się w kwiatach. Następnie obcinamy kwiaty w ten sposób, aby pozostały nam tylko żółte płatki. Możemy to zrobić np. nożyczkami. Można też nie obcinać zielonych części, ale wtedy nasza nalewka będzie mieć zielonkawo - szary kolor, a tak to będzie mieć złocisty kolor. Kwiaty wsypujemy do słoja, zalewamy alkoholem wymieszanym z 1 szklanką ( 250 ml ) wody, dodajemy plasterki cytryny ( cytryna musi(...)słoja z naszym nalewem, mieszamy dokładnie. Możemy to zrobić np. poprzez wstrząśnięcie słojem. Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy do sklarowania. Klarowanie może potrwać kilka miesięcy. Gdy nasza nalewka jest już klarowna, zlewamy ją ostrożnie znad osadu, osad filtrujemy, płyny łączymy ze sobą . Trunek rozlewamy do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zamykamy. Na butelki naklejamy etykiety z opisem
Przepisy i porady kulinarnewymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 10 dni. W tym czasie często poruszaj słojem, aby miód się całkiem rozpuścił. Następnie zlej syrop i połącz go ze wcześniej zlanym nalewem. Nalewkę odstaw jeszcze na 3 miesiące w szczelnie zamkniętym słoju. W tym czasie trunek będzie się klarował. Klarowną nalewkę zlej ostrożnie znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny. Rozlej trunek do butelek(...)ciemne i chłodne miejsce do jesieni. Naleweczka ta ma bursztynowy kolor oraz żywiczno - miodowy smak. Doskonała jest na przeziębienia, chrypkę i kaszel. R ada : Pędy sosny na nalewkę zbieramy na przełomie kwietnia i maja, z dala od zakładów przemysłowych i dróg. Pamiętajmy, aby nie zrywać wszystkich pędów z jednej gałązki, trzeba zostawić kilka, aby drzewko mogło sobie rosnąć
Przepisy i porady kulinarneprzefiltruj. Płyn wlej do czystego słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na kolejne 3 miesiące. Po tym czasie zlej trunek znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny. Nalewka ta wytrąca dość dużo osadu, ale nie musi ona być idealnie klarowna. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu(...)Nalewka jest gotowa do picia. N alewka jest kwaskowata, kolor ma lekko żółty. Mocno rozgrzewa, dlatego jest doskonała na zimowe dni. Picie tej nalewki pomoże nam wzmocnić nasz organizm przed przeziębieniem
Przepisy i porady kulinarneczasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko lub gazę . Otrzymany płyn przefiltruj, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc, w tym czasie trunek nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. N alewka ta ma piękny pomarańczowo - złoty kolor, jest aromatyczna o lekko korzennym smaku. Podana(...)amiast laski wanilii możemy dać jedno opakowanie cukru z prawdziwą wanilią. Zamiast białego cukru możemy dać cukier trzcinowy lub brązowy, możemy też dać połowę cukru i połowę miodu, wtedy nalewka będzie zdrowsza i będzie mieć trochę inny smak i aromat, warto po eksperymentować, zobaczymy co nam najlepiej przypadnie do gustu. N alewka ta przyda nam się podczas przeziębienia, zawiera
Przepisy i porady kulinarneOdczekaj, aż resztki płynu od kapią z owoców. Otrzymany nalew wlej do czystego słoja, słój zamknij wieczkiem i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 3 miesiące. Następnie klarowną nalewkę zlej ostrożnie znad osadu, osad przefiltruj np. przez watę , połącz płyny ze sobą . Rozlej trunek do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw jeszcze na co najmniej(...)złocisty kolor, jej smak jest lekko owocowy z niedużą nutą słodyczy i oryginalnym aromatem trawy żubrowej. N alewkę tę możemy wykonać bez dodatku cukru, otrzymamy wtedy nalewkę wytrawną. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój
Przepisy i porady kulinarnepomocą drewnianej pałki. Otrzymany płyn przefiltruj, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek jeszcze na 4 - 6 dni, po tym czasie nalewka jest gotowa do picia(...)Zastosowanie naleweczki : N alewkę z owoców jarzębiny stosuje się dla wzmocnienia pracy serca, a także w zaburzeniach trawienia. P ijemy 1 łyżkę stołową nalewki zmieszaną z niedużą ilością przegotowanej letniej wody
Przepisy i porady kulinarnegrypę zbliża się wielkimi krokami, niejednokrotnie farmaceutyki nie pomagają, a my szukamy tradycyjnych rozwiązań, które wzmocnią naszą odporność i szybko postawią nas na nogi. Wtedy przyda się ta prozdrowotna nalewka, która może zastąpić połowę apteczki. Rozgrzewający imbir o właściwościach antybakteryjnych, cytryna pełna witaminy C wspomagającej układ odpornościowy i miód, który jest absolutnym płynnym złotem. Zróbcie ją już dziś, bo musi(...)odpowiednio długo leżakować. Niezbędna w każdym domu! Do zrobienia nalewki przyda się duży słoik. Ja używam takiego z kranikiem, ale nie jest to wymagane, wystarczy naczynie o pojemności ok. 1,5l. Nalewka imbirowa: 200g świeżego imbiru 4 duże cytryny 100g cukru 100ml miodu ok. 1,2l wódki Cytryny sparzamy we wrzątku i kroimy je w ósemki. Imbir kroimy
Cooking Monsterwstrząsaj słojem. Następnie zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną , płyny połącz ze sobą. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na pół roku, w tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. R ada : Aby otrzymać 1 i 1/2 l alkoholu 70 % należy zmieszać(...)spirytusu 95 % z 435 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Nalewka ta ma herbaciano - złotawy kolor, jest kwaskowata i lekko gorzkawa, to za sprawą owoców jarzębiny. Warto ją sobie zrobić, jest zdrowa i ma ciekawy smak i aromat. Polecam ! P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne
Przepisy i porady kulinarnepłyny ze sobą , przefiltruj przez bibułę lub gazę. Trunek wlej do czystego słoja, słój zamnij wieczkiem i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 3 miesiące. W tym czasie nalewka będzie się klarować. Po tym czasie zlej ostrożnie, aby nie zmącić osadu płyn znad osadu. Osad przefiltruj, połącz płyny ze sobą , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety(...)opisem. Nalewkę odstaw jeszcze w ciemne miejsce na 6 miesięcy. N alewka ta ma kolor markowego koniaku, im dłużej leżakuje, tym jej smak bardziej się harmonizuje. W szystkie nalewki na owocach głogu regularnie pite w niewielkich ilościach wspomagają pracę serca. R ada : Aby otrzymać 2 l alkoholu 50 % należy zmieszać 1060 ml spirytusu
Przepisy i porady kulinarnewstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przygotuj syrop z wody i cukru. Wodę zagotuj z cukrem, zbierz szumowiny, wystudź. Zimny syrop wlej do słoja z nalewką , słój ponownie szczelnie zamknij wieczkiem , wstrząśnij nim i odstaw jeszcze na tydzień. Następnie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, wyciśnij resztki soku z owoców np. za pomocą drewnianej pałki(...)bibułę filtracyjną , rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Trunek odstaw na 4-5 miesięcy w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarneskładniki się zmieszały. Następnie przecedź przez gęste sitko lub gazę , przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Odstaw w ciemne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. R ada : Aby otrzymać 2 l spirytusu 60 % należy zmieszać 1260 ml spirytusu(...)przegotowanej i ostudzonej wody. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł
Przepisy i porady kulinarnenasłoneczniony parapet na 3 tygodnie. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Nalewka jest gotowa do picia. S tosowanie naleweczki : Pijemy w przypadku problemów z żołądkiem po 1 małym kieliszku 2-3 razy dziennie. R ada : Aby otrzymać(...)spirytusu 70 % należy zmieszać 185 ml spirytusu 95 % z 73 ml przegotowanej i ostudzonej wody. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka
Przepisy i porady kulinarneparę dni wstrząśnij słojem. Następnie przecedź całość przez gęste sitko, a otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Po około 2 tygodniach nalewka jest gotowa do picia. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić(...)Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
Przepisy i porady kulinarne