Ogórki kanapkowe w musztardzie do słoików na zimę to pyszne przetwory, które sprawdzą się nie tylko na kanapkę, ale również jako dodatek do obiadu, burgera, koreczków czy sałatki. Są chrupiące, nieco octowe, nieco słodkie, z lekkim posmakiem musztardy. Do takich pikli najlepsze będą świeże, twarde i niezbyt duże ogórki, dlatego nie kupujcie pierwszych lepszych z marketu. Do zalewy możecie użyć dowolnej musztardy, ja polecam miodową, która dodaje więcej słodyczy, ale jeśli chcecie uzyskać ostrzejszy smak, moż... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...