mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny)20 dag makaronu penne1 spory por - biała część2 szklanki mleka1 szklanka śmietanki 18%1/2 szklanki startego żółtego sera1 jajkogarść drobno posiekanej natki pietruszki1 łyżka masła1 łyżka pszennej mąkisólświeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:masło do wysmarowania naczynia żaroodpornegoKlopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne(...)przepyszne danie. Klopsiki mimo, że wykonane z mięsa drobiowego, bez dodatku bułki - nie są suche, dzięki zapiekaniu w sobie śmietanowym, a dodatek pora do sosu nadaje daniu bardzo ciekawy posmak.Z pora usunąć zewnętrzne liście. Wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić na cienkie plasterki.W sporym rondlu rozgrzać masło, dodać por i cały czas mieszając smażyć przez 2-3 minuty
Świat Domowej KuchniSurówka z marchewki, jabłek i pora...Wiórki chrupiącej marchewki i soczystych jabłek.Krążki ostrego pora, szczypiorek i natka pietruszki.W towarzystwie słodko-kwaśnego w smaku sosu.Pyszny dodatek do dania głównego.Polecam!Składniki:3 bardzo duże marchewki (co daje 4 szklanki startej marchewki);Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;2 czubate łyżki natki pietruszki
Gospodyni MiejskaPyszneeeeeeee...... Składniki:4 pory 8 plastrów szynki parmeńskiejszklanka śmietany 30%szklanka tartej mozzarellasól morska KamisWykonanie:Porom obcinamy zielone części, zostawiamy tylko białe kawałki.Układamy pory w garnku zalewamy wodą, solimy, gotujemy od zagotowania wody ok 15 minut. Po tym czasie pory odcedzamy, studzimy. Każego pora zawijamy w 2 plastry szynki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy śmietanką, posypujemy tartą mozzarellą
Z Majeczką w kuchniPOR za mna chodzil...i por jest ;-) duży por ( biała i jasnozielona część)pol kapusty pekinskiej3 jajka na twardo3 ogórki kiszone2 jabłkapuszka groszkumajonez pół na pół z jogurtem i łyżeczka musztardysól, pieprzPora myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Solimy, by zmiękł i odstawiamy na 10 minut. Kapuste pekinska kroimy na paseczki rozmiarem pasujace do pora.Ogórki kiszone i jabłka(...)ścieramy na grubej tarce, dodajemy do pora i kapusty. Jajka kroimy w kostkę, dodajemy też odcedzony groszek. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy majonez i jogurt z musztarda. Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby się " przegryzła". Dobra do mięsa i wędlin. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniobiad lub kolacje. Każda pora jest dobra na pyszną tartę :) Tym razem wersja z porem, kurczakiem doprawionym suszonymi pomidorami i bazylią oraz ogórkiem kiszonym i serem feta, polecam :) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 125 g masła 1 jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Nadzienie: 3 pory (białe części) łyżka masła 2 małe piersi z kurczaka(...)zamrażarki na około 8 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Pokrojone drobno pory podsmażamy na maśle aż zmiękną. Kurczaka kroimy na długie paski. Układamy w pergaminie i na suchej patelni smażymy z obu stron po ok. 2-3 minuty. Śmietanę mieszamy z jajkami
Mienta blogktóry otrzymałam od kolegi, wersja oryginalna bardzo dobra, jednak ja go trochę urozmaiciłam i dodam coś od siebie :) Składniki : bulion ( ja używam ok 2 litrów) 4 duże pory 3 serki śmietankowe do zagęszczenia 250 g mięsa mielonego ( używam wieprzowego) 1 jako Dodatki: grzanki masełko czosnkowe Krok 1: Mięso mielone doprawiam w misce sola i pieprzem, dodaję(...)jajko i wszystko mieszam. Następnie formuję w kulki ok 1 cm. Pora należy starannie umyć i pokroić w talarki. Krok 2: Gotując bulion używam garnka z przystawką parową, bulion gotuję w dolnym garnku, przyprawiam tak jak lubię, gotuję go z kulkami mięsnymi. Na przystawce parowej umieszczam pora, gotuję pod przykryciem ok 30 minut. Żeby konsystencja kremu była odpowiednia ugotowanego
Niezły Młynekokazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia chcielibyśmy Wam życzyć dużo zdrowia, szczęścia, pomyślności, wielu wspaniałych rozkoszy podniebienia, apetycznych dań, słodkich wypieków, a przede wszystkim - radości z gotowania! Życzy Pora coś zjeść! Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpysznego, lekkiego, rozpływającego się w ustach łososia. Wszystkim fanom ryb (i nie tylko) na pewno zasmakuje. Dla mnie łosoś w tym wydaniu jest obłędny. ŁOSOŚ PIECZONY POD PIERZYNKĄ Z PORA (2 porcje) Składniki: - 200 gram filetu z łososia - biała część pora - 2 łyżki ricotty (lub innego serka) - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - łyżeczka tymianku - łyżka soku z cytryny - oliwa(...)oliwek Rybę oczyścić, wysuszyć, posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na godzinę. Pora pokroić w piórka, usmażyć na oliwie z oliwek, po czym zalać 100 ml wody i dusić przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdy woda wyparuje a por będzie miękki dodać ricottę oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać i zdjąć
Zgrabne Gotowanieobiadek szybkie, lekkie i pyszne danie z kurczaka duszonego z porem, którego smak wzbogacą suszone pomidory i bazylia. Mmmmmnniam! Kurczak w porach z suszonym pomidorem Składniki: filet z kurczaka por 2 ząbki czosnku mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie (240 g) sól, pieprz, curry 1 łyżka suszonej bazylii Filet pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i curry. Pora umyć(...)pokroić w krążki.Rozgrzaną patelnię podlać niewielką ilością zalewy z suszonych pomidorów (1 łyżka), wyłożyć pora, przykryć i dusić kilka minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Po tym czasie dodać przygotowane mięso i posiekany w cienkie plastry czosnek. Wymieszać, dusić pod przykryciem do miękkości co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać wyjęte z zalewy, pokrojone pomidory i suszoną bazylię
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładomu przeważnie jest robiona w czasie Świąt. Nie trzeba w sumie jej parować, można zrobić i jeść bez żadnej obróbki cieplnej, no poza jajkami, które trzeba ugotować :) Jajka, pora i groszek zielony parowałem :) jabłka i ogórka konserwowego nie :)Składniki : 1 por - zielona część4 ogórki konserwowe2 duże jabłka 4 jajka 1 puszka groszku zielonego 2 łyżki(...)majonezu Przyprawy :pieprz czarny4 jajka układamy na 1 poziomie w parowarze. Pora myjemy, kroimy na małe kawałki i układamy na tacce z folii aluminiowej na 2 poziomie. Groszek odcedzamy na sitku i przekładamy na 3 poziom, również na folii aluminiowej. Włączamy parowar na 15 minut.W czasie jak część składników się paruje, obieramy jabłka i przy pomocy okrągłej siatki/krajalnicy do warzyw
Parowar Facetaziemniakówmały por20 - 25 dag wędlinyłyżka mąkiłyżka masła0,5 l tłustego mlekasól, pieprzprzyprawa do ziemniakówWykonanie:Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i cieniutko kroimy lub ścieramy na tarce na cieniutkie talarki ;)Pora kroimy w plasterki, a wędlinę w paski. Podsmażamy razem na patelni, by por zmiękłMasło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i smażymy przez ok 3 minuty. Po tym czasie dodajemy mleko(...)mąki, jakie powstają. Istotne jest, by smak sosu był intensywny, bo to on nada smak całemu daniu (pozostałych składników dania nie doprawiamy żadnymi przyprawami).Do bazy beszamelu dodajemy przesmażony por oraz wędlinę, razem mieszamy.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, którą polewamy częścią sosu. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i kolejną partię sosu. Musimy kontrolować ilość sosu tak, by został
Taste Of My Dayprzynajmniej hipsterskość mojej quichy nie wpłynęła na jej smak :) aprobata Połówki - zdobyta! :) Spojrzałam do mojej peeeełnej lodówy i postanowiłam wpleść trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki: 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów(...)jest siłaczką, nagrzewa się tylko do 200'C a i tak nie zdarzyło mi się niczego przypalić, więc dostosujcie temperaturę do swoich urządzeń ;) W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz szynkę. Doglądamy i mieszamy, aby nam się nie przypaliło :) Rozkładamy ciasto francuskie. Dookoła, na ok. 0,5cm od brzegu ciasta narysowałam kreskę nożem. Uważajcie, by nie przeciąć ciasta! Brzegi
Kitchens Alphabetsię z małymi, żółtymi dziobakami ;) Wczoraj planując zakupy zorientowałam się, że dawno nie gościł na naszym stole. Postanowiłam to nadrobić i tak oto powstało danie na grillowanego kurczaka z porem, papryką i pieczonymi ziemniakami, na które przepis już niedługo :) Por to warzywo dość kontrowersyjne. Przez długi czas miałam przed nim obawy, ale uduszony i miękki naprawdę smakuje fantastycznie! Cieszę się(...)przekonałam do niego moją siostrę, tatę oraz Lubego :) Zapraszam na dzisiejszy obiad! Składniki (2 osoby) 2 x pierś z kurczaka 1 x por 1 x papryka czerwona 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła mój sekretny składnik: 2 łyzki białego serka (np. Almette, ja użyłam Tartare z czosnkiem i ziołami) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 7 ziemniaczków przyprawy: sól
Kitchens Alphabetjeśli chcielibyście dodać do zupy zwykłą zieloną soczewicę należy ją namoczyć przed gotowaniem na 2-3 godziny w zimnej wodzie. Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory 1 cebula 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne(...)olej do smażenia Wykonanie:Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojonego w plasterki pora. Do zupy użyłam prawie całego pora, nie tylko jego białą część. Warzywa dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy soczewicę i dolewamy bulion. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości warzyw, około
Kulinarne przygody GatityPyszny delikatny makaron z grzybami i porami w sosie śmietanowym z dodatkiem aromatycznych grzanek.. pychota! Przepis samego mistrza kuchni Grodona Ramsaya i jak to przepis mistrza: perfekcyjny. Gotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, a efektem jest obiad jak z eleganckiej, wyszukanej restauracji. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 250g pieczarek 150g śmietany 18% Por 2 ząbki czosnku(...)Pieczarki dokładnie myjemy i siekamy na kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i zarumieniamy grzyby często mieszając składniki. Siekamy na plasterki duży ząbek czosnku i dorzucamy na patelnie. Pora kroimy wzdłuż na pół, a potem na ćwiartki, myjemy i kroimy na kawałki. Dorzucamy do grzybów, mieszamy. Pory pozbawiamy wilgoci by uzyskać intensywny smak. Dolewamy trochę bulionu z kury. Kiedy odparuje
Kolizje Smakówhakiem robota, który doskonale się do tego nadał. Porcja na 2 osoby, gdyż wychodzi z tej ilości 16 sporej wielkości pierogów. Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wrzącego mleka szczypta soli na farsz: 1 plaster wykrojony z piersi indyka 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżeczki MAGGI 1 łyżeczka bułki tartej pieprz(...)smaku 1 mały por szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Do misy robota wsypujemy szklankę mąki, dajemy szczyptę soli i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut. Wyrobione ciasto wyciągamy, wkładamy do folii i wstawiamy do lodówki na 20 minut. W czasie gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy farsz. Mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnawet same, albo z bułką, w towarzystwie sałaty, ogórków konserwowych i sosu czosnkowego. Taki hamburger jest doskonałą przekąską, gdy mamy mało czasu. Kiedy jednak mam chwilę, przygotowuję... Marchewkę z porem w sosie beszamelowym Będziemy potrzebować: 4 niewielkie marchewki 1 średniego pora ok. 1,5-2 łyżki masła mąkę płynną śmietankę 18% sól, cukier, gałkę muszkatołową Marchewki i pora kroimy(...)wbić widelec, ale z wierzchu już nie zupełnie surowa. (Ciężko jest mi to wytłumaczyć. Trzeba wyczuć ten odpowiedni moment, by na koniec marchewka była jeszcze lekko twardawa.) Wtedy dodajemy pora. Całość mieszamy i chwilę dusimy. Teraz dodajemy mąkę. Tyle, by związała się z masłem i stworzyła naprawdę gęstą zasmażkę. Następnie stopniowo, po 2 łyżki i cały czas mieszając, dolewamy śmietankę
Ratunku obiadCześć :)Jak wczoraj obiecałam - dzisiaj przepis na jedną z moich ulubionych sałatek :)Sałatka prosta i smaczna, proporcje składników dowolne :) Zapraszam do zapoznania się z przepisem :)Czytaj
Pora coś zjeśćCześć :) Jednym z głównych naszych noworocznych postanowień jest jedzenie zup. Już przy okazji innego wpisu, mówiłam Wam, że za nimi nie przepadam, ale powoli zaczynam się
Pora coś zjeśćWitam Was!W ramach kulinarnych pogaduch razem z Anią, Ullą i Justyną wybrałyśmy się na kolację do Hamsa hummus & happiness israeli restobar. Źródło : Fanpage Hamsy
Pora coś zjeśćWitajcie!Niedawno miałam okazję uczestniczyć w wykładzie i degustacji w Moo Moo Steak & Burger Club. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeść