ogórki - 19931 przepisów (strona:4/1329)

PIKLE Z OGÓRKÓW - na zimę 64

Pikle z ogórków fot. Moja Książka Kucharska Pikle z ogórków. Przepis na domowe pikle z ogórków na zimę. Te klasyczne marynowane pikle z ogórków charakteryzują się lekko pikantnym, słodkim smakiem, dzięki temu te wyjątkowe ogórki stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Dla uzyskania idealnej kruchości najlepsze będą ogórki o średnicy nie większej niż(...)zrobić pikle z ogórków na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. 1 szklanka = 250ml Przepis dwudniowy. Oto składniki na pikle z ogórków. SKŁADNIKI: Dzień 1. 2 kg ogórków gruntowych 1 litr kostek lodu 3 łyżki soli do przetworów Dzień 2. 3 szklanki brązowego cukru 3 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka nasion gorczycy 1 łyżeczka

Moja Książka Kucharska
Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli 980

Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli – to coś dla fanów ostrych smaków :) W przepisie napisałam, by użyć 1-2 płaskich łyżeczek chilli, przy czym osobiście użyłam 1 płaskiej łyżeczki, bo nie jestem wielką pasjonatką mega pikantnych potraw :) Wolę jak ogóreczki są słodko-pikantne w umiarkowanym stopniu. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli – Składniki: Podstawowe składniki: 2 kg ogórków 3 płaskie łyżki soli (ok. 60g) 1-2 płaskie łyżeczki chilli (w zależności

Kulinarne Przeboje
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 108

pomidorach na zimę Orzechówka toskańska Ocet z czereśni, marynata i konfitura Imbirówka stryja Dionizego Sos słodko-kwaśny do słoików Korniszony Dżem "kiwi" Ogórki kanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Ogórki małosolne na zime - Kiszone autorka: bryssska | blog: Magiczna Kuchnia Ogórki kiszone tradycyjne autorka

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki w sosie pomidorowym na zimę 781

Tarte ogórki w sosie pomidorowym powstały przypadkowo. Bardzo lubimy ogórki, a szczególnie smakują nam ogórki małosolne i kiszone, oraz ogórki konserwowe. Przepis, o którym wspomniałam wymyśliłam, gdy po przyjeździe z urlopu pod folią na działce były tylko przerośnięte ogórki, które nie nadawały się do kiszenia, ale żal było je wyrzucić. Nazbierałam więc sporą ilość tych(...)wielkich, żółknących już ogórków z dużymi pestkami i przyniosłam do domu. Zmuszona byłam w jakiś sposób je wykorzystać, więc postanowiłam ogórki obrać i wydrążyć ich gniazdka nasienne, a potem zetrzeć połączyć z przyprawami, cukrem i octem, oraz przecierem pomidorowym, z tego połączenia powstał rewelacyjny w smaku sos z tartych ogórków do słoików. Ten dziewiczy przepis na Ogórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym 170

Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym... Kremowa, delikatnie kwaśna, wyjątkowa w smaku. Z wiórkami świeżych ogórków i koperkiem. Syta, z dodatkiem ziemniaków. Zabielona serkami topionymi i odrobiną śmietany. Idealne rozwiązanie w sezonie ogórkowym. Polecam! Składniki: 750 g świeżych ogórków (gruntowych lub szklarniowych); 1 średnia cebula; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku(...)mnie kremowe); 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 łyżka masła; 125 ml soku z kiszonych ogórków - opcjonalnie; 2 litry zimnej wody; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja miałam gruntowe i nie obierałam ich ze skórki). Cebulę obrać

Gospodyni Miejska
OGÓRKI KISZONE - MAŁOSOLNE 161

mnie pyta, jak zaprawiam ogórki, że wychodzą tak dobre...Nie ma w tym nic skomplikowanego, potrzebne są nam tylko składniki podane poniżej:) Nie podaję jaka powinna być ilość ogórków, czosnku itp. ponieważ każdy lubi mniej lub bardziej "przyprawione", dlatego też pozostawiam to do Waszej dyspozycji. Składniki: - jędrne, świeże ogórki ogrodowe -koper zielony (najlepiej żeby miał grubsze łodyżki(...)suche, niezaprawiane ziarna kopru (szczypta) -czosnek i korzeń chrzanu (wedle uznania) -sól kamienna do zapraw (najlepiej niejodowana) - 3 łyżeczki na 1litr wody -gorąca woda Ogórki umyć w zimnej wodzie. Obrać chrzan i czosnek. Pokroić na mniejsze kawałki. Na dno słoika (ja używam duży, bo 3 litrowy, może być też kamienny garnek,wówczas musimy obciążyć np.talerzykiem i słoiczkiem z wodą

Smaczne Zdrowe
Poskramiacz ogórków. Zostawia na później. 120

dzień do nocy. Co tylko wyjdę na ogród, zawsze pełno nazbieram. No tak, ale przecież nie jestem w stanie ich poskromic przy pomocy konsumpcji! Trzeba jakoś temu zaradzić xd OGÓRKI KISZONE. (lub małosolne, jak kto woli xd ) ogórki gruntowe sól kamienna woda korzeń chrzanu koper cebula czosnek liście winogrona Ogórki umyłam. W słoikach umieszczam: jeden chrzan, jedną(...)łodygę kopru, kawałek cebuli, dwa ząbki czosnku. Ugotowałam zalewę - na litr wody wsypałam dwie - trzy czubate łyżki soli. Ogórki poukładałam w słoikach, zalałam przestudzoną solanką. Na wierzch włożyłam po jednym liściu winogrona i zakręciłam.  Pozostawiłam w ciemnym i chłodnym miejscu. Osobiście wolę małosolne - dwu lub trzy dniowe.   MROŻONE OGÓRKI. Zielone ogórki obrałam ze skórki

W kuchni Karmel-itki
Chrupiące ogórki małosolne 256

ochotę je wyjeść już następnego dnia i ciężko jest mi pozwolić im się porządnie przekisić. Podstawa całego sukcesu ogórków małosolnych jest dobra zalewa! Zapewnia chrupiące, pachnące, aromatyczne ogórki. Dodatki (oprócz tych podstawowych: koper, chrzan, czosnek, gorczyca) mogą być wedle uznania. Koneserzy korzystają jeszcze z liści dębu, porzeczki, wiśni czy innych potpourri. Mój przepis jest Klasyk Minimum . Co odważniejsi(...)modyfikacji z użyciem różnorakich bonusów.   Składniki:   garnek kamionkowy - kto nie posiada, niech zużytkuje duży szklany słój (3 litrowy lub większy); zwykły garnek emaliowany też się nada 1kg ogórków gruntowych 1 l przegotowanej wody - musi być gorąca, chrupkość ogórków od tego zależy  1 i 1/2 łyżki soli kamiennej - niejodowanej 1 wiązka świeżego kopru 2 liście chrzanu

Grunt to przepis!
Zupa-krem z kiszonych ogórków 18

jeśli była robiona z ogórków ukiszonych przez moją mamę. Choć jednak uwielbiam tradycyjną ogórkową, tym razem postanowiłam podać ją w nieco innej formie - przygotowałam zupę krem z kiszonych ogórkówOgórki kiszone Dzięki zawartości bakterii mlekowych ogórki kiszone są naturalnymi probiotykami. Oznacza to, że wspomagają naszą odporność oraz procesy trawienia. Ogórki kiszone dostarczają niewiele kalorii(...)błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości - szczególnie zadowolone więc będą z tego osoby starające się zgubić kilka kilogramów. Dodatkowo błonnik pomoże w zapobieganiu wzdęciom. Proces fermentacji, któremu poddawane są ogórki sprawia, że stają się ona prawdziwą skarbnicą witaminy C - jest jej nawet 2 raz więcej, niż w świeżych ogórkach. Poza tym kiszone ogórki dostarczą nam także witaminę

Z notatnika dietetyka
Ogórki w ketchupie na zimę 1872

Ogórki w ketchupie na zimę – ogórki w zalewie ketchupowej to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przetworów z ogórków na zimę do słoików . Wedle uznania ketchup pikantny można zastąpić łagodnym, aczkolwiek mi pikantny odpowiada bardziej :) Takie ogórki można oczywiście już spróbować na drugi dzień, ale po tygodniu mają lepszy, głębszy smak :) Z Podanych składników wychodzi 6 słoiczków(...)wersji obranej) pokroić na ćwiartki lub ósemki (w zależności jak duży jest ogórek). Przygotować zalewę: Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, ocet i ketchup. Wymieszać. Zagotować. Do czystych słoików poukładać przyprawy (obrane i zgniecione ząbki czosnku, gorczycę, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie). Ogórki poukładać ciasto w słoikach i zalać ciepłą zalewą. Porządnie zakręcić wieczka

Kulinarne Przeboje
OGÓRKI KONSERWOWE NA SŁODKO : cebulowo-paprykowe 46

Ogórki konserwowe  na słodko fot. Moja Książka Kucharska Ogórki konserwowe na słodko. Pyszne ogórki konserwowe z papryką i cebulą. Ogórki przyrządzone według tego przepisu są słodkie, chrupiące i aromatyczne. Za sprawą papryki i złocistej kurkumy niezwykle ładnie również się prezentują. Wyśmienite ogórki do chleba z masłem lub potraw z grilla. Zalewa na ogórki konserwowe. Podobnie jak w przypadku wcześniejszego przepisu na ogórki konserwowe na zimę , do zalewy nie dodajemy oleju i ściśle trzymamy się przepisu. Proporcje podanych składników są dość dokładne, dzięki czemu można uzyskać odpowiednią kwasowość zalewy. W takim środowisku ewentualne drobnoustroje nie będą mogły się rozwinąć, a ogórki powinny bardzo dobrze się przechowywać. Naprawdę świetna zalewa z octem

Moja Książka Kucharska
Konserowanie ogórków z marką marsyl 57

bakalii oraz herbat. Więcej na ich temat można poczytać na stronie internetowej:   http://www.marsyl.pl/ Przepis: słoiki, nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć. Wrzucić po łyżce stołowej przyprawy do konserwowania ogórków Marsyl na litrowy słoik. Ogórki układać ciasno w pozycji pionowej uważając by ich nie gnieść. Przygotować zalewę: na  1 litr  wody: 0,5 szklanki octu(...)łyżka stołowa soli,  100 g  cukru. Zagotować wodę dodając wymienione wyżej składniki w odpowiednich proporcjach. Ocet dodawać pod koniec gotowania. Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. Zamknąć szczelnie natychmiast po zalaniu i odstawić słoik do góry nogami do momentu wystudzenia, lub można pasteryzować około 15 minut. Ogórki są dobre

Bon Appetit Małgorzaty
Ogórki konserwowe z oregano 84

mną moja sąsiadka, ona tez dostała go od kogoś, a ten ktoś też pewnie otrzymał go od jakieś wielbicielki ogórków konserwowych.... Składniki : 4 kg zielonych, nie za wielkich ogórków 6 łyżek soli Przygotowanie : Ogórki umyć, pokroić  wzdłuż na 4 części, jeśli większe to drobniej tzn. kroimy cieńsze paseczki Solimy, mieszamy i pozostawiamy na 6 godz. Zalewa(...)łyżek oliwy z oliwek 1 i 1/2 szklanki octu 10 % 2 szklanki wody 1 łyżka suszonego oregano 2 szklanki cukru 1 łyżka ostrej, mielonej papryki Przygotowanie: Po 6 godz. ogórki odciskamy z zalewy solnej i nakładamy do słoiczków ( dość ciasno) Zalewę gotujemy i wlewamy do słoiczków z ogórkami Słoiczki zakręcamy dekielkami i pasteryzujemy dość krótko

Proste Potrawy
Ogórki curry - gdy facet chce to potrafi! 149

działkę zwaną już naszą wsią, zebrały się sąsiadki ciocia Marysia i Małgosia i zaczęły wspierać nas - nieopierzone, wekowymi przepisami od papryki, po grzyby do dżemów, miliard wariacji na temat ogórków, pikli, a w tym wspomniane wcześniej te w curry. Gdy ciocie wyszły uznałyśmy,  że może nie opierzone ale moc przerobowa to w nas jest, przetwórstwo ruszyło na skalę(...)produkcyjną - zapełnione 2 wysokie regały i podłoga. Dzięki temu przez całą zimę mogliśmy cieszyć się smakami lata zamkniętymi w słoiczkach.  Ale wracając do ogórków curry, gdy te już wyjechały na stół dziwnie przyczepiły się do jednego członka biesiady, czyli mojego M. Okazał się wielkim fanem słodziutkich ogórów w związku z tym w tym roku zapowiedziałam, że robimy weki

Brzuszki Łakomczuszki
Ogórki małosolne mamy Eli 220

Prosta, szybka i przyjemna sprawa. Ogórki małosolne. Od lat robi je moja mama. W sezonie – kilka razy w tygodniu. Bo te ogórki robi się błyskawicznie, ale i znikają błyskawicznie. SKŁADNIKI 8-10 ogórków gruntowych łodygi kopru 4 duże ząbki czosnku chrzan (korzeń albo liście) liście wiśni – opcjonalnie liście czarnej porzeczki – opcjonalnie sól(...)litr wody czubatą łyżkę stołową 1 litr wody WYKONANIE Obcinamy końcówki ogórków (wtedy po 1 dniu już są prawie gotowe). Zagotowujemy wodę. Do kamionkowego naczynia wkładamy ogórki i czosnek. Łodygi i liście upychamy między ogórki. Zalewamy wszystko gorącą gotowaną posoloną wodą. Dociskamy z góry talerzykiem albo kubkiem, tak żeby ogórki nie wypływały. Odstawimy. Ogórki

OstryKęs
Surówka z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli 151

Surówka z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli... Pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone. Kawałeczki soczystego jabłka i cebuli. A całość oblana olejem i przyprawiona solą i pieprzem. Na nowo odkryty smak dzieciństwa. Polecam! Składniki: 4 średnie ogórki kiszone; 1 jabłko; 1 cebula; 3 łyżki oleju; 1 łyżka posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz; Cukier - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Ogórki pokroić w drobną kostkę. Jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków i jabłka. Wymieszać. Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać. Dodać olej. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, ewentulanie cukrem. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi niewielka

Gospodyni Miejska
Ogórkowa ze świeżych ogórków 123

Dzisiejsza ogórkowa jest trochę nietypowa, gdyż zupa ogórkowa przygotowana została tym razem ze świeżych ogórków, z dodatkiem Radicchio, sera mozzarella, zupa została doprawiona ognistą mieszanką przypraw. Wykorzystanie świeżych ogórków to nie jest mój autorski pomysł, ostatnio widziałam zupę ze świeżych ogórków u Karmelitki, ale ta moja jest zupełnie inna. Często robię chłodniki lub koktajle ze świeżych ogórków(...)odkładamy boczek na osobny talerzyk, a na wytopionym tłuszczu szklimy cebulkę, dodajemy świeży ogórek i sałatę, dusimy chwilkę 2-3 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną mozzarellą, zagotowujemy i chwilkę gotujemy do rozpuszczenia sera. Podajemy zupę ogórkową z paskami boczku. Smacznego! The post Ogórkowa ze świeżych ogórków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków bez mięsa 22

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków bez mięsa. Bezmięsna zupa ogórkowa ze świeżych ogórków to nietypowa zupa dla nas, zatwardziałych mięsożerców. Mimo to jest smaczna i sycąca! A, że teraz sezon na ogórki gruntowe w pełni, trzeba korzystać póki są. Napełniam ogórkami nie tylko słoiki na zimę , ale robię na bieżąco ogórki małosolne , napełniam także nimi(...)talerze. Robię mizerię do obiadów, robię koktajle na bazie kefiru, czy gotuję zupy! Zapraszam na pyszną zupę ogórkową ze świeżych ogórków. Jeśli nigdy nie jedliście, to gwarantuję, że zostaniecie jej fanami! Każdego roku w lecie chociaż raz gotuję zupę z ogórków gruntowych, albo z małosolnych. Ta zupa ogórkowa ze świeżych ogórków wygląda jak tradycyjna ogórkowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki małosolne 110

Ogórki małosolne to jeden z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni. W gruncie rzeczy stanowią pewien etap pośredni do ogórków kiszonych, które przygotowuje się w podobny sposób. Proces fermentacji „małosolnych” trwa jednak tylko kilka dni i w takim stanie są one od razu spożywane. Ponieważ są przy tym bardzo proste do zrobienia, to dysponując sprawdzonym przepisem warto wykorzystać(...)dużej mierze sezonową dostępność ogórków gruntowych i je w ten sposób przygotować. Warto przy tym pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, wybierzmy zdrowe ogórki dobrej jakości, przynajmniej na tyle na ile jesteśmy w stanie to ocenić podczas zakupów. Ogórki nie mogą nosić śladów psucia się i powinny być twarde i jędrne. Jeśli naciśnięte ogórki „zapadają się

Kulinarna Pokusa
ogórki małosolne 62

kawałek laski chrzanu - obrany i pokrojony sól niejodowana  - 2 łyżki na litr wody opcjonalnie liście chrzanu i wiśni przygotowanie W odpowiedniej wielkości garnku kamionkowym układam na przemian - koper , ogórki , czosnek chrzan, znowu koper , ogórki , czosnek chrzan , na wierzchu warstwa kopru z czosnkiem i chrzanem. Zalewam gorącą mieszaniną wody i soli ( na 0,5 l wody - 1 płaska(...)łyżka soli) na to talerzyk i ciężki kamień. słoiki Ogórki na zimę robię dokładnie tak jak te letnie. Do słoika 1 l wkładam trochę kopru, czosnek, chrzan,pionowo ogórki , ewentualnie uzupełniam małymi ogórkami na wierzchu, znowu koper chrzan i czosnek , zalewam gorącą zalewą i niezbyt mocno zakręcam Po 2 dniach gdy ogórki już tak nie buzują

Stare Gary
Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami 95

Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami... Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki. Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę. Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i szczypiorek. Zalane kwaśną śmietaną i kefirem. Podane na ziemniakach z dodatkiem połówek jaj. Idealny na upały! Polecam!   Składniki: Pęczek rzodkiewek; 6 małych ogórków kiszonych; Pęczek koperku; Peczek szczypiorku(...)Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Poprzekrajać na pół. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plastry. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do rzodkiewek. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek i ogórków.  Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek, ogórków

Gospodyni Miejska
Ogórki małosolne 55

się świeże ogórki gruntowe nie mogę się oprzeć pokusie zrobienia małosolnych. Wystarczą trzy dni i mamy domowe rarytasy. Kiedy bardzo zależy nam na szybkim efekcie to odcinamy końcówki ogórków i robimy kilka podłużnych nacięć; dzięki temu ogórki szybciej przejdą zaprawą. Proporcje: na kilo ogórków gruntowych litr przegotowanej wody (ciepłej) łyżka soli 3 ząbki czosnku koper ziele(...)angielskie Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do przestygnięcia. Kupuję tylko sól niejodowaną i uważam, że inna się do przetworów nie nadaje.  Umyte i ewentualnie nadkrojone ogórki upychamy w słoiku lub garnku, dodajemy czosnek i kilka ziaren ziela angielskiego. Czasem dodaję też cząber jak do kwaszonych by ogórki były bardziej jędrne. Wolne miejsce upychamy koprem

prawdziwe jedzenie
Ogórki chili ( pikle "krokodylki" ) 453

ostrym, wyrazistym smakiem. Szczególnie lubiane przez mężczyzn, ale i wśród kobiet mają wiele zwolenniczek. Idealne na przyjęcie, jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapeczek. Składniki: * 2,5 kg niedużych ogórków * 4 łyżki soli * 2 łyżeczki chili w proszku * 1,5 główki czosnku na zalewę: * 1,5 szklanki octu 10% * 0,5 kg cukru * 4 łyżki oleju Wykonanie: Umyte ogórki pokroić w paski, można także w grubsze plastry. Pokrojone ogórki ułożyć w naczyniu, zasypać solą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie odlać zgromadzony płyn,  odcedzając ogórki na sicie. Do ogórków dodać pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać. Ugotować zalewę. Ocet, cukier i olej zagotować. Dodać papryczkę chili

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania