Sernik ten podbił serca wszystkich, nawet wybrednego Małżona. Delikatny, cytrynowy ser i słodka, bakaliowa masa makowa. Połączenie może nieoczywiste ale pyszne! Przepis pochodzi
Dzieje kuchennej WiewióryWitajcie kochani w ten ostatni, marcowy dzień, który może i nie pachnie wiosną, ale może zapachnieć pysznym obiadem. (: Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami
Symfonia Smakówzupki uwielbiam, szczególnie latem. są szybkie, z reguły lekkie :) a kremowa struktura najbardziej podpasowała Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaGeneza Tłustego Czwartku sięga starożytności. Tłusty Czwartek był dniem w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie
Kuchnia w opałachNie było mnie dwa dni, w sferze blogowej, w domu, krążyłam, przemieszczałam się w celach miłych i tych mniej miłych. Ważne rzeczy się okazały i zakupy
Dzieje kuchennej WiewióryJarzynowy krupnik przygotowuje się w tempie ekspresowymNie mam w zwyczaju gotować zup z torebki. W ogóle zupy goszczą na moim stole zbyt rzadko i choć staram
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki:ciasto: 3 szklanki mąki,125 ml mleka,125 ml wody,2 łyżki cukru,1 łyżeczka soli,15 g drożdży,3 łyżki oleju,sos: 1
Aga w kuchniJogurt naturalny to właściwie jedyna forma nabiału jaką ostatnio jem. Nie przepadam za serami, a do wyjałowionego ze wszystkiego co dobre mleka jakoś nie jestem przekonana
Kraina Tysiąca SmakówTekst NIE jest sponsorowany. Zakup książki sfinansowałam z własnych funduszy ;) Źródło zdjęcia: www.tesco.pl Markety zaczęły dosłownie "bombardować" nas przepisami. Największym sukcesem cieszy się akcja Lidla, w
Kraina Tysiąca SmakówJesienią powracam do gotowania sycących zup, codziennych ciepłych śniadań i nierzadko też ciepłych kolacji. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyTortille robiłam już w domu, choć może trudno je nazwać tortillami, bo bliższe naleśnikom były, ale taką rolę pełniły i spisały się bardzo dobrze. Dzisiaj przymierzałam
Zdrowa Kuchnia SowyOd rana za oknem mam prawdziwy kalejdoskop pogodowy, w calym zestawie brakuje tylko upalnego lata. Poranek byl calkiem mily, ale zaraz zaczal padac jesienny deszcz, ktory
Przysmaki KarolkiPor to dość specyficzne warzywo, często niedoceniane i mało popularne, chyba przez wzgląd na swój ostrawy smak. Nie bez kozery por to składnik włoszczyzny. Ja nie wyobrażam sobie bez niego prawdziwego rosołu. Pod wpływem temperatury niesamowicie zmienia smak i pamiętam do dziś lasagne z serem białym i porem, jaką przygotowała ongiś moja siostra. Farsz rozpływał się w ustach. Zupa krem(...)pora też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam więc do eksperymentów z tym warzywem. Dzisiaj surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka i ogórka kiszonego. Całość w sosiku z jogurtu. Jeśli macie dość ostrego w smaku pora, warto tuż po skrojeniu go, posolić odrobinę i odstawić na ok 15 min. To czas potrzebny do puszczenia soku. Po odlaniu soku, nasz por nie będzie
Mieszam w GarnkuPor to dość specyficzne warzywo, często niedoceniane i mało popularne, chyba przez wzgląd na swój ostrawy smak. Nie bez kozery por to składnik włoszczyzny. Ja nie wyobrażam sobie bez niego prawdziwego rosołu. Pod wpływem temperatury niesamowicie zmienia smak i pamiętam do dziś lasagne z serem białym i porem, jaką przygotowała ongiś moja siostra. Farsz rozpływał się w ustach. Zupa krem(...)pora też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam więc do eksperymentów z tym warzywem. Dzisiaj surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka i ogórka kiszonego. Całość w sosiku z jogurtu. Jeśli macie dość ostrego w smaku pora, warto tuż po skrojeniu go, posolić odrobinę i odstawić na ok 15 min. To czas potrzebny do puszczenia soku. Po odlaniu soku, nasz por nie będzie
Mieszam w GarnkuPor nie gości zbyt często na naszym stole. Mąż czasem marudzi, że jest za ostry. Surówka z dodatkiem pora również rzadko kiedy dzieciom przypada do gustu. Ale dzięki temu przepisowi, porowa surówka myślę na stałe zagości w naszym menu obiadowym. Ale surówka z pora w tym wydaniu na pewno posmakuje wielu osobom. Nie jest ostra dzięki dodatkowi jabłka i rzodkiewki(...)Doskonale łagodzą one smak tego nieco ostrego warzywa. Jeśli traficie na wyjątkowo ostry egzemplarz pora, można go delikatnie posolić i zostawić na 10-15 min. Po tym czasie lekko odciskamy sok z pora i por nam nie groźny. Oczywiście możemy robić wiele wariantów tej surówki dodając np ogórek kwaszony, jajko czy groszek konserwowy. Za każdym razem uzyskamy różną w smaku
Mieszam w GarnkuPora na… pora. Por, to bliski krewny czosnku i cebuli. Posiada bardzo szerokie zastosowanie lecznicze, jak również kulinarne. Pomaga, oczyszcza, zmniejsza, zwiększa, wspiera, działa, przeciwdziała, oczyszcza, ułatwia… i nie tylko. Jednym słowem - por, to bardzo „pracowite” warzywo. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania, zapiekania, smażenia – jak kto lubi, a polubić też warto… zupę z porów. Składniki(...)bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry)- puszka mleka kokosowego 400ml- 3 dorodne pory- 2 marchewki- mały kawałek korzenia selera- ziemniaki (małe-sałatkowe)- sól morska- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- olej kokosowyDodatkowo- grzanki z chleba wieloziarnistego Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem
mojewypiekiinietylko