ogórki - 21931 przepisów (strona:12/1463)

Ogórki konserwowe z selerem 181

Sezon ogórkowy w pełni. Proponujemy ogórki konserwowe z dodatkiem selera i papryki. Składniki: -2 kg ogórków -kawałek selera -jedna lub dwie papryki -2-3 cebule -ocet -sól kamienna -cukier -gorczyca    W pierwszej kolejności musimy umyte ogórki wymoczyć w zalewie solnej, składającej się z następujących składników: -9 szklanek zimnej wody -1 szklanka soli kamiennej W zalewie(...)ogórki moczymy przez 3 godziny.    W międzyczasie przygotowujemy właściwą zalewę octową. Składniki: -3 szklanki octu -4 szklanki cukru -6 szklanek wody -szczypta ziaren gorczycy Zagotowujemy i studzimy. Seler kroimy w cienkie plastry. Paprykę w paski. Cebulę w piórka.    Do słoików wrzucamy szczyptę gorczycy, po dwa plastry selera i po kilka pasków papryki i cebuli

Maminek kulinarny
ogórki w occie słodko korzennym... 88

szklanka, cukier 1/4 szklanki, ziele angielskie 10 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, goździki całe 1 łyżka, sól 1 łyżeczka słoiki 1,5 litrowe 2 sztuki wyparzyć razem z zakrętkami ogórki gruntowe nieduże, twarde zalać zimną wodą na 30 minut - wodę wylać, ogórki przetrzeć suchą ściereczką i ciasno układać w słoiku wodę zagotować z podanymi składnikami i gorącą wlać(...)słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki na zakrętkach do wystudzenia ogórki schować w ciemne chłodne miejsce, ja otworzyłam słoik po 2 miesiącach i ogórki są twarde, jędrne i smaczne..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ogórki małosolne 110

małosolne. Macie okazję zobaczyć dzień po dniu co się dzieje w ogórkowym słoju. Po pierwszym dniu....  Po drugim dniu... Dzień trzeci, czwarty, piąty... Składniki: 2-3 kg ogórków, im mniejsze tym lepsze wiązka kopru 5-6 ząbków czosnku mały korzeń chrzanu 4-5 liści wiśni Solanka: 3 litry wody 4 łyżki soli, tradycyjna łyżka do zupy(...)kopiasta ani płaska, powiedzmy, że pełna Gotujemy wodę z solą, studzimy i zalewamy nią ogórki. Wierzch obciążamy talerzykiem. Po ok. 4-5 dniach powinny być gotowe, zmienią kolor na oliwkowy. Najlepsza temperatura otoczenia to ok 20 C, w wyższej proces fermentacji może być zbyt szybki. Gotowe ogórki małosolne są chrupkie i twarde. Ogórki z solanką można również

Apetyczna babeczka
Ogórki w zalewie curry z liściem selera 597

pyszne i odmienne od popularnych ogórków konserwowych. Warto zrobić kilka słoików i wypróbować nowe smaki. Curry zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki: 1,5 do 2 kg małych ogórków gruntowych liście selera 2-3 cebule Zalewa: 3 łyżki curry 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 i 1/2 łyżki soli 1 i 1/2 szklanki cukru  1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. 2. Do przygotowanych, wyparzonych słoików wkładamy kolejno: liść selera - krążki cebuli - ogórki układamy pionowo, a na górze ponownie cebula i liść selera. 3. Gotujemy zalewę, curry dodajemy po zagotowaniu, mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy 10 minut.  Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zapraszam na stronę Pani Karoliny

Apetyczna babeczka
Ogórki w zalewie z musztardą 68

Składniki : ogórki  - dowolna ilość obranych ogórków , małych 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 2 i 1/2 łyżki soli 3 - 4 łyżki musztardy SAREPSKIEJ ziele angielskie i liście laurowe Przygotowanie :  Składniki zalewy zagotować bez musztardy Ogórki umyć , obrać  i pokroić wzdłuż na 4 części (ja część nie obierałam , ale w oryginalnym przepisie trzeba(...)obrać ze skórki  !  obrane są lepsze, DELIKATNIEJSZE w smaku) Wkładać pokrojone ogórki do dość małych , czystych słoików , uciskając by weszło jak najwięcej Do każdego słoika włożyć po 2 ziarnka ziela i po kawałku liścia laurowego ( jeśli duży ) Do lekko przestudzonej zalewy dołożyć musztardę i dobrze zamieszać - trochę się warzy , ale to nie przeszkadza Zalać ogórki zalewą

Proste Potrawy
Ogórki konserwowe 91

Przepis na konserwowanie ogórków znaleziony dawno temu w internecie. Nie zapisałam strony. Korzystam z niego już od kilku lat. Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na ogórki. Polecam. Ogórki - świeże, raczej nieduże czosnek cebula marchew gorczyca zasuszony koper Ogórki ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać 2-3 ząbki czosnku, kilka plasterków cebuli, pół łyżeczki(...)plasterków marchwi i gałązkę kopru wraz z nasionami. Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 2 szklanki octu 10% Z podanych składników zagotować zalewę. Ostudzić. Zalewać ogórki w słoikach. Pasteryzować 8 minut

Praktyczna pl
Ogórki konserwowe 149

można wyobrazić sobie zimę bez kwaszonych i konserwowych ogórków? Raczej nie. W takim razie podaję przepis na ogórki konserwowe . By ogórki były kruche i twarde, wcześniej trzeba je moczyć w wodzie przez godzinę. Składniki: 2 kg ogórków 1 l wody 1-1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli 0,5 szklanki octu Do słoika wkładamy czosnek(...)gorczycę, ziarenka pieprzu, angielskie ziele, liść laurowy, koper. Wodę z octem, cukrem i solą gotujemy. Gorącym płynem zalewamy ogórki w słoikach. Pasteryzujemy 30-35 minut. Smacznego

Salonik smaków
Ogórki małosolne 106

dodatek latem do obiadów w mojej kuchni. Każdy je lubi dlatego staram się je przygotowywać dosyć często, a do przygotowania ich wystarczy naprawdę bardzo niewiele :) Składniki: 1,5 kg ogórków (ilość ogórków zależy od naczynia jakie posiadacie)  główka czosnku korzeń chrzanu ( nie za duży, korzeń widoczny na zdjęciu wystarczy na 3 takie słoje) koper z kwiatami(...)łyżki soli kamiennej woda Przygotowanie: Ogórki dobrze myjemy i obcinamy końcówki po obu stronach, ząbki czosnku obieramy i lekko uciskamy, chrzan obieramy i przecinamy go na mniejsze cześć np. 4( z chrzanem nie należy przesadzić , im więcej chrzanu tym ogórki będą bardziej ostre). Wszystkie te składniki przekładamy na przemian

Niezły Młynek
Przetwory - ogórki w plasterkach na zimę 534

szklanek wody 1 szkalnka octu 10% 6 łyżek cukru 1,5 łyżki soli kamiennej 1 łyzka nasion kopru 1 łyżka ziaren pieprzu i ziela angielskiego Ogórki dokładnie umyć i osączyć.Następnie pokroić w niezbyt cienkie plastry. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, ocet, nasiona kopru oraz ziarenka pieprzu i ziela(...)angielskiego Wszystko zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka, zalać woda na wysokośc 3/4 słoika i pasteryzować ok ok 5 minut od zagotowania. Polecam też: Ogórki z czosnkiem

Monia miesza i gotuje
Ogórki kiszone ( i małosolne ) 73

litry zimnej przefiltrowanej wody 4 płaskie łyżki soli kamiennej Ja ogóreczki mam własne więc przetwarzam świeżo zerwane. Zalewam je wodą na czas zanim przygotuję słoiki i inne składniki. Ogórki dokładnie umyć i osączyć z wody. Na dnie każdego słoika ułożyć gałązkę kopru. Następnie ciasno ułożyć ogórki. Do każdego słoika między ogóreczki włożyć gałązkę kopru, 2-3 kawałeczki korzenia(...)dokładamy liście wiśni lub czarnej porzeczki. Jeśli mamy większe słoje to oczywiście musimy dać więcej chrzanu, kopru i czosnku. W zimnej przefiltrowanej wodzie dokładnie rozpuścić sól. Gotową zalewą zalać ogórki ułożone w słoikach. Zakręcić, ja pod zakrętkę daje kawałek foli wtedy zakrętki tak nie rdzewnieją od soli z zalewy. Odstawić do ukiszenia, najlepiej na betonowej posadzce lub na jakimś

Monia miesza i gotuje
PRZETWORY - Ogórki w musztardzie 103

Dziś prezentuję przygotowane na zimę słoiczki z ogórkami w zalewie musztardowej. Może trochę kiepska wizualizacja, bo ogórków miałam nieco mniej w stosunku do zalewy i trochę się w niej ukryły, ale i tak nie da się im uciec przed moimi żarłokami;) Składniki: 2 kg ogórków na zalewę: 1 litr wody 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu(...)łyżki musztardy 1,5 łyżki soli garść ziaren gorczycy,  3 listki laurowe Ogórki umyj, obierz, pokrój w ćwiartki (wzdłuż). Poukładaj w przygotowanych słoikach. Składniki zalewy połącz, zagotuj, gorącą zalej ogórki, zakręć słoiki i pasteryzuj ok. 10 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ogórki małosolne 514

Ogórki małosolne - można je chrupać same lub dodawać do kanapek i sałatek. Ogórki małosolne są o tej porze roku moim hitem numer jeden. Zwłaszcza w tym roku, bo samodzielnie zrobiłam je po raz pierwszy zgodnie z instrukcją mamy :) Taką niewielką porcję, która znika w ciągu kilku dni, a wtedy zawsze można wstawić następne :) Pasują teraz właściwie do wszystkiego(...)grilla, do kanapek, do sałatek czy do wódeczki :) Proporcje, które podaję, były optymalne dla trzech słoików o pojemności ok. 1 litra. W zależności od tego jak "poupychasz" ogórki możesz potrzebować trochę innej ilości zalewy. Jeśli ogórki rozłożysz do większej ilości słoików w każdym powinien znaleźć się ząbek czosnku, kawałek chrzanu i część pęczka kopru. Można też

Kraina Tysiąca Smaków
Ogórki z curry 153

przepis z wykorzystaniem curry. Uwielbiam tą przyprawę, a jeśli chodzi o to połączenie jeszcze nie miałam okazji spróbować. Jako, że kilka lat temu moje serce, a właściwie żołądek zawojowały ogórki z chilli, nie czekałam długo i od razu wzięłam się do pracy. Powiem wam, że zapach zalewy jest obłędny... [Przepis stąd. ] Składniki: 1 kg ogórków liście selera(...)litr wody 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 2 płaskie łyżki curry 1 łyżeczka gorczycy Wykonanie: 1. Słoiki umyć i osuszyć w gorącym piekarniku. 2. Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. 3. Na dno słoików włożyć liść selera, następnie ogórki, a na wierzchu położyć plaster cebuli. 4. Zalewę zagotować

Pasja Smaku
Ogórki konserwowe 108

wyobrażam sobie bez nich zimy to starannie zamykam je w słoikach. Z czasem poznaję nowe, ciekawe przepisy, poszerzając standardowe kiszone i konserwowe. Dziś jednak przepis na podstawę sałatek, oto ogórki konserwowe jak z obrazka: Składniki: ogórki (najlepiej użyć niedużych i prostych) marchew chrzan koper ziele angielskie czosnek gorczyca Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli(...)umyć i osuszyć w gorącym piekarniku. 2. Na dno słoików wrzucić kilka ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kwiat kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku i kilka plasterków marchewki. 3. Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców i ułożyć w słoikach. 4. Z podanych składników ugotować zalewę. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach. 5. Zakręcone słoiki pasteryzować 5 minut

Pasja Smaku
Ogórki małosolne 218

bardzo szybko, więc poodcinałam końcówki. W kolejnych już wrzucałam do słoika całe ogórki. Wybierzcie sposób który Wam pasuje i smakuje! Składniki na słoik 4 litrowy : * 2 kg ogórków gruntowych * pół pęczka kopru do kiszenia ogórków * 4 ząbki czosnku * 2 litry wody - ja daję pół na pół wrzątek z zimną przegotowaną wodą  * 2 łyżki soli Przygotowanie : Ogórki umyć, odciąć bądź nie odcinać końcówek. Włożyć do dużego słoika. Dodać koper oraz czosnek. Wodę wymieszać z solą, zalać ogórki. Po 3-4 dniach są idealne do zjedzenia

Magiczne Życie Marty