Dzisiejszy post jest wrzucony tak naprawdę na ostatnią chwilę. Bo orzechy, z których robi się tytułową nalewkę zbiera się maksymalnie do połowy lipca (chodzi o to, żeby orzechy były jeszcze miękkie). Moje zostały zebrane w okolicach piątego, dziś zostały zalane. Nie, nie muszą odleżeć paru dni na blacie kuchennym. My byliśmy po prostu na wakacjach, więc orzechy zebrała nam rodzina(...)Kubinów, która wyhodowała u siebie drzewo z orzechami włoskimi, którymi się z nami podzieliła. Nalewka z młodych orzechów włoskich jest z nami od wielu lat. Na zdjęciu w kieliszku jest nalewka, która ma jakieś 5 lat. Słój z tyłu jest wypełniony nowym trunkiem, który przez parę miesięcy będzie sobie dochodził w ciemnym i chłodnym miejscu. Zadziwiające jest to jak nalewka
KardamonovyDzisiejszy post jest wrzucony tak naprawdę na ostatnią chwilę. Bo orzechy, z których robi się tytułową nalewkę zbiera się maksymalnie do połowy lipca (chodzi o to, żeby orzechy były jeszcze miękkie). Moje zostały zebrane w okolicach piątego, dziś zostały zalane. Nie, nie muszą odleżeć paru dni na blacie kuchennym. My byliśmy po prostu na wakacjach, więc orzechy zebrała nam rodzina(...)Kubinów, która wyhodowała u siebie drzewo z orzechami włoskimi, którymi się z nami podzieliła. Nalewka z młodych orzechów włoskich jest z nami od wielu lat. Na zdjęciu w kieliszku jest nalewka, która ma jakieś 5 lat. Słój z tyłu jest wypełniony nowym trunkiem, który przez parę miesięcy będzie sobie dochodził w ciemnym i chłodnym miejscu. Zadziwiające jest to jak nalewka
Kardamonovykwiatowo - miodowy przecedź przez gęste sitko lub gazę , dokładnie wyciśnij resztki płynu z kwiatów . Do otrzymanego płynu wlej spirytus oraz wyciśnięty sok z pozostałych dwóch cytryn . Całość dokładnie wymieszaj . Nalewkę wlej do czystego słoja , dodaj korzeń arcydzięgla , wymieszaj . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc w chłodne ciemne miejsce . Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem . Następnie pozostaw nalewkę(...)tygodnie do sklarowania . Ma ona stać w tym samym słoju, tylko nie wstrząsaj już nim. Gdy trunek się wyklaruje , zlej ostrożnie nalewkę znad osadu , osad przefiltruj , a otrzymany płyn połącz z nalewką . Gotową nalewkę rozlej do czystych butelek , szczelnie zakorkuj . Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z trunkiem odstaw jeszcze na miesiąc w ciemne i chłodnie miejsce
Przepisy i porady kulinarnePrzedstawiamy pleśniak z porzeczkami z nalewki , czyli kolejny przepis na ciasto, w którym można wykorzystać owoce z nalewki. Tym razem mieliśmy do wykorzystania owoce czarnej porzeczki, z których zrobiliśmy dwie domowe nalewki. Może to mało kreatywnie z naszej strony, ale i tym razem owoców z nalewki użyliśmy do zrobienia pleśniaka, gdyż każde owoce nasączone alkoholem świetnie się w nim sprawdzają(...)zimowym okresie kieliszeczek domowego alkoholu oraz kawałek ciasta mają zdolność podnoszenia poziomu endorfin, a tych nigdy za wiele. Udostępnij Pleśniak z porzeczkami z nalewki – składniki 200 g porzeczek z nalewki Kruche ciasto: 6 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny (250 g) 1 / 2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
niecodziennikparydokładnie wymieszaj. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zamknij. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw w chłodne ciemne miejsce na co najmniej 2 - 3 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. T a nalewka smakuje wyśmienicie i doskonale rozgrzewa. Można ją stosować jako domowy środek pomocny w walce z przeziębieniem. Można, zamiast cukru dodać miodu(...)torebkę czarnej i jedną torebkę kwiatów hibiskusa lub zrobić z samych kwiatów hibiskusa, lecz wtedy można dodać mniej soku z cytryny, aby trunek nie był zbytnio kwaskowaty. Najlepiej do nalewki jest użyć świeżo wyciśniętego soku z malin. Nalewkę najlepiej sporządzać lipiec - sierpień, wtedy nalewka w sam raz dojrzeje na okres zimowy. Do nalewki nie dodajemy soku malinowego z hipermarketów
Przepisy i porady kulinarneNiestety zdjęcie nie oddaje pięknego koloru nalewki :( Składniki : 1 kg zdrowych dojrzałych malin 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu wielokwiatowego skórka z 1 małej cytryny 1 l czystej wódki 40 % 200 ml wody Sposób wykonania : M aliny wsyp do czystego dużego słoja. Cytrynę dokładnie umyj szczoteczką , sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki bez białej błonki ( albedo ), skórkę wrzuć(...)drewnianą łyżką lub pałką. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, wlej wodę , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2- 3 tygodnie w ciemne miejsce. W tym czasie nalewka będzie się klarować, nie wstrząsaj słojem. Najlepiej jest klarować nalewkę w słoju z kranikiem. Następnie klarowną nalewkę zlewamy, osad przefiltrowujemy przez bibułę filtracyjną lub lniane płótno. Trunek rozlewamy do butelek, szczelnie
Przepisy i porady kulinarnelaskę wanilii. Zalej spirytusem, słój szczelnie zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim i odstaw w ciepłe nasłonecznione miejsce ( np. parapet okienny od wschodu lub zachodu ). Co kilka dni wstrząśnij słojem. Gdy nalewka dobrze naciągnie, przecedź ją przez gęste sitko, a otrzymany płyn przefiltruj przez filtr lub gazę (gazę możesz złożyć kilkukrotnie, aby trunek był bardziej klarowny). Nalewkę rozlej do czystych butelek, szczelnie(...)zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewkę odstaw w ciemne chłodne miejsce na około miesiąc. Po tym czasie jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarneroku bardzo obficie obrodziły mirabelki, wszędzie jest ich pełno. Warto zrobić sobie z nich zdrową i aromatyczną naleweczkę. Mirabelki przeznaczone na nalewkę zbierajmy z tych drzew, które rosną na słońcu. Owoce wygrzane w promieniach słońca są bardziej aromatyczne i słodsze. Zapraszam po przepis. Składniki : 1 l dojrzałych mirabelek bez pestek 1 l świeżego mleka 3,2 % tłuszczu(...)wyłożone gazą lub lnianą ściereczką. Owoce dokładnie odsączyć z soku. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc. W tym czasie nie wstrząsaj słojem, nalewka będzie się klarować. Po miesiącu klarowną nalewkę zlej ostrożnie ( aby nie zmącić osadu ) znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety
Przepisy i porady kulinarnedokładnie wyciśnij sok z owoców np. za pomocą drewnianej pałki. Otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące. W tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. R ada : Aby otrzymać 0,5 l spirytusu(...)przegotowanej i ostudzonej wody. N aleweczka ta ma piękny aromat i ładny złocisty kolor. Pięknie prezentuje się w ozdobnej karafce. N ajlepsze na nalewkę będą owoce agrestu z własnego ogrodu takie, które dojrzewają w promieniach letniego słońca. Tak dojrzewające owoce agrestu zawierają w sobie mnóstwo cennych składników, pektyny, żelazo, witaminę C, B1,PP, A. Nalewka agrestowa
Przepisy i porady kulinarneczasu do czasu potrząśnij słojem. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę , wlej do słoja. Słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc. W tym czasie nie wstrząsaj słojem, nalewka będzie się klarować. Następnie klarowną nalewkę delikatnie zlej znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną , połącz płyny ze sobą. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem(...)datą sporządzenia trunku. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. N alewka ta ma piękny złocisty kolor, jest półwytrawna, z lekko wyczuwalną goryczką i kawowym zapachem. Do nalewki można dodać więcej cukru, jeśli ktoś lubi słodsze nalewki. Można też, zamiast cukru dodać miodu
Przepisy i porady kulinarneJako że na temat tej zimowej (świątecznej) nalewki słyszałam już istne poematy, postanowiłam zrobić ją sama. Jest doskonała jako dodatek do rozgrzewającej herbaty, albo pita wieczorem w wygodnym fotelu przy blasku kominka [czujecie ten klimat? ;)]. Ma piękny bursztynowy kolor i obłędny smak. Do tego wszystkiego pachnie bajecznie. Ale musi postać minimum 6-8 tygodni- dlatego uzbrójcie się w cierpliwość(...)miesiącach, także jeśli chcecie się cieszyć jej smakiem (i aby wszystkie smaki i aromaty zdążyły się przygryźć) np. w okresie przyszłego Bożego Narodzenia- do dzieła już teraz. Taka zimowa nalewka bakaliowa to doskonały pomysł na prezent jak również element dekoracyjny naszej kuchni. Spójrzcie jak malowniczo wygląda Do zrobienia takiej zimowej nalewki bakaliowej potrzebujecie: – suszonych owoców: rodzynek, żurawiny, moreli, śliwek
ArbuziakiZalej wódką , słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Co 2-3 dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr. Do nalewki dodaj miód, poruszaj słojem lub wymieszaj łyżką, aby miód się rozpuścił. Słój ponownie zamknij i odstaw na 3 miesiące w ciemne miejsce. Następnie zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj przez(...)filtr, połącz oba płyny. Nalewkę rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła, zakorkuj. Odstaw na kolejne 3 miesiące, aby nalewka dojrzała. N alewka ta ma złocisty kolor, jest mocno rozgrzewająca, dlatego jest wspaniała na jesienno - zimowe dni. Wystarczy wypić kieliszek nalewki. J eśli ktoś nie lubi miodu lub jest uczulony na miód, może zrobić tę nalewkę
Przepisy i porady kulinarneDzisiaj polecam domową nalewkę cynamonową. Za ojca nalewek uznaje się słynnego greckiego lekarza Hipokratesa. Stworzył on napój z wina, miodu i przypraw korzennych. W XIII wieku odkryto, iż alkohol wzmacnia lecznicze działanie ziół, dlatego chorym jako lekarstwo przepisywano nalewki. Do Polski moda na nalewki przywędrowała wraz z królem Henrykiem Walezym. Wówczas zaczęto produkować znany do dzisiaj krupnik(...)niedawna moda na domowe nalewki powraca, podobnie u mnie w tym roku pojawiło się wiele różnych nalewek i likierów. Nalewka cynamonowa jest intensywna w smaku, świetnie rozgrzewa i poprawia nastrój. Idealna na zimne, jesiennie i zimowe wieczory. Nalewka cynamonowa Składniki: laska cynamonu lub łyżeczka mielonego cynamonu 160g brązowego cukru 1l wódki Wykonanie: Cynamon i cukier umieszczamy
Smak mojej kuchniNalewka najbardziej wyczekana przeze mnie. Cały proces przygotowania alkoholu trwał rok moi drodzy, i to czas spowodował, że moja nalewka ma piękną barwę. Co do smaku, jest on bardzo specyficzny i myślę, że nie wszystkim może smakować. Mocno kwaśna, gęsta. Waham się nad dodaniem do części nalewki wody różanej, by wzbogacić jeszcze jej smak, jeśli tak uczynię z pewnością(...)podam Wam proporcje jakich użyłam do nalewki. Wypróbujcie, nie pożałujecie. Składniki (około 550 ml nalewki po przefiltrowaniu): 500 gram owoców dzikiej róży 250 ml spirytusu 300 ml wódki skórka z jednej pomarańczy 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu Owoce myję dokładnie, mrożę przez dobę a następnie zamrożone owoce i skórkę z pomarańczy zalewam alkoholem i odstawiam
Mango Papajarazu, w pierwszym zdaniu, należy wyjaśnić: pigwa to nie to samo co pigwowiec. My będziemy robić nalewkę z pigwowca. Pigwowiec jest bardziej aromatyczny niż pigwa. Co do zasady uważa się, że nalewki z pigwowca są smaczniejsze niż te z pigwy. I, że pigwowiec używa się do nalewek bardziej słodkich, a pigwę do bardziej wytrawnych. Chociaż wiadomo jak to jest(...)gustami... Jeden zbiera znaczki, drugi plakaty z gołymi babami. Tak czy inaczej, my właśnie pigwowca wzięliśmy na warsztat. Mieliśmy trzy kilogramy więc zrobiliśmy trzy różne nalewki. Tak żeby na przyszły rok wiedzieć, która jest najlepsza. Kilka dni temu zamieszaliśmy pierwszy przepis , a teraz mamy drugi, trochę inny. Ta będzie taka bardziej korzenna, z goździkami i cynamonem. Zanim
Marder&Marder ManufactureNalewki dojrzewające w domowych spiżarniach to prawdziwe przysmaki. Niegdyś przechowywano je w apteczkach, bo oprócz walorów smakowych posiadały leczniczą moc. Nalewka z jeżyn nie tylko smakuje wybornie, ma cudny głęboki rubinowy kolor, ale ma wiele właściwości leczniczych. Zawdzięcza je dużej ilości antocyjanów- przeciwutleniaczy, które wzmacniają i odtruwają serce, a witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i zwiększa ich elastyczność. Nalewka jeżynowa(...)tradycyjnej medycynie ludowej to sprawdzony sposób na grypę i przeziębienie (1- 2 łyżeczki do herbaty) Jest równiez naturalnym lekiem do wykorzystania w profilaktyce przeciwnowotworowej (bogate żródło antyoksydantów). Przygotowanie nalewki jest bardzo proste, lecz by delektować się jej smakiem trzeba sporo cierpliwości, ponieważ pełnię smaku i aromatu uzyskuje najwcześniej po 6-ciu miesiącach leżakowania. Prezentowaną na zdjęciach nalewkę zaczęłam sporządzać zeszłego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny produkt ze stajni Marder & Marder Distillery. Nalewka czereśniowa. Czytaliśmy gdzieś, że czereśnie nie są wdzięcznymi owocami do nalewek. Słabo oddają swój smak, nie mają wyrazistości. Prawdę mówiąc reklama dość słaba, nie zachęca do sięgania po te owoce w celach nalewkowych. Mimo wszystko postanowiliśmy spróbować. W końcu obiecaliśmy sobie, że przez pierwszy rok będziemy robić nalewki z czego tylko(...)warte zachodu, a o których lepiej zapomnieć. Lubimy sami wymyślać przepisy, niezbyt często korzystamy z gotowych. Więc i tę recepturę opracowaliśmy sami. Policzyliśmy składniki, tak żeby możliwie najsmaczniejszą nalewkę otrzymać. Po paru miesiącach dojrzewania okazało się, że mieliśmy rację i wszystko idealnie dobraliśmy. Otrzymaliśmy delikatną, subtelną w smaku nalewkę. Alkohol idealnie się zgrał z owocami i nie czuć jego mocy
Marder&Marder ManufactureNiewiele brakowało, a tego przepisu by tutaj nie było. Ot, tak po prostu, najpierw nastawiłem nalewkę, a potem zgubiłem przepis. Odtworzyć go się za bardzo nie dałoby, bo sam go wymyśliłem. Miałem jakieś objawianie, wziąłem kartkę i zacząłem wypisywać składniki. Dlatego też pokładałem w niej wielkie nadzieje i strasznie się wkurzyłem, gdy zgubiłem swoje zapiski. A parę(...)już pogodziłem się ze stratą znalazłem przepis :) Po prostu szukałem nie tam, gdzie trzeba. Jak zawsze... To nie jest taka typowa nalewka. Pewnie mistrzowie nalewkarstwa (jest w ogóle taki wyraz?) by mnie wyśmiali, ale skoro miałem takie objawienie, to musiałem ten pomysł sprawdzić. Chociażby po to, żeby wiedzieć, że jest kiepski (albo nie jest). Otóż chodzi mi o zastosowanie brzoskwiń
Marder&Marder ManufactureDzisiaj polecam nasz przepis na domowy alkohol, czyli nalewkę. Każdego roku przygotowujemy nalewki wiśniowe . A ponieważ zeszłoroczna nalewka wiśniowa stoi jeszcze w barku, postanowiłam w tym roku wiśnie ususzyć. Suszone wiśnie są świetnym dodatkiem do ciast, ale też pysznie smakują jako przegryzka zamiast chipsów. Ale też warto z takich wiśni przygotować nalewkę z suszonych wiśni z dodatkiem domowego karmel(...)Efektem jest przepyszna nalewka wiśniowa z delikatnym posmakiem karmelu, będzie doskonale smakować gdy będziemy ją popijać z Piotrem w długie zimowe wieczory. Już nie pora zbiorów wiśniowych i czas na ich suszenie, jednak suszone wiśnie można kupić w sklepach, lub nasz przepis wykorzystać w przyszłym roku. W tym roku kolejny raz przygotujemy też nalewkę pomarańczowo-kawową która wpisze się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytryny. Pigwa praktycznie nie nadaje się do jedzenia na surowo (jest bardzo twarda), ale można zastosować ją jako dodatek do herbaty, czy zrobić z niej pyszny syrop lub nalewkę. Pigwowiec jest bardzo bogaty w witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu można używać go jako lekarstwa przy przeziębieniu. Nalewka z pigwy japońskiej ze względu na wspaniały smak i aromat uważana jest(...)jedną z najlepszych nalewek, więc gorąco polecam :) Składniki: Ok. 40 dag pigwowca japońskiego „pigwy” 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki wódki lub spirytusu (w zależności od tego jak mocna ma być nalewka) Owoce pigwowca dobrze myjemy, a następnie przekrawamy na połówki lub ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Pigwę kroimy w cienkie ząbki lub kosteczkę, po czym wsypujemy do litrowego słoja. Następnie
Smakowy Rajstrefie dla pełnoletnich nalewka z owoców głogu, które są już dojrzałe i dyndają sobie na gałązkach, w ogromnych ilościach. Są znakomitym, naturalnym surowcem do wyrobu syropów, konfitur, galaretek, octów smakowych lub nalewek w brązowo-czerwonych kolorach. Owoce zawierają flawonoidy, które po spożyciu rozszerzają naczynia krwionośne, a przez to usprawniają pracę układu krążenia, serca i mózgu. Głóg jest uważany(...)silny, naturalny lek nasercowy dla tego, nalewki sporządzane z niego powinny być spożywane z umiarem. Można je zrobić w czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru. Podstawowa wersja nalewki z głogu: Składniki: 1 kg owoców głogu
SzczyptaSmaQZrobienie tej nalewki jest niezwykle proste, a efekt jest niesamowity. To idealny pomysł na świąteczny prezent wystarczy, że kilka dni przed świętami przygotujecie porcje lub dwie nalewki i kupicie ładne ozdobne butelki. Po przygotowaniu nalewka powinna być przechowywana w lodówce i spożywana do 2-3 tygodni. Dlatego 2-3 dni przed świętami to idealny moment, Nie zapomnij dodać etykiety(...)buteleczki, na której napiszesz co to za nalewka oraz do kiedy powinno się ją spożyć. Ta nalewka ma bardzo kremowy i delikatny karmelowy smak. Odrobina soli idealnie ją przełamuje i nadaje wyrazistości. @import url(https://assets.mlcdn.com/fonts.css?version=1701689); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin
nietylkopasta.plOryginalny przepis na włoski likier na spirytusie, czyli domowa cytrynówka Limoncello . To orzeźwiająca, pyszna nalewka ze skórek cytrynowych oraz prostego w przygotowaniu syropu, podawana zazwyczaj w formie schłodzonej jako digestif. Jednak sprawdzi się idealnie nie tylko jako kieliszek doskonałego alkoholu na zakończenie posiłku, ale również jako dodatek do domowych lodów śmietankowych , deserów, a nawet owocowych sałatek ! Zasmakuj intensywnego aromatu cytryn(...)przyjęciu lub podaruj jako prezent innym pasjonatom podobnych smaków! Ten słodki likier powstaje poprzez macerowanie skórek cytrynowych w mocnym alkoholu, a następnie dodanie syropu z wody i cukru. Włoska nalewka z cytryn wytwarzana w Kampanii powstaje z cytryny odmiany Femminello St. Teresa znanej bardziej jako Sorrento, która charakteryzuje się grubą skórką i pięknym cytrusowym zapachem. Co jeśli nie masz dostępu
Kuchnia Na Wypasiedłuższego czasu w naszej lodówce zamknięte szczelnie w pudełeczku czekały na swoją kolej wiśnie z nalewki. Od razu przy zlewaniu tegorocznego trunku wiedzieliśmy, że zrobimy z nich tort szwarcwaldzki , czyli inaczej tort czarny las . Nieskromnie musimy powiedzieć, że było to jedno z lepszych ciast, jakie jedliśmy w tym roku. Każdy kęs tego doskonałego tortu szwarcwaldzkiego rekompensuje czas i nakład pracy(...)Biszkopt czekoladowy: 8 jajek wielkości M 140 g mąki pszennej 35 g kakao 120 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Frużelina z wiśni z nalewki: 500 g wiśni z nalewki 200 ml wody 4-5 łyżek cukru sok z 1 / 2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 ml wody Bita śmietana: 1 l śmietany kremówki
niecodziennikparydłuższego czasu w naszej lodówce zamknięte szczelnie w pudełeczku czekały na swoją kolej wiśnie z nalewki. Od razu przy zlewaniu tegorocznego trunku wiedzieliśmy, że zrobimy z nich tort szwarcwaldzki , czyli inaczej tort czarny las . Nieskromnie musimy powiedzieć, że było to jedno z lepszych ciast, jakie jedliśmy w tym roku. Każdy kęs tego doskonałego tortu szwarcwaldzkiego rekompensuje czas i nakład pracy(...)Biszkopt czekoladowy: 8 jajek wielkości M 140 g mąki pszennej 35 g kakao 120 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Frużelina z wiśni z nalewki: 500 g wiśni z nalewki 200 ml wody 4-5 łyżek cukru sok z 1 / 2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 ml wody Bita śmietana: 1 l śmietany kremówki
niecodziennikparyNalewka malinowo-jeżynowa według tradycyjnego przepisu na pewno przypadnie do gustu fanom wysokoprocentowych alkoholi owocowych. Trunek przyrządzony wg tego przepisu jest mocny, ale po odpowiednio długim odstaniu, jest głęboki w smaku, aksamitnie gładki i niezwykle klarowny. Gwarancją sukcesu w przygotowaniu każdej nalewki są przede wszystkim świeże, zdrowe owoce - z lasu lub własnego ogrodu, bez stosowania chemicznych oprysków i nawozów(...)oczywiście najwyższej jakości alkohol. Trzeci czynnik to czas w połączeniu z naszą cierpliwością. Nalewka malinowo-jeżynowa oczekiwany smak osiąga po minimum 10 miesiącach leżakowania. Składniki na tradycyjną nalewkę malinowo-jeżynową 1 kg dojrzałych owoców - jeżyn i malin 0,5 litra spirytusu 95% 0,5 kg cukru Do przygotowania nalewki z malin i jeżyn możemy wykorzystać owoce leśne lub z ogrodu
KorniszonkiNalewka malinowo-jeżynowa według tradycyjnego przepisu na pewno przypadnie do gustu fanom wysokoprocentowych alkoholi owocowych. Trunek przyrządzony wg tego przepisu jest mocny, ale po odpowiednio długim odstaniu, jest głęboki w smaku, aksamitnie gładki i niezwykle klarowny. Gwarancją sukcesu w przygotowaniu każdej nalewki są przede wszystkim świeże, zdrowe owoce - z lasu lub własnego ogrodu, bez stosowania chemicznych oprysków i nawozów(...)oczywiście najwyższej jakości alkohol. Trzeci czynnik to czas w połączeniu z naszą cierpliwością. Nalewka malinowo-jeżynowa oczekiwany smak osiąga po minimum 10 miesiącach leżakowania. Składniki na tradycyjną nalewkę malinowo-jeżynową 1 kg dojrzałych owoców - jeżyn i malin 0,5 litra spirytusu 95% 0,5 kg cukru Do przygotowania nalewki z malin i jeżyn możemy wykorzystać owoce leśne lub z ogrodu
Gotujemy i jemyAgrestówka, nalewka z agrestu z imbirem jest idealna na jesienne i zimowe chłodne wieczory, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Wprawdzie trzeba na nią trochę poczekać, bo leżakowanie trwa kilka miesięcy, ale zdecydowanie warto. Ja zrobiłam ją z ciemnych owoców agrestu, pyszna jest też ta z jasnych. Natomiast imbir nadaje jej charakteru i przyjemnie rozgrzewa. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy(...)nalewki: Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny Nalewka z czarnej porzeczki Nalewka z czerwonej porzeczki Nalewka farmaceutów (aptekarska) Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem Nalewka z agrestu z imbirem Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 350 g agrestu 2 łyżki cukru 250 ml spirytusu 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 2-3 cm kawałek imbiru Wykonanie: Agrest myjemy
Kulinarne przygody GatityOpis Nalewka z truskawek: Nalewka z truskawek to jedna z najbardziej popularnych nalewek w naszym kraju ze względu na duży dostęp do owoców truskawek. Uprawia je prawie każdy, kto posiada swój ogródek. Nalewka Ma dobry wpływ na nasz układ trawienny, pomaga również w chorobach krążenia oraz reumatyzmie. Najbardziej popularna jest nalewka z truskawek na spirytusie, ale robi się ją także(...)bardzo słodka, smaczna i wspaniale pasuje do deserów różnego rodzaju. Ma orzeźwiający smak, zwłaszcza jeśli podasz ją z miętą w postaci drinka. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na nalewki. Składniki : 1 kg świeżych truskawek 0,5 l spirytusu 0,25 kg cukru 1 cytryna Sposób przygotowania: Truskawki dokładnie myjemy, odcinamy szypułki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezeszłym roku nastawiłam nalewkę z czerwonej porzeczki. Nie zlewałam jej po dwóch miesiącach, tak jak mówi większość przepisów, tylko wstawiłam do spiżarni z zamiarem zlania po pół roku, na święta Bożego Narodzenia. Niestety gdzieś mi to umknęło i przypomniałam sobie o mojej nalewce, dopiero gdy na krzaczkach w ogródku zaczęły dojrzewać kolejne czerwone porzeczki 😀. Nalewkę zlałam po prawie(...)lody smakują wybornie. Na blogu znajdziecie też inne domowe napoje alkoholowe: Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Nalewka farmace utów (aptekarska) Grzaniec, czyli grzane wino Sosnówka, nalewka z pędów sosny Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie Czas przygotowania: w sumie 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 2000 czerwonych
Kulinarne przygody GatityDobra tego świata rosną wokół nas. Chyba nie trzeba nikogo do tego przekonywać? Z tego dobrodziejstwa, o które potykamy się nogami, można zrobić pyszną nalewkę. Ja właśnie tak zrobiłem. Przygotowałem nalewkę ze skrzypu polnego, która przypadnie do gustu szczególnie paniom. Skrzyp polny zawiera bardzo dużo krzemu. Ten pierwiastek wzmacnia nasze włosy i paznokcie. Moja nalewka pita w niewielkich ilościach(...)przez człowieka, z leśnym lub błotnym . Te dwa ostatnie są trujące. Wikipedia wam wszystko jednak wyjaśni. Do dzieła! Polecam wam też mój przepyszny likier z rabarbaru. Film Składniki – Nalewka ze skrzypu polnego 200 g skrzypu polnego 100 g cukru 0,8 l dobrej wódki Przepis – Nalewka ze skrzypu polnego Skrzyp polny świeży lub suszony wkładamy do słoja
Kuchennyviral.plDobra tego świata rosną wokół nas. Chyba nie trzeba nikogo do tego przekonywać? Z tego dobrodziejstwa, o które potykamy się nogami, można zrobić pyszną nalewkę. Ja właśnie tak zrobiłem. Przygotowałem nalewkę ze skrzypu polnego, która przypadnie do gustu szczególnie paniom. Skrzyp polny zawiera bardzo dużo krzemu. Ten pierwiastek wzmacnia nasze włosy i paznokcie. Moja nalewka pita w niewielkich ilościach(...)przez człowieka, z leśnym lub błotnym . Te dwa ostatnie są trujące. Wikipedia wam wszystko jednak wyjaśni. Do dzieła! Polecam wam też mój przepyszny likier z rabarbaru. Film Składniki – Nalewka ze skrzypu polnego 200 g skrzypu polnego 100 g cukru 0,8 l dobrej wódki Przepis – Nalewka ze skrzypu polnego Skrzyp polny świeży lub suszony wkładamy do słoja
Kuchennyviral.plNalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj. Nalewka z kwiatów bzu, zrób już dzisiaj, a czemu dzisiaj bo właśnie kwiaty kwitną i czas je zrywać. Zrywamy je bardzo delikatnie, żeby spadło z nich jak najmniejsza ilość pyłku. Ja odcinałam je wraz z kawałkiem gałązki nożyczkami i delikatnie(...)przekładałam do miski. Potem delikatnie odcinamy kwiatki od łodyżki. A tu już czas na przepis :) Nalewka z kwiatów czarnego bzu 20-30 kwiatów czarnego bzu ( baldachów ) 2 cytryny 1 litr wody 1 kg cukru słój wyparzony wrzątekiem Cytryny należy umyć i wypłukać w gorącej wodzie. Wodę wlewamy do garnka dodajemy
Kuchnia na wzgórzuwłasnej roboty nalewka wiśniowa, wg mnie to najlepszy domowy trunek. Niech nikogo nie przeraża wieloetapowy, czasochłonny proces przygotowania, bo jak to zwykle przy nalewkach bywa - trzeba się wykazać cierpliwością, by nalewka była idealna na chłodne wieczory i dostarczyła podniebieniu maksimum przyjemności :) Składniki: I etap: 1,5 kg wiśni 1 l spirytusu + 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej(...)słoju umieścić wydrylowane wiśnie i pestki, wlać spirytus wymieszany z przegotowaną i ostudzoną wodą, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni. 2. etap: Po 10 dniach zlać nalewkę do butelki, owoce oddzielić od pestek, pestki wyrzucić, a wiśnie umieścić z powrotem w gąsiorku/słoju. Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Następnie zalać wiśnie ciepłą wodą
Domowa Cookierenka Agi