Nieprzespane noce, wymioty, gluty, 38,5 i wycieczki do lekarza zamiast zakupów, pusta lodówka i brak produktów na obiad. Taki czas, ciężka pogoda więc i pora tylko na wspomnienie ubiegłej środy. Rybnej, inspirowanej 15to minutowym obiadem wg Jamiego podpatrzonym w tv. Trochę orientu, chrupkości i pikanterii. Macie ochotę???A wieczorem magiczne "pieczenie chleba w ciemno" ...ryba
Dzieje kuchennej Wiewiórycałą sama. Fakt, robiłam z połowy poniższej porcji ale i tak nie mogłam się oderwać. Pełna smaku, taka do najedzenia, esencjonalna, gęsta i kremowa. Obłędnie pyszna!300 g pora (bez najciemniejszej części), pociętego w plasterki2 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę2 łyżki oliwy1/4 łyżeczki suszonego tymianku (ja użyłam
Dzieje kuchennej WiewióryU nas gościła na stole w te Świeta, świetnie sprawdzi się też na Sylwestrową imprezę, dla tych co zapomnieli o zrobieniu sałatki a sklep osiedlowy jeszcze
Dzieje kuchennej WiewióryKremowa, gęsta zupa krem z cukinii z dodatkiem pora by zaostrzyć jej smak. To taka jesienna zupka. Podaję ją z drobnymi grzankami z bułki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMiałam tak: połowę brokuła, kilka pieczarek, kilka plasterków szynki konserwowej i ochotę na zapiekany obiad. Dokupiłam pora i zrobiłam pyszną zapiekankę! Jak ją jadłam, to sobie myślałam jak opisać takie zwykłe, banalne danie, żeby oddać jakie ono pyszne jest, hehe. A pyszne było wyjątkowo! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowybłonnika. Krótko mówiąc, warto go wprowadzić na stałe do swojej kuchni. RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI (składniki na 4 porcje) Składniki: - pierś z kurczaka (ok 350g) - seler naciowy - por - marchewka (2 sztuki) - papryka czerwona - szklanka ryżu arborio - kieliszek białego wina - pół litra bulionu (najlepiej drobiowo-warzywny) - masło (1 łyżeczka) - olej/oliwa do smażenia - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa
Zgrabne GotowaniePrzepis wygrzebałam z notatnika mojej Mamy. Pamiętam, że to danie gościło na naszym stole, kiedy byłam jeszcze dość małym dzieckiem. Jeżeli macie ochotę na trochę inne
Przepisy AleksandryOdnalazłam kolejny zagubiony w przestrzeni mojego komputera przepis (naprawdę muszę "posprzątać" w folderach). Zdjęcie nie powala, ale było robione "na szybko". Surówka
Przepisy AleksandryKolejny przepis na pyszną, prostą zapiekankę rodem z Francji w wersji light. To idealny obiad tłuszczowy w diecie montignaca, ale także obiad dla każdego i wtedy
Bernika - moj kulinarny pamietnikKażdy zainteresowany wie do czego służy pasta cukrowa, osobom nie w temacie już spieszę z wyjaśnieniem. Nie, nie jest do jedzenia, chociaż można by się uprzeć
Pora na poraGorąca czekolada jest najlepsza na takie paskudne, zimne, jesienne dni, jak dzisiaj. 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki cukru (lub wg uznania) trochę ponad pół
Pora na poraDopiero teraz gdy oglądam bloga widzę ile jemy słodyczy, choć tak naprawdę jest to mała część.. Dzisiaj ciastka lane, rozlane. Skąd taka nazwa ? A
Pora na poraKolejne ciasto z rodzaju magicznych, znikających w bardzo szybkim tempie. Moja ulubiona propozycja podania, to chyba ta na ciepło, z gałką lodów waniliowych, z bitą śmietaną
Pora na poraMłode pędy sosny najlepiej zbierać na początku maja. Koniecznie z kilku drzewek, żeby nie oskubać tylko jednego, ponieważ uniemożliwimy mu tym wzrost. Nie wybieramy tych największych
Pora na poraRewelacja na Bałtyku - WAKACJE ! Z tej okazji postanowiłam zrobić ciasto z malinami. Pierwotnie miało być zupełnie inne niż wyszło, ale oczywiście, z tej wakacyjnej radości pomyliłam
Pora na poraZapiekanka spokojnie starczy dla 3 - 4 osób, na niedzielną kolację idealna. Moja wygłodzona rodzina, zwabiona zapachem tak szybko się na to rzuciła, ze nawet nie zdążyłam
Pora na poraCzerwony smok, żonkil, podwójna harfa i... por! To narodowe symbole Walii. Od czasu rządów dynastii Tudorów por jest ważnym elementem tej małej krainy. To także składnik wielu potraw kuchni walijskiej. Dziś wieczorem Walijczycy rozegrają mecz o półfinał Euro 2016. Z tej okazji proponuję zapiekane pory w towarzystwie młodych ziemniaków i kurczaka. Składniki 250 g piersi z kurczaka 2 pory(...)Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Od porów odcinamy zieloną część, a białą myjemy i obieramy z pierwszej warstwy. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm grubości. Szczypiorek siekamy. Mleko mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową
My Chcemy Jeść"Irlandzki likier tworzony na bazie śmietanki i whisky, z dodatkiem wanilii i kakao. Deklarowana przez producenta zwartość alkoholu to 17%. Po raz pierwszy skosztowano Baileysa
Pora na poraNie jadam często pieczywa, ale jeżeli już mnie ochota na nie weźmie, lubię je czasem upiec sama. Nie potrzeba żadnego zakwasu, chleb jest banalny w przygotowaniu
Pora na poraJest moim zupowym faworytem, szybka i naprawdę kukurydziana. Ważnym elementem jest dobry mikser, kiedyś używałam blendera, i zupa była kremem, ale zdarzały się niedokładnie zmiksowane skórki
Pora na poraGulasz/ zupa w zależności jak kto woli nazwać, jest za sprawa jednej papryczki habanero gorąca nawet na zimno, i nie chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście
Pora na poraJak się robi nalewkę to trzeba mieć silną wole, a jak się jej nie ma, to chociaż krótką pamięć i zapomnieć o niej przynajmniej na 3
Pora na poraSernik ten podbił serca wszystkich, nawet wybrednego Małżona. Delikatny, cytrynowy ser i słodka, bakaliowa masa makowa. Połączenie może nieoczywiste ale pyszne! Przepis pochodzi
Dzieje kuchennej WiewióryWitajcie kochani w ten ostatni, marcowy dzień, który może i nie pachnie wiosną, ale może zapachnieć pysznym obiadem. (: Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami
Symfonia Smakówzupki uwielbiam, szczególnie latem. są szybkie, z reguły lekkie :) a kremowa struktura najbardziej podpasowała Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaGeneza Tłustego Czwartku sięga starożytności. Tłusty Czwartek był dniem w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie
Kuchnia w opałachNie było mnie dwa dni, w sferze blogowej, w domu, krążyłam, przemieszczałam się w celach miłych i tych mniej miłych. Ważne rzeczy się okazały i zakupy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki:ciasto: 3 szklanki mąki,125 ml mleka,125 ml wody,2 łyżki cukru,1 łyżeczka soli,15 g drożdży,3 łyżki oleju,sos: 1
Aga w kuchniJesienią powracam do gotowania sycących zup, codziennych ciepłych śniadań i nierzadko też ciepłych kolacji. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyTortille robiłam już w domu, choć może trudno je nazwać tortillami, bo bliższe naleśnikom były, ale taką rolę pełniły i spisały się bardzo dobrze. Dzisiaj przymierzałam
Zdrowa Kuchnia SowyOd rana za oknem mam prawdziwy kalejdoskop pogodowy, w calym zestawie brakuje tylko upalnego lata. Poranek byl calkiem mily, ale zaraz zaczal padac jesienny deszcz, ktory
Przysmaki Karolki