nalewka - 4783 przepisów (strona:29/319)

Nalewka pomarańczowa z miodem 50

Nalewkę z pomarańczy popularnie zwaną pomarańczówką możemy przygotować przez cały rok jednak ta przygotowana w tym tygodniu będzie gotowa na Boże Narodzenie. Pomarańcze i mandarynki pachną świętami, a ta nalewka wyróżnia się intensywnym aromatem skórki. Czas wykonania: 60 min (+ 3 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 1 litr Moc: 20 % Składniki: 2 duże pomarańcze (około 600 g) 0,5 l wódki(...)zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Co kilka dni można pomieszać słojem, aby słód się rozpuścił. Po okresie oczekiwania należy odcedzić skórkę od nalewu za pomocą durszlaka. Tak otrzymaną nalewkę na tym etapie można jeszcze dosłodzić miodem lub cukrem w zależności od preferencji smakowych (ja to zrobiłem 2 dużymi łyżkami miodu). Ponieważ zależy mi na klarowności trunku – postanowiłem tak otrzymaną

KuchniaWeDwoje.pl
Likier bożonarodzeniowy 66

podgrzania oraz wymieszania składników, a wszystko zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Bez sterty naczyń do zmywania ani precyzyjnego odmierzania składników wagą jubilerską. Likier bożonarodzeniowy będzie świetną alternatywą dla różnego rodzaju nalewek, których przygotowanie wymaga znacznie więcej cierpliwości i czasu. Za zrobienie takiego likieru możecie się zabrać niemal w ostatniej chwili, a efekt i tak będzie doskonały. Z jakim wyprzedzeniem zrobić likier(...)likier z tego przepisu, nie musisz myśleć o nim z dużym wyprzedzeniem. Owszem, dobrze jeśli nieco poleżakuje, jednak nie musi to zajmować tak wiele czasu co w przypadku tradycyjnych nalewek. Tak więc jest to raczej kwestia dni, a nie miesięcy czy też nawet lat. Likier bożonarodzeniowy nadaje się do spożycia właściwie tuż po przygotowaniu, jak tylko dobrze się schłodzi

okolicepalnika.pl
NALEWKA Z JAGÓD LEŚNYCH. JAGODZIANKA 84

Nalewka z jagód ... nie tylko pyszna, ale i ... zdrowa 👍 Bo jagody są nieocenioną skarbnicą właściwości prozdrowotnych. Mają dużą zawartość przeciwutleniaczy. Są niskokaloryczne. Pozytywnie wpływają na nasz wzrok... zapobiegają anemii i dłuugo długo by jeszcze wymieniać ich walory. Dlatego zachęcam gorąco do sporządzenia sobie takiej nalewki , chociażby ze względu na te wszystkie cudowne właściwości 😎 Na zdjęciach poniżej moja nalewka(...)roku, która doczekała się w końcu "opracowania" czyli przepisu 😁 Oczywiście jak to bywa z każdą domową nalewką: sposób jej zrobienia oraz  użyte proporcje (cukier, alkohol) są sprawą zupełnie indywidualną. Robimy tak, żeby wyszło smacznie, a nie ... książkowo 😉 Składniki: ok 1l jagód 0.5 kg cukru (do smaku) 0.5 l spirytusu (do smaku) 250 ml wódki 40% (do smaku) Wykonanie: Jagody

Walijskie Pichcenie
Nalewka tybetańska – czosnkowa 98

Sprawdzony przepis ze starej Przyjaciółki na nalewkę wspomagającą odporność. Mikstura na przeziębienie robi się kilka dni, natomiast termin przydatności to nawet kilka lat. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 składników, a korzyści, jakie z niej płyną są niezliczone. Wzmacnia odporność, silnie wspomaga organizm oraz oczyszcza go z toksyn. Poprawia przemianę materii, oczyszcza naczynia krwionośne, a więc zapobiega wielu chorobom układu(...)krążenia. W Tybecie była i jest nazywana eliksirem młodości. Jeśli szukasz doskonałego naturalnego suplementu, zapraszamy do skorzystania z przepisu na tę wypróbowaną miksturę. NALEWKA TYBETAŃSKA – CZOSNKOWA Składniki: czosnek POLSKI: 300 g spirytus POLSKI: 250 – 300 ml NALEWKA TYBETAŃSKA – CZOSNKOWA Wykonanie: 1. Obrany czosnek ucieramy w moździerzu lub blendujemy. 2. Powstałą “papkę” przekładamy do słoika

Kuchnia Na Wypasie
Likier czekoladowy 199

Robicie czasem domowe likiery lub nalewki? Muszę przyznać, że początkowo myślałam, że zajmuje to strasznie dużo czasu i wymaga wręcz alchemicznej wiedzy. Szybko się przekonałam, że jest to prostsze niż myślałam. Owszem, takie staropolskie nalewki, mogą leżakować latami, aby nabrać mocy i smaku. Jednak nie oznacza to, że nie da się przygotować czegoś szybszego. W tej roli idealnie sprawdzają się(...)różnego rodzaju słodkie likiery, których zrobienie wymaga od was jedynie umiejętności zmieszania kilku składników. Przyda się także nieco cierpliwości, jednak na pewno nie tyle ile w przypadku tradycyjnych nalewek. Tym razem postanowiłam zrobić ekspresowy likier czekoladowy, który właściwie nadaje się do spożycia tuż po schłodzeniu, ale tak naprawdę dobrze byłoby mu dać trochę czasu, aby wszystkie smaki dokładnie się połączyły

okolicepalnika.pl
Nalewka z agrestu z imbirem i wanilią 73

Nalewka agrestowa to środek ogólnie wzmacniający. Jeżeli chcemy nalewkę traktować jako środek leczniczy, spożywanie jej musi być oczywiście umiarkowane! Przesada uniemożliwi wykorzystanie właściwości leczniczych nalewki i zamiast pomóc organizmowi, wręcz mu zaszkodzi… i boli głowa, oj boli… Składniki I ETAP 1 kg agrestu kawałek korzenia imbiru – około 1 cm 1 laska wanilii alkohol  70% (około(...)odstawiamy na 2 tygodnie, często mieszając. Po tym czasie powstały alkohol z owoców mieszamy z wcześniej przygotowanym nalewem agrestowym. Całość odstawiamy na 1 miesiąc w ciepłe i ocienione miejsce. Nalewkę przecedzamy, filtrujemy, przelewamy do butelek i leżakujemy minimum 6 miesięcy. Smacznego i na zdrowie

Tajemnice Smaku
Nalewka z brzoskwiń 62

Nalewka z brzoskwiń to trunek wyborny i aromatyczny o pięknym bursztynowym kolorze. Oprócz walorów smakowych posiada również właściwości zdrowotne. W owocach brzoskwiń jest dość dużo łatwo przyswajalnego żelaza dlatego poleca się ją pomocniczo w zwalczaniu anemii. Pamiętajmy jednak o żelaznej zasadzie! ” Jeżeli chcemy nalewkę traktować jako środek leczniczy, spożywanie jej musi być oczywiście umiarkowane! Przesada uniemożliwi wykorzystanie właściwości leczniczych(...)nalewki i zamiast pomóc organizmowi, wręcz mu zaszkodzi.” Składniki 1 kg brzoskwiń (waga bez pestek) 150 g cukru 1 łyżka miodu 3-6 pestek z brzoskwiń (w zależności od wielkości owoców) 2 goździki szczypta cynamonu szczypta kardamonu 1 ziarenko kawy 800 ml alkoholu 70% Wykonanie Brzoskwinie myjemy, drylujemy (od 3 do 6 pestek zachowujemy), kroimy na ćwiartki i wrzucamy

Tajemnice Smaku
Nalewka z tarniny tarninówka 105

Tarninę na sok lub na nalewkę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, owoce wówczas tracą charakterystyczną cierpkość i stają się bardziej słodsze. Trudno jednak wychwycić ten właściwy moment. Warto więc zrywać dojrzałą tarninę od października i mrozić. Nalewkę według tego przepisu w pierwszym etapie przygotowuję bez szczególnych proporcji, ważne jest aby zalać przemrożoną tarninę alkoholem, tak aby płyn przykrył owoce(...)przemacerowany płyn, odmierzamy i wtedy dodajemy 100 g cukru i 2 goździki na 1 l uzyskanego płynu. W pestkach tarniny występuje cyjanowodór, dlatego pestek tychże owoców nie wolno rozgniatać . Nalewkę tarninową stosujemy jako środek przeciwkrwotoczny i przeciwbiegunkowy, pomaga w bólach żołądka. Leczniczo pijemy 1 łyżkę w razie potrzeby*. Składniki przemrożone owoce tarniny alkohol nalewkowy – 70% cukier

Tajemnice Smaku
Nalewka z malin 159

roku postanowiłam zrobić kolejny domowy trunek. Tym razem zrobiłam nalewkę. Owoców jest dużo, zwłaszcza malin. Są pięknie dojrzałe, czerwono-malinowe. Trudno się oprzeć. Zrobienie tej nalewki nie sprawia kłopotu. Ona po prostu sama się robi. Przekonajcie się Składniki:    1 kg dojrzałych, oczyszczonych i opłukanych malin 0,5 l spirytusu (95%) 0,5 l dowolnej wódki czystej(...)złożoną gazę. Przefiltrowany płyn połączyłam z nalewem, wymieszałam   i ponownie przefiltrowałam, tym razem przez papierowy, jednorazowy filtr do parzenia kawy. Po takim przefiltrowaniu uzyskałam pięknie czerwoną,   klarowną nalewkę. Rozlałam ją do kilku butelek o różnej pojemności i odstawiłam na przynajmniej 3 miesiące, żeby się przegryzła. Po tym czasie jest gotowa do degustacji i spożycia. Nalewka w ładnych buteleczkach

Kuchnia u Krysi
Najlepsza pigwówka i "Leśna Trylogia" t. 2 i 3 213

Owoce pigwowców właśnie dojrzewają, więc niektórzy zaczną myśleć o nalewce na ich bazie. Latami szukałam dobrego przepisu na pigwówkę. Wypróbowałam cztery. Każdy dawał alkoholową ciecz, która nie przyciągała ani smakiem, ani wyglądem, ani - co dla mnie ważne w przypadku owoców pigwowca - aromatem. Wreszcie postanowiłam zrobić po swojemu. W końcu od wielu lat robię różne nalewki dla zdrowotności i poprawy nastroju(...)które mówią o obróbce termicznej pigwowców (tych malutkich i aromatycznych "jabłuszek", a nie dużych, omszałych "gruch"; o różnicach między pigwowcami ani pigwami pisałam tutaj <klik! >) przygotowywanych na nalewkę, są do wyrzucenia. Owoce tracą w ten sposób kolor i aromat, a przecież nalewka ma ładnie wyglądać i pachnieć nie tylko spirytusem. Jak zatem zrobić najlepszą pigwówkę? O tym niżej

Weekendy w domu i ogrodzie
Wiśniówka. Nalewka wiśniowa. 193

Wyrób nalewek jest tradycją w mojej rodzinie dlatego nie może ich zabraknąć również na moim blogu. Mój Tata specjalizuje się w wyrobie różnego rodzaju alkoholi od nalewek począwszy a na spirytusie kończąc. Pamiętam opowieści mojego dziadka Walentego, o tym jak carscy żołnierze ścigali jego ojca, a mojego pradziadka za pędzenie alkoholu.... notabene spędził za to kilka lat na Syberii. Dlatego(...)podziurawieniem 3 kg wiśni. W tym roku wpadłam na pomysł, aby ugnieść wiśnie tłuczkiem do ziemniaków. Owoce popękały i puściły sok, ale nie będzie z nich pożytku po zrobieniu nalewki. Dzięki tej metodzie nastawienie nalewki trwało 5 minut a nie godzinę. Sami zdecydujcie którą metodę wybierzecie - ugniatanie, czy drylowanie wiśni. Jeśli pozostawicie pestki w owocach nalewka będzie mieć dodatkowo głęboki

Codziennik Kuchenny
Nalewka kokosowa damska 346

Nalewkę kokosową z tego przepisu przygotowuję już od ponad pięciu lat. Bezsprzecznie jest to najlepsza nalewka kokosowa, którą dotychczas piłam. Nie wiem jak to się stało, że przepis nie pojawił się dotychczas na blogu. Pewnie jest to wina tego, że tak prędko znika z piwniczki ;-) Z nalewką kokosową wiąże się też bardzo ciekawa historia. Tak się raz złożyło (kilka(...)temu), że akurat jak przefiltrowywałam nalewkę, to miały być też moje urodziny. Szkoda mi było wyrzucić tyle kokosu, w dodatku nasączonego alkoholem, więc postanowiłam, że wykorzystam go do ciasta. I tak też zrobiłam. Upiekłam tort kokosowy. Tylko, że w tym kokosie było bardzo dużo alkoholu. Upojenie alkoholowe pojawiało się dosłownie od razu po zjedzeniu ciasta. Dlatego też nikt nie chciał

Passions hobbies life
Nalewka pomarańczowa z miodem 196

Nalewkę z pomarańczy popularnie zwaną pomarańczówką możemy przygotować przez cały rok jednak ta przygotowana w tym tygodniu będzie gotowa na Boże Narodzenie. Pomarańcze i mandarynki pachną świętami, a ta nalewka wyróżnia się intensywnym aromatem skórki. Czas wykonania: 60 min (+ 3 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 1 litr Moc: 20 % Składniki: 2 duże pomarańcze (około(...)tygodnie. Co kilka dni można pomieszać słojem, aby słód się rozpuścił. Po okresie oczekiwania należy odcedzić skórkę od nalewu za pomocą durszlaka. Tak otrzymaną nalewkę na tym etapie można jeszcze dosłodzić miodem lub cukrem w zależności od preferencji smakowych (ja to zrobiłem 2 dużymi łyżkami miodu). Ponieważ zależy mi na klarowności

KuchniaWeDwoje.pl
NALEWKA Z ARONII I IMBIRU + FILMIK 132

Nalewka z aronii jest bardzo pyszna i mocno rozgrzewająca, w dodatku zdrowa. Na chłodne wieczory idealna. Ta nalewka, pita z umiarem  ponoć pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego.  SKŁADNIKI :  1,5 kg aronii  1 l wódki 40 %  15 dkg korzenia imbiru 1 kg cukru(...)następnie należy je dobrze rozgnieść lub przepuścić przez sokownik.  Do dużego słoja wsypujemy cukier, wlewamy sok z aronii ( lub rozgniecioną aronie ), wlewamy całą wódkę i dodajemy starty imbir. Nalewkę mieszamy kilka minut.  Słój z nalewką zabezpieczamy papierem i gumką lub lekko zakręcamy dekielek tak aby ewentualne gazy mogły swobodne uciekać.  Odkładamy ją na 2 tygodnie w ciemne

Kulinarne Fantazje Marioli
nalewka truskawkowa 146

Wyborna w smaku, ma piękny kolor i znakomity smak. Najlepiej przygotować ją ze świeżo zebranych we własnym ogródku truskawek, im owoce będą słodsze, tym nalewka będzie bardziej aromatyczna. składniki: 1 kg dojrzałych, zdrowych truskawek 1 1/4 litra alkoholu (1:1 spirytus z wódką) 750 g cukru 1 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny wykonanie: Umyte i pozbawione szypułek truskawki(...)wrzucam do dużego (3 litrowego) słoja i zalewam alkoholem tak, aby owoce były lekko przykryte. Zostawiam na słońcu na 24 godziny (nie dłużej, bo od pesteczek nalewka nabierze goryczy!). Nalewkę zlewam, owoce delikatnie odciskam na sicie. Z cukru i wody przygotowuję gęsty syrop - zagotowuję mieszając aż do rozpuszczenia cukru, odszumowuję, zdejmuję z ognia. Do gorącego syropu delikatnie wlewam nalewkę, dodaję

babka w formie