Jeśli tak jak ja uwielbiacie ogórki małosolne, z pewnością nie raz zastanawialiście się czy można w jakiś sposób przyspieszyć proces ich przygotowywania. W końcu nie zawsze ma się na tyle cierpliwości (i wytrwałości), aby zawsze mieć pod ręką słoiczek ze świeżą porcją. Nie każdy jest też szczęśliwcem, posiadającym pod domem warzywniak dysponujący takimi rarytasami. Na szczęście w takiej sytuacji(...)można sobie poradzić w bardzo sprytny sposób. Jak? Przygotowując ekspresowe ogórki po rosyjsku! Czym są ogórki po rosyjsku? Nie mam pewności, że przepis ten naprawdę pochodzi z Rosji, chociaż wiele wskazuje, że faktycznie jego korzenie mogą sięgać właśnie tamtego regionu. Biorąc pod uwagę wschodnioeuropejskie zamiłowanie do różnego rodzaju kiszonek, jest to bardzo prawdopodobne. Natknęłam się też na niego
okolicepalnika.plOgórki małosolne uwielbiam, bo kojarzą mi się z okresem wakacyjnym, rodzinnym domem i Babcią. Choć mam swój ulubiony sklep, w którym ogórki małosolne na szybko kupię gdy potrzeba to jednak z tych domowych frajda jest niesamowita. Wszelakie domowe przetwory cieszą mnie ogromnie. Przepis jest na 1,5 kg ogórków, wychodzi jakieś 5 słoików(...)przez 2 godziny. Dzięki temu ogórki spęcznieją. Aby szybciej się ukisiły można obciąć końcówki ogórka. Chrzan myję, obieram lub nie, siekam na kawałki. Czosnek obieram, każdy ząbek siekam na cztery. Do słoików układam po równo ząbki czosnku, kawałki kopru, liście i chrzan. Układam ogórki jasną stroną do góry, ścisło. W przestrzenie wtykam jeszcze gałązki kopru. Zalewam solanką
Zasmakuj KuchniOgórki z chili fot. Moja Książka Kucharska Ogórki z chili. Przepis na ogórki konserwowe z chili. Te wyjątkowe ogórki stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ten przepis na słodkie, ale zarazem pikantne krojone ogórki pozwala zachować ich wyrazisty smak i chrupkość. Takie ogórki świetnie się sprawdzą jako dodatek do kanapek, pieczonej wieprzowiny(...)grillowanego steku - idealne więc i do letniego grilla, jak i z zimową kanapką. Ogórki te można odcedzić wraz z papryką z zalewy i pokroić na małe kawałeczki, a następnie posypać nimi zieloną sałatę z dodatkiem serów o bogatym smaku jak brie, camembert czy gorgonzola. Absolutnie rewelacyjne połączenie. Jak zrobić ogórki z chili na zimę - wypróbowany przepis, składniki
Moja Książka Kucharskaworku foliowym z dodatkiem suchej marynaty. Do kiszenia tą metodą potrzebujemy grubego woreczka foliowego, przeznaczonego do kontaktu z żywnością np. takiego na mrożonki. Do kiszenia 1 kg ogórków użyłam 3-litrowego woreczka strunowego. Ogórki przygotowane tą metodą nie kwaśnieją, jak te z zalewy, które dzień czy dwa są małosolne, a następnie zaczynają się kisić. Ogórki(...)smaku. Ogórki kiszone po rosyjsku były gotowe do jedzenia następnego dnia. Zmieniły kolor na intensywnie zielony na zewnątrz i w środku. Są chrupiące, pachną świeżym ogórkiem, koperkiem i czosnkiem. Ogórki kiszone w solance były gotowe po 3 dniach. Zmieniły kolor ma zielono-żółtawy. Są chrupkie, lekko kwaskowe z nutą czosnku
Codziennik KuchennyOgórki kanapkowe ” Golden Eye „ Ogórki „Golden Eye ” ,łypią złotym okiem ze słoika z stąd ich nazwa Po za tym ostatnio z nostalgią ,obejrzałam odcinek Bonda ,pod tym tytułem i jakoś tak mnie natchnęło… Jak się robi setki przetworów , to trzeba je jakoś nazwami sortować . Trudno pisać , ogórki z curry , ogórki z curry i…. ,ogórki z kurkumą , ogórki z kurkumą i… Jak widać robiłby się z tego niezły bałagan . Poza tym trzeba by było siedzieć i myśleć z czym to się , te ogórki robiło , a tak „Ogórki Golden Eye ” , ach to te słodko-kwaśne , z kurkumą i chilli , o pięknym złotym kolorze
Ogrodnik w podróżyjakiś czas wróciliśmy do ubiegłorocznych. Wyjadaliśmy resztki zapasów zimowych... Na szczęście wczesną wiosną jest duże zapotrzebowanie na kiszonki... :-) Tak więc skoro zapasy zimowe skonsumowane, pozostaje nam już tylko kisić ogórki na świeżo. Zawsze wtedy, gdy nie ma jeszcze kopru z baldachami, ogórki małosolne przygotowuję z dodatkiem nasion kopru, coś musi nadać im smak, używałam także dotychczas soli kamiennej(...)grubą, dodałam też prócz korzenia chrzanu także liście. Tym razem pominęłam nasiona kopru, mój ostatni samosiejek ogrodowy miał już lekki baldach i grubą łodygę, był więc idealny. U mnie ogórki małosolne znikają już na drugi dzień, choć wiem, że niektórzy preferują bardziej ukiszone.., nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, by odstały sobie 3, a nawet
Smaczne ZdroweWitam serdecznie Propozycja na pyszne domowe korniszony, przygotowanie takich korniszonów różni się trochę od przepisu na ogórki konserwowe. Zalewa jest ostrzejsza i ogórki najpierw moczę w solance. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 kg małych (jak najmniejszych) twardych ogórków na solankę: 1500 ml wody 150 g soli do przetworów przyprawy do słoika: 3-4 ziarna ziela angielskiego(...)nasion kopru na zalewę: 500 ml wody 200 ml octu 10% 100 g cukru użyłam 2 słoików 700 ml i 1 słoik 300 ml Link do filmu z przygotowania: Ogórki korniszony https://www.youtube.com/watch?v=4HsZMy-TX5I Przygotowanie: Najpierw przygotowuję solankę i namoczę ogórki: Do garnka wlewam wodę, dodaję sól i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję. Po zagotowaniu solankę
Uwaga Babcia Gotujeogórków ( klik po przepis ) , ale..... ze względu na kraj pobytu, nie mam dostępu do takich rarytasów. Tak było m.in. w Arabii Saudyjskiej, gdzie wszelkie próby ukiszenia ogórków kończyły się totalną porażką. Ogórki były miękkie i gorzkie. Do tej pory żeńska część saudyjskiej Polonii zastanawia się co jest nie tak z tymi ogórkami, skoro(...)pomaga ani chrzan, ani czosnek, ani estragon. Pojawił się więc pomysł, aby przywozić ogórki kiszone z Polski, czasem udało się nam namówić do tego geologów, którzy pracowali w systemie 3 tygodnie w Arabii, 3 tygodnie w kraju, jednak sami dobrze wiecie, że nie da się zabrać do samolotu zbyt dużo bagażu. Ale potrzeba matką wynalazków i tak powstały..... suszone
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSezon ogórkowy w naszym domu już się zaczął. Przygotowałam już w litrowych słoikach ogórki kiszone na zimę , które wykorzystuję jako dodatek obiadowy, bądź do sałatek oraz ogórki konserwowe . Ponieważ w moim domu #zupa #ogórkowa to jedna z ulubionych zup, ułatwiam sobie przy niej pracę kisząc ogórki na zupę już starte. Dzisiaj nadszedł ten dzień, kiedy naszła mnie(...)ochota do pracy, czyli do ręcznego ścierania ogórków. A Wy lubicie zupę ogórkową? Jeśli macie ochotę na zupę z tegorocznych ogórków, to po kilku dniach od zrobienia możecie już taką zupę zaserwować. Przepisy na zupy ogórkowe: zupakrem z ogórków małosolnych ogórkowa ze świeżych ogórków Zupa ogórkowa zabielana z papryką Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieprz do smaku 1/2 czerwonej cebuli - drobno posiekanej 1 pomidor śliwkowy, bez nasion, pokrojony w kostkę 1 łyżka oliwy + trochę do skropienia 3 - 4 listki bazylii , drobno porwane przygotowanie ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, jedną ćwiartkę pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z połową(...)cytryny. Z awokado usunąć pestkę i skórę, połówkę posiekać do dekoracji , resztę dodać do blendera. Zmiksować awokado z ogórkiem, jogurtem, sosem worcester. Doprawić solą, pieprzem, resztą soku z cytryny, chłodzić do chwili podania. Przygotować warzywa do dekoracji. Połączyć pokrojone w kostkę ogórki, awokado, cebulę i pomidor. Wymieszać z oliwą i bazylią. Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze
Stare GarySezon ogórkowy w pełni. Proponujemy ogórki konserwowe z dodatkiem selera i papryki. Składniki: -2 kg ogórków -kawałek selera -jedna lub dwie papryki -2-3 cebule -ocet -sól kamienna -cukier -gorczyca W pierwszej kolejności musimy umyte ogórki wymoczyć w zalewie solnej, składającej się z następujących składników: -9 szklanek zimnej wody -1 szklanka soli kamiennej W zalewie(...)ogórki moczymy przez 3 godziny. W międzyczasie przygotowujemy właściwą zalewę octową. Składniki: -3 szklanki octu -4 szklanki cukru -6 szklanek wody -szczypta ziaren gorczycy Zagotowujemy i studzimy. Seler kroimy w cienkie plastry. Paprykę w paski. Cebulę w piórka. Do słoików wrzucamy szczyptę gorczycy, po dwa plastry selera i po kilka pasków papryki i cebuli
Maminek kulinarnyszklanka, cukier 1/4 szklanki, ziele angielskie 10 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, goździki całe 1 łyżka, sól 1 łyżeczka słoiki 1,5 litrowe 2 sztuki wyparzyć razem z zakrętkami ogórki gruntowe nieduże, twarde zalać zimną wodą na 30 minut - wodę wylać, ogórki przetrzeć suchą ściereczką i ciasno układać w słoiku wodę zagotować z podanymi składnikami i gorącą wlać(...)słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki na zakrętkach do wystudzenia ogórki schować w ciemne chłodne miejsce, ja otworzyłam słoik po 2 miesiącach i ogórki są twarde, jędrne i smaczne..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmałosolne. Macie okazję zobaczyć dzień po dniu co się dzieje w ogórkowym słoju. Po pierwszym dniu.... Po drugim dniu... Dzień trzeci, czwarty, piąty... Składniki: 2-3 kg ogórków, im mniejsze tym lepsze wiązka kopru 5-6 ząbków czosnku mały korzeń chrzanu 4-5 liści wiśni Solanka: 3 litry wody 4 łyżki soli, tradycyjna łyżka do zupy(...)kopiasta ani płaska, powiedzmy, że pełna Gotujemy wodę z solą, studzimy i zalewamy nią ogórki. Wierzch obciążamy talerzykiem. Po ok. 4-5 dniach powinny być gotowe, zmienią kolor na oliwkowy. Najlepsza temperatura otoczenia to ok 20 C, w wyższej proces fermentacji może być zbyt szybki. Gotowe ogórki małosolne są chrupkie i twarde. Ogórki z solanką można również
Apetyczna babeczkapyszne i odmienne od popularnych ogórków konserwowych. Warto zrobić kilka słoików i wypróbować nowe smaki. Curry zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki: 1,5 do 2 kg małych ogórków gruntowych liście selera 2-3 cebule Zalewa: 3 łyżki curry 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 i 1/2 łyżki soli 1 i 1/2 szklanki cukru 1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. 2. Do przygotowanych, wyparzonych słoików wkładamy kolejno: liść selera - krążki cebuli - ogórki układamy pionowo, a na górze ponownie cebula i liść selera. 3. Gotujemy zalewę, curry dodajemy po zagotowaniu, mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy 10 minut. Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zapraszam na stronę Pani Karoliny
Apetyczna babeczkaSkładniki : ogórki - dowolna ilość obranych ogórków , małych 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 2 i 1/2 łyżki soli 3 - 4 łyżki musztardy SAREPSKIEJ ziele angielskie i liście laurowe Przygotowanie : Składniki zalewy zagotować bez musztardy Ogórki umyć , obrać i pokroić wzdłuż na 4 części (ja część nie obierałam , ale w oryginalnym przepisie trzeba(...)obrać ze skórki ! obrane są lepsze, DELIKATNIEJSZE w smaku) Wkładać pokrojone ogórki do dość małych , czystych słoików , uciskając by weszło jak najwięcej Do każdego słoika włożyć po 2 ziarnka ziela i po kawałku liścia laurowego ( jeśli duży ) Do lekko przestudzonej zalewy dołożyć musztardę i dobrze zamieszać - trochę się warzy , ale to nie przeszkadza Zalać ogórki zalewą
Proste Potrawy