wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, odczekaj chwilę, aby resztki płynu skapały, owoce wyrzuć. Otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub gazę. Dodaj do nalewki miód, dokładnie wymieszaj, aby całkowicie się rozpuścił. Trunek rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze na 2-3 tygodnie, po tym czasie nalewka(...)jest gotowa do użycia. Zastosowanie nalewki : N alewka z owoców derenia ma działanie antyseptyczne, pomaga w utrzymaniu higieny w jamie ustnej. Nalewkę tę stosujemy przy lekkich zaburzeniach żołądka oraz jelit. Jest ona skuteczna w zwalczaniu wszelkiego rodzaju przeziębień. Wspomaga
Przepisy i porady kulinarnefiltracyjną lub gazę. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze w ciemne chłodne miejsce na kolejne 2 tygodnie. Jeśli chcesz, aby Twoja nalewka była klarowna to, po dwóch tygodniach zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj, połącz z wcześniej zlanym płynem i ponownie rozlej do butelek. Ja do produkcji tej nalewki użyłem gruszek(...)starej gruszy, ma ona ponad 100 lat ! Owoce nie są duże, ale dość aromatyczne, żółte z pomarańczowym rumieńcem. T ak nalewka wygląda po 3 tygodniach. Dziś przecedzę ją przez sitko i odstawię na 2 tygodnie, aby się ładnie sklarowała. Później ją przefiltruję i rozleję do butelek. Ciekaw jestem, jaki będzie mieć aromat i smak, kolor ma całkiem, całkiem
Przepisy i porady kulinarneZastosowanie naleweczki : N alewka ta ma działanie wzmacniające, nasi przodkowie stosowali ją w stanach wyczerpania fizycznego oraz psychicznego. Nalewkę tę stosujemy także jako środek wykrztuśny, przy nieżycie górnych dróg oddechowych i zapaleniu gardła ( np. katar, przeziębienie ). Wystarczy wypić mały kieliszek nalewki rano i wieczorem. R ada : Czarne porzeczki na tę nalewkę powinny być bardzo dojrzałe, możemy je zbierać(...)krzaka, gdy są już lekko zwiędnięte, pomarszczone. Zamiast zwykłego cukru możemy dodać cukier trzcinowy, który jest nieco zdrowszy od zwykłego cukru białego. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół
Przepisy i porady kulinarneOrzechówka – o zaletach nalewek i syropów z zielonych orzechów włoskich mogliście poczytać już TUTAJ . Tym razem nie będę się już więc rozwodzić o ich magicznych właściwościach prozdrowotnych, ale skupię się na tych smakowych. A dziś mam dla Was aż dwa przepisy na naleweczki. Likier z zielonych orzechów włoskich dla cierpliwych (lecz ich cierpliwość zostanie wynagrodzona) Składniki: ½ kg zielonych orzechów(...)wody. Szczelnie wszystko zamykamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy w proporcji ¼ litra wody / ½ kg cukru. Po wystudzeniu do syropu przelewamy przez gazę (nalewka będzie z lekkim osadem) lub bibułę filtracyjną (nalewka będzie bez osadu) nastaw orzechowy. Mieszamy, przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na rok Nastaw orzechówki Nalewka orzechowa „parmeńska” – dla mniej
Kate's Kitchenrodzynku przeciętym na połowę. Butelki zakorkuj i odstaw na co najmniej kolejne 6 miesięcy, aby dojrzała. Możesz także dodać cukier w inny sposób. Na każdy 1 l nalewki dodaj do niej około 25 dkg cukru, wymieszaj i wtedy dopiero rozlej do butelek. Jeśli chcesz, aby Twoja nalewka była klarowna, możesz ją po upływie 6 miesięcy, gdy dojrzeje przefiltrować przez bibułę(...)filtracyjną. Nalewka ta doskonale prezentuje się w ozdobnej butelce lub karafce. R ada : Aby otrzymać 1 l spirytusu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia
Przepisy i porady kulinarneczasie przefiltruj trunek przez gazę. W 0,5 l białego wina rozpuść miód, połącz go z przefiltrowanym płynem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 3 miesiące. W tym czasie nalewka się będzie klarować, nie wstrząsaj słojem. Gdy nalewka się ładnie wyklaruje , zlej płyn znad osadu i rozlej go do butelek, zakorkuj szczelnie. Naleweczka jest gotowa. Nalewkę tą możesz dodać(...)popołudniowej kawy czy herbaty. Możesz ją także wykorzystać do ciast i kremów. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka własnego wyrobu
Przepisy i porady kulinarnecukier, wymieszaj, aby całkiem się rozpuścił. Gdy syrop będzie miał temperaturę około 40 C, wlej do niego powoli przefiltrowany alkohol. Słój zamknij i odstaw jeszcze na miesiąc. Następnie klarowną nalewkę zlej znad osadu, osad przefiltruj przez filtr. Połącz oba płyny ze sobą. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na 6 miesięcy. N alewka ta ma orzechowo - waniliowy(...)smak. Doskonale nadaje się jako dodatek do popołudniowej kawy. D la wyostrzenia smaku możesz dodać do nalewki szczyptę kwasku cytrynowego i 50 ml koniaku. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki
Przepisy i porady kulinarnePomysł na świąteczny prezent? Dodatek do świątecznej kawy lub sernika? W obu przypadkach nalewka piernikowa sprawdzi się idealnie. Warto ją zrobić na ok 1 tydzień przed Świętami aby się „przegryzła”. Smaki będą miały szansę się połączyć, będzie pyszna. Do mojej nalewki wykorzystałam zarówno wódkę jak i spirytus. Zależało mi na mocy około 40%, ale dobierzcie rodzaj alkoholu według(...)własnych potrzeb. Możecie do jej przygotowania użyć samej wódki. NALEWKA PIERNIKOWA PRZYGOTOWANIE:2 h + min 1 tydzień SKŁADNIKI: – 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego – 250 ml wódki – 200 ml spirytusu – 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (np tej z domowego przepisu na przyprawę piernikową ) PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlej wodę do połowy wysokości i włóż puszkę z mlekiem
nietylkopasta.plprzecedź przez gęste sitko lub gazę , wlej do słoja ze skórką. Dodaj cukier, zalej alkoholem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na tydzień lub dwa. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw jeszcze na jakiś czas, aby trunek dojrzał, nabrał smaku i aromatu. D o nalewki możesz dodać więcej lub mniej(...)cukru, w zależności jaką nalewkę lubisz słodką czy wytrawną. Możesz także część cukru zastąpić miodem, wtedy naleweczka będzie jeszcze lepsza i zdrowsza ! P a miętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru
Przepisy i porady kulinarneodstaw na 6 miesięcy do sklarowania. Po tym czasie zlej płyn znad osady, osad przefiltruj. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewka jest gotowa do picia. Nalewka ta doskonale nadaje się na jesienno - zimowe chłody. Wzmacnia nasz organizm i rozgrzewa. Najlepsza będzie po około roku, czyli nalewkę robioną w tym roku zostawiamy(...)następny sezon jesienno - zimowy. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent
Przepisy i porady kulinarnealewka z owoców dzikiej róży dobrze wpływa na działanie naszego organizmu. Wzmacnia nasz organizm i poprawia jego odporność na infekcje przeziębieniowe, dzięki zawartości witaminy C. Kieliszek nalewki wypity raz dziennie wzmocni odporność naszego organizmu. Nalewka ta ma ładny łososiowo - herbaciany kolor. Składniki : 1 kg owoców dzikiej róży 1 l alkoholu 50 % 1 i 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego(...)odstaw do sklarowania na 6 miesięcy. Następnie zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj przez filtr lub gazę. Rozlej trunek do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do picia. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia
Przepisy i porady kulinarneLato to pora przygotowywania nalewek. Owoców jest mnóstwo. Dojrzewają w lipcowym słońcu, pod wpływem jego gorących promieni stają się słodkie i pełne soku. Wystarczy więc schylić się, zebrać je i zamknąć w słoju, mieszając z odpowiednimi dodatkami. W ubiegłym roku przygotowałam z nich smorodinówkę. Zdążyłam dosłownie w ostatniej chwili, bo owoce już się kończyły. Udało się, a znakomity efekt jest(...)wart tego, by się nim z Wami podzielić. Smorodinówka to nalewka z czarnej porzeczki, która na Kresach Wschodnich nazywana jest smorodiną. Klasyczną smorodinówkę robi się, zalewając owoce spirytusem o mocy 70 % i zasypując cukrem. Moja jest trochę inna, przygotowałam ją na podstawie przepisu z książki Małgorzaty Caprari pt. „Nalewki, likiery i wina domowe”. Smorodinówka nie jest zwyczajną nalewką, ma dużo
W mojej kuchnipiękną, słoneczną pogodą, która panowała całe wakacje. Z zapachem zbóż i polnych kwiatów. I rozwalonym po raz dziesiąty kolanem podczas jazdy na rolkach. A Wy jakie macie wspomnienia? Nalewka zrobiona z ostatniego rzutu truskawek w tym roku. Przyda się na jesienne i zimowe wieczory aby przywołać smak lata. Robiłam ją trochę inną metodą niż większość nalewek. Zazwyczaj owoce zasypuje się(...)polska i światowa Elżbiety Adamskiej. Wcześniej robiłam również z tej książki wiśniówkę i się nie zawiodłam. Oczywiście skróciłam nieco czas oczekiwania niż podaje oryginalna receptura, nie mniej na pewno nalewce nie ubędzie smaku. W zasadzie trunek jest gotowy zaraz po zlaniu go do butelki ale gdy postoi aż do jesieni nabierze mocy i wszystkich walorów smakowych. Składniki na około
My simple kitchenodstaw w słoneczne miejsce ( np. na parapet okienny ) na 5 tygodni. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie w przegotowanej, gorącej wodzie rozpuść cukier, wlej do słoja z nalewką , wymieszaj. Słój ponownie zamknij i odstaw jeszcze na 3 dni. Po 3 dniach trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw(...)miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat ! P amiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie
Przepisy i porady kulinarnedwie garści pestek ze śliwek, by nadać trunkowi lekkiej goryczki. Wlej spirytus, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedź nalewkę , śliwki i pestki wyrzuć. Wodę zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym, otartą skórką cytrynową i laską wanilii przekrojoną na połowę wzdłuż. Mieszaj, aż powstanie gęsty syrop. Przefiltruj przez gęstą gazę(...)ostudź.Wystudzony syrop wlej do spirytusu śliwkowego, dodaj koniak lub brandy, wymieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw co najmniej na 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Nalewka ta najlepiej smakuje po roku leżakowania. Wtedy to nabiera właściwego aromatu i smaku. D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy
Przepisy i porady kulinarne