por - 13968 przepisów (strona:8/932)

Makaron penne z porem w sosie śmietanowo serowym 87

Pora na Pora ! Por, jest zdecydowanie moim ulubionym warzywem, i w zasadzie od niego wszystko się zaczęło. Gdy zastanawiałam się nad nazwą bloga, wiedziałam ze musi być po prostu chwytliwa. I jadłam właśnie ten makaron, aż dostałam olśnienia :) Znajomi stwierdzili krótko: Właśnie takiej nawy się po Tobie spodziewaliśmy..  Dla dwóch osób, lub jednej mnie..: 125 g makaronu(...)penne * pierś z kurczaka połowa pora  4 plastry sera, u mnie morski 2 - 3 łyżek śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka  Zaczynamy od ugotowania makaronu, bo to on potrzebuje najwięcej czasu. U mnie zwykle jest on al dente.  Pora i pierś kroimy. Pora zalewamy wrzątkiem, a kurczaka przyprawionego według własnego uznania, podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Następnie

Pora na pora
Sałatka z pora 12453

wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy sałatki z dodatkiem pora. W zasadzie pasują do niego wszystkie składniki. Tym razem taka trochę "resztkowa", bo dodałam to, co zalegało mi w lodówce. I najczęściej takie są najlepsze.Składniki:1 por większy (biała część)200 g chudej szynki3 jajka ugotowane na twardo0,5 puszki kukurydzy konserwowej0,5 słoika selera konserwowego2 łyżki gęstej(...)śmietany3-4 łyżki majonezusól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowanie:Por oczyścić i pokroić w cieniutkie półplasterki. Szynkę pokroić w słupki. Jajka pokroić w kostkę. Kukurydzę i seler odsączyć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać śmietanę, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i włożyć do schłodzenia i przegryzienia się smaków na około 3-4 godziny.Można

Ala piecze i gotuje
"Risotto" z boczkiem, porem, groszkiem i cukinią 46

pietruszkiSól pieprzOlej do smażeniaGotujemy ryż w wrzątku. Na patelni podsmażamy boczek a następnie kiełbasę. Usmażone mięsa odstawiamy na bok. Następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną w paseczki por, cebulę, zalewamy je odrobiną wody, solimy i prażymy aż woda wyparuje. Ryż z mięsami i z cukinią oraz porem mieszamy, a na sam koniec dodajemy groszek z puszki. Do dekoracji

Bon Appetit Małgorzaty
Lekka zupa z porów i ziemniaków aromatyzowana tymiankiem 51

lecz wtedy przypomina mi zupkę dla niemowląt więc  wolę bardziej rzadką :)  I taką Wam dziś przedstawiam. Z dodatkiem ulubionych ziół jest bardzo aromatyczna. Składniki:2 małe pory albo 1 duży (białe i zielone części)4 ziemniaki1 cebula2 l bulionu z włoszczyzny2 listki bobkowe3 ziela angielskie2 ząbki czosnkususzony tymianeksól morskaświeżo mielony pieprzZiemniaki obieramy i kroimy w plastry, pory(...)również. Na wcześniej ugotowanym i odcedzonym bulionie gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest gotowa wyciągamy ziela oraz listki i miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smacznego!krem porowo

Bon Appetit Małgorzaty
Krem ze szparagów i pora z pikantną pianką 75

Romans ten odnawiam tylko w sezonie wiosenno-letnim. Mój kulinarny romans ze szparagami rzecz jasna ;) Dziś uszlachetniony z ostrzejszym w smaku porem i z pikantna pianką. Składniki:1 wiązanka zielonych szparagówzielona częśc porawłoszczyzna na bulion (1 pietruszka, 1/4 selera, 2 marchewki)2 liście laurowe3 ziela angielskie1 łyzka masła 2 białkaszczypta chili w proszkusól, pieprzzioła prowansalskie Włoszczyznę myjemy, obieramy(...)bulionu (około 30 min). Następnie wyciagamy ugotowaną włoszczyznę. Szparagi myjemy i odrywamy od nich końcówki na wysokości 2 cm. Kroimy w około 3 cm częci i dodajemy do bulionu. Por siekamy i podsmażamy na maśle, nastepnie dodajemy do bulionu. Całość gotujemy aż szparagi będa miekkie. Około 20 min. Gdy zupa trochę przestygnie miksujemy ją na krem. Nastepnie przecedzamy przez sitko.Doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Surówka z sałaty lodowej z porem 90

Robiłam już kilka surówek na bazie sałaty lodowej. Bardzo mi smakują. Dziś zapraszam na surówkę z dodatkiem pora :)Składniki:1 sałata lodowapół pora (biała część)1 pomidor1 ogórekdowolny dressing (np. taki ziołowy) Sposób przygotowania:1. Sałatę kroimy.2. Obranego ogórka kroimy na plasterki lub kostkę.3. Pomidora kroimy w kostkę.4. Pora kroimy na talarki, delikatnie solimy i odstawiamy

Kuchnia domowa Ani
Surówka z pora 91

Pyszna i ekspresowa surówka do obiadu! Kiedyś robiłam troszkę podobną (KLIK).Składniki:2 pory (białe części)2 marchewki1 jabłko1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu naturalnegosól, pieprz, cukier do smakuSposób wykonania:1. Pory kroimy w półplasterki. Delikatnie solimy i odstawiamy.2. Obraną marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.3. Pora odciskamy z nadmiaru wody. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez, jogurt

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka z kurczakiem i porem 239

podwójna pierś z kurczaka1 porczosnek granulowanyprzyprawa do kurczakamajonezSposób wykonania:1. Piersi umyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć przyprawą do kurczaka i czosnkiem granulowanym.2. Pora obrać, pokroić na krążki.3. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć porem, następnie dodajemy mięso ułożone bardzo blisko siebie.4. Wierzch posmarować majonezem, byle nie za grubo :)5. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić

Kuchnia domowa Ani
Filety z kurczaka zapiekane z pieczarkami, porem i serem 260

kostki rosołowej1 szklanka gorącej wody100g startego żółtego seraprzyprawa do kurczakaolej1. Filety kroimy wzdłuż, obsypujemy przyprawą do kurczaka i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 2. Pieczarki i por kroimy na cienkie plasterki, układamy najpierw pieczarki, później por. Całość posypujemy startym żółtym serem. Połowę kostki rosołowej rozpuszczamy w szklance gorącej wody, wlewamy do naczynia żaroodpornego.3. Całość zapiekamy przez

Szefowa kuchni
Pekinka z porem i rzodkiewką 71

mała kapusta pekińska1 pęczek rzodkiewek1 por ( biała część )1/2 pęczka natki pietruszkisól do smakupieprz do smakucukier do smakusok z cytryny do smakukilka łyżek oleju  Warzywa umyć. Kapustę posiekać, rzodkiewki pokroić w półplasterki, pora i natkę także posiekać. Do miski wrzucić kapustę, pora i rzodkiewkę, dodać przyprawy i wymieszać. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i znowu wymieszać surówkę

Ewa w kuchni
Mizeria z porem i rzodkiewką 266

świeże ogórki1 por ( biała część )1 pęczek rzodkiewek1/2 pęczka szczypiorkusól do smakupieprz kolorowy do smakucukier do smakusok z cytryny do smaku1 jogurt naturalny ( 400 g )  Ogórki obrać i umyć razem z porem i rzodkiewką oraz szczypiorem. Ogórki obrać a potem pokroić w plasterki. Pora i rzodkiewki pokroić w półplasterki a szczypiorek posiekać. Przygotowane warzywa wrzucić do miski, dodać

Ewa w kuchni
Rolada z pieczonego schabu z pieczarkami i porem. 43

600g250g pieczarek1 por2 ząbki czosnkułyżka musztardysól,pieprz, majeranekPrzygotowanie:Schab myjemy i oczyszczamy, nożem nacinamy w schabie kieszeń przez całą długość, nacieramy go solą i odkładamy. W międzyczasie kroimy por i  wrzucamy go na patelnie. Następnie obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki - doprawiamy, dorzucamy do pora. Kolejnym  krokiem jest nałożenie musztardy do środka kieszeni i natarcie

QuchniaKaroli
Zupa krem z pora i zielonego groszku 82

Kiedyś nie przepadałem za zupami, teraz je uwielbiam :) Dzisiaj przepis na pyszną zupę z pora i zielonego groszku. Serdecznie zapraszam!Ilość: ok. 4-5 porcjiPoziom trudności: średniCzas wykonywania: ok. 30 minSkładniki: - ok. 300 - 350g pora - 400 g zielonego groszku (świeży lub mrożony) - 1 - 1,5 l bulionu (u mnie warzywny) - łyżka masła(...)nieduża cebula - pół łyżeczki cukru - 100 - 200ml  śmietanki 30% - oliwa - sól - pieprz - ew. grzanki  Wykonanie:Oczyszczonego pora kroimy na plasterki. Cebulę w kostkę. Podsmażamy przez około 5 minut razem na oliwie w garnku. Dolewamy bulion, wrzucamy groszek  (u mnie mrożony), pół łyżeczki cukru i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem około

COOKUJ
BIGOS Z PORA 94

wspaniale komponuje się z delikatną fasolką.Składniki:6 szt porakiełbasa śląska lub inna  chuda wędlina1/2 kg fasolki szparagowej  (świeżej lub mrożonej)koncentrat pomidorowysól, pieprzsłodka i ostra paprykaolejWykonanie:Pora dokładnie myjemy, kroimy jego białą i lekko zieloną część w kostkę lub półtalarki. Podsmażamy na oleju. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w paseczki wędlinę. Fasolkę szparagową kroimy na cm kawałki(...)gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Teraz wystarczy tylko połączyć: podsmażony por, podsmażoną wędlinę i ugotowaną fasolkę. Całość podlewamy delikatnie wodą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut.Zjadamy z pieczywem lub... bez... jak kto lubi

Walijskie Pichcenie
surówka z pora,jabłka,marchewki ze śmietaną... 107

Składniki: 8 sztuk małe pory, 1 sztuka duże jabłko, 5 sztuk małe marchewki, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1 łyżka cukier, 1 szklanka śmietana gęsta 18% pory części białe i jasnozielone przeciąć na pół i pod bieżącą wodą dobrze opłukać pokroić je na drobno, posolić 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 30 minut pory odcisnąć z soku i włożyć

W Mojej Kuchni Lubię