działkę zwaną już naszą wsią, zebrały się sąsiadki ciocia Marysia i Małgosia i zaczęły wspierać nas - nieopierzone, wekowymi przepisami od papryki, po grzyby do dżemów, miliard wariacji na temat ogórków, pikli, a w tym wspomniane wcześniej te w curry. Gdy ciocie wyszły uznałyśmy, że może nie opierzone ale moc przerobowa to w nas jest, przetwórstwo ruszyło na skalę(...)produkcyjną - zapełnione 2 wysokie regały i podłoga. Dzięki temu przez całą zimę mogliśmy cieszyć się smakami lata zamkniętymi w słoiczkach. Ale wracając do ogórków curry, gdy te już wyjechały na stół dziwnie przyczepiły się do jednego członka biesiady, czyli mojego M. Okazał się wielkim fanem słodziutkich ogórów w związku z tym w tym roku zapowiedziałam, że robimy weki
Brzuszki ŁakomczuszkiProsta, szybka i przyjemna sprawa. Ogórki małosolne. Od lat robi je moja mama. W sezonie – kilka razy w tygodniu. Bo te ogórki robi się błyskawicznie, ale i znikają błyskawicznie. SKŁADNIKI 8-10 ogórków gruntowych łodygi kopru 4 duże ząbki czosnku chrzan (korzeń albo liście) liście wiśni – opcjonalnie liście czarnej porzeczki – opcjonalnie sól(...)litr wody czubatą łyżkę stołową 1 litr wody WYKONANIE Obcinamy końcówki ogórków (wtedy po 1 dniu już są prawie gotowe). Zagotowujemy wodę. Do kamionkowego naczynia wkładamy ogórki i czosnek. Łodygi i liście upychamy między ogórki. Zalewamy wszystko gorącą gotowaną posoloną wodą. Dociskamy z góry talerzykiem albo kubkiem, tak żeby ogórki nie wypływały. Odstawimy. Ogórki
OstryKęsOgórki w plastrach to prosta do zrobienia mizeria z octem do słoików, która w zimie będzie jak znalazł do obiadu, kanapek czy burgerów. Ogórki są chrupiące i nieco kwaśne – takie właśnie lubimy najbardziej. Jak przygotować ogórki w plastrach? Wystarczy pokroić ogórki i koper, wymieszać z resztą składników, przełożyć do słoików i pasteryzować. Całość jest banalnie prosta(...)zrobienia, ale pokrojenie 3 kg ogórków może zająć nieco czasu. Aby umilić sobie tę czynność, oglądam w tym samym czasie ulubiony serial. Składniki na ogórki w plastrach (5 słoików po 0,75 l): 3 kg ogórków gruntowych 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej pół szklanki cukru (100 g) pół szklanki wody (120 ml) pół szklanki octu
e-PrzepisyKulinarneSurówka z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli... Pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone. Kawałeczki soczystego jabłka i cebuli. A całość oblana olejem i przyprawiona solą i pieprzem. Na nowo odkryty smak dzieciństwa. Polecam! Składniki: 4 średnie ogórki kiszone; 1 jabłko; 1 cebula; 3 łyżki oleju; 1 łyżka posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz; Cukier - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Ogórki pokroić w drobną kostkę. Jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków i jabłka. Wymieszać. Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać. Dodać olej. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, ewentulanie cukrem. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi niewielka
Gospodyni MiejskaDzisiejsza ogórkowa jest trochę nietypowa, gdyż zupa ogórkowa przygotowana została tym razem ze świeżych ogórków, z dodatkiem Radicchio, sera mozzarella, zupa została doprawiona ognistą mieszanką przypraw. Wykorzystanie świeżych ogórków to nie jest mój autorski pomysł, ostatnio widziałam zupę ze świeżych ogórków u Karmelitki, ale ta moja jest zupełnie inna. Często robię chłodniki lub koktajle ze świeżych ogórków(...)odkładamy boczek na osobny talerzyk, a na wytopionym tłuszczu szklimy cebulkę, dodajemy świeży ogórek i sałatę, dusimy chwilkę 2-3 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną mozzarellą, zagotowujemy i chwilkę gotujemy do rozpuszczenia sera. Podajemy zupę ogórkową z paskami boczku. Smacznego! The post Ogórkowa ze świeżych ogórków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięroku nie miałam za dużo do gadania, jeżeli chodzi o przetwory z ogórków. Piję tutaj głównie do nowych przepisów, bo kiszone i curry z selerem naciowym to już tradycja. Kiszone ogarnęłyśmy w górach z moją przyjaciółką. Z tego co pamiętam zrobiłyśmy około 50 słoików, dochodzą sobie teraz kulturalnie w starym domu w Milówce. Pewnie w okolicach października zwieziemy(...)sobie do domów. Zeszłoroczne (robione w tym samym miejscu) wyszły tak genialne, że chyba to będzie już nasze miejsce do robienia ogórków kiszonych. Dobra, ale dziś nie o tym. Dziś o przepisie, którego w ogóle nie miałam w planie. Parę dni temu ogarniałam pomysły na przetwory z ogórków, że te i tamte, z tym i tym. Może potem
KardamonovyOgórki należą do jednych z najbardziej lubianych warzyw. Świetnie smakują na świeżo, ale także można z nich przygotować pyszne przetwory na zimę! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sezon na ogórki w pełni! Warto go wykorzystać i zaopatrzyć swoją spiżarnię w domowe przetwory do słoików. Oczywiście nic nie przebije tradycyjnych ogórków kiszonych czy korniszonach, ale warto wypróbować także(...)inne ciekawe przepisy na ogórki do słoików. W tym wpisie zebrałam dla Was najlepsze i sprawdzone przepisy na ogórki na zimę. Każdy z nich jest wart przygotowania i wypróbowania. Na pewno każdy z Was znajdzie coś dla siebie! Ogórki Konserwowe Ogórki Kiszone (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki w miodzie Ogórki kanapkowe z curry Ogórki
Przepiski.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki w miodzie do słoików Ogórki w miodzie to kolejna propozycja na zimowe przetwory z ogórków. Są naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu. Dlatego też, póki sezon w pełni, warto pokusić się o przygotowanie kilku słoiczków w swoim domu, początkowo na spróbowanie. Kiedy jednak spróbujecie przepisu na ogórki w miodzie, z pewnością zostanie(...)Wami na dłużej. Ja bardzo lubię różnego rodzaju przetwory na zimę z nutą słodko-kwaśną. Dlatego też w swoim domu przygotowuję bardzo dużo ogórków w takiej wersji. Tutaj polecam Wam także ogórki po meksykańsku . Ogórki z miodem są naprawdę bardzo smaczne, chrupiące, z nutą słodkości. Ogórki w miodzie to idealny dodatek do różnego rodzaju dań obiadowych
Przepiski.plMizeria z ogórków to mój ulubiony dodatek obiadowy w sezonie wiosenno – letnim. Robiła tak moja babcia, moja mama, teraz ja korzystam z tego samego przepisu. Ten przepis jest tradycyjny, bez urozmaiceń i różnych dodatków. Składniki to świeże ogórki, kwaśna śmietana, szczypiorek bądź koperek a do tego przyprawy. Ja ją uwielbiam np. do świeżych ziemniaków i kotletów mielonych(...)Robię również mizerię na słodko z dodatkiem cukru i odrobiny octu. Wtedy ogórki trę na tarce na bardzo drobno i nie zlewam nadmiaru soku ogórkowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mizeria z ogórków – Składniki 3 ogórki podłużne 1 małe opakowanie śmietany kwaśnej 12% łyżeczka octu pęczek szczypiorku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mizeria z ogórków
To Musisz WiedziećZupa ogórkowa ze świeżych ogórków bez mięsa. Bezmięsna zupa ogórkowa ze świeżych ogórków to nietypowa zupa dla nas, zatwardziałych mięsożerców. Mimo to jest smaczna i sycąca! A, że teraz sezon na ogórki gruntowe w pełni, trzeba korzystać póki są. Napełniam ogórkami nie tylko słoiki na zimę , ale robię na bieżąco ogórki małosolne , napełniam także nimi(...)talerze. Robię mizerię do obiadów, robię koktajle na bazie kefiru, czy gotuję zupy! Zapraszam na pyszną zupę ogórkową ze świeżych ogórków. Jeśli nigdy nie jedliście, to gwarantuję, że zostaniecie jej fanami! Każdego roku w lecie chociaż raz gotuję zupę z ogórków gruntowych, albo z małosolnych. Ta zupa ogórkowa ze świeżych ogórków wygląda jak tradycyjna ogórkowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOgórki małosolne to jeden z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni. W gruncie rzeczy stanowią pewien etap pośredni do ogórków kiszonych, które przygotowuje się w podobny sposób. Proces fermentacji „małosolnych” trwa jednak tylko kilka dni i w takim stanie są one od razu spożywane. Ponieważ są przy tym bardzo proste do zrobienia, to dysponując sprawdzonym przepisem warto wykorzystać(...)dużej mierze sezonową dostępność ogórków gruntowych i je w ten sposób przygotować. Warto przy tym pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, wybierzmy zdrowe ogórki dobrej jakości, przynajmniej na tyle na ile jesteśmy w stanie to ocenić podczas zakupów. Ogórki nie mogą nosić śladów psucia się i powinny być twarde i jędrne. Jeśli naciśnięte ogórki „zapadają się
Kulinarna Pokusakawałek laski chrzanu - obrany i pokrojony sól niejodowana - 2 łyżki na litr wody opcjonalnie liście chrzanu i wiśni przygotowanie W odpowiedniej wielkości garnku kamionkowym układam na przemian - koper , ogórki , czosnek chrzan, znowu koper , ogórki , czosnek chrzan , na wierzchu warstwa kopru z czosnkiem i chrzanem. Zalewam gorącą mieszaniną wody i soli ( na 0,5 l wody - 1 płaska(...)łyżka soli) na to talerzyk i ciężki kamień. słoiki Ogórki na zimę robię dokładnie tak jak te letnie. Do słoika 1 l wkładam trochę kopru, czosnek, chrzan,pionowo ogórki , ewentualnie uzupełniam małymi ogórkami na wierzchu, znowu koper chrzan i czosnek , zalewam gorącą zalewą i niezbyt mocno zakręcam Po 2 dniach gdy ogórki już tak nie buzują
Stare GaryChłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami... Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki. Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę. Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i szczypiorek. Zalane kwaśną śmietaną i kefirem. Podane na ziemniakach z dodatkiem połówek jaj. Idealny na upały! Polecam! Składniki: Pęczek rzodkiewek; 6 małych ogórków kiszonych; Pęczek koperku; Peczek szczypiorku(...)Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Poprzekrajać na pół. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plastry. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do rzodkiewek. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek i ogórków. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek, ogórków
Gospodyni Miejskasię świeże ogórki gruntowe nie mogę się oprzeć pokusie zrobienia małosolnych. Wystarczą trzy dni i mamy domowe rarytasy. Kiedy bardzo zależy nam na szybkim efekcie to odcinamy końcówki ogórków i robimy kilka podłużnych nacięć; dzięki temu ogórki szybciej przejdą zaprawą. Proporcje: na kilo ogórków gruntowych litr przegotowanej wody (ciepłej) łyżka soli 3 ząbki czosnku koper ziele(...)angielskie Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do przestygnięcia. Kupuję tylko sól niejodowaną i uważam, że inna się do przetworów nie nadaje. Umyte i ewentualnie nadkrojone ogórki upychamy w słoiku lub garnku, dodajemy czosnek i kilka ziaren ziela angielskiego. Czasem dodaję też cząber jak do kwaszonych by ogórki były bardziej jędrne. Wolne miejsce upychamy koprem
prawdziwe jedzenieostrym, wyrazistym smakiem. Szczególnie lubiane przez mężczyzn, ale i wśród kobiet mają wiele zwolenniczek. Idealne na przyjęcie, jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapeczek. Składniki: * 2,5 kg niedużych ogórków * 4 łyżki soli * 2 łyżeczki chili w proszku * 1,5 główki czosnku na zalewę: * 1,5 szklanki octu 10% * 0,5 kg cukru * 4 łyżki oleju Wykonanie: Umyte ogórki pokroić w paski, można także w grubsze plastry. Pokrojone ogórki ułożyć w naczyniu, zasypać solą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie odlać zgromadzony płyn, odcedzając ogórki na sicie. Do ogórków dodać pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać. Ugotować zalewę. Ocet, cukier i olej zagotować. Dodać papryczkę chili
kolorowotorcikowo