Składniki : 1/2 szklanki drobniutko posiekanego czosnku 2 łyżki utłuczonych w moździerzu goździków 10 ml nalewki z propolisu ( do kupienia w aptece ) 1 szklanka ( 250 ml ) alkoholu 70 % Sposób wykonania : D o czystego słoja wsyp drobno posiekany czosnek ( ważne, aby czosnek był polski, nie chiński, a najlepiej z własnego ogródka ), dodaj utłuczone lub świeżo zmielone goździki. Całość zalej alkoholem(...)słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie w miejsce ciemne o temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę złożoną we czworo lub lniany kawałek płótna. Wyciśnij resztki płynu z czosnku i goździków poprzez mocne skręcenie i dociśnięcie ręką gazy lub płótna. Do przefiltrowanego trunku dodaj nalewkę z propolisu i dokładnie wymieszaj
Przepisy i porady kulinarnealewki zwyczajowo podajemy w temperaturze pokojowej, ewentualnie lekko schłodzone. Przed podaniem nalewki na stół warto przelać ją do ozdobnej karafki z przeźroczystego szkła. Kolor nalewki ma istotny wpływ na jej odbiór, dlatego warto zadbać o to , aby jej kolor był dobrze wyeksponowany. Podczas picia nalewek angażujemy prawie wszystkie nasze zmysły, smak, węch, wzrok oraz dotyk. Wszystkie nalewki tradycyjnie podajemy(...)małych kieliszkach na wysokiej nóżce, odpowiednie będą także małe kieliszki do wódki z płaskim dnem lub banieczkowate małe czarki. Wszystkie kieliszki muszą być oczywiście przeźroczyste z bezbarwnego szkła ! Nalewek nie pije się w dużych ilościach, zwyczajowo wystarczy 1 - 2 kieliszki trunku. Kieliszki napełniamy nalewką do wysokości około 2/3 objętości kieliszka. Nalewki pijemy powoli ( nie spiesząc się ), małymi łykami. Przy każdym
Przepisy i porady kulinarne/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/mietowka.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/mietowka-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/mietowka-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/mietowka-480x270.jpg"],"description":"Pyszna nalewka na bazie \u015bwie\u017cej mi\u0119ty i spirytusu. Jedna z naj\u0142atwiejszych do przygotowania nalewek w domowym zaciszu. Z tym przepisem zawsze wyjdzie doskonale.","keywords":["cukier","mi\u0119ta","spirytus","przepis(...)u0119 z cukrem. Odstawmy do ostudzenia aby nie by\u0142a cieplejsza ni\u017c 50C.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/przepis-na-domowa-mietowke-czyli-likier-mietowy\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ed6bc079a129","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Koncentrat nalewki (spirytus mi\u0119towy) wymieszajmy z wod\u0105. Nast\u0119pnie rozlejmy do butelek i szczelnie zakr\u0119\u0107my. Odstawmy na minimum 3 dni a\u017c alkohol \"przegryzie si\u0119\". Zazwyczaj
ProstePesto.plprzecedź zawartość słoja przez gęste sitko lub gazę najlepiej złożoną we dwoje . Otrzymany nalew przefiltruj jeszcze przez nową czystą gazę złożoną we czworo lub bibułę filtracyjną . Możesz też wlać nalewkę do słoja z kranikiem , słój szczelnie zamknąć i odstawić na 2 - 3 tygodnie , nalewka w tym czasie sama się wyklaruje . Następnie wystarczy zlać trunek przez kranik , osad przefiltrować(...)otrzymany płyn połączyć z pozostałą nalewką . Gotowy trunek rozlej do butelek , szczelnie zakorkuj . Na butelki naklej etykiety z opisem . Nalewkę odstaw jeszcze na co najmniej 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce . W tym czasie nalewka będzie dojrzewać
Przepisy i porady kulinarneOwoce czarnej porzeczki to bogate źródło witaminy C. Nalewka z czarnej porzeczki, oprócz walorów smakowych, tak jak większość nalewek posiada właściwości lecznicze. Działa korzystnie na zaburzenia trawienne, jak również na choroby gardła i górnych dróg oddechowych. Ponoć 1 łyżka stołowa nalewki z czarnej porzeczki dwa razy dziennie to dawka lecznicza na przypadłości trawienne. Składniki I Etap 1 kg czarnych(...)goździków kawałek kory cynamonu (ok. 2 cm) laska wanilii mała garść liści z czarnych porzeczek alkohol 70%* II Etap cukier ** III Etap miód wielokwiatowy – 1 łyżka na litr nalewki (1 łyżka lub więcej, próbujemy i ewentualnie dosładzamy) Wykonanie I Etap Owoce porzeczki obieramy z ogonków, wsypujemy do słoja, dodajemy goździki, laskę wanilii i liście porzeczki. Zalewamy alkoholem
Tajemnice SmakuJesień i zima to najlepszy czas na rozgrzewającą domową nalewkę. A co najlepiej rozgrzewa? Oczywiście imbir. Imbirówka, to pyszna i aromatyczna nalewka z imbiru i cytryny. Kieliszeczek imbirówki będzie naszym idealnym kompanem w chłodny, mglisty jesienny lub mroźny zimowy dzień. Nie dość, że nas rozgrzeje, to poprawi też nastrój. Na blogu znjdziecie także przepisy na inne pyszne domowe nalewki(...)likiery: Nalewka na Boże Narodzenie Likier piernikowy Eggnog, likier jajeczny Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Nalewka farmaceutów (aptekarska) Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 2 cytryny 300 g świeżego imbiru
Kulinarne przygody Gatitynalewkę warto sobie zrobić, pomoże nam się rozgrzać gdy zmarzniemy i wzmocni nasz organizm w walce z przeziębieniem. Dziś zrobiona będzie w sam raz na następną zimę. Składniki : 2 duże cytryny 1 niepełna szklanka rodzynek 1/2 szklanki miodu ( np. wielokwiatowy, lipowy ) 1/3 laski wanilii 0,8 l wody 0,5 l spirytusu 95 % świeży korzeń imbiru ( opcjonalnie(...)miód. Połącz ze sobą oba płyny, miodowy syrop z alkoholowym nalewem, wymieszaj. Odstaw na 3 miesiące do sklarowania najlepiej w szklanym szczelnie zamkniętym słoju z kranikiem. Klarowną nalewkę ostrożnie zlej znad osadu, osad przefiltruj. Najlepiej jest przefiltrować w następujący sposób : do szyjki butelki wkładamy lejek, na lejek rozkładamy gazę złożoną we dwoje, na gazę kładziemy warstwę waty, przykrywamy drugą połową
Przepisy i porady kulinarnedokładnie wyciśnij resztki soku, np. ugniatając je drewnianą pałką lub łyżką. Otrzymany syrop wlej do słoja z nalewem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 3 miesiące. W tym czasie nalewka będzie się klarować, nie wstrząsaj słojem. Po upływie 3 miesięcy zlej klarowną nalewkę znad osadu, osad przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj(...)butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku, aby po upływie dłuższego czasu, wiedzieć co w nich się znajduje. Nalewkę odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej pół roku, ale pamiętaj, że naleweczka ta najlepiej smakuje po upływie 2 lat. C iemne winogrona mają wiele cennych zdrowotnych właściwości, pomagają między innymi zwalczać komórki rakowe. Ciemne winogrona zawierają
Przepisy i porady kulinarnesoku z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub ręcznik papierowy, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Butelki z nalewką odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Po tym czasie nalewka jest gotowa do degustacji. Gdyby(...)dnie butelki wytrącił się osad, możesz nalewkę ponownie przefiltrować. R ada : Brzoskwinie na tę nalewkę powinny być dorodne, dojrzałe, ale nie przejrzałe. Ćwiartki brzoskwiń po przecedzeniu możesz wykorzystać do deserów. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także
Przepisy i porady kulinarneproces rozpuszczania cukru. Następnie zlej syrop z owoców, połącz z nalewem. Trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie naleweczka nabierze smaku i aromatu. R ada : Aby otrzymać 2 l spirytusu 70 % należy zmieszać 1480 ml spirytusu(...)przegotowanej i ostudzonej wody. J eśli użyjesz cukru trzcinowego, kolor nalewki będzie wtedy nieco bardziej złocisty. J eżeli chcesz, aby nalewka była słabsza, możesz dolać do niej przed rozlaniem do butelek przegotowanej i wystudzonej wody ( np. 1 szklankę , 250 ml ). P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki
Przepisy i porady kulinarnesłoja przez gęste sitko, odciśnij sok z owoców. Trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki z nalewką odstaw w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. N alewka ta ma ładny(...)ciemno-wiśniowy kolor i piękny aromat. R ada : Najlepsze wiśnie na tę nalewkę to te z własnego ogrodu. Wiśnie powinny być dojrzałe o ciemnoczerwonym kolorze, takie wiśnie są słodsze i bardziej aromatyczne, więc nasza nalewka z takich wiśni będzie o pięknym bukiecie smakowo - zapachowym. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić
Przepisy i porady kulinarnemoże być gorący ! ) wlej nalew, dodaj kwasek lub sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Płyn wlej do słoja, szczelnie zamknij i odstaw na około 2 miesiące do sklarowania. Następnie klarowną nalewkę zlej znad osadu, zrób to ostrożnie by nie zmącić osadu. Osad przefiltruj przez gazę, a następnie przez bibułę filtracyjną , połącz oba płyny. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki(...)naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy, by nalewka dojrzała. N alewka ta jest aromatyczna, delikatnie rozgrzewająca, ma ładny czerwony kolor. R ada : Zamiast imbiru możesz dodać do nalewki laskę wanilii lub kilka nasion kardamonu. Wtedy nalewka będzie mieć trochę inny aromat. Warto po eksperymentować np. każdego roku zrobić nalewkę
Przepisy i porady kulinarneNalewka z mirabelek to trunek, który jako pierwszy nastawiam jak tylko pojawią się śliwki w moich okolicach. W tym roku wydaje mi się że jest ich mniej niż w poprzednim, ale na nalewkę i dżem wystarczy- mam nadzieję. Staram się żeby mieć zawsze zapas nalewki mirabekowej, gdyż jest to jedna z moich ulubionych nalewek. W długie, zimowe wieczory umilam sobie(...)czas także przy kieliszku domowej nalewki śliwkowej , jeżynowej na rumie albo agrestowej . Pachną i smakują wybornie przypominając smaki i aromaty lata i jesieni. Polecam domowe nalewki. Są najlepsze na świecie. Nalewka z mirabelek 1 kg mirabelek 0,5 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Mirabelki umyć, osuszyć, przesypać do słoika i zalać wódką i spirytusem. Odstawić
Pieguskowa KuchniaNalewka z mirabelek to trunek, który jako pierwszy nastawiam jak tylko pojawią się śliwki w moich okolicach. W tym roku wydaje mi się że jest ich mniej niż w poprzednim, ale na nalewkę i dżem wystarczy- mam nadzieję. Staram się żeby mieć zawsze zapas nalewki mirabekowej, gdyż jest to jedna z moich ulubionych nalewek. W długie, zimowe wieczory umilam sobie(...)czas także przy kieliszku domowej nalewki śliwkowej , jeżynowej na rumie albo agrestowej . Pachną i smakują wybornie przypominając smaki i aromaty lata i jesieni. Polecam domowe nalewki. Są najlepsze na świecie. Nalewka z mirabelek 1 kg mirabelek 0,5 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Mirabelki umyć, osuszyć, przesypać do słoika i zalać wódką i spirytusem. Odstawić
Pieguskowa KuchniaPrzerobiliśmy na nalewki większość znanych nam owoców. Niewiele jest tych, z których jeszcze nalewki nie zrobiliśmy. Ale i one się doczekają, cierpliwości. Ogranicza nas tylko jedna rzecz, bardzo niepozorna. Po prostu nie mamy tylu butelek, nie stać nas żeby co chwilę po kilka kartonów kupować. Więc stopniowo, powoli wzbogacamy się o nalewki. Nie ma pośpiechu, wszystkie, które chcemy - zdążymy zrobić(...)roku, to w kolejnym. Nalewki uczą cierpliwości, naprawdę. Ale teraz na chwilę zarzuciliśmy owoce i wzięliśmy się za jarzębinę. Nazbieraliśmy z Madzią 2 kg i podzieliliśmy się po równo. Z kilograma ja zrobiłem nalewkę, a z drugiego kilograma Madzia zrobiła przetwory. Tyle się nasłuchałem o walorach smakowych tej nalewki, że musiałem ją zrobić. Zanim przejdziecie do dalszej
Marder&Marder Manufacture