nalewka - 4783 przepisów (strona:23/319)

Nalewka truskawkowa z miętą 233

lubi truskawek? No dobra, znam jedną taką osobę. Ale jedna osoba w skali wszechświata to niewiele :) Zakładamy zatem, że każdy lubi. Tak samo jak każdy polubi nasze truskawkowe nalewki. Zeszłego lata zakupiliśmy całe mnóstwo truskawek i pokusiliśmy się o 5 nalewek. Każda nieco inna, z nico inną zawartością alkoholu, z nieco innymi składnikami. To był nasz pierwszy sezon, gdy robimy(...)nalewki, zatem ten rok traktowaliśmy tak bardziej testowo. Robiliśmy co nam przyjdzie do głowy, żeby tylko zobaczyć, co się udaje, a co nie. Żeby w przyszłym roku już wiedzieć co warto robić i jak robić. Teraz wszelkie te zeszłoroczne nalewki już dojrzały i możemy się nimi pochwalić.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się

Marder&Marder Manufacture
Nalewka z pigwy wg Aleex 133

Młody odpoczywa w swoim pokoju. Domowy spokój tak bardzo jest mi potrzebny. W takie chłodne, ciemne wieczory na skołatane nerwy i totalne zmęczenie cudownie pomaga maleńki naparsteczek aromatycznej nalewki. W mojej domowej spiżarni dojrzewają wiśniówka , malinówka i aroniówka . A w kuchni… w kuchni robi się pigwówka. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z owocami pigwy. I nieoczekiwanie dwa tygodnie temu(...)zostałam obdarowana złocistymi jabłuszkami o niezwykłym aromacie. Przygotowałam z nich zalążek nalewki, na którą trochę trzeba będzie poczekać. Nie szkodzi, nie wolno się w tym przypadku spieszyć. Nalewka robi się powoli, ale wtedy dojrzewa jej cały smak. Jeśli gdzieś w Waszych spiżarniach chowa się jeszcze pigwa, przyłączcie się do robienia nalewki. Jeśli pigwę już spożytkowaliście, wróćcie do tego przepisu

W mojej kuchni
Nalewka jabłkowo cytrusowa z dodatkiem mięty 110

Kolejna nalewka, bo nalewek nigdy nie jest zbyt dużo :) A jak jest za dużo żeby samemu wypić to woła się znajomych i już robi się zbyt mało. Więc wracając do pierwszego zdania: nalewek nigdy nie jest zbyt dużo. Mamy już na blogu jabłkową z miętą, mamy jabłkowo-cytrynową, mamy również jabłkową z pomarańczą (a jak którejś nie mamy to lada(...)chwila mieć będziemy, bo się nieco gubimy już w tych nalewkach i nie pamiętamy, które już opublikowaliśmy). Wszystkie one były doskonałe. Dlaczego więc nie połączyć tych smaków w całość? Wszystko do wszystkiego pasuje, wszystko ze wszystkim gra idealnie. Więc jak pomyśleliśmy tak też zrobiliśmy. I zrobiliśmy jabłkowo-cytrusową z miętą. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się

Marder&Marder Manufacture
nalewka z przecieru malinowego (pozostałego po produkcji syropu) 125

słoików i zawekować, ale dżem już miałam , mogłam też zjeść lub wykorzystać do wypieków, ale miałam jeszcze całe 2kg nieprzerobionych malin. Wtedy pomyślałam, że można zrobić z nich nalewkę i tak też uczyniłam :) Tym samym powstała moja pierwsza nalewka :) Jeśli nie będziecie wiedzieć co zrobić z przecierem pozostałym po produkcji soku możecie wykorzystać wcześniej opisane przeze mnie opcję, lub przygotować(...)także tę nalewkę. NALEWKA MALINOWA (Z PRZECIERU POZOSTAŁEGO PO PRODUKCJI SYROPU) przepis autorski // ok. 1,2l nalewki ~przecier malinowy pozostały po produkcji syropu malinowego ~2-3 garście świeżych malin ~2-3 łyżki cukru ~700ml wódki/spirytusu/pół na pół (ja użyłam wódki) Przecier przekładamy do dużego słoja, dodajemy świeże maliny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 minut

chili & sugar
Tatowa nalewka wiśniowa 189

Właśnie dziś nastąpił dzień rozlania nalewki wiśniowej do butelek... najlepsze alkohole robi mój tata, nic tu nie jest wedle przepisu, u niego wszystko łączy się z wszystkim i za każdym razem wychodzi wielkie pozytywne zaskoczenie, tym razem była wiśniówka .... tradycyjna... aromatyczna... z własnych powiedziałabym przejrzałych wiśni... mmm pycha. Koniecznie musiałam skorzystać i spróbować, wiem, że gdy już ją rozleje będzie(...)starszy trunek tym lepszy, więc jak już ją schowa to będzie pilnie strzeżona i pewnie nie tak wcześnie będę miała okazję ponownie się nią delektować. O smaku nalewki decyduje owoc, im lepsze wiśnie tym smaczniejsza nalewka, nasza odmiana wielkością przypomina czereśnie,  ma bardzo bogaty smak i aromat, a co najważniejsze jest naprawdę krwista, czy to soki, czy nalewka wychodzą

Kuchenne aromaty
Nalewka cytrynowo - miętowa 133

Przepis na nalewkę to jedno, a Światowy Dzień Żywności drugie o czym chciałabym napisać słów kilka. Nalewka obroni się sama, bowiem cała receptura dostępna jest poniżej, gorzej jest z tym szczególnym dniem w którym głównym tematem jest żywność, no bo niby jak ma obronić się fakt że na całym świecie z powodu głodu cierpi blisko 900 mln ludz i? Puste(...)głodem? Kto znajdzie wynalazek, cudowny lek, szczepionkę na walkę z głodem, walki z przyczyną śmierci, która dla nas jest niewyobrażalna, a dotyka co 7 człowieka na Ziemi?   Nalewka cytrynowo - miętowa Tegoroczna stoi i czeka 2 dzień ta ze zdjęcia była robiona w 2008 roku... zazwyczaj w trakcie rozlewania zostawiam dwie małe buteleczki 100 ml z każdego typu nalewki

Kuchenne aromaty
Wiśniówka 146

Nalewka wiśniowa jedna z obowiązkowych nalewek jakie robi się w mojej rodzinie :) Za każdym razem nalewkę przyrządzamy w słoju, by owoce można było łatwo wyciągnąć. Są przepyszne i stanowią doskonały dodatek do ciast (np. Tortu ze Szwarcwaldu), deserów, czy lodów. Doskonałe również do zabicia wieczornej chandry, tylko uwaga: jest w nich więcej alkoholu niż w samej nalewce, więc łatwo złapać(...)kilka razy dziennie przez nie dłużej niż 2 dni*, aż cukier całkowicie się rozpuści, po czym zalewamy spirytusem, mieszamy łyżką, zakręcamy i pozostawiamy na co najmniej 6 tygodni, by nalewka dobrze przeszła. Po tym czasie można odsączyć nalewkę od wiśni i przelać ją do butelek ( ja osobiście wolę mieć całość w słoju :) *dłuższe pozostawienie wiśni w cukrze grozi fermentacją

Smakowy Raj
Żurawinówka 129

Żurawinówka to kolejna owocowa nalewka na moim blogu.  W mojej rodzinie (po mieczu) jest długa tradycja ważenia alkoholi ... mojego pra pra dziadka carscy złapali na pędzeniu bimbru i przez ten ,,występek" został skazany na kilka lat Sybiru. Ale że fach miał w ręku i świetnie sobie radził w ważeniu okowity to i na Sybirze nie zginął. Ruscy docenili jego(...)pokaźną torbą rubli. Założył rodzinę, a swoje umiejętności przekazał dalej, tym razem swojemu zięciowi a mojemu dziadkowi. Nie będę opisywać jak to mój tata ważył bimber (tylko na swoje nalewki), bo przez lata było to zabronione ;) ale dość powiedzieć, że dokładnie wiem jak to się robi ;) Tą żurawinówką mam nadzieję zaskoczyć mojego rodziciela, bo różnych nalewek będących jego dziełem próbowałam

Codziennik Kuchenny
Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem 63

Nalewka z leśnych czarnych jagód, jagodzianka z przyprawami Leśne borówki czarne czyli czarne jagody. Małe i smaczne owoce, lekko słodkie i lekko kwaskowate. Najczęściej wyrabia się z nich dżemy, konfitury, soki oraz nalewki. W sezonie świeże owoce są składnikiem najpyszniejszych drożdżówek na świecie, czyli słynnych jagodzianek. Ostatnio trwają zawody, o to kto wypełni bułkę największą ilością jagód. Możemy się ścigać(...)powierzchownie i bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć jagodziska i nie zebrać wszystkich jagód. Powinno się coś zostawić dla innych zbieraczy i dla zwierząt. W zeszłym sezonie przygotowałam dwie jagodowe nalewki. Jedną o bardzo prostym składzie: jagody, alkohol, miód i drugą na cukrze z przyprawami i sokiem z cytryny. Po przelaniu do butelek nalewki odstawiłam do piwnicy na rok. Obie nalewki

Tajemnice Smaku
Nalewka agrest i czarna porzeczka 80

Lato to czas domowych nalewek. Bardzo lubię je nastawiać, bo w ogródku mam kilka owocowych krzaczków i drzewek, między innymi różne agresty, porzeczki i wiśnie. Część owoców mrożę na zimę, a część zamykam właśnie w butelkach. Robiłam już  nalewkę z agrestu z imbirem ,  nalewkę z czerwonej porzeczki  i z  czarnej porzeczki . Teraz przyszła pora na mały(...)miks, czyli połączenie agrestu i czarnej porzeczki. Bardzo lubię te owoce za ich wspaniały, charakterystyczny smak i zapach i postanowiłam je połączyć. Powiem Wam, że nalewka agrest i czarna porzeczka wyszła rewelacyjna. Na 100% zagości w moim domowym barku na stałe. Nalewka agrest i czarna porzeczka Nalewka agrest i czarna  porzeczka Czas przygotowania: 30 minut + czas  oczekiwania Składniki

Kulinarne przygody Gatity
CYTRYNÓWKA NA MIODZIE 155

więc próbowałam na bieżąco i stopniowo dodawałam miód. Do cytrynowej mikstury wlać spirytus i wszystko połączyć ze sobą.  Całość przelać do dużego słoja bądź innego naczynia, w którym nalewka będzie się macerować. Szczelnie zamknąć i odstawić na 4 dni lub dłużej (niektórzy odstawiają do macerowania nawet na miesiąc). Po tym czasie można przelać nalewkę do butelek.  Niektórzy(...)filtrują nalewek, jednak ja przelałam ją przez sito oraz gazę, świetnie sprawdzają się też filtry przelewowe do kawy. Zabutelkowana nalewka powinna leżakować w chłodnym i ciemnym miejscu przez ok 2 tygodnie. Znam jednak takie osoby, które piją ją już następnego dnia. Wszystko zależy od Was. Tak jak pisałam na początku, to moja pierwsza, eksperymentalna nalewka więc jeszcze nie mam pewności

Jemy Pijemy
Nalewka brzoskwiniowa 75

brzoskwinie. Aby zachować ich smak i aromat, zamknęliśmy je w szczelnym słoju, wcześniej fundując im alkoholową kąpiel. Kolorowy słój cieszy nasze oczy, jednocześnie wystawiając naszą ciekawość na próbę, gdyż nalewka brzoskwiniowa gotowa będzie dopiero za kilka miesięcy. Do tego czasu będziemy się nią troskliwie opiekować i obserwować powstawanie trunku. Składniki na nalewkę brzoskwiniową 1 kg brzoskwiń 1 / 2 l wódki(...)wyjąć z nich wewnętrzną, miękką część. Owoce i pestki przełożyć do słoja, zasypać cukrem, dodać miód, goździki, pokruszony cynamon, wlać ekstrakt waniliowy i wódkę. Wstrząsnąć, aby składniki się wymieszały. Nalewkę brzoskwiniową odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące – co kilka dni wstrząsnąć słoikiem. Po tym czasie zlać płyn i przecedzić go przez gazę lub filtr do kawy, wlać

niecodziennikpary
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – nalewka z kwiatów hyćki 98

Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest aromatyczna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu. Baldachy ścinamy w pełni kwitnienia roślin, nożyczkami, delikatnie, starając się nie ogołocić z kwiatów całego krzewu. Z części kwiatów przygotowujemy syrop dla zdrowotności, o czym pisałam wcześniej ( klik ), z pozostałych nalewkę… również dla zdrowotności! W większości przepisów do tej nalewki dodaje się 700 g cukru(...)porcję. w moim domu preferujemy nalewki mniej słodsze, stąd poniższa ilość cukru w przepisie. Składniki 50 dużych baldachów kwiatu czarnego bzu 3 cytryny 500 – 700 g cukru 1 l wody 1 l alkoholu 70% * Wykonanie W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Ostudzonym syropem zalewamy kwiaty włożone do szerokiego naczynia, najlepiej szklanego. Kwiaty przekładamy plastrami cytryn

Tajemnice Smaku
Nalewka z aronii – aroniówka 84

wina i zielonej herbaty – ma bowiem zarówno antocyjany jak i katechiny. Śródziemnomorska kultura wina i dalekowschodnia kultura herbaty spotykają się w małej, ciemnej, ale godnej podziwu jagodzie!”. * Nalewka z aronii wzmacnia odporność i poprawia krążenie.  O innych zaletach i właściwościach aronii nie będę się rozpisywać, ale polecam książkę “Aronia super owoc”, z której pochodzi powyższy(...)cytat. Nalewka z aronii z tego przepisu potrzebuje stosunkowo długiego czasu leżakowania, aby nabrać odpowiedniej wartości i smaku. Im dłużej leżakuje, tym będzie lepsza!  Nalewka ta jest mocna i niezbyt słodka. Jeżeli lubimy słodsze nalewki dodajmy więcej cukru. Owoce aronii mają w sobie naturalną cierpkość i goryczkę, aby temu zaradzić należy owoce zbierać po pierwszych przymrozkach. U nas niestety

Tajemnice Smaku
DOMOWA WIŚNIÓWKA Z NUTĄ WANILII 143

Nalewka wiśniowa to chyba zasłużona królowa wszystkich nalewek 😍  Jej walory smakowe ... długo by wymieniać, ale chyba nie ma sensu, bo każdy, kto chociaż raz pił taką domową wiśniówkę wie, że jest przepyszna 👌 Składniki: ok. 1 kg dojrzałych wiśni (wydrylowanych) ok. 0.20 kg wiśni z pestkami 0,5 litra spirytusu (95 %) 200 ml przegotowanej wody 1 laska wanilii(...)cukru Wykonanie: Wydrylowane wiśnie wsypujemy do słoja, dodajemy resztę owoców z pestkami (dzięki temu nalewka będzie miała lekko migdałowy posmak) wrzucamy laskę wanilii i zalewamy spirytusem wymieszanym z wodą. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy nalewkę do drugiego słoja, a pozostałe wiśnie zasypujemy  cukrem, mocno wstrząsamy słojem i pozostawiamy

Walijskie Pichcenie