecz bez termoobiegu na środkowej półce w temp. 180C przez około 20-30 minut. Życzę Wam smacznego

Zasmakuj Kuchni
Spaghetti z makaronem z dyni piżmowej 184

Spaghetti inaczej   Emotikon kiss   Makaron z dyni piżmowej z sosem pomidorowym  Cukinia na pascie ze szpinaku i riccoty świeża bazylia oregano czosnek paprykowe pomidory ViolaPassion Po raz pierwszy zrobiłam obiadek w takiej postaci znudzona nuda ,postanowiłam zaszaleć i jest super. SKŁADNIKI: 700 dag. mięsa mielonego  jedna sucha bułka (namoczona w mleku i wyciśnięta) 2 jajka(...)wiem że można kupić gotowe makarony z warzyw,pokażę zdjęcie co prawda  jest to cukinia wykonanie do innego dania,ale zachęcam go zakupu takiego gadżetu  SOS POMIDOROWY: WEDLE UPODOBAŃ możecie kupic gotowy,albo próbować swoich sił Ja zawsze kupuje sok pomidorowy dla mnie to baza,dodaje świeże pomidory wcześniej spażone i obrane ze skórki,blenduje dodaję czosnek,suchą

Viola cooks with passion
Ciasto filo z pomidorami i ricottą 181

fakt, iż nie ginie on w obróbce cieplnej. Przetwory pomidorowe zawierają co prawda mniej witamin, jednak zawarty w nich likopen jest łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu. Po przetworach pomidorowych mamy go 2-3 razy więcej we krwi niż po świeżych. Popularne łączenie pomidorów i ogórków w jednej sałatce to zły pomysł, gdyż obecny w ogórkach enzym zabija witaminę

Garniec Magalie
Patisony nadziane 88

patisony 200 g mielonej karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szalotka oliwa sól pieprz listki świeżej bazylii 150 ml bulionu warzywnego Sos : pulpa pomidorowa  koncentrat pomidorowy suszona bazylia cukier 1 cebula olej słonecznikowy sól   Przygotowanie   Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę. Na ok. 50 ml rozgrzanej oliwy wrzuciłem posiekaną cebulę(...)mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos bazyliowy. Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia , skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał. Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i piekłem jeszcze 20-25 minut

R'n'G Kitchen
Pierogi pieczone 179

suszonymi pomidorami i ziołami. Jak się okazało to niecodzienne zestawienie jest bardzo smaczne, a pierożki są idealne jako przekąska, na piknik albo krótką wycieczkę.   PIEROGI PIECZONE z POMIDOROWYM FARSZEM  i ZIOŁAMI Składniki:  (na ok. 18 szt) ciasto: 200 g mąki 60 g masła 1 jajko 7 g drożdży instant szczypta soli farsz: 2 małe pasztety Wielkopolskie(...)Profi o smaku pomidorowym 1 duży ząbek czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów garść świeżej bazylii garść świeżego tymianku dodatkowo do posmarowania pierogów: 1 jajko 3 łyżki mleka Przygotowanie: ciasto: Mąkę, drożdże, jajko oraz sól przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ścierką do lodówki na ok. 1 godzinę. farsz: Pasztety

Bon appetit mon amie
Indyk pieczony z ryżem i warzywami 198

formy, następnie położyć paprykę, podsmażoną cebulę, selera i marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki indyka, jeśli jest ze skórą, to skórą do góry. Wszystko zalać wodą lub bulionem z przecierem pomidorowym, tak by całe kawałki mięsa były zanurzone w płynie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 - 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić stan upieczenia indyka

Kuchcik gotuje
KOUNOUPIDI KAPAMA czyli KALAFIOR PO GRECKU – kuchnia grecka 212

Dziś zabieram Was w podróż do Grecji! Mam dla Was przepis na Kounoupidi Kapama czyli przepyszny kalafior duszony w aromatycznym sosie pomidorowym. Ciężko wymówić, ale gwarantuję, że smakiem każdy się zachwyci! Danie proste, szybkie, smaczne i bardzo tanie! Zapewne znajdą się tacy, którzy dziwić będą się na widok cynamonu dodawanego do potrawy z warzyw , ale gwarantuję Wam , że cynamon(...)dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora, smażymy 5 minut, dodajemy cynamon i dużą szczyptę brązowego cukru, a następnie wlewamy wodę oraz passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiem 174

gotowe. Warzywa nie muszą być zmiksowane na gładką masę, mogą być większe kawałki, to nic nie szkodzi. Banalnie prosty przepis, który trudno żeby się nie udał! Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiem   Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min   Ilość porcji: 4 Składniki 500g makaron(...)mnie bezglutenowy) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 2 papryki średnie 1 cukinia garść listków świeżego oregano 1 łyżka kozieradki ½ łyżeczki papryki ostrej 500g passaty pomidorowej (u mnie Napoli) garść szpinaku pieprz, sól do smaku Wykonanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na głęboką patelnię dodać olej kokosowy i krótko podsmażyć posiekaną cebulę oraz starty

Apetyt na Zielone
KURCZAK TIKKA MASALA 239

Duże kawałki kurczaka marynowane w jogurcie naturalnymi i orientalnych przyprawach, a następnie krótko obsmażone na dużym ogniu i ugotowane w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego.  Przygotowanie dania możecie rozłożyć w czasie i zamarynować mięso dzień wcześniej. W kolejnym dniu obsmażyć je i ugotować w gęstym sosie pomidorowo-kokosowym. Najlepiej smakuje z ugotowanym białym ryżem i mięciutkim(...)kurkumy 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego / roztartego w moździerzu ¹⁄₂ łyżeczki garam masala ¹⁄₄ łyżeczki chili w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka oleju SOS 500 ml passaty pomidorowej / polecam  CIRIO 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego roztartego w moździerzu

cool and minty
FASOLKA PO BRETOŃSKU 155

drobnej suchej fasoli 700 g passaty pomidorowej/ polecam  CIRIO 200 g suszonej kiełbasy dobrej jakości 100 g boczku parzonego / oczyszczonego ze skóry i kostek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 duża cebula  1 łyżka masła 2 łyżki oliwy   PRZYPRAWY  3 ziarna ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej(...)minuty. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy 1 minutę. Dodajemy passatę pomidorową, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut. Pomidory z przyprawami i czosnkiem dodajemy do gotującej się fasoli (w momencie dodawania pomidorów

cool and minty
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 115

Gołąbki to potrawa półmięsna, z farszem ryżowym zawiniętym w liście białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest, mięso mielone, ryż lub kasza. Gołąbki są prużone i podawane z sosem pomidorowym. Dzisiaj do gołąbków dodałam suszone pomidory co znacznie wzbogaciło ich smak(...)łyżeczki przecieru pomidorowego wywar z gotowania gołąbków 200 ml wody  sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18 %                                                                  PRZYGOTOWANIE

Kulinarne Fantazje Marioli
Pomidorowe ziemniaki 144

Pomidorowe ziemniaki to ciekawa propozycja na zastąpienie tradycyjnych gotowanych ziemniaków niekiedy z masłem i śmietaną lub mlekiem na gotowane ziemniaki(...)pomidorami i cebulką. Taka forma podania gotowanych ziemniaków pasuje do każdego dania mięsnego. Z poniżej podanych ilości przygotowała cztery porcje: dla dwójki dzieci i dwójki dorosłych. Składniki na: Pomidorowe ziemniaki około 500g ziemniaków dwie […] The post Pomidorowe ziemniaki appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Gołąbki z młodej kapusty 327

mnie na 6 sporych gołąbków) główka młodej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku  1 torebka białego ryżu sól, pieprz, słodka papryka Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki bulionu sól, pieprz, cukier, vegeta Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno(...)każdej strony aż kapusta się zezłoci. Następnie dolewamy 1-2 szklanki bulionu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie. Gdy gołąbki będą już gotowe przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie podlewamy całość wodą, w której gotowały się gołąbki, lub bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem

My simple kitchen
Pizza wcale nie jest trudna (dodatkowo przepis na dwa sosy) 191

pierwszym zdjęciu widać pizzę z sosem pomidorowym nie miksowanym i boki naturalnie wyrośnięte, nie nadziane serem, poniższe zdjęcia ukazują pizzę z bokami nadzianymi serem i z sosem pomidorowym zmiksowanym to takie przykłady. Ps. Często mieszam ser żółty z mozarellą, tak nam smakuje najbardziej. Składniki na 2 pizze 32 cm średnicy każda: ok. 3,5 szklanki mąki pszennej najlepiej(...)wyrośnięcia na około godzinę, latem nawet krócej, bo w kuchni jest wtedy bardzo gorąco. Jak widzisz na zdjęciach boki można wypełnić serem żółtym, tak też jest pysznie ;) SOS POMIDOROWY: 1 puszka pomidorów krojonych cukier sól suszona bazylia czosnek Tu nie bój się eksperymentować. Kiedyś taki sos miksowałam, aby był gładki, a od jakiegoś czasu odpuszczam sobie tą czynność, no chyba

Blondynka Gotuje
Polpette al sugo 171

Polpette al sugo Kuchnia włoska, któż jej nie lubi ? Zadowoli najbardziej kapryśne podniebienia. Dzisiaj jest to potrawa z mięsa wołowego i passaty pomidorowej w roli głównej. Te dwa składniki z dodatkiem przypraw, ziół, szalotki i czosnku tworzą bardzo oryginalne smaczne danie o nazwie Polpette al sugo. Wystarczy dobry gatunek(...)mięsa, kilka wymienionych składników, 25 minut wolnego czasu, dobrych chęci oraz 4 zgłodniałych gości. Składniki: 500 g zmielonej wołowiny (z dobrego źródła, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika) 500 g passaty pomidorowej 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka - peperoncino 2 kromki chleba 1/2 szklanki mleka  2 jajka od szczęśliwych kurek 1 pęczek natki pietruszki 50 g startego parmezanu

Wino Francja Kuchnia