nalewka - 4783 przepisów (strona:11/319)

Nalewka z pigwy – pigwówka 266

1 kg owoców pigwy (dojrzałe, najlepsze zebrane po pierwszych przymrozkach)2 szklanki cukru1 l wódki lub 0,5 l spirytusu5 łyżek miodu np. lipowegoPigwę myjemy, wykrawamy

kuchcikownia
Domowa nalewka z wiśni 46

Nalewka z wiśni na spirytusie Prosty, tradycyjny przepis na nalewkę z wiśni, który sprawdzał się dawniej i sprawdza także i dziś. Domowa nalewka z wiśni na spirytusie zasypywanych cukrem. Jak zrobić dobrą nalewkę z wiśni? Nie ma co wymyślać, kombinować , stary sprawdzony przepis jest najlepszy. Czy to nalewka na wódce czy na spirytusie zasada obowiązuje ta sama. Dojrzałe owoce, czyste(...)naczynie i alkohol. Dla prawdziwych smakoszy mocniejszych trunków może być wiśniówka na bimbrze. Ten stary przepis na nalewkę sprawdzi się z każdymi owocami, czy to będzie nalewka z malin, czereśni, jagód czy innych owoców. Domowa wiśniówka Wiśniówka z pestkami i tak i nie. Aby zrobić dobrą wiśniówkę, należy dodać trochę wiśni z pestkami, dzięki temu domowa nalewka zyskuje na smaku

Dieta moja pasja
Aromatyczna nalewka z gruszek. 135

się nie rozpadły. Po tym czasie przefiltruj zawartość słoja przez gazę lub lniane płótno. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Jeśli chcesz, aby nalewka była bardziej klarowna po przefiltrowaniu, wlej ją do słoja             ( najlepiej z kranikiem ) i odstaw(...)tygodnie. Następnie zlej ostrożnie nalewkę znad osadu, osad przefiltruj, nalewkę rozlej do butelek. Nalewkę gruszkową odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc.   N alewka jest aromatyczna, ma delikatny smak lekko podkreślony korzennymi przyprawami, ma jasny kolor, jest łagodna w smaku

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka na kwiatach bzu - lilaka. 111

możemy trunek jeszcze raz przefiltrować. Otrzymany nalew wlewamy do czystego słoja, słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 3 miesiące do sklarowania w ciemne miejsce. Po tym czasie rozlewamy nalewkę do butelek, zakorkowujemy. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa.   N alewka ta ma kolor mocnej herbaty, smak przyjemny, z lekko wyczuwalną goryczką oraz delikatny kwiatowy aromat(...)nalewkę zbieramy kwiaty bzu - lilaka fioletowego koloru.                                                 Stosowanie :  N alewkę pijemy

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka truskawkowa 83

praktycznie co dwa dni goszczą one w naszej kuchni, gdzie przygotowujemy z nich wiele pysznych dań. Z części robimy zapasy na zimę, tym razem nie w postaci dżemu, a nalewki truskawkowej . Nasze zeszłoroczne jesienne nalewki wyszły doskonałe i do tej pory się nimi cieszymy, więc z dużym prawdopodobieństwem możemy założyć, że i domowej roboty truskawkowa nalewka będzie nam umilała jesienne(...)Składniki na nalewkę truskawkową 1 kg truskawek 500 g cukru 500 ml wódki 3 małe opakowania cukru wanilinowego 1 kora cynamonu sok z 1 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Truskawki opłukać, pozbawić szypułek, pociąć na ćwiartki i umieścić w dużym słoiku. Dodać korę cynamonu, sok z cytryny oraz cukier i cukier wanilinowy. Całość zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i pozostawić

niecodziennikpary
Nalewka z kasztanów ( uszczelnia naczynia krwionośne ). 133

oniec września, początek października to czas na zbiór kasztanów. Trunek z tych nasion jest bardzo cenny, przydatny podczas wielu dolegliwości. Nalewkę robimy ze zwykłych kasztanów niejadalnych. Jadalne kasztany nie nadają się na nalewkę. Kasztany zbieramy pod drzewami , które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych te, które rosną przy drogach, możemy jedynie przeznaczyć dla dzieci, aby zrobiły z nich(...)kasztanowe ludziki. Na nalewkę najlepsze będą świeże kasztany zebrane zaraz po opadnięciu z drzewa. Mają one więcej soku, szybciej alkohol wyciągnie z nich to, co dla nas najlepsze oraz będzie nam je łatwiej pokroić. Kasztany kroimy ostrym solidnym nożem na czystej desce, najlepiej nowej nieużywanej do innych celów.   Składniki : 1 kg dojrzałych kasztanów około 1 l czystej wódki

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z pigwowca 155

smakiem. Owoc jest kwaśny i cierpki. Ale po przerobieniu zapach łączy się ze smakiem i wychodzi naprawdę udane połączenie. Z pigwowca można zrobić pyszny dżem. Albo, tak jak my, nalewkę. Nalewka z pigwowca uchodzi za najlepszą wśród wszystkich nalewek. Ponoć równać się jej może tylko nalewka z rokitnika lub rajskich jabłuszek. My aż takich górnolotnych zwrotów staramy się nie używać(...)wiadomo, że każdy ma inny gust i smak. Ale faktem jest, że nalewka z pigwowca jest naprawdę dobra. To właśnie ona spowodowała, że zajęliśmy się własnym robieniem nalewek. Dostaliśmy kiedyś na spróbowanie od kumpla z Gdańska (Tusiaczku, pozdrawiamy cię!) i stwierdziliśmy, że to zupełnie bez sensu, że sami takich pyszności nie robimy. I tak się zaczęła nasza przygoda z nalewkami

Marder&Marder Manufacture
Zdrowotna nalewka borówkowa. 116

owoce zmiękną ( około 8-10 minut ). Następnie wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw do chłodnego miejsca na 12 godzin. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez lniane płótno lub gazę. Jeśli chcesz, aby twoja nalewka była klarowna przefiltruj ją 2-3 razy. Następnie sok podgrzej na ogniu, pamiętaj , aby go co pewien czas mieszać, aby się(...)przegotowaną i ostudzoną wcześniej wodę oraz spirytus, lekko wymieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Na etykiecie podaj nazwę nalewki, datę wykonania, oraz zastosowanie i działanie nalewki. Odstaw na 2 tygodnie. Nalewka ta ma wyborny smak !      S posób użycia i zastosowanie : Pij 2-3 razy dziennie

Przepisy i porady kulinarne