nalewka - 4783 przepisów (strona:22/319)

Nalewka jeżynowa ( szybka i prosta ). 141

owoców. Otrzymany płyn przefiltruj, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Trunek odstaw jeszcze na 2 tygodnie, w tym czasie naleweczka dojrzeje. Po tym czasie nalewka jest gotowa do degustacji. Nalewkę możesz przelać do ozdobnej butelki lub karafki, będzie się pięknie prezentować.   R ada : Najlepsze na nalewkę będą owoce  zbierane z krzewów, które rosną(...)miejscach dobrze nasłonecznionych. Najlepiej jest robić nalewkę z jeżyn, które rosną w lasach lub z krzewów ogrodowych z odmian, które mają kolce.  P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka ze świeżych kwiatów lipy ( na miodzie ). 144

miód oraz sok z cytryny, wymieszaj. Słój ponownie szczelnie zamknij i odstaw na 3 miesiące. Przez pierwsze 2-3 tygodnie poruszaj słojem, aby miód się całkiem rozpuścił. Następnie klarowną nalewkę zlej ostrożnie znad osadu, uważając, aby nie zmącić go. Osad przefiltruj przez gazę , a następnie przez bibułę filtracyjną , połącz z wcześniej zlanym płynem. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj(...)butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie naleweczka dojrzeje.   N alewka ta przyda nam się w czasie jesiennych i zimowych chłodów . Kwiaty lipy mają liczne właściwości lecznicze. Działają napotnie, obniżają gorączkę, ułatwiają odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach flegmy, zmniejszają napięcie systemu nerwowego, dzięki temu ułatwiają

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka kokosowa ( z dodatkiem koniaku lub winiaku ). 149

wiórków kokosowych. Do nalewu wlej koniak lub winiak, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 6 miesięcy. Następnie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Nalewka nie musi już leżakować, jest gotowa do picia. Nalewka ta ma lekko kokosowy smak. Dodany do nalewki koniak lub winiak nadaje nalewce dodatkową nutę smakową.   P amiętaj : Nalewki i likiery(...)służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka farmaceutów ( cytrynowa z mlekiem ). 105

przefiltruj trunek przez gazę. Dobrze jest przefiltrować ją dwa razy, będzie klarowniejsza. Rozlej do butelek, zakorkuj i odstaw na co najmniej miesiąc, ale najlepsza jest po 6 miesiącach. Młoda nalewka jest dość mocno słodka, ale z czasem słodycz ustępuje.    N alewka ta ma złocisty kolor, dobry smak, jest delikatna, słodkawa i kwaskowata jednocześnie. Warto ją sobie zrobić(...)Jeśli lubisz wytrawne nalewki możesz dać mniej cukru np. 0,75 lub 0,50 kg cukru. Możesz też dodać do nalewki kilka goździków i kilka zblanszowanych migdałów. Wtedy smak Twojej nalewki będzie jeszcze bardziej wykwintny !   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka kminkowa z miodem ( poprawia trawienie, eliminuje wzdęcia ). 126

wykonania :    K minek wsyp do słoja, zalej wódką , słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez filtr lub gazę dodaj miód, wymieszaj, aby miód się rozpuścił. Rozlej trunek do butelek, zakorkuj. Odstaw na minimum 3 miesiące, a najlepiej(...)Zastosowanie :   N alewkę kminkową pijemy 3 razy dziennie po łyżce nalewki wymieszanej z niedużą ilością letniej, przegotowanej wody. Nalewkę kminkową pijemy w problemach z trawieniem, po tłustych posiłkach, bólach brzucha. Szczególnie poleca się ją osobą ze skłonnością do wzdęć.   R ada : Kminek najlepiej zmiel tuż przed wsypaniem do słoja. Miodu dodaj według własnego smaku, lepiej jest jednak

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka dereniówka ( z odrobiną aronii ). 118

płyn z owoców, owoce zostaw na jakiś czas na sicie, aby odciekły. Połącz oba płyny ze sobą , wlej do czystego słoja, słój zamknij i odstaw na 3 miesiące, aby nalewka się sklarowała. Po tym czasie zlej nalewkę znad osadu, a osad przefiltruj przez filtr. Połącz przefiltrowany płyn z pozostałym płynem. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety(...)opisem. Butelki z nalewką odstaw w chłodne i ciemne miejsce jeszcze na co najmniej pół roku.   N alewka ta ma ładny dość ciemno czerwony kolor ( dzięki aronii ), w smaku jest lekko cierpka, oraz przyjemnie kwaskowata z nutą miodu.     R ada : Możesz użyć do tej nalewki mniej lub trochę więcej miodu. Możesz także część miodu zastąpić cukrem

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka aptekarska (cytrynowa) 129

Kolejna nalewka, tym razem cytrynowa. Do jej wykonania używamy mleka i w pierwszej fazie przygotowań nalewka ma wręcz odrażający wygląd (zsiadłe mleko z cytrynami). Jednak po przefiltrowaniu nalewki staje się ona klarowna, o lekko żółtawym kolorze. Nalewka zwana jest aptekarską lub nalewką farmaceutów, gdyż uważana jest za lek na niestrawność. Polecam!       Nalewka aptekarska (cytrynowa)   Składniki(...)migdały oraz skórki z 2 cytryn. Słój zakręcamy i odstawiamy w zaciemnione, chłodne miejsce na 4 tygodnie. Co kilka dni słojem potrząsamy, by cukier się rozpuścił. Po 4 tygodniach nalewkę filtrujemy przez filtry do kawy. Powstanie nam klarowny, lekko żółty płyn. Nalewkę odstawiamy do spiżarki na minimum 4 tygodnie

Smak mojej kuchni
Nalewka żurawinowa 117

Niezbyt to żurawinowy kolor nalewki. Wynika to z tego, że jej przygotowanie zajęło mi jedynie 3 miesiące natomiast by uzyskać piękny, czerwony kolor alkohol musiałby się moczyć z owocami minimum pół roku. Nie mniej jednak smak jest bardzo żurawinowy a sama nalewka wyborna. Bardzo ją lubię ze względu na ten słodko- kwaśny smak. Składniki (około 550 ml nalewki(...)tydzień, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier i mieszamy z alkoholem. Mieszaninę umieszczam w słoju i odstawiam na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie filtruję nalewkę: Przez bardzo gęste sitko Przez sitko wyłożone gazą Przez filtry do kawy Można wykorzystać wszystkie trzy metody, ja zazwyczaj korzystam tylko z tej ostatniej, chociaż nie ukrywam, że zajmuje

Mango Papaja
Nalewka z pigwowca 139

Pigwowiec (mylony często z pigwą) to ponoć jeden z najlepszych owoców na nalewki. Bez cienia wątpliwości to potwierdzamy. Generalnie lubimy nalewki, raczymy się nimi i delektujemy je. Ale te z pigwowca darzymy szczególną estymą. Tym razem postanowiliśmy dodać nieco mniej cukru, pójść w nutę bardziej wytrawną. Tak żeby z owoców wyciągnąć to, co mają najlepszego i nie przytłumić ich smaku(...)cukrem. Nalewka wyszła rewelacyjna. Dość mocna, ale niesamowity aromat pigwowca przykrywa tę moc i pije się bardzo przyjemnie.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg owoców pigwowca 0,3 kg cukru 1 litr spirytusu 70% 0,5 litra wódki 1 łyżka rodzynków Owoce

Marder&Marder Manufacture
Nalewka z dereniu i aronii 119

Nalewka dereniowo- aroniowa jest bodaj najlepszą spośród nalewek, jaką udało mi się wytworzyć. A zrobiłem ich już trochę:)  Pomysł na nią zrodził się właściwie...przypadkiem. W moje ręce trafiło nieco dereniu, miałem również akurat aronię, początkowo planowałem nastawić dwie nalewki, ale okazało się że dysponuję tylko jednym pustym słojem...Myśląc- dlaczego nie? zdecydowałem się na dość niecodzienne połączenie(...)słodką cierpkością aronii, tworząc niepowtarzalne połączenie. Pod warunkiem jednakże, że od rozlania do degustacji upłynie co najmniej pół roku, a jeszcze lepiej- rok. W ten oto sposób raczej niespotykana nalewka dereniowo- aroniowa na stałe zagościła na naszym stole i w piwniczce, a w tym roku robię ją po raz kolejny- z jakim efektem, ocenię za kolejny rok:) Owoce dereniu można

Aromatyczne Podróże
Pestkówka - nalewka z pestek pigwowca 154

zrobienia tej nalewki zainspirowała nas znana kulinarna blogerka Olga Smile. Powodem jej zrobienia było również to, że nie lubimy jak się cokolwiek marnuje. Jeżeli coś można wykorzystać to zawsze to robimy. Niedawno zamieszczaliśmy kilka przepisów na nalewki pigwowcowe. I z tych nalewek zostało nam sporo pestek (owoce pigwowca mają ich zadziwiająco dużą ilość). Te pestki można po prostu wyrzucić albo(...)Albo właśnie przerobić na pyszną nalewkę. Ma ona smak gorzkich migdałów, bardzo przyjemnie rozpływa się w ustach. Naprawdę warto ją zrobić, przyda się na nadchodzące zimne wieczory (tak naprawdę jeśli teraz zrobicie to dojrzeje na wiosnę, ale wtedy też warto się nią delektować).       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko

Marder&Marder Manufacture
Nalewka jabłkowa staropolska 414

Kolejna nalewka z jabłkami w roli głównej. Taki jabłkowy ciąg mieliśmy. Dostaliśmy 75 kg jabłek i trzeba było coś z nimi zrobić. Powstało więc kilka równych jabłkowych nalewek, kilka dżemów, musów i powideł, a także ocet jabłkowy. Na to wszystko przepisy znajdziecie na naszym blogu. A nawet jeśli jeszcze nie ma, to niebawem się pojawią. Tę nalewkę nazwaliśmy staropolską(...)użyte składniki tak jakoś nam się kojarzyły. Suszone śliwki, rodzynki, lawenda, cynamon... Jak nic stary polski szlachecki dwór. Zresztą musieliśmy jakoś ją nazwać żeby odróżnić od całej reszty jabłkowych nalewek na naszym blogu.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek

Marder&Marder Manufacture
Smorodina - nalewka z czarnej porzeczki 353

Dzisiaj mamy dla was smorodinę, czyli nalewkę z czarnej porzeczki. Pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie czarna porzeczka zwana była właśnie smorodiną. To nalewka o wyrazistym smaku, z mocnym aromatem czarnej porzeczki. Podobno korzystnie działa w zaburzeniach trawienia czy bólu gardła. Ale oczywiście i bez tych schorzeń też można ją pić :) Wersja podstawowa to sam spirytus, porzeczki i cukier(...)łyżki miodu 5 gramów goździków 7 gramów cynamonu laska wanilii Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. Owoce myjemy, płuczemy, obieramy z szypułek i wszelkich brudków. Potrzebujemy tylko same przebrane czarne porzeczki. Dojrzałe, nie nadpsute, starannie przebrane. Porzeczki rozgniatamy, najlepiej drewnianym tłuczkiem. Przekładamy do słoja i dosypujemy przyprawy

Marder&Marder Manufacture
Nalewka agrestowa. 134

Dodaj cukier, wanilię rozciętą na pół wzdłuż, lub cukier waniliowy, zalej wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj nalewkę np. przez gazę , rozlej do czystych butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze w chłodne, ciemne miejsce na 5-6 miesięcy, aby naleweczka dojrzała, nabrała aromatu i odpowiedniego smaku.  Wskazówka(...)ajlepszy do nalewki jest agrest z własnego ogrodu, który dojrzewa w słońcu z dala od dróg i dużych zakładów przemysłowych. Nalewka z takich owoców będzie doskonała w smaku i aromacie ! Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat ! Pamiętaj :  nalewki i likiery nie służą

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka na czarnych porzeczkach. 139

lecz nie gorący syrop z 50 dkg cukru ( cukier zalej wodą tak, aby trochę tylko przykryła cukier i zagotuj ), dokładnie wymieszaj, słój zamknij i odstaw na 24 godziny. Następnie nalewkę przefiltruj przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do czystych butelek i odstaw w ciemne miejsce na 5-6 miesięcy. Po tym czasie trunek jest gotowy.   Nalewka ta jest(...)aromatyczna i ma ładny kolor, a co najważniejsze jest zdrowa, zawiera dużo witamin i minerałów ! Na nalewkę najlepsze są porzeczki z własnego ogrodu. Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat ! Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki

Przepisy i porady kulinarne