nalewka - 4783 przepisów (strona:24/319)

Nalewka kukułkowa 89

Zrobienie tej nalewki jest niezwykle proste a efekt jest niesamowity. To idealny pomysł na świąteczny prezent wystarczy, że kilka dni przed świętami przygotujecie porcje lub dwie nalewki i kupicie ładne ozdobne butelki. Jest jeszcze inny sposób na zrobienie nalewki kukułkowej do którego nie używa się mleczka, wystarczy 500 g kukułek wsypać do 500 ml wódki i codziennie potrząsać do całkowitego(...)rozpuszczenia. Ale to dużo dłuższy proces. NALEWKA KUKUŁKOWA Przygotowanie: 30 minut SKŁADNIKI: – 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (400-500 g) – 500 ml wódki – 300 g cukierków kukułek PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlej mleko skondensowane niesłodzone i dodaj do niej cukierki. Podgrzewaj na niewielkim ogniu mieszając, do czasu kiedy cukierki całkowicie się rozpuszczą a całość zgęstnieje. Po rozpuszczeniu przestudź masę cukierkową

nietylkopasta.pl
Nalewka truskawkowa 181

własnie teraz, na przełomie czerwca i lipca można zebrać lub kupić najsmaczniejsze Polskie truskawki a ma to znaczenie gdy chcemy przygotować nalewkę truskawkową. Aromat, smak i kolor to są najważniejsze cechy dobrej nalewki. Składniki (na niecałe 3l nalewki): ponad 3kg najsmaczniejszych truskawek  1 kg cukru 1 litr spirytusu Przygotowanie : Truskawki płuczemy w wodzie, oczyszczamy ze szypułek i osuszamy(...)dolewamy spirytus, mieszamy i odstawiamy na ok 5 tygodni w chłodne i "spokojne" miejsce. Po 5 tygodniach (wskazane na butelce zapisać sobie datę) z słoja wyciągamy truskawki a samą nalewkę przelewamy do butelek. Nalewkę warto przefiltrować i najprostszym  a zarazem skutecznym sposobem jest włożenie najzwyklejszej gazy do lejka. Gotową, zabutelkowaną  nalewkę odstawiamy ponownie w chłodne miejsce aby dojrzała

Mechanik w kuchni
Nalewka na Boże Narodzenie 148

też pomysleć już o domowych likierach - wkrótce na blogu pojaiw się mała ściągawka odnośnie napojów alkoholowych -, które wymagają kilku tygodni na przegryzienie się.  Dziś natomiast zapraszam Was na nalewkę na Boże Narodzenie, którą wypatrzyłam u Edyty z bloga  Madame Edith . Edytka zrobiła ją na bazie wódki i spirytusu, ja nie lubię aż tak mocnyxh nalewek, więc spirytus pominęłam(...)zdjęciach pokazałam Wam dwie fazy przygotowania tego napoju: tuż po zalaniu i około 2 tygodnie po nim. Zobaczycie, że nalewka nabrała pieknego koloru i przestała być mętna. Jest badzo aromatyczna i korzenna - no przecież musiałam troszkę wspóbwać 😋. Będzie cudowym dodatkiem do świątecznej kawy i deserów. Nalewka tuż po nastawieniu Nalewka na  Boże Narodzenie Czas przygotowania: 20 minut + czas

Kulinarne przygody Gatity
Żenicha kresowa. Nalewka różano ziołowa 173

Kolejna z moich domowych nalewek, ale nie taka zwyczajna nalewka z róży . Żenicha miała kiedyś swoje ukryte znaczenie. Nastawiano ją w domach gdzie na wydaniu była jakaś panna. Gąsior z nalewką stawiano w oknie i było to jakby ogłoszenie matrymonialne znaczące "uwaga, w tej chałupie jest panna do wzięcia!" Było nawet powiedzenie ludowe związane z żenichą(...)dojrzeje ta nalewka, za mąż pójdzie nasza dziewka!". U mnie panny na wydaniu nie ma więc nalewka nie stoi na widoku, ale może poczęstuję nią kandydatkę na synową? Jak myślicie? Zobacz inne przepisy na domowe nalewki Smacznej Pyzy Receptury na żenichę różniły się, czasami nawet bardzo, i były przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Podstawą jednak zawsze była

Smaczna Pyza
Imbirówka 144

cyklu dobrodziejstw domowej spiżarni, bo żeby można było jesienią i zimą delektować się smakiem tej rozgrzewającej nalewki musimy nastawić ją na wiosnę, aby swoje odstała. To jedna z zacniejszych nalewek jakie maiłam okazję kosztować, choć niezmiennie liderką jest dla mnie aroniówka. Przepis podaję Wam na 3 do 3.5 litra gotowej nalewki, możecie ją oczywiście zmodyfikować wg. swoich potrzeb. Składniki(...)imbiru - 6 dużych cytryn - 1/2 litra miodu - 30 dag cukru białego lub trzcinowego Jeśli robicie nalewkę na spirytusie to dodajcie: - 2,1 litra spirytusu - 0,9 litra wody przegotowanej, ostudzonej wody Jeśli robicie nalewkę na wódce dodajcie: - 3 litry wódki Po dodatki warto zajrzeć na  www.Skworcu.com.pl Wykonanie: 1. Przygotowujemy duży słój. Cytryny parzymy wrzątkiem i dokładnie szorujemy pod bieżącą

Apetyczna babeczka
Imbir w alkoholu 128

Pięciu Przemian". Autorka pisze, że w czasie podróży po Azji, przez pierwsze dni, kiedy organizm był najbardziej wrażliwy na nieznane mu dotąd bakterie, po każdym posiłku zażywała łyżeczkę imbirowej nalewki. Dzięki temu uniknęła nieprzyjemnych sensacji. Kilka lat temu miałam ciężkie zatrucie pokarmowe się w czasie wyjazdu wakacyjnego, gdybym miała tą nalewkę zapewne nie doszłoby do tego. Po przeczytaniu tej książki(...)chwili namysłu przygotowałam nalewkę imbirową. I teraz niestraszne mi surowe owoce morza:)  Nalewka imbirowa pomaga również w kłopotach żołądkowych po zjedzeniu ciężkostrawnego, tłustego posiłku. W podróż zabieram nalewkę na spirytusie, którą trzeba rozcieńczyć wodą.  tak jest ekonomiczniej, mam w apteczce podróżnej niewielką butelkę, z której można otrzymać po rozcieńczeniu, co najmniej 2 razy tyle nalewki. Nalewka ma jeszcze

Codziennik Kuchenny
Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach 130

Zazwyczaj każdego roku przygotowujemy kilka rodzajów nalewek  malinowych, które jesienią i zimą są niezastąpione - rozgrzeją, poprawią nastrój i przywołają wspomnienie lata, o walorach zdrowotnych nie wspominając :) Poniższe przepisy na przepyszne nalewki na malinach pochodzą z drugiego wydania książki "Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne" Andrzeja Fiedoruka , najlepszego moim zdaniem specjalisty w dziedzinie produkcji wszelkich alkoholowych smakołyków. Recenzja książki(...)Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne" jest dostępna tutaj Nalewka malinowa Składniki 0,5 l spirytusu 1,5 kg malin 1 kg cukru 0,5 l wody Przygotowanie Połowę przebranych, wymytych i osączonych malin wsypujemy do naczynia. Zalewamy owoce spirytusem, tak aby były całkowicie przykryte alkoholem i pozostawiamy do następnego dnia. Zlewamy spirytus z malin i zalewamy nim pozostałe maliny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
nalewka z nektarynek 238

nalewka  z nektarynek        Soczyste owoce nektarynek o delikatnym aromacie i smaku, poddane procesowi niespiesznego leżakowana odwdzięczą nam się delikatnym wyrobem o harmonijnym smaku. A jeżeli  nasz wyrób wzbogacimy dodatkiem koniaku, to nalewka zyska niezwykle oryginalny charakter. składniki 1 kg nektarynek 0,33 l wódki 0,33 l koniaku 0,33 l spirytusu(...)pół i wyjmujemy z nich pestki (zostawiamy trzy całe owoce) i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem.  Do słoja dokładamy również nektarynki z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte).  Całość mieszamy i szczelnie zamykamy.  Słój odstawiamy w nasłonecznione miejsce  i czekamy, potrząsając słojem

Miód i pieprz
nalewka z czereśni 1190

nalewka z czereśni Czereśnie to jedne z pierwszych owoców lata są soczyste i słodkie, czyli wprost idealne nadają się do wyrobu, pierwszej w tym roku, owocowej nalewki ( niektórzy próbują uzyskać nalewkę z truskawek, ale moim zdaniem to tylko strata czasu i marnowanie skądinąd smacznych truskawek). Tak więc dziś z samego rana udałem się na pobliski targ, by tam nabyć kilka(...)kilo dorodnych ciemnych czereśni ( ostatnio robiłem trunek właśnie z ciemnej odmiany  i uważam iż  takie owoce nadają się zdecydowanie bardziej do nalewki), a później z zapałem zabrałem się do pracy. składniki 1,5 kg czereśni 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 0,7 kg cukru sposób przygotowania Drylujemy dwie trzecie części czereśni i wkładamy

Miód i pieprz
BRZOSKWINIÓWKA CZYLI NALEWKA Z BRZOSKWIŃ 166

Ostatnio mam "fazę" nalewkową :))  Tzn. nie piję tylko ... nastawiam, sporządzam, filtruję  i odstawiam, aby w szafce, w garażu nabierały mocy.  Fajnie będzie spożyć kieliszek takiej domowej nalewki w Święta Bożego Narodzenia albo po prostu zimą, kiedy sypnie śniegiem i mrozem - tak dla kurażu i na rozgrzewkę :) Ostatnio "pod nóż" poszły brzoskwinie ...  Składniki: brzo skwinie cukier(...)uzależniona jest od wielkości naszego słoja).  Zalany i szczelnie zamknięty słój odstawiamy na dwa tygodnie pamiętając o potrząsaniu nastawą co dwa trzy dni. Po dwóch tygodniach odstawiamy nalewkę w chłodne miejsce, a  po miesiącu zlewamy ją - oczywiście filtrując - do butelek.  Filtrowanie jest niestety jedną z mniej przyjemnych czynności, zwłaszcza, jeśli robimy nalewkę z miękkich owoców mających

Walijskie Pichcenie
najlepsza pigwówka 2997

najlepsza pigwówka  Dosłownie kilka dni temu, pisałem już o nalewce z pigwy, lecz uważam że nie wyczerpało to tematu, bowiem mało jest owoców które tak idealnie nadają się do nalewek, jak owoc pigwowca. W związku z powyższym uważam, że jeden tylko rodzaj tego trunku w naszej spiżarni, to zdecydowanie zbyt mało. Dziś pragnę przekazać przepis, nieco bardziej skomplikowany(...)powiedzieć wyrafinowany. Jednak uwierzcie mi, osiągnięty efekt jest wart dosłownie każdej minuty pracy, poświęconej wyrobowi tej nalewki.   składniki 2 kg pigwy (oczyszczonej z pestek) 2 kg cukru spirytus wódka celowo nie podaje w tym miejscu ilości potrzebnego alkoholu, bowiem wielkość ta jest zależna, od ilości pozyskanego soku, ale po kolei. sposób wykonania Owoce pigwy kroimy w ćwiartki, wydrążamy

Miód i pieprz
Nalewka malinowo-żurawinowa 132

Bardzo smaczna nalewka, którą warto mieć w swojej piwniczce. Tak jak każda nalewka, im dłużej leżakuje, tym lepszy staje się smak. Moje najstarsze sztuki pochodzą z 2013 roku. Potrzebne przy robieniu nalewki: duży słój, lejek, gaza, sitko. SKŁADNIKI 300 g żurawiny 300 g malin 1 laska wanilii 1/2 kg cukru 1/2 litra spirytusu 1 litr wódki WYKONANIE Żurawinę najpierw zamrozić(...)kilka dni należy poruszać słojem. Po tym czasie wsypać cukier i ponownie odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na miesiąc (poruszając słojem co kilka dni). Po tym czasie najpierw nalewkę przecedzić przez sitko, następnie przefiltrować przez gazę i rozlać do butelek (warto butelki sobie opisać). Odstawić gotowe nalewki do wyklarowania na minimum miesiąc (jeżeli starczy Wam cierpliwości, to warto odczekać

Passions hobbies life
mirabelki z pigwą nalewka mojego dziadka 120

mirabelki z pigwą Dosłownie kilka dni temu zrobiłem już jedną nalewkę, z tych niepozornych, lecz niezwykle wdzięcznych w nalewkach owoców. Dziś przeglądając swoje stare zeszyty z przepisami, odnalazłem jeszcze jedną recepturę, na nalewkę z mirabelek, tym razem autorstwa mego dziadka. Trunek według tej receptury, zrobiłem już raz i pamiętam ze była wyśmienita. Pora więc wykorzystać dziadkowy przepis po raz wtóry(...)szczelnym zamknięciem, zalewamy spirytusem, dosypujemy cukier i stawiamy na parapecie . Potrząsamy słojem co dwa, trzy dni, do chwili aż cukier całkowicie się nie rozpuści. Po czterech tygodniach, zlewamy nalewkę  do butelek. Butelki przekładamy w ciemne, chłodne, miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać. Długość okresu dojrzewania nalewki w butelkach, zależy tylko od naszej cierpliwości. Nie może jednak, to być okres krótszy

Miód i pieprz
nalewka z brzoskwiń 127

brzoskwiniowa nalewka           Nasze krajowe brzoskwinie, nieco cierpkie i kwaskowe, nie są tak apetyczne jak zagraniczne sprowadzone z południa dorodne okazy. Jednak ta ich cierpkość, połączona z długim okresem leżakowania, nadaje naszym nalewkom niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy korzystając ze słodszych, południowych owoców . składniki 1 kg brzoskwiń 1 l wódki 0,4 kg cukru(...)sposób wykonania Drylujemy brzoskwinie, zostawiając 3-4 całe i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem.  Do słoja dokładamy również brzoskwinie z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte).  Całość mieszamy i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w nasłonecznione miejsce  i czekamy, potrząsając słojem na początku

Miód i pieprz
nalewka z moreli 145

morelowa nalewka Sierpień to czas kiedy na straganach, pojawiają się nasze krajowe morele. Owoce są niewielkie i urody raczej przeciętnej, lecz kryją w sobie pełnie smaku.  Umiejętnie traktując dojrzałe owoce, alkoholową zalewą, możemy tę głębię smaku i aromatu wydobyć. Do wyrobu tej nalewki oprócz owoców, cukru i alkoholu, będziemy potrzebowali jeszcze jednego składnika, a jest nim czas. Morela jest(...)whisky 0,4 kg cukru sposób wykonania Drylujemy połowę moreli i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem.  Do słoja dokładamy również część owoców z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte).  Od kilku wcześniejszych nastawów, zacząłem dodawać zamiast spirytusu część whisky ( w różnych proporcjach) i muszę

Miód i pieprz