Inna wersja ogórków konserwowych. W ubiegłym sezonie zrobiłam z inną zalewą - wyszły równie pyszne jak te, co robiłam do tej pory. Zapraszam też na moje podstawowe ogórki korniszony oraz korniszony z miodem . Składniki: 3-4 kg drobnych ogórków Zalewa: 3 litry wody 1/2 litra octu (10%) 2 szklanki cukru 5 łyżek soli Do każdego słoika wkładamy: kawałek(...)korzenia chrzanu liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego gorczyca ząbek czosnku plasterek cebuli kilka plasterków marchewki koper Sposób przygotowania: 1. Zalewę zagotowujemy i studzimy. 2. Ogórki dokładnie myjemy. 3. Do wyparzonych słoików wkładamy składniki wymienione powyżej oraz ogórki. Zalewamy chłodną lub zimną zalewą, zakręcamy. 4. Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut od zagotowania. Z podanej porcji wyszło
Kuchnia domowa AniBarszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków... Lekko chrzanowa zupa. Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków. Z dodatkiem suszonych grzybów. Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego. Idealna dla przeciwników gęstych zup. Składniki: 1 mała marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 liść laurowy; 5 ziarenek ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 2 ząbki czosnku(...)litra zimnej wody; 375 ml soku z kiszonych ogórków; 1 łyżka chrzanu ze słoiczka; 1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 300 ml domowego zakwasu na barszcz biały ; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżeczka majeranku; Pęczek natki pietruszki; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno
Gospodyni MiejskaGrillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi... Kawałki ziemniaków. Kosteczki ogórków konserwowych. Drobno posiekany koperek. I sos majonezowo-śmietanowy. Prosta, szybka i tania. Idealna do dań z grilla. Polecam! Składniki: 1 kg młodych ziemniaków; 2 średnie ogórki konserwowe; Pęczek koperku; 4 łyżki majonezu; 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki(...)wyszorować pod bierzącą wodą (jeśli są młode to nie obierać). Większe poprzekrajać na pół lub na ćwiartki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić . Ogórki odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do ziemniaków. Wymieszać. Koperek umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni MiejskaOgórki małosolne idealne już na drugi dzień. U nas znikają dnia pierwszego. Nigdy nie robię ich konkretnie wagowo. Ale w przybliżeniu podam, że: - 1kg ogórków gruntowych, - gałązki lub pęczek świeżego kopru, - duży liść chrzanu, - dowolne liście np. wiśni, winogron, dębu. Dosłownie kilka sztuk - ok 4 ząbków czosnku. Ogórki myjemy i odcinamy końcówki po obu stronach. Umyty koper(...)liście układamy na dno naczynia w którym będą leżały ogórki. Wkładamy ogóreczki dorzucamy obrany i przekrojony na pół czosnek. W osobnym garnku zagotowujemy ok 1,5-2 litry wody. Zasada brzmi, że na każdy litr wody należy dać łyżkę stołową soli. Ja tej zasady nie stosuję, ponieważ dla mnie są one za blade w smaku i daję
Malinowe Pocałunkimałosolne robiłam dopiero przy okazji drugiej partii kiszonych ;) Składniki są dokładnie takie same, jak w tym przepisie , sposób przygotowania również, za wyjątkiem kilku drobnych różnic: - nie używamy słoików, ogórki wraz z dodatkami umieszczamy w boncloku (nie mam pojęcia, czy to ogólnopolska nazwa, a jeśli nie, to jak takowa brzmi, tak czy siak to takie naczynie z kamionki(...)przestudzić tak, by była ciepła, ale nie gorąca, najłatwiej sprawdza się to palcem - jak nie parzy, to jest dobra. Proporcje soli są dokładnie takie same, jak w przypadku ogórków kiszonych, stąd można robić je równocześnie; - ogórków małosolnych nie przygotujemy na zimę - są gotowe po ok. 3 dniach; - naszego pojemnika nie zamykamy, można go jedynie nakryć jakimś talerzykiem, żeby
Kulinarne zapędy KokosaDzień dobry! Gdyby ktoś zapytał mnie o ulubiony przetwór to bez namysłu powiedziałabym, że ogórki kiszone (zaraz po nich jest konfitura truskawkowa). Od kąd pamiętam, to zawsze ogórki kiszone uwielbiałam, dlatego też i moja Babcia i moja Mama je robiły w ogromnych ilościach, zarówno z ogórków wyhodowanych własnoręcznie, w ogródkach, a jak ich zabrakło, to z tych(...)dokupionych. Będę szczera - najlepsze ogórki robi moja Babcia, jednak ja postanowiłam mimo wszystko też poeksperymentować i zrobic je po swojemu, trochę na oko, tak do zjedzenia zaraz po ukiszeniu. Jestem całkiem zadowolona z efektu, bo są takie jak powinny być :-). Was też zachęcam do zrobienia własnych ogórków. Zimą można je wykorzystać również do zupy ogórkowej. Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćKiedy tylko pod koniec kwietnia na straganie pojawiają się świeże ogórki gruntowe, u mnie w domu zaczyna się sezon na ogórki małosolne i kiszone. Dwa lata temu kupiłyśmy z mamą prawdziwą kamionkę do kiszenia ogórków. Ma ona specjalną pokrywkę, dzięki której kamionka jest hermetycznie zamknięta i nie trzeba się bawić z obciążaniem talerza. Nasza kamionka jest(...)niej nie tylko kisić, ale jest również idealna do peklowania mięsa (na które na pewno niedługo wrzucę przepis). Ale dość zachwalania kamionki, przejdźmy do przepisu Jak powszechnie wiadomo ogórki małosolne i kiszone to po prostu kolejne etapy tego samego procesu – kiszenia. Ogórki małosolne są już gotowe po 2-3 dniach, a na kiszone trzeba poczekać trochę dużej
PatiGotujekoperkowo - winnym. Zapach zalewy jak dla mnie był genialny:))))Pozdrawiam Was w ten pochmurny dzień. Mam nadziję,że mimo wszystko będzie dla WAS słoneczny... Składniki: 1,5 kg niewielkich ogórków - kiszeniaków, 3 gałązki świeżego kopru, 3 gałązki natki pietruszki, gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 l osolonej wody w proporcji ( łyżka soli na 1 litr wody). Zalewa Octowo(...)szarej soli kamiennej, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy i pieprzu (pół na pół), liść laurowy, kilka małych cebulek lub duża cebula pokrojona w piórka. Przygotowanie: Umyte ogórki zalewamy osoloną wodą odstawiamy na 12 godzin( można nie co dłużej, jednak nie należy przekroczyć doby). Po tym czasie wyjmujemy ogórki, wycieramy do sucha i układamy
Anioły w kuchniOgórki często goszczą na naszych stołach. Zajadamy je na surowo jako dodatek do sałatek lub kanapek, ale też często robimy z ich udziałem różne przetwory na zimę. Tym razem przygotowałam do słoików ogórki po ukraińsku . Jest to rodzaj sałatki, chociaż ilość składników jest ograniczona do minimum, bo są to tylko ogórki, czosnek, zielony koperek oraz przyprawy. Przygotowanie(...)takiej sałatki nie zajmie nam wiele czasu, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki, dodać cukier, sól, ocet. Całość wymieszać i odstawić na kilka godzin, aby ogórki puściły soki. Po tym czasie możemy sałatkę spróbować i ewentualnie doprawić. Ja robiąc ogórki po ukraińsku nie obierałam ich ze skórki, ale czynność tę można wykonać, ponieważ skórka może okazać się gorzka
Danka PichciProsty i szybki przepis na pyszny chłodnik z ogórków. Chłodnik możemy podać wraz z gotowanymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Chłodnik podawany jest na zimno, jest idealny na lato, na ciepłe dni. Chłodnik ogórkowy i ziemniaki to pyszny przepis na szybki, smaczny i bardzo letni obiad. Zazwyczaj przygotowuję ten chłodnik z ogórków gruntowych, jeśli jednak nie robicie(...)sezonie to możecie wykorzystać ogórki węże. Uważam, że smak ogórków gruntowych jest znacznie bardziej wyrazisty i w nich poczujemy smak wiosny i lata. Ten chłodnik z zielonych ogórków możecie zacząć przygotowywać, jak tylko pojawią się pierwsze gruntowe ogórki. Wszyscy wiemy, że najbardziej popularny jest chłodnik litewski, jednak ten z ogórków z dodatkiem czosnku ma swój
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ogórki konserwowe. Ogórki konserwowe Małe, chrupiące, twarde ogórki konserwowe na zimę w occie, z marchewką, koprem, czosnkiem i chrzanem. Łatwe i szybkie do zrobienia korniszony. Ogórki konserwowe przepis Oto wypróbowany dobry przepis na ogórki konserwowe. Składniki: około 2 kg małych ogóreczków(...)gruntowych 1 duża marchewka pokrojona w plasterki obrane ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry kilka gałązek kopru gorczyca Zalewa do ogórków konserwowych: 1 litr wody 4,5 łyżeczki soli 10 łyżeczek cukru 3/4 szklanki octu spirytusowego po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 listki laurowe Przepis na ogórki korniszony Krok 1. Przygotować małe
Moja Książka Kucharskajeszcze jeden przepis na ogórki, chyba ostatni już w tym sezonie, bo ogórki już się powoli u mnie kończą. Na pomysł na taki rodzaj sałatki z ogórków natknęłam się w internecie ( Ogórki w zalewie gyros | Kuchnia na Wypasie ) i postanowiłam wypróbować go, bo ogórki w tym wydaniu wyglądają bardzo apetycznie i to zdecydowanie moje(...)smaki. Lubię przyprawę gyros i często z niej korzystam. Więc dlaczego nie przyprawić nią ogórków? Proporcje trochę pozmieniałam. Mam nadzieję że wyjdzie pyszna sałatka na zimę. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,5kg ogórków gruntowych 3 marchewki 2-3 papryki czerwone 3 cebule kilka ząbków czosnku Zalewa: 0,5szkl. octu 0,5szkl. oleju 0,5szkl. cukru
Waniliowe ImprowizacjeOgórki krokodylki w ostatnim czasie cieszą się dużą popularnością. Możemy je przygotować w wersji na ostro, a także na słodko. Przetwory z ogórków najlepiej smakują zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych ogórków gruntowych, takich prosto z działki. Wówczas sięgając po słoik takich ogórków, możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Przepis na ogórki krokodylki jest bardzo prosty. We wcześniejszym wpisie możecie znaleźć przepis na ogórki krokodylki z chilli . Tym razem przygotowałam w wersji na słodko. Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na ogórki krokodylki z miodem. Smakują wyśmienicie, sprawdźcie sami. PRZEPIS NA OGÓRKI KROKODYLKI Z MIODEM Składniki 2 kg ogórków 60 g soli 1/2 szklanki miodu kilka ząbków czosnku
Alle Dobre!ostatnio na bok odeszły słodkie wypieki, a ich miejsce zajęły przetwory ogórkowe, co widać na moim blogu, bo kilka ostatnich przepisów to przepisy na ogórkowe weki. Były już tradycyjne ogórki konserwowe, były ogórki z chili, sałatki z ogórków, a teraz przyszła pora na jeszcze coś innego, a mianowicie ogórki w zalewie musztardowej. Przepisów na takie ogórki (jak z resztą każde inne) jest wiele, ja robię po swojemu. Ale atut jest taki, że te ogórki są bardzo szybkie do zrobienia. Oto mój przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ogórki gruntowe Do każdego słoika: 1 gałązka kopru z baldachimem 2 półplasterki cebuli 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej Zalewa: 4szkl. wody 1szkl. octu 0,5 słoiczka musztardy
Waniliowe ImprowizacjeJeśli tak jak ja uwielbiacie ogórki małosolne, z pewnością nie raz zastanawialiście się czy można w jakiś sposób przyspieszyć proces ich przygotowywania. W końcu nie zawsze ma się na tyle cierpliwości (i wytrwałości), aby zawsze mieć pod ręką słoiczek ze świeżą porcją. Nie każdy jest też szczęśliwcem, posiadającym pod domem warzywniak dysponujący takimi rarytasami. Na szczęście w takiej sytuacji(...)można sobie poradzić w bardzo sprytny sposób. Jak? Przygotowując ekspresowe ogórki po rosyjsku! Czym są ogórki po rosyjsku? Nie mam pewności, że przepis ten naprawdę pochodzi z Rosji, chociaż wiele wskazuje, że faktycznie jego korzenie mogą sięgać właśnie tamtego regionu. Biorąc pod uwagę wschodnioeuropejskie zamiłowanie do różnego rodzaju kiszonek, jest to bardzo prawdopodobne. Natknęłam się też na niego
okolicepalnika.pl