zupki uwielbiam, szczególnie latem. są szybkie, z reguły lekkie :) a kremowa struktura najbardziej podpasowała Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaGeneza Tłustego Czwartku sięga starożytności. Tłusty Czwartek był dniem w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie
Kuchnia w opałachNie było mnie dwa dni, w sferze blogowej, w domu, krążyłam, przemieszczałam się w celach miłych i tych mniej miłych. Ważne rzeczy się okazały i zakupy
Dzieje kuchennej WiewióryJarzynowy krupnik przygotowuje się w tempie ekspresowymNie mam w zwyczaju gotować zup z torebki. W ogóle zupy goszczą na moim stole zbyt rzadko i choć staram
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki:ciasto: 3 szklanki mąki,125 ml mleka,125 ml wody,2 łyżki cukru,1 łyżeczka soli,15 g drożdży,3 łyżki oleju,sos: 1
Aga w kuchniJogurt naturalny to właściwie jedyna forma nabiału jaką ostatnio jem. Nie przepadam za serami, a do wyjałowionego ze wszystkiego co dobre mleka jakoś nie jestem przekonana
Kraina Tysiąca SmakówTekst NIE jest sponsorowany. Zakup książki sfinansowałam z własnych funduszy ;) Źródło zdjęcia: www.tesco.pl Markety zaczęły dosłownie "bombardować" nas przepisami. Największym sukcesem cieszy się akcja Lidla, w
Kraina Tysiąca SmakówJesienią powracam do gotowania sycących zup, codziennych ciepłych śniadań i nierzadko też ciepłych kolacji. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyTortille robiłam już w domu, choć może trudno je nazwać tortillami, bo bliższe naleśnikom były, ale taką rolę pełniły i spisały się bardzo dobrze. Dzisiaj przymierzałam
Zdrowa Kuchnia SowyOd rana za oknem mam prawdziwy kalejdoskop pogodowy, w calym zestawie brakuje tylko upalnego lata. Poranek byl calkiem mily, ale zaraz zaczal padac jesienny deszcz, ktory
Przysmaki KarolkiPor to dość specyficzne warzywo, często niedoceniane i mało popularne, chyba przez wzgląd na swój ostrawy smak. Nie bez kozery por to składnik włoszczyzny. Ja nie wyobrażam sobie bez niego prawdziwego rosołu. Pod wpływem temperatury niesamowicie zmienia smak i pamiętam do dziś lasagne z serem białym i porem, jaką przygotowała ongiś moja siostra. Farsz rozpływał się w ustach. Zupa krem(...)pora też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam więc do eksperymentów z tym warzywem. Dzisiaj surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka i ogórka kiszonego. Całość w sosiku z jogurtu. Jeśli macie dość ostrego w smaku pora, warto tuż po skrojeniu go, posolić odrobinę i odstawić na ok 15 min. To czas potrzebny do puszczenia soku. Po odlaniu soku, nasz por nie będzie
Mieszam w Garnku