ogórki - 26528 przepisów (strona:7/1769)

PIKLE Z OGÓRKÓW - na zimę 233

Pikle z ogórków fot. Moja Książka Kucharska Pikle z ogórków. Przepis na domowe pikle z ogórków na zimę. Te klasyczne marynowane pikle z ogórków charakteryzują się lekko pikantnym, słodkim smakiem, dzięki temu te wyjątkowe ogórki stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Dla uzyskania idealnej kruchości najlepsze będą ogórki o średnicy nie większej niż(...)zrobić pikle z ogórków na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. 1 szklanka = 250ml Przepis dwudniowy. Oto składniki na pikle z ogórków. SKŁADNIKI: Dzień 1. 2 kg ogórków gruntowych 1 litr kostek lodu 3 łyżki soli do przetworów Dzień 2. 3 szklanki brązowego cukru 3 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka nasion gorczycy 1 łyżeczka

Moja Książka Kucharska
Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli 1195

Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli – to coś dla fanów ostrych smaków :) W przepisie napisałam, by użyć 1-2 płaskich łyżeczek chilli, przy czym osobiście użyłam 1 płaskiej łyżeczki, bo nie jestem wielką pasjonatką mega pikantnych potraw :) Wolę jak ogóreczki są słodko-pikantne w umiarkowanym stopniu. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli – Składniki: Podstawowe składniki: 2 kg ogórków 3 płaskie łyżki soli (ok. 60g) 1-2 płaskie łyżeczki chilli (w zależności

Kulinarne Przeboje
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 234

pomidorach na zimę Orzechówka toskańska Ocet z czereśni, marynata i konfitura Imbirówka stryja Dionizego Sos słodko-kwaśny do słoików Korniszony Dżem "kiwi" Ogórki kanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Ogórki małosolne na zime - Kiszone autorka: bryssska | blog: Magiczna Kuchnia Ogórki kiszone tradycyjne autorka

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki w sosie pomidorowym na zimę 897

Tarte ogórki w sosie pomidorowym powstały przypadkowo. Bardzo lubimy ogórki, a szczególnie smakują nam ogórki małosolne i kiszone, oraz ogórki konserwowe. Przepis, o którym wspomniałam wymyśliłam, gdy po przyjeździe z urlopu pod folią na działce były tylko przerośnięte ogórki, które nie nadawały się do kiszenia, ale żal było je wyrzucić. Nazbierałam więc sporą ilość tych(...)wielkich, żółknących już ogórków z dużymi pestkami i przyniosłam do domu. Zmuszona byłam w jakiś sposób je wykorzystać, więc postanowiłam ogórki obrać i wydrążyć ich gniazdka nasienne, a potem zetrzeć połączyć z przyprawami, cukrem i octem, oraz przecierem pomidorowym, z tego połączenia powstał rewelacyjny w smaku sos z tartych ogórków do słoików. Ten dziewiczy przepis na Ogórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym 348

Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym... Kremowa, delikatnie kwaśna, wyjątkowa w smaku. Z wiórkami świeżych ogórków i koperkiem. Syta, z dodatkiem ziemniaków. Zabielona serkami topionymi i odrobiną śmietany. Idealne rozwiązanie w sezonie ogórkowym. Polecam! Składniki: 750 g świeżych ogórków (gruntowych lub szklarniowych); 1 średnia cebula; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku(...)mnie kremowe); 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 łyżka masła; 125 ml soku z kiszonych ogórków - opcjonalnie; 2 litry zimnej wody; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja miałam gruntowe i nie obierałam ich ze skórki). Cebulę obrać

Gospodyni Miejska
OGÓRKI KISZONE - MAŁOSOLNE 357

mnie pyta, jak zaprawiam ogórki, że wychodzą tak dobre...Nie ma w tym nic skomplikowanego, potrzebne są nam tylko składniki podane poniżej:) Nie podaję jaka powinna być ilość ogórków, czosnku itp. ponieważ każdy lubi mniej lub bardziej "przyprawione", dlatego też pozostawiam to do Waszej dyspozycji. Składniki: - jędrne, świeże ogórki ogrodowe -koper zielony (najlepiej żeby miał grubsze łodyżki(...)suche, niezaprawiane ziarna kopru (szczypta) -czosnek i korzeń chrzanu (wedle uznania) -sól kamienna do zapraw (najlepiej niejodowana) - 3 łyżeczki na 1litr wody -gorąca woda Ogórki umyć w zimnej wodzie. Obrać chrzan i czosnek. Pokroić na mniejsze kawałki. Na dno słoika (ja używam duży, bo 3 litrowy, może być też kamienny garnek,wówczas musimy obciążyć np.talerzykiem i słoiczkiem z wodą

Smaczne Zdrowe
Poskramiacz ogórków. Zostawia na później. 273

dzień do nocy. Co tylko wyjdę na ogród, zawsze pełno nazbieram. No tak, ale przecież nie jestem w stanie ich poskromic przy pomocy konsumpcji! Trzeba jakoś temu zaradzić xd OGÓRKI KISZONE. (lub małosolne, jak kto woli xd ) ogórki gruntowe sól kamienna woda korzeń chrzanu koper cebula czosnek liście winogrona Ogórki umyłam. W słoikach umieszczam: jeden chrzan, jedną(...)łodygę kopru, kawałek cebuli, dwa ząbki czosnku. Ugotowałam zalewę - na litr wody wsypałam dwie - trzy czubate łyżki soli. Ogórki poukładałam w słoikach, zalałam przestudzoną solanką. Na wierzch włożyłam po jednym liściu winogrona i zakręciłam.  Pozostawiłam w ciemnym i chłodnym miejscu. Osobiście wolę małosolne - dwu lub trzy dniowe.   MROŻONE OGÓRKI. Zielone ogórki obrałam ze skórki

W kuchni Karmel-itki
Chrupiące ogórki małosolne 354

ochotę je wyjeść już następnego dnia i ciężko jest mi pozwolić im się porządnie przekisić. Podstawa całego sukcesu ogórków małosolnych jest dobra zalewa! Zapewnia chrupiące, pachnące, aromatyczne ogórki. Dodatki (oprócz tych podstawowych: koper, chrzan, czosnek, gorczyca) mogą być wedle uznania. Koneserzy korzystają jeszcze z liści dębu, porzeczki, wiśni czy innych potpourri. Mój przepis jest Klasyk Minimum . Co odważniejsi(...)modyfikacji z użyciem różnorakich bonusów.   Składniki:   garnek kamionkowy - kto nie posiada, niech zużytkuje duży szklany słój (3 litrowy lub większy); zwykły garnek emaliowany też się nada 1kg ogórków gruntowych 1 l przegotowanej wody - musi być gorąca, chrupkość ogórków od tego zależy  1 i 1/2 łyżki soli kamiennej - niejodowanej 1 wiązka świeżego kopru 2 liście chrzanu

Grunt to przepis!
Błyskawiczne ogórki małosolne 107

przepis na ogórki małosolne i prosty i bardzo szybki. Ogórki wychodzą chrupiące i bardzo smaczne. Z tego przepisu możecie cieszyć się ogórkami już po dwóch dniach od ich przygotowania. Ten sposób przygotowania ogórków to jeden ze sposób na przetwarzanie żywności. Ogórki małosolne przygotowuje się praktycznie raz w roku, na początku kiedy pojawiają się jeszcze młode(...)niewielkie ogórki. Ogórki małosolne powinniśmy zjeść w ciągu 5 dni, bowiem po tym czasie staną się już ogórkami kiszonymi. Kisimy je w dużym słoju, nie potrzebna jest zakrętka, na wierzchu wystarczy położyć niewielki talerzyk i delikatnie go obciążyć. Jak wybrać ogórki? Ogórki powinny być przede wszystkim z polskich upraw, najlepiej kupować je od zaufanego rolnika

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ogórki kiszone, czyli jak ukisić ogórki? 120

Ogórki kiszone znikają w naszym domu w zastraszającym tempie! Są nie tylko świetnym dodatkiem do kanapek i sałatek, ale stanowią również pyszną przekąskę. Przepisy z wykorzystaniem ogórków kiszonych znajdziecie tutaj . We wpisie tym starałam się zawszeć wszelkie porady z którymi się spotkałam dotyczącymi kiszenia ogórków. Poza tym pewnie sami wiecie, że co dom to i ogórki inaczej smakują. A wy jakie macie magiczne sztuczki i triki dotyczące kiszenia ogórków? Podzielcie się nimi w komentarzach Przepis na ogórki kiszone Składniki ogórki gruntowe (1 kg) główka czosnku dwa około 10 cm kawałki chrzanu kilka liści chrzanu pęczek kopru najlepiej z baldachami litr wody kopiasta łyżka soli dodatkowo 3 słoiki 1 litrowe Czas przygotowania

WegePrzepis
Ogórki małosolne – prosty przepis 100

Ogórki małosolne to obowiązkowa pozycja wśród letnich przysmaków. Są łatwe do przygotowania i stanowią pyszną przekąskę, która pasuje do wszystkiego. Przepis jest bardzo prosty, podstawowy, bez żadnych udziwnień – taki z którego korzystały nasze mamy czy babcie. Z czym podać ogórki małosolne? Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu składającego się z młodych ziemniaków i jajka sadzonego, do kanapek(...)sałatek czy surówek. Mi najlepiej smakują podane z pajdą świeżego chleba posmarowanego masłem lub smalcem.   Składniki na ogórki małosolne (1 słoik pięciolitrowy): 1,5 kg małych ogórków gruntowych 2 litry wody 2,5 łyżki soli niejodowanej 4 liście ziela angielskiego liść chrzanu kawałek korzenia chrzanu 2 gałęzie kopru 6-7 ząbków czosnku   Przygotowanie Ogórki myjemy

e-PrzepisyKulinarne
Zupa-krem z kiszonych ogórków 158

jeśli była robiona z ogórków ukiszonych przez moją mamę. Choć jednak uwielbiam tradycyjną ogórkową, tym razem postanowiłam podać ją w nieco innej formie - przygotowałam zupę krem z kiszonych ogórkówOgórki kiszone Dzięki zawartości bakterii mlekowych ogórki kiszone są naturalnymi probiotykami. Oznacza to, że wspomagają naszą odporność oraz procesy trawienia. Ogórki kiszone dostarczają niewiele kalorii(...)błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości - szczególnie zadowolone więc będą z tego osoby starające się zgubić kilka kilogramów. Dodatkowo błonnik pomoże w zapobieganiu wzdęciom. Proces fermentacji, któremu poddawane są ogórki sprawia, że stają się ona prawdziwą skarbnicą witaminy C - jest jej nawet 2 raz więcej, niż w świeżych ogórkach. Poza tym kiszone ogórki dostarczą nam także witaminę

Z notatnika dietetyka
Ogórki małosolne na sucho w 1 dzień 109

Ogórki małosolne na sucho to pyszne chrupiące ogórki przygotowywane w torebce na sucho. Zazwyczaj ogórki robi się w glinianych garnkach, słoiczkach i pojawia się problem jak je przechowywać. Jeśli tak jak ja, uwielbiacie ogórki małosolne to przygotowanie ich w torebce będzie idealnym rozwiązanie. Metoda przygotowania ogórków na sucho praktykowana jest w Rosji. Ten sposób przygotowania(...)sprawia, że ogórki są chrupiące i co najważniejsze nie zmieniają swojego koloru. Gotowe będą już po 1 dniu. Dlaczego warto przygotować ogórki małosolne? Wszyscy znamy ogórki małosolne robione tradycyjną metodą w zalewie. Ogórki małosolne wspaniale nadają się jako przekąska, dodatek do obiadów i letnich sałatek. Nie każdy wie, że istnieje znacznie prostsza i szybsza metoda

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ogórki w musztardzie tatarskie 124

Ogórki w musztardzie tatarskie.  Ogórki w musztardzie       Chrupiące plastry ogórków w ognistej słodko-kwaśnej zalewie z musztardą rosyjską i czosnkiem. bardzo łatwy przepis krok po kroku tylko kilka prostych składników doskonałe ogórki do obiadu, na kanapki, do burgerów, hot dogów można przygotować z musztardą Dijon albo sarepską Ogórki w musztardzie. Składniki(...)ogórków gruntowych 4 łyżki soli Zalewa do ogórków w musztardzie: 1 szklanka octu spirytusowego 1 szklanka octu jabłkowego 1 główka czosnku 1 słoiczek bardzo ostrej musztardy rosyjskiej 800g cukru 10 łyżek oleju Ogórki w musztardzie przepis Krok 1. Ogórki namoczyć w zimnej wodzie, następnie umyć i pokroić w plastry dowolnej grubości. Nasolić i odstawić na około

Moja Książka Kucharska
Ogórki z curry i chili 300

Ogórki z curry i chili to kolejny pomysł na przetwory ogórkowe na zimę. Ten przepis jest mniej tradycyjny niż na ogórki kiszone czy konserwowe, trochę zalatuje kuchnią orientalną za sprawą użytych przypraw, ale świetnie sprawdza się na różnego rodzaju okazje. Ogórki przygotowywane w ten sposób są bardzo łatwe do zrobienia i nie wymagają wielu składników. Można(...)nich użyć trochę większych ogórków, bo kroimy je w plasterki. Ja tych ogórków używam nie tylko jako dodatku do obiadu, ale również jako składnik sałatek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ogórki gruntowe 0,5 łyżeczki gorczycy do każdego słoika 2 krążki cebuli do każdego słoika Zalewa: 4szkl. wody 3/4szkl. octu 1,5szkl. cukru 2 łyżki soli

Waniliowe Improwizacje