pora rwania pędów sosnowych na syrop i nalewkę . Co roku o tym przypominam bo syrop sosnowy i sosnówka to świetne leki pomagające przy przeziębieniach - warto je mieć w domu. Przy okazji wizyty w lesie "strzeliłam" kilka fotek ładnym roślinkom. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZimą wzmacniamy swoją odporność zanurzając się w lodowatych wodach jezior i mórz. W nagrodę za dzielność, po wyjściu z wody należy nam się kieliszek „morsówki”. Nalewka ananasowa z imbirem i przyprawami rozgrzewa i przywodzi na myśl ciepłe kraje. Rozgrzewająca nalewka ananasowa z imbirem i przyprawami, inspirowana Karaibami, to wyciąg, którego podstawowym składnikiem jest ananas, a świąteczno-egzotycznego klimatu dodają umiejętnie(...)dobrane przyprawy. To ulubiona nalewka morsów i wilków morskich. Wszak nic tak intensywnie nie rozgrzewa w chłodny dzień jak kąpiel w lodowatej wodzie i kieliszek słodko-pikantnej nalewki. Wystarczy, że masz pod ręką ananasa, kilka przypraw i nieco alkoholu i możesz to przerobić na pyszną, rozgrzewającą nalewkę. Nalewka ananasowa z imbirem i przyprawami najlepiej smakuje zimą, a symfonia egzotycznych ingrediencji
smakowitehistorie.comrazem dla odmiany coś tylko dla dorosłych :) Paprykówka czyli nalewka z ostrej papryczki chili i cytryny. Nie pamiętam skąd mam przepis, dostałam go od kogoś wiele lat temu. Jesienią zrobiłam buteleczkę i dopiero teraz przypomniałam sobie o niej :)Składniki:pół litra czystej wódki;2 papryczki chili;około 1/3 - 1/2 cytryny.Papryczki przekroić i usunąć ze środka pestki. Pokroić(...)polecam picia z kieliszka. Chyba, ze ktoś jest wyjątkowym twardzielem ;) Ja wykorzystuję taką wódkę do przyrządzania Krwawej Mery czyli drinka z soku pomidorowego. Wystarczy do soku dodać samą nalewkę, bez konieczności zaostrzania smaku sosem tabasco ;))Smacznego! ;)Przepis opublikowałam na portalu Przepis na Kobietę > KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennaZrobimy nalewkę agrestową.Kolor nalewki zależny będzie od koloru użytego agrestu.Składniki:-1/2 kg agrestu-1/2 kg cukru-0,5 l czystej wódki 40%-0,125 l spirytusu 95% Agrest oczyszczamy i kroimy na połówki.Wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy do czasu rozpuszczenia cukru, co pewien czas potrząsając słojem
Maminek kulinarnySezon śliwkowy w pełni. Warto przygotować mocną nalewkę śliwkową.W zimie i nie tylko, z pewnością będzie smakować.Składniki:-1/2 kg pozbawionych pestek śliwek-1/2 l spirytusu 95%-200 ml wody-20 dkg cukru Do spirytusu dolewamy 100 ml wody i zalewamy ułożone w słoju śliwki, pokrojone wcześniejna połówki.Odstawiamy na 6 tygodni(...)czasie nalewka nabierze smaku i koloru. Po 6 tygodniach zlewamy alkohol a śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasurozpuszczenia cukru. Syrop cukrowy zlewamy, śliwki płuczemy 100 mililitrami wody i powstały płyn łączymy razem z alkoholem i syropem cukrowym.Wszystko mieszamy i przelewamy do butelek.Odstawiamy na ok. 2 tygodnie i gotowe
Maminek kulinarnyZima to dobry czas na rozgrzewające napoje z owoców cytrusowych. Składniki: 5 sporych cytryn 10 łyżek cukru litr wódki 40-50% Wyszorowane dokładnie cytryny obieramy dość
prawdziwe jedzenieZastanawiałam się jak mam ugryźć tego posta. Bo nalewka ze zdjęcia jest trunkiem od mojego taty. I to w sumie nie jest problem, bo jak się okazało nalewki robimy w sumie tak samo. Rzadko kiedy (o ile w ogóle) robię tak, że wrzucam przepis na coś, czego tak naprawdę nie zrobiłam. Oczywiście wiśniówkę mogę spokojnie zrobić sama, ale przepis dostalibyście(...)chce mi się czekać. Nie czekam. Piszę. Zacznę może od tego, że jestem największą fanką nalewki z czarnej porzeczki. Z zerową ilością cukru. A, właśnie. Nie dodaję do nalewek żadnych słodzików. Paręnaście lat temu ładowałam niewielkie ilości miodu, ale od dłuższego czasu tego już nie robię. Zmienił mi się smak, upodobania, normalne. Spodziewam się więc, że dzisiejsza wiśniówka nie znajdzie
KardamonovyWiśniówka, nalewka z wiśni Sezon na wiśnie powoli dobiega końca, pora więc się zabrać na przygotowanie pysznej domowej nalewki. Wiśniówka ma piękny głęboki kolor i wspaniały aromat. Według mnie to klasyka gatunku, która powinna się znaleźć w każdym barku. Niestety, tak jak każda nalewka, wiśniówka również wymaga sporo czasu, zanim trafi do naszych kieliszków, ja np. uważam(...)najlepiej smakuje kolejnego roku, kiedy pięknie dojrzeje i nabierze cudownego koloru. Dlatego nalewka z wiśni, którą widzisz na zdjęciu jest zeszłego roku. Teraz czas nastawić kolejną, a tą się delektować. Oczywiście nie zapominając przy okazji o wiśniach, które zostają po produkcji nalewki. Dodaj je do lodów, a wtedy deser z pewnością nabierze charakteru. A na blogu znajdziesz również przepisy
Kulinarne przygody Gatitylubi nalewek? Słodkie, pełne witamin i przyjemnie grzeją nasz przełyk. W dodatku nie wymagają tyle pracy w przygotowaniu co robienie wina. Nalewka zawsze wyjdzie i nigdy się nie popsuje. Dolewanie zimą do herbaty wzbogaci jej smak i sprawi, że nas świetnie rozgrzeje i odpręży kiedy wrócimy do domu po ciężkim dniu pracy. Nalewka z aronii prócz tego, że jest aromatyczna(...)ładny kolor posiada również właściwości zdrowotne. Działa pozytywnie na nadciśnienie tętnicze, niedokwaśność żołądka oraz w leczeniu arteriosklerozy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Domowa nalewka z aronii 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Nalewka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Wykonanie 30 min. Kalorie 300 kcal Kto nie lubi nalewek? Słodkie, pełne witamin i przyjemnie grzeją
ProstePesto.plZastanawiałam się jak mam ugryźć tego posta. Bo nalewka ze zdjęcia jest trunkiem od mojego taty. I to w sumie nie jest problem, bo jak się okazało nalewki robimy w sumie tak samo. Rzadko kiedy (o ile w ogóle) robię tak, że wrzucam przepis na coś, czego tak naprawdę nie zrobiłam. Oczywiście wiśniówkę mogę spokojnie zrobić sama, ale przepis dostalibyście(...)chce mi się czekać. Nie czekam. Piszę. Zacznę może od tego, że jestem największą fanką nalewki z czarnej porzeczki. Z zerową ilością cukru. A, właśnie. Nie dodaję do nalewek żadnych słodzików. Paręnaście lat temu ładowałam niewielkie ilości miodu, ale od dłuższego czasu tego już nie robię. Zmienił mi się smak, upodobania, normalne. Spodziewam się więc, że dzisiejsza wiśniówka nie znajdzie
KardamonovySzkoda było mi wiśni z nalewki. Można je oczywiście zjeść, choć są mocno alkoholowe :) Ja wiśnie zapakowałam w słoiki i będę mieć fajne alkoholowe owoce i syrop do wykorzystania :)Składniki:wiśnie z nalewki0,5 litra wody0,5 kg cukruSposób przygotowania:1. Wiśnie przekładamy do słoiczków.2. Z wody i cukru robimy syrop, zalewamy wiśnie. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzypadku większości naszych smakołyków, swoje mniej lub bardziej subiektywne zachwyty możemy wyrażać tuż po przyrządzeniu. Niestety w przypadku nalewek, by móc się nimi uczciwie pochwalić, musimy odczekać nawet do kilku tygodni czy miesięcy. Cierpliwości bywa, że i nam brakuje, ale każdy nalewkowy smakosz coś traci, gdy tej cierpliwości nie ma choć odrobinę, bo pewnie nigdy się nie dowie, jak jego(...)prawdziwie dojrzały trunek będzie smakował np.: po roku czy dwóch. Od nastawienia naszej nalewki imbirówki na piwie i miodzie minęło już ponad 9 miesięcy, czyli ciąża pełna donoszona :) więc zgodnie z obietnicą prezentujemy uzyskany efekt. Piękna bursztynowa barwa, wyczuwalny ostry aromat imbiru kłuje w nos. Słodko miodny smak, powiedziałabym, że to taki krupnik z charakterem, gdyż słodycz miodu złamana została
Delicious TitbitsSkładniki: 1 kg bardzo dojrzałych czereśni 3/4 litra wódki 1 szklanka cukru Owoce myjemy, oczyszczamy, drylujemy i przekładamy do słoja. Dodajemy cukier i zalewamy wódką, szczelnie
Salonik smakówZima to dobry czas na rozgrzewające napoje z owoców cytrusowych. Składniki: 5 sporych cytryn 10 łyżek cukru litr wódki 40-50% Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzie