Składniki: 1 por połówka piersi z kurczaka 0.5 kg pieczarek kukurydza w puszce seler konserwowy 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 200 ml jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka czosnek granulowany pieprz ziołowy olej do smażenia Wykonanie:Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze części, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i smażymy na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy(...)wystygnięcia, następnie kroimy w kostkę.Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, tak aby się zarumieniły. Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Seler i kukurydzę odcedzamy na sitku. Majonez i jogurt mieszamy razem, dodajemy czosnek granulowany, pieprz i czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, mieszamy.Układamy warstwowo: połowa porcji pora- kurczak- sos. połowa
Czerwona PorzeczkaBardzo lubię przecierane zupy. Ta jest naprawdę dobra i delikatna. Polecam!składniki150 g porów (białe części)100 g ziemniaków100 ml śmietany (opcjonalnie)1 łyżka masła1500 ml bulionu z kurczakasól, pieprzszczypiorek do podaniaprzygotowaniePory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory i dusić na małym ogniu aby zmiękły, mieszać
Stare Garyporcje:2 rolki ciasta francuskiego ( a`275 g)2 filety z fososia bez skory ( a`110 g)1 zoltko jaja +1 lyzka mlekakopereksol,pieprz ( uzywam cytrynowego)sok z cytryny3 pory-zielone czesci125 g smietany kremowki,jogurtu lub mleka kokosowego1/4 lyzeczki curry 1 lyzka masla gheeWykonanie:Pierwszy krok to przygotowanie szablonu z papieru.Narysowac rybe o dlugosci 17 cm,a na najszersze(...)minut,az rybki ladnie sie zarumienia.W czasie gdy ryby sie pieka przygotowac pora.Jest to nie tylko smaczna jarzynka,ale tez dobry pomysl na wykorzystanie zielonych czesci pora,z ktorymi najczesciej nie wiadomo co zrobic,jesli nie wyladuje w rosole. Pora-tylko zielonego,dokladnie wyplukac pod biezaca woda i pokroic w okolo 0,5 cm paski.Wrzucic na patenie z rozgrzanym maslem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na recenzję książki :)Make Cooking EasierPrzepisy na cztery pory rokuZosia Cudnywydawnictwo REBIStwarda oprawa, 184 stronyDługo i z niecierpliwością czekałam na tę książkę ponieważ blog Zosi Cudny jest jednym z moich ulubionych. Cenię go przede wszystkim za piękne zdjęcia a książki z takimi uwielbiam najbardziej. Spodziewałam się, że się nie zawiodę i miałam rację :)Zgodnie z tytułem wydanie podzielone jest(...)cztery pory roku. Z kolei każda z nich dzieli się na śniadanie, obiad i kolację. Te rozdziały zawierają po 4 przepisy co daje nam łącznie 48 receptur.Ktoś mógłby powiedzieć, że mało ale przeglądając książkę ma się wrażenie, że jest ich nieco więcej. To za sprawą dużej ilości dodatkowych zdjęć znajdujących się miedzy rozdziałami. Dlatego dla mnie jest
Mienta blogwłaściwościach oczyszczających pora już na pewno wiecie, i o tym że zupa ugotowana z tego warzywa po hucznej zabawie niweluje objawy kaca.Poza tym jest to sycąca i rozgrzewająca przystawka, danie główne czy kolacja, a nawet śniadanie.Przygotuj:- 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu- 1 średni por- sól, pieprz, koperek do posypania- 3 ziemniak- 2 ząbki czosnku- pół szklanki(...)słodkiej śmietany- olej do posmażenia- opcjonalnie pieczarki 10 szt., dobrze sprawdzą się tutaj pokrojone w plasterki warzywa z wywaru czy rosołuOczyść por z zewnętrznych liści, przekrój na pół, następnie wzdłuż i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę, obierz czosnek, przekrój na pół. Rozgrzej ok.3 łyżek oleju w garnku i wrzuć pokrojone warzywa
Pasje Jolkidelikatnego, a zarazem wyrazistego smakiem. Na coś szybkiego, ale trwałego jeśli o pamięć chodzi. Na coś subtelnego, ale charakternego zarazem. Jest na to parę sposobów, m.in. zupa krem z pora. Kremowe zupy wielu kojarzą się z papką dla dziecka. Nic bardziej mylnego. Dobrze zrobiony kremik może tylko zachwycić i małego i dużego smakosza. Zapewniamy, że jeśli o miłość(...)tego dania chodzi, wiek nie gra roli! Mówią to dziś matka - 40+, córka 20+ i ich gromada do wykarmienia (a więc rozpiętość metryczkowa jest spora.SKŁADNIKI:- 3-4 pory,- 2-3 ziemniaki,- 2 cebule,- duża łyżka masła,- przyprawy: vegeta domowa, pieprz czarny,- śmietana 18% - w zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać: pół kubka do kubka.WYKONANIE: Pory dokładnie myjemy
Wypisz Wymalujszczerze mówiąc jestem już zmęczona i marzę tylko o położeniu się do łóżka z kubkiem gorącej czekolady. Mmmmm... :) Ale to za chwilę. Najpierw obiecany przepis na... Sałatkę z pora Moja sałatka Potrzebujemy do niej: 1 duży lub 1,5 mniejszego pora 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 2 nieduże jabłka ok. 200 ml majonezu (może być pół na pół(...)jogurtem naturalnym) sól, pieprz Białą część pora i kawałek zielonej kroimy cienko w piórka, a jabłko w drobną kostkę. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Sałatka jest bardzo prosta, ale też bardzo smaczna. Można ją urozmaicić o ugotowane na twardo jajko, ugotowane ziemniaki czy paprykę konserwową. Robiłam już kilka wersji i zawsze nam smakuje, dlatego szczerze ją polecam. Dziś
Ratunku obiadumarły z głodu. Pyszny obiad gotowy jest w kilka chwil. Klopsiki w sosie śmietanowo-porowym składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 żółtko sól, pieprz ziołowy 2 pory 250 ml śmietany kremowi 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła wykonane: Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy by się zeszkliła, a nie zrumieniła(...)formujemy małe klopsiki wielkości piłeczki golfowej. Smażymy na 1 łyżce oleju z każdej strony i ściągamy z patelni. Na patelnie dokładamy masło, gdy się rozpuści dokładamy na patelnie por. Podsmażamy przez chwile, ale nie rumienimy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Płyn odparuje, wlewamy na patelnie kremówkę i dokładamy klopsiki. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze
Przysmaki KarolkiPora na Pora ! Por, jest zdecydowanie moim ulubionym warzywem, i w zasadzie od niego wszystko się zaczęło. Gdy zastanawiałam się nad nazwą bloga, wiedziałam ze musi być po prostu chwytliwa. I jadłam właśnie ten makaron, aż dostałam olśnienia :) Znajomi stwierdzili krótko: Właśnie takiej nawy się po Tobie spodziewaliśmy.. Dla dwóch osób, lub jednej mnie..: 125 g makaronu(...)penne * pierś z kurczaka połowa pora 4 plastry sera, u mnie morski 2 - 3 łyżek śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka Zaczynamy od ugotowania makaronu, bo to on potrzebuje najwięcej czasu. U mnie zwykle jest on al dente. Pora i pierś kroimy. Pora zalewamy wrzątkiem, a kurczaka przyprawionego według własnego uznania, podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Następnie
Pora na porawiem jak Wy, ale my bardzo lubimy sałatki z dodatkiem pora. W zasadzie pasują do niego wszystkie składniki. Tym razem taka trochę "resztkowa", bo dodałam to, co zalegało mi w lodówce. I najczęściej takie są najlepsze.Składniki:1 por większy (biała część)200 g chudej szynki3 jajka ugotowane na twardo0,5 puszki kukurydzy konserwowej0,5 słoika selera konserwowego2 łyżki gęstej(...)śmietany3-4 łyżki majonezusól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowanie:Por oczyścić i pokroić w cieniutkie półplasterki. Szynkę pokroić w słupki. Jajka pokroić w kostkę. Kukurydzę i seler odsączyć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać śmietanę, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i włożyć do schłodzenia i przegryzienia się smaków na około 3-4 godziny.Można
Ala piecze i gotujepietruszkiSól pieprzOlej do smażeniaGotujemy ryż w wrzątku. Na patelni podsmażamy boczek a następnie kiełbasę. Usmażone mięsa odstawiamy na bok. Następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną w paseczki por, cebulę, zalewamy je odrobiną wody, solimy i prażymy aż woda wyparuje. Ryż z mięsami i z cukinią oraz porem mieszamy, a na sam koniec dodajemy groszek z puszki. Do dekoracji
Bon Appetit Małgorzatylecz wtedy przypomina mi zupkę dla niemowląt więc wolę bardziej rzadką :) I taką Wam dziś przedstawiam. Z dodatkiem ulubionych ziół jest bardzo aromatyczna. Składniki:2 małe pory albo 1 duży (białe i zielone części)4 ziemniaki1 cebula2 l bulionu z włoszczyzny2 listki bobkowe3 ziela angielskie2 ząbki czosnkususzony tymianeksól morskaświeżo mielony pieprzZiemniaki obieramy i kroimy w plastry, pory(...)również. Na wcześniej ugotowanym i odcedzonym bulionie gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest gotowa wyciągamy ziela oraz listki i miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smacznego!krem porowo
Bon Appetit MałgorzatyRomans ten odnawiam tylko w sezonie wiosenno-letnim. Mój kulinarny romans ze szparagami rzecz jasna ;) Dziś uszlachetniony z ostrzejszym w smaku porem i z pikantna pianką. Składniki:1 wiązanka zielonych szparagówzielona częśc porawłoszczyzna na bulion (1 pietruszka, 1/4 selera, 2 marchewki)2 liście laurowe3 ziela angielskie1 łyzka masła 2 białkaszczypta chili w proszkusól, pieprzzioła prowansalskie Włoszczyznę myjemy, obieramy(...)bulionu (około 30 min). Następnie wyciagamy ugotowaną włoszczyznę. Szparagi myjemy i odrywamy od nich końcówki na wysokości 2 cm. Kroimy w około 3 cm częci i dodajemy do bulionu. Por siekamy i podsmażamy na maśle, nastepnie dodajemy do bulionu. Całość gotujemy aż szparagi będa miekkie. Około 20 min. Gdy zupa trochę przestygnie miksujemy ją na krem. Nastepnie przecedzamy przez sitko.Doprawiamy
Bon Appetit MałgorzatyRobiłam już kilka surówek na bazie sałaty lodowej. Bardzo mi smakują. Dziś zapraszam na surówkę z dodatkiem pora :)Składniki:1 sałata lodowapół pora (biała część)1 pomidor1 ogórekdowolny dressing (np. taki ziołowy) Sposób przygotowania:1. Sałatę kroimy.2. Obranego ogórka kroimy na plasterki lub kostkę.3. Pomidora kroimy w kostkę.4. Pora kroimy na talarki, delikatnie solimy i odstawiamy
Kuchnia domowa Ani