świątecznym objadaniu się i przy zmiennej pogodzie przyda się nalewka z kitu pszczelego zwana inaczej nalewką propolisową. Robi się ją bardzo łatwo. Najtrudniejsze jest pozyskanie propolisu, jeśli nie ma się znajomego pszczelarza. Kit pszczeli jest substancją, której nie da się do końca przebadać, bo pszczoły pozyskują go z młodych pędów różnych drzew. W każdej rodzinie pszczelej zatem kit jest inny(...)jest miękki i kleisty, w chłodzie staje się substancją stałą). W ulu pełni rolę uszczelki - u nas najwięcej jest go na brzegach ramek. Ma właściwości bakterio i grzybobójcze, więc nalewka ma różnorodne zastosowanie - może być stosowana podczas przeziębienia, w dolegliwościach przewodu pokarmowego, na ból zębów itp. Nalewka i osad z niej skutecznie leczą trudno gojące się rany, odleżyny
Weekendy w domu i ogrodzieowoce były cały czas zanurzone w powstającym soku. Po dwóch dniach całość zalać wódką i ponownie odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej miesiąc. Po tym czasie nalewkę przecedzić i ewentualnie dosłodzić. Owoce można wykorzystać do ciast lub deserów. (O jednym z takich deserów napiszę po niedzieli.)Sama nalewka powinna postać jeszcze kilka tygodni, wyklarować się
Codzienna kuchnia niecodziennajednak. Postanowiłam zasypać je cukrem na jeden dzień, żeby puściły jak najwięcej soku, a następnie zalać wódką. Tak też zrobiłam i malinki nabierały mocy przez kilka tygodni ;) (Post o nalewce pojawił się niedawno > KLIK <.) Po tym czasie owoce odcedziłam, nalewkę dosłodziłam i zaczęłam myśleć co zrobić z tymi drobnymi malinkami, bo przecież szkoda wyrzucić. Postanowiłam zatem
Codzienna kuchnia niecodziennazakup swoich wyrobów wymieniają w nazwie czy na etykiecie (w sposób dopuszczalny prawem) produkty obecne w składzie, ale często w śladowej ilości. Żeby nie było wątpliwości, w naszej nalewce z porzeczek faktycznie znalazły się 3 maliny i jak widać na załączonym obrazku wypuszczamy je na pierwszy plan :) Składniki: 1 kg czarnych porzeczek, 3 maliny, 0,5 l spirytusu
Delicious TitbitsŚwięta coraz bliżej, czas pomyśleć o prezentach. A to pomysł na nalewkę świąteczną. Składniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych moreli 100g suszonej żurawiny 100g rodzynek 100g orzechów włoskich 100g suszonych daktyli 5 goździków 2 laski cynamonu 2 pomarańcze 200g cukru 800ml wódki Słoik wyparzam i układam w nim warstwowo bakalie i pokrojoną pomarańczę (wcześniej wyparzona). Na patelni podprażam goździki
Brzuszki Łakomczuszkidruga propozycja na nalewkę. Przepis z zeszytu mojej Mamy. Robi się ją bardzo szybko i ma piękny kolor. Składniki: 100 szt wiśni 150 szt liści wiśni 2 l i 1 szklanka wody 0,5 kg cukru szczypta kwasku cytrynowego 0,5 l spirytusu Wykonanie: Wiśnie i liście włożyć do garnka. Zalać wodą i gotować przez 30 minut. Po zagotowaniu
Pasja SmakuPost Nalewka z aronii (Aroniówka) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojezostawiamy do ostygnięcia. Truskawki z syropem dodajemy do wódki i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 3 miesiące, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu nalewkę filtrujemy (najlepiej przez gazę) i przelewamy do butelek
Zainspirowana w kuchniDziś będzie drogę przydługi wstęp. Zacznę może od tego, że przepis jest z książki kucharskiej Haliny Mamok, którą zapodziałam jakiś czas temu. Niewielkie notatki poczyniłam zaraz po zrobieniu nalewki, ale akurat ilość użytej wody z notatek wyparowała. Na szczęście książka się znalazła. Ale okazało się, że w przepisie nie ma podanej ilości wody haha. No tak. Zaczęłam więc studiować swoje(...)przepisy, przepisy z internetu i chyba już wszystko wiem. Ogólnie nie lubię nalewek za słabych, to raz. Zasada robienia większości nalewek jest taka, żeby używać do nich 70% alkoholu (mówię o tych nalewkach typowo owocowych). Dzisiejszy przepis jest na bazie kwiatostanów, postanowiłam więc zrobić proporcje 1:1 (spirytus/woda). I w sumie w internecie znalazłam identyczny przepis jak ten z książki
Kardamonovywyrzucaj pestek po przerobieniu owoców pigwy. Zrobisz z nich domową nalewkę pestkówkę, która smakiem i aromatem nie odbiega od Amaretto. Ma słodko gorzki smak i bursztynowy kolor. Nalewka z pestek pigwy jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Podczas przerabiania owoców pigwy czy pigwowca na przetwory lub nalewkę, pozostaje mi sporo pestek. W zeszłym roku robiąc nalewkę z pigwy , postanowiłam(...)alkoholem. Nie spodziewałam się, że otrzymam domowe Amaretto o słodko gorzkim i migdałowym smaku . Idealnie nadaje się do nasączanie biszkoptów na tiramisu lub do zrobienia drinku z sokiem pomarańczowym . Nalewka z pestek pigwy – składniki: pestki z 1 kg pigwy lub pigwowca 200 ml alkoholu o mocy około 48 % (np 100 ml spirytusu i 100 ml przegotowanej i ostudzonej wody
Ania gotujeNalewka jarzębinowa o wciągającym, lekko goryczkowym posmaku. Im dłużej leżakuje, tym nabiera głębi smaku i zyskuje więcej walorów. Owoce jarzębiny warto zbierać już końcem września i przemrozić je przez dwie doby. Można także poczekać do pierwszych przymrozków i udać się na jesienne zbiory. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jarzębinówka – nalewka z jarzębiny 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie(...)Nalewka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 3 litry Przygotowanie 30 min. Kalorie 170 kcal Domowa nalewka z owoców jarzębiny. Rozgrzewający trunek na zimowe wieczory. Niezwykle wciągająca goryczka rozpływająca się po podniebieniu. Składniki: 1 kg jarzębiny 1 kg cukru 1 litr spirytusu 1 litr wody 1 cytryna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Owoce jarzębiny najlepiej zbieraj po jesiennych przymrozkach. W innym
ProstePesto.plPozostawić na 3 dni, codziennie przemieszać, aby cukier się rozpuścił.2. Po trzech dniach dodać spirytus i wodę. Odstawić w ciemne miejsce na 1 miesiąc.3. Po miesiącu odsączyć nalewkę od owoców (przelałam wiśniówkę przez złożoną pieluszkę tetrową).4. Nalewkę odstawić na około 3 miesiące.5. Z podanych składników wyszło mi prawie 1,5 litra nalewki. Na zdrowie
Kuchnia domowa AniDzisiaj odświeżam przepisy na publikowane przeze mnie wina i nalewki. Nalewka malinowa Wino z wiśni i czarnej porzeczki Wino z dzikiej róży Nalewka z pigwy
W kuchennym oknie EwyProsta w przygotowaniu i zdrowa nalewka z owoców aronii. Składniki : Na kg aronii Pól kilo cukru Korzeń imbiru Litr wódki (40-50%) Rozwiń przepis
w kuchni i w ogrodzieOrzechy na nalewkę zbierałam na początku lipca. Orzechówkę robi się z niedojrzałych orzechów, które mają jeszcze biało zielone środki. Jej właściwości zdrowotne tradycyjnie wykorzystywane są przy problemach z przewodem pokarmowym. Rozwiń przepis
w kuchni i w ogrodziepora rwania pędów sosnowych na syrop i nalewkę . Co roku o tym przypominam bo syrop sosnowy i sosnówka to świetne leki pomagające przy przeziębieniach - warto je mieć w domu. Przy okazji wizyty w lesie "strzeliłam" kilka fotek ładnym roślinkom. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza