sposób będzie tworzył się syrop, co ułatwić możemy, potrząsając co jakiś czas słoikiem. Kiedy w końcu cały cukier się rozpuści, przelewamy syrop do wcześniej zlanego płynu i tak powstałą nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na około cztery tygodnie – opowiada ekspert sklepu Krest oferującego wiśniówki – to tylko jeden z trunków, o którym firma wie bardzo wiele. Tak przygotowany trunek uzyska(...)największą głębię smaku po około roku. Właśnie wtedy warto go degustować. Jeśli interesuje nas wiśniówka z pestkami, wystarczy nie drylować naszych wiśni. Wiśniówka nalewka – czym charakteryzuje się ten trunek? Jest to słodka nalewka, inaczej zwana wódką smakową lub gatunkową i wytwarzana jest przy pomocy dojrzałych wiśni, cukru oraz czystego alkoholu. Przeważnie posiada od 30 do 35% mocy, choć
Cztery Fajerynieco urozmaicić codzienną dietę, tak by jeść zarówno smacznie, jak i zdrowo. Dziś na tapetę weźmiemy orzechy włoskie, przyjrzymy się ich właściwościom i zdradzimy przepis na pyszną i zdrową nalewkę z orzechami. Właściwości orzechów włoskich Orzechy włoskie to znane i uwielbiane od wieków przekąski, a współcześnie także i składniki wielu dań. Co zawierają? Przede wszystkim bardzo ważne dla organizmu wielonienasycone(...)Koniecznie warto mączkę z orzechów wypróbować do wypieków. Prócz walorów smakowych, mączka ma przepiękny orzechowy zapach, który wypełni kuchnię, zwabiając do niej smakoszy deserów. Z orzechów można także zrobić nalewkę! Taki napój stosowały nasze babcie i prababcie jako lek na biegunkę i wszelkie problemy trawienne. Orzechy włoskie łuskane – przepis na nalewkę! Składniki: Około 30 sztuk jeszcze zielonych orzechów litr
Kuchcik gotujeMówi się, że nalewki uczą cierpliwości. Jest w tym sporo prawdy. Naprawdę dużo cierpliwości potrzeba żeby czekać np. 3 miesiące aż nalewka się przemaceruje, a potem załóżmy pół roku aż dojrzeje w butelce. Ale takiej naprawdę prawdziwej cierpliwości uczy nalewka gruszkowa. To najdłużej dojrzewająca ze znanych mi nalewek. Najpierw 1 rok maceracji, czyli taplania się w alkoholu żeby oddać smak
Marder&Marder ManufactureTytułową nalewkę zaczęliśmy robić niewiele ponad miesiąc temu. Bez spiny, bez okazji, tak po prostu. Jest sezon na cytrusy, więc kiedy ją robić, jak nie teraz. Skąd mam przepis? A z babcinego zeszytu. Ostatnio go przeglądałam i wpadł mi w oko ten konkretny przepis. Postanowiłam go tutaj opublikować. Parę lat temu, z tego co pamiętam, próbowaliśmy już robić tę miksturę(...)dlatego babcina nalewka farmaceutów nie była jakimś wielkim odkryciem. Piszę o dodawaniu mleka do tego typu trunków. Trochę to dziwaczne, dodatkowo podczas przegryzania się wygląda nieciekawie – rozwarstwia się. Ostatecznie, po odfiltrowaniu wygląda normalnie. Jest też bardzo smaczna, ale o tym za chwilę. Jedyne co mnie zmartwiło w przepisie babci to ilość cukru. Jezusie, 750 g. Dla nas to zabójcza
Kardamonovyutłuczone goździki oraz jałowiec. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 5 - 6 miesięcy. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gęste sitko, a otrzymany płyn przefiltruj. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw na kolejne 6 miesięcy, tym razem w chłodne(...)ciemne miejsce. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego aromatu i smaku. N alewka na owocach tarniny ma intensywny ciemnogranatowy kolor. W smaku jest delikatnie cierpka. Jeśli ktoś lubi słabsze trunki, może zrobić na alkoholu o mniejszej mocy. Można też dodać mniej cukru, jeśli lubicie bardziej wytrawne trunki
Przepisy i porady kulinarnełyżka suszonej mięty 1 łyżka suszonego rumianku 3 - 4 goździki 2 niepełne szklanki miodu kwiatowego 1 l czystej wódki 40 % Sposób wykonania : O woce dzikiej róży na nalewkę muszą być dojrzałe ( mieć ciemnopomarańczowy prawie czerwony kolor ), być zdrowe ( bez plam, przebarwień ), być zbierane z krzewów, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Owoce opłucz, osusz. Z owoców(...)następnie rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw trunek na minimum 3 miesiące ( najlepiej na rok ) w ciemne chłodne miejsce. Przed każdym rozlaniem nalewki do kieliszków należy wstrząsnąć butelką
Przepisy i porady kulinarneroku zrobiłem nalewkę z owoców derenia według tego przepisu. Składniki : 1 kg dojrzałych owoców derenia 1 l czystej wódki 40 % 2 szklanki miodu lub 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody ( najlepiej źródlanej ) garść owoców aronii ( opcjonalnie dla ładniejszego koloru ) Sposób wykonania : O woce derenia opłucz, osusz, każdy owoc po nakłuwaj kilka razy szpilką lub ponacinaj nożykiem. Owoce wrzuć(...)miesiącu zlej płyn z owoców, owoce wysyp na gęste sitko, odczekaj chwilkę , niech od kapią resztki płynu. Miód ( lub cukier ) rozpuść w ciepłej, ale nie gorącej przegotowanej wodzie. Nalewkę odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące, ale im dłużej poleży, tym będzie lepsza. W czasie leżakowania trunek dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku. Z czasem niestety nalewka może nieco
Przepisy i porady kulinarnealewka ma ładny zapach, w smaku jest również bardzo fajna. Trunek ten szczególnie lubią Panie, niektórzy robią nawet po kilka porcji nalewki, bo taka jest wspaniała(...)miodu np. akacjowego 1 cytryna 1/2 laski wanilii Sposób wykonania : K wiaty akacji odrywamy z gałązek , możemy to zrobić skubiąc je palcami lub odcinając ostrymi nożyczkami . Na nalewkę potrzebujemy tylko same płatki kwiatowe . Odmierzamy odpowiednią ilość i wsypujemy do czystego suchego i wyparzonego wcześniej słoja . Do słoja dodaj przekrojoną wzdłuż i pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii
Przepisy i porady kulinarnewłaściwości , a także ułatwia ich przyswajanie i pomaga szybciej rozprowadzić je po naszym organizmie. Ziołowe wyciągi alkoholowe pomagają na bardzo wiele dolegliwości, począwszy od zwykłego przeziębienia czy kaszlu ( np. nalewka anyżowa ), a na pasożytach i bólach reumatycznych kończąc. Z mojego doświadczenia wiem, że prawie na każdą chorobę lub dolegliwość można znaleźć przepis na nalewkę ziołową. Ziołowe trunki podawane są doustnie(...)też i takie, które służą do nacierań np. nalewka z papryczek chili. Z całą pewnością można więc stwierdzić, że stosowanie ziołowych nalewek jest zdrowe, trzeba tylko pamiętać, aby zachować umiar oraz stosować się do zalecanych w przepisach dawkach. Pijąc ziołowe trunki, możemy sobie powiedzieć znane powiedzenie : ,,Na zdrowie,, i nie będzie to pusty slogan, lecz fakt. Jeśli ktoś
Przepisy i porady kulinarneNalewkę z czerwonych porzeczek w tej wersji przygotowujemy z soku wyciśniętego z owoców w sokowirówce lub wyciskarce. Dlatego też nie podaję wagi porzeczek, tylko ilość uzyskanego z nich soku. Nalewka ta działa wzmacniająco, reguluje procesy trawienia, polecana jest przy chorobach gardła. Pod warunkiem, że będziemy trzymać się żelaznej zasady : ” Jeżeli chcemy nalewkę traktować jako środek leczniczy, spożywanie jej musi(...)być oczywiście umiarkowane! Przesada uniemożliwi wykorzystanie właściwości leczniczych nalewki i zamiast pomóc organizmowi, wręcz mu zaszkodzi.” Składniki 1 l soku z czerwonej porzeczki 1,2 l wody 600 g cukru 1,6 l alkoholu 70% 60 g rodzynków 3 goździki garść listków mięty Wykonanie W przegotowanej, gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, studzimy. Z odszypułkowanych porzeczek wyciskamy sok. W gąsiorku łączymy
Tajemnice SmakuSkórki odcedź ze spirytusu przez gęste sitko lub gazę . Otrzymany alkohol wymieszaj z syropem . Całość dokładnie wymieszaj i rozlej do butelek , szczelnie zakorkuj . Na butelki naklej etykiety z opisem . Nalewkę odstaw jeszcze na kilka dni , a najlepiej na tydzień w ciemne i chłodne miejsce . Po tym czasie trunek jest gotowy do picia . Nalewkę cytrynową podajemy dobrze schłodzoną w małych kieliszkach(...)Rada : C ytryny na nalewkę powinny być dojrzałe , mieć ładny żółty kolor , być bez plam i uszkodzeń , mieć jędrną niewyschniętą skórkę . Najlepsze będą cytryny z upraw ekologicznych nieopryskiwane herbicydami i niekonserwowane przez opryski . P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia
Przepisy i porady kulinarneczasie trunek dojrzeje i się wyklaruje, nie wstrząsaj słojem. Po tym czasie zlej ostrożnie nalew znad osadu, osad przefiltruj przez filtr lub watę , połącz płyny ze sobą. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce jeszcze na miesiąc lub dwa. Po tym czasie nalewka jest gotowa do skosztowania(...)Rada : D o nalewki najlepiej jest użyć kawy rozpuszczalnej uzyskanej przez zamrażanie ( liofilizację ), niż tę otrzymaną przez działanie wysokich temperatur. Kawa rozpuszczalna liofilizowana zawsze będzie mieć lepszy aromat i smak. D o naleweczki można dodać kilka śliwek suszonych, wtedy trzeba odjąć trochę rodzynek. Można także, zamiast skórki z pomarańczy dodać skórkę z cytryny lub dać pół
Przepisy i porady kulinarneezon na dynię się już praktycznie skończył, ale jeśli ktoś z Was ma jeszcze dynię w piwniczce lub na działce w altance to warto zrobić sobie zdrową nalewkę na soku z tego warzywa. Oto przepis na tę nalewkę : Składniki : 1 l świeżego soku z dyni 1 l spirytusu 95 % świeży sok z 10 mandarynek świeży sok z 1 cytryny(...)cały czas mieszając drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na dobę do lodówki. Po tym czasie wyjmij trunek z lodówki, wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników ( nalewka może się lekko rozwarstwiać ). Rozlej płyn do czystych, suchych butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewkę przechowuj w chłodnym
Przepisy i porady kulinarnecudownie po prostu. Wspaniała Wigilia, godzina po godzinie oczekiwanie na narodziny Pana i dom pachnący pomarańczą,imbirem,cynamonem i goździkiem- wspaniałe chwile. Chcę dziś zaprosić Państwa do zrobienia pomarańczowej nalewki światecznej. Zainspirowała mnie moja koleżanka Arleta, nigdy nie robiłam w taki sposób nalewki, choć jak zawsze tworzyłam własną wersję. Nalewka nie jest klarowna, myślę,że zrobię jeszcze pomaranczową i gruszkową(...)robie to w wyciskarce), sok wlać do garnka,dodać wodę,goździki,korę cynamonu,cukier i miód, gotowac 10 min. dolać wódkę,zostawić do wystygnięcia, przecedzić przez sito, nalewkę wlac do butelki,włożyć korę cynamony,kilka goździków, można laskę wanilii, ja nie dodaje, bo za nią nie przepadam, nalewkę odstawiamy na kolejne pięć dni, codziennie wstrzasamy butelką i nalewka gotowa. Pamietajcie
Kuchnia BeatyKilka dni temu na blogowym Facebooku pochwaliłam się moją domową nalewką z płatków dzikiej róży i… obłędnie się spodobała. Zaprezentowany trunek pochodził z rocznika 2014, między innymi stąd ten głęboki kolor na zdjęciu, jednak barwa tej nalewki może wahać się od bladoróżowego, poprzez ciemniejsze odcienie, aż do wręcz brązów. Wszystko zależy od ilości pigmentu znajdującego się w płatkach oraz(...)okresu starzenia nalewki. Przepis początkowo pochodził z książki „Wielka Księga Nalewek”, jednak na przestrzeni lat, prób i błędów nieco go podrasowałam. Płatki dzikiej róży należy zbierać z krzaków rosnących z daleka od często uczęszczanych dróg, ponieważ roślina ta lubuje się w kumulowaniu zanieczyszczeń i metali ciężkich. Składniki: 7-6 garści płatów dzikiej róży 0,75 litra dobrej wódki
Kate's Kitchen