1 kg owoców pigwy (dojrzałe, najlepsze zebrane po pierwszych przymrozkach)2 szklanki cukru1 l wódki lub 0,5 l spirytusu5 łyżek miodu np. lipowegoPigwę myjemy, wykrawamy
kuchcikowniaNalewka z wiśni na spirytusie Prosty, tradycyjny przepis na nalewkę z wiśni, który sprawdzał się dawniej i sprawdza także i dziś. Domowa nalewka z wiśni na spirytusie zasypywanych cukrem. Jak zrobić dobrą nalewkę z wiśni? Nie ma co wymyślać, kombinować , stary sprawdzony przepis jest najlepszy. Czy to nalewka na wódce czy na spirytusie zasada obowiązuje ta sama. Dojrzałe owoce, czyste(...)naczynie i alkohol. Dla prawdziwych smakoszy mocniejszych trunków może być wiśniówka na bimbrze. Ten stary przepis na nalewkę sprawdzi się z każdymi owocami, czy to będzie nalewka z malin, czereśni, jagód czy innych owoców. Domowa wiśniówka Wiśniówka z pestkami i tak i nie. Aby zrobić dobrą wiśniówkę, należy dodać trochę wiśni z pestkami, dzięki temu domowa nalewka zyskuje na smaku
Dieta moja pasjasię nie rozpadły. Po tym czasie przefiltruj zawartość słoja przez gazę lub lniane płótno. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Jeśli chcesz, aby nalewka była bardziej klarowna po przefiltrowaniu, wlej ją do słoja ( najlepiej z kranikiem ) i odstaw(...)tygodnie. Następnie zlej ostrożnie nalewkę znad osadu, osad przefiltruj, nalewkę rozlej do butelek. Nalewkę gruszkową odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc. N alewka jest aromatyczna, ma delikatny smak lekko podkreślony korzennymi przyprawami, ma jasny kolor, jest łagodna w smaku
Przepisy i porady kulinarnemożemy trunek jeszcze raz przefiltrować. Otrzymany nalew wlewamy do czystego słoja, słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 3 miesiące do sklarowania w ciemne miejsce. Po tym czasie rozlewamy nalewkę do butelek, zakorkowujemy. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa. N alewka ta ma kolor mocnej herbaty, smak przyjemny, z lekko wyczuwalną goryczką oraz delikatny kwiatowy aromat(...)nalewkę zbieramy kwiaty bzu - lilaka fioletowego koloru. Stosowanie : N alewkę pijemy
Przepisy i porady kulinarnepraktycznie co dwa dni goszczą one w naszej kuchni, gdzie przygotowujemy z nich wiele pysznych dań. Z części robimy zapasy na zimę, tym razem nie w postaci dżemu, a nalewki truskawkowej . Nasze zeszłoroczne jesienne nalewki wyszły doskonałe i do tej pory się nimi cieszymy, więc z dużym prawdopodobieństwem możemy założyć, że i domowej roboty truskawkowa nalewka będzie nam umilała jesienne(...)Składniki na nalewkę truskawkową 1 kg truskawek 500 g cukru 500 ml wódki 3 małe opakowania cukru wanilinowego 1 kora cynamonu sok z 1 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Truskawki opłukać, pozbawić szypułek, pociąć na ćwiartki i umieścić w dużym słoiku. Dodać korę cynamonu, sok z cytryny oraz cukier i cukier wanilinowy. Całość zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i pozostawić
niecodziennikparyoniec września, początek października to czas na zbiór kasztanów. Trunek z tych nasion jest bardzo cenny, przydatny podczas wielu dolegliwości. Nalewkę robimy ze zwykłych kasztanów niejadalnych. Jadalne kasztany nie nadają się na nalewkę. Kasztany zbieramy pod drzewami , które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych te, które rosną przy drogach, możemy jedynie przeznaczyć dla dzieci, aby zrobiły z nich(...)kasztanowe ludziki. Na nalewkę najlepsze będą świeże kasztany zebrane zaraz po opadnięciu z drzewa. Mają one więcej soku, szybciej alkohol wyciągnie z nich to, co dla nas najlepsze oraz będzie nam je łatwiej pokroić. Kasztany kroimy ostrym solidnym nożem na czystej desce, najlepiej nowej nieużywanej do innych celów. Składniki : 1 kg dojrzałych kasztanów około 1 l czystej wódki
Przepisy i porady kulinarnesmakiem. Owoc jest kwaśny i cierpki. Ale po przerobieniu zapach łączy się ze smakiem i wychodzi naprawdę udane połączenie. Z pigwowca można zrobić pyszny dżem. Albo, tak jak my, nalewkę. Nalewka z pigwowca uchodzi za najlepszą wśród wszystkich nalewek. Ponoć równać się jej może tylko nalewka z rokitnika lub rajskich jabłuszek. My aż takich górnolotnych zwrotów staramy się nie używać(...)wiadomo, że każdy ma inny gust i smak. Ale faktem jest, że nalewka z pigwowca jest naprawdę dobra. To właśnie ona spowodowała, że zajęliśmy się własnym robieniem nalewek. Dostaliśmy kiedyś na spróbowanie od kumpla z Gdańska (Tusiaczku, pozdrawiamy cię!) i stwierdziliśmy, że to zupełnie bez sensu, że sami takich pyszności nie robimy. I tak się zaczęła nasza przygoda z nalewkami
Marder&Marder Manufactureowoce zmiękną ( około 8-10 minut ). Następnie wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw do chłodnego miejsca na 12 godzin. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez lniane płótno lub gazę. Jeśli chcesz, aby twoja nalewka była klarowna przefiltruj ją 2-3 razy. Następnie sok podgrzej na ogniu, pamiętaj , aby go co pewien czas mieszać, aby się(...)przegotowaną i ostudzoną wcześniej wodę oraz spirytus, lekko wymieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Na etykiecie podaj nazwę nalewki, datę wykonania, oraz zastosowanie i działanie nalewki. Odstaw na 2 tygodnie. Nalewka ta ma wyborny smak ! S posób użycia i zastosowanie : Pij 2-3 razy dziennie
Przepisy i porady kulinarne