ogórków ( klik po przepis ) , ale..... ze względu na kraj pobytu, nie mam dostępu do takich rarytasów. Tak było m.in. w Arabii Saudyjskiej, gdzie wszelkie próby ukiszenia ogórków kończyły się totalną porażką. Ogórki były miękkie i gorzkie. Do tej pory żeńska część saudyjskiej Polonii zastanawia się co jest nie tak z tymi ogórkami, skoro(...)pomaga ani chrzan, ani czosnek, ani estragon. Pojawił się więc pomysł, aby przywozić ogórki kiszone z Polski, czasem udało się nam namówić do tego geologów, którzy pracowali w systemie 3 tygodnie w Arabii, 3 tygodnie w kraju, jednak sami dobrze wiecie, że nie da się zabrać do samolotu zbyt dużo bagażu. Ale potrzeba matką wynalazków i tak powstały..... suszone
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSezon ogórkowy w naszym domu już się zaczął. Przygotowałam już w litrowych słoikach ogórki kiszone na zimę , które wykorzystuję jako dodatek obiadowy, bądź do sałatek oraz ogórki konserwowe . Ponieważ w moim domu #zupa #ogórkowa to jedna z ulubionych zup, ułatwiam sobie przy niej pracę kisząc ogórki na zupę już starte. Dzisiaj nadszedł ten dzień, kiedy naszła mnie(...)ochota do pracy, czyli do ręcznego ścierania ogórków. A Wy lubicie zupę ogórkową? Jeśli macie ochotę na zupę z tegorocznych ogórków, to po kilku dniach od zrobienia możecie już taką zupę zaserwować. Przepisy na zupy ogórkowe: zupakrem z ogórków małosolnych ogórkowa ze świeżych ogórków Zupa ogórkowa zabielana z papryką Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieprz do smaku 1/2 czerwonej cebuli - drobno posiekanej 1 pomidor śliwkowy, bez nasion, pokrojony w kostkę 1 łyżka oliwy + trochę do skropienia 3 - 4 listki bazylii , drobno porwane przygotowanie ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, jedną ćwiartkę pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z połową(...)cytryny. Z awokado usunąć pestkę i skórę, połówkę posiekać do dekoracji , resztę dodać do blendera. Zmiksować awokado z ogórkiem, jogurtem, sosem worcester. Doprawić solą, pieprzem, resztą soku z cytryny, chłodzić do chwili podania. Przygotować warzywa do dekoracji. Połączyć pokrojone w kostkę ogórki, awokado, cebulę i pomidor. Wymieszać z oliwą i bazylią. Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze
Stare GarySezon ogórkowy w pełni. Proponujemy ogórki konserwowe z dodatkiem selera i papryki. Składniki: -2 kg ogórków -kawałek selera -jedna lub dwie papryki -2-3 cebule -ocet -sól kamienna -cukier -gorczyca W pierwszej kolejności musimy umyte ogórki wymoczyć w zalewie solnej, składającej się z następujących składników: -9 szklanek zimnej wody -1 szklanka soli kamiennej W zalewie(...)ogórki moczymy przez 3 godziny. W międzyczasie przygotowujemy właściwą zalewę octową. Składniki: -3 szklanki octu -4 szklanki cukru -6 szklanek wody -szczypta ziaren gorczycy Zagotowujemy i studzimy. Seler kroimy w cienkie plastry. Paprykę w paski. Cebulę w piórka. Do słoików wrzucamy szczyptę gorczycy, po dwa plastry selera i po kilka pasków papryki i cebuli
Maminek kulinarnyszklanka, cukier 1/4 szklanki, ziele angielskie 10 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, goździki całe 1 łyżka, sól 1 łyżeczka słoiki 1,5 litrowe 2 sztuki wyparzyć razem z zakrętkami ogórki gruntowe nieduże, twarde zalać zimną wodą na 30 minut - wodę wylać, ogórki przetrzeć suchą ściereczką i ciasno układać w słoiku wodę zagotować z podanymi składnikami i gorącą wlać(...)słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki na zakrętkach do wystudzenia ogórki schować w ciemne chłodne miejsce, ja otworzyłam słoik po 2 miesiącach i ogórki są twarde, jędrne i smaczne..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmałosolne. Macie okazję zobaczyć dzień po dniu co się dzieje w ogórkowym słoju. Po pierwszym dniu.... Po drugim dniu... Dzień trzeci, czwarty, piąty... Składniki: 2-3 kg ogórków, im mniejsze tym lepsze wiązka kopru 5-6 ząbków czosnku mały korzeń chrzanu 4-5 liści wiśni Solanka: 3 litry wody 4 łyżki soli, tradycyjna łyżka do zupy(...)kopiasta ani płaska, powiedzmy, że pełna Gotujemy wodę z solą, studzimy i zalewamy nią ogórki. Wierzch obciążamy talerzykiem. Po ok. 4-5 dniach powinny być gotowe, zmienią kolor na oliwkowy. Najlepsza temperatura otoczenia to ok 20 C, w wyższej proces fermentacji może być zbyt szybki. Gotowe ogórki małosolne są chrupkie i twarde. Ogórki z solanką można również
Apetyczna babeczkapyszne i odmienne od popularnych ogórków konserwowych. Warto zrobić kilka słoików i wypróbować nowe smaki. Curry zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki: 1,5 do 2 kg małych ogórków gruntowych liście selera 2-3 cebule Zalewa: 3 łyżki curry 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 i 1/2 łyżki soli 1 i 1/2 szklanki cukru 1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. 2. Do przygotowanych, wyparzonych słoików wkładamy kolejno: liść selera - krążki cebuli - ogórki układamy pionowo, a na górze ponownie cebula i liść selera. 3. Gotujemy zalewę, curry dodajemy po zagotowaniu, mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy 10 minut. Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zapraszam na stronę Pani Karoliny
Apetyczna babeczkaSkładniki : ogórki - dowolna ilość obranych ogórków , małych 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 2 i 1/2 łyżki soli 3 - 4 łyżki musztardy SAREPSKIEJ ziele angielskie i liście laurowe Przygotowanie : Składniki zalewy zagotować bez musztardy Ogórki umyć , obrać i pokroić wzdłuż na 4 części (ja część nie obierałam , ale w oryginalnym przepisie trzeba(...)obrać ze skórki ! obrane są lepsze, DELIKATNIEJSZE w smaku) Wkładać pokrojone ogórki do dość małych , czystych słoików , uciskając by weszło jak najwięcej Do każdego słoika włożyć po 2 ziarnka ziela i po kawałku liścia laurowego ( jeśli duży ) Do lekko przestudzonej zalewy dołożyć musztardę i dobrze zamieszać - trochę się warzy , ale to nie przeszkadza Zalać ogórki zalewą
Proste PotrawyPrzepis na konserwowanie ogórków znaleziony dawno temu w internecie. Nie zapisałam strony. Korzystam z niego już od kilku lat. Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na ogórki. Polecam. Ogórki - świeże, raczej nieduże czosnek cebula marchew gorczyca zasuszony koper Ogórki ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać 2-3 ząbki czosnku, kilka plasterków cebuli, pół łyżeczki(...)plasterków marchwi i gałązkę kopru wraz z nasionami. Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 2 szklanki octu 10% Z podanych składników zagotować zalewę. Ostudzić. Zalewać ogórki w słoikach. Pasteryzować 8 minut
Praktyczna plmożna wyobrazić sobie zimę bez kwaszonych i konserwowych ogórków? Raczej nie. W takim razie podaję przepis na ogórki konserwowe . By ogórki były kruche i twarde, wcześniej trzeba je moczyć w wodzie przez godzinę. Składniki: 2 kg ogórków 1 l wody 1-1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli 0,5 szklanki octu Do słoika wkładamy czosnek(...)gorczycę, ziarenka pieprzu, angielskie ziele, liść laurowy, koper. Wodę z octem, cukrem i solą gotujemy. Gorącym płynem zalewamy ogórki w słoikach. Pasteryzujemy 30-35 minut. Smacznego
Salonik smakówdodatek latem do obiadów w mojej kuchni. Każdy je lubi dlatego staram się je przygotowywać dosyć często, a do przygotowania ich wystarczy naprawdę bardzo niewiele :) Składniki: 1,5 kg ogórków (ilość ogórków zależy od naczynia jakie posiadacie) główka czosnku korzeń chrzanu ( nie za duży, korzeń widoczny na zdjęciu wystarczy na 3 takie słoje) koper z kwiatami(...)łyżki soli kamiennej woda Przygotowanie: Ogórki dobrze myjemy i obcinamy końcówki po obu stronach, ząbki czosnku obieramy i lekko uciskamy, chrzan obieramy i przecinamy go na mniejsze cześć np. 4( z chrzanem nie należy przesadzić , im więcej chrzanu tym ogórki będą bardziej ostre). Wszystkie te składniki przekładamy na przemian
Niezły Młynekszklanek wody 1 szkalnka octu 10% 6 łyżek cukru 1,5 łyżki soli kamiennej 1 łyzka nasion kopru 1 łyżka ziaren pieprzu i ziela angielskiego Ogórki dokładnie umyć i osączyć.Następnie pokroić w niezbyt cienkie plastry. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, ocet, nasiona kopru oraz ziarenka pieprzu i ziela(...)angielskiego Wszystko zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka, zalać woda na wysokośc 3/4 słoika i pasteryzować ok ok 5 minut od zagotowania. Polecam też: Ogórki z czosnkiem
Monia miesza i gotujelitry zimnej przefiltrowanej wody 4 płaskie łyżki soli kamiennej Ja ogóreczki mam własne więc przetwarzam świeżo zerwane. Zalewam je wodą na czas zanim przygotuję słoiki i inne składniki. Ogórki dokładnie umyć i osączyć z wody. Na dnie każdego słoika ułożyć gałązkę kopru. Następnie ciasno ułożyć ogórki. Do każdego słoika między ogóreczki włożyć gałązkę kopru, 2-3 kawałeczki korzenia(...)dokładamy liście wiśni lub czarnej porzeczki. Jeśli mamy większe słoje to oczywiście musimy dać więcej chrzanu, kopru i czosnku. W zimnej przefiltrowanej wodzie dokładnie rozpuścić sól. Gotową zalewą zalać ogórki ułożone w słoikach. Zakręcić, ja pod zakrętkę daje kawałek foli wtedy zakrętki tak nie rdzewnieją od soli z zalewy. Odstawić do ukiszenia, najlepiej na betonowej posadzce lub na jakimś
Monia miesza i gotujeDziś prezentuję przygotowane na zimę słoiczki z ogórkami w zalewie musztardowej. Może trochę kiepska wizualizacja, bo ogórków miałam nieco mniej w stosunku do zalewy i trochę się w niej ukryły, ale i tak nie da się im uciec przed moimi żarłokami;) Składniki: 2 kg ogórków na zalewę: 1 litr wody 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu(...)łyżki musztardy 1,5 łyżki soli garść ziaren gorczycy, 3 listki laurowe Ogórki umyj, obierz, pokrój w ćwiartki (wzdłuż). Poukładaj w przygotowanych słoikach. Składniki zalewy połącz, zagotuj, gorącą zalej ogórki, zakręć słoiki i pasteryzuj ok. 10 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzepis z wykorzystaniem curry. Uwielbiam tą przyprawę, a jeśli chodzi o to połączenie jeszcze nie miałam okazji spróbować. Jako, że kilka lat temu moje serce, a właściwie żołądek zawojowały ogórki z chilli, nie czekałam długo i od razu wzięłam się do pracy. Powiem wam, że zapach zalewy jest obłędny... [Przepis stąd. ] Składniki: 1 kg ogórków liście selera(...)litr wody 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 2 płaskie łyżki curry 1 łyżeczka gorczycy Wykonanie: 1. Słoiki umyć i osuszyć w gorącym piekarniku. 2. Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. 3. Na dno słoików włożyć liść selera, następnie ogórki, a na wierzchu położyć plaster cebuli. 4. Zalewę zagotować
Pasja Smaku