por - 13968 przepisów (strona:15/932)

Surówka z pora, jabłka i marchwi 133

Por to dość specyficzne warzywo, często niedoceniane i mało popularne, chyba przez wzgląd na swój ostrawy smak. Nie bez kozery por to składnik włoszczyzny. Ja nie wyobrażam sobie bez niego prawdziwego rosołu. Pod wpływem temperatury niesamowicie zmienia smak i pamiętam do dziś lasagne z serem białym i porem, jaką przygotowała ongiś moja siostra. Farsz rozpływał się w ustach. Zupa krem(...)pora też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam więc do eksperymentów z tym warzywem. Dzisiaj surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka i ogórka kiszonego. Całość w sosiku z jogurtu. Jeśli macie dość ostrego w smaku pora, warto tuż po skrojeniu go, posolić odrobinę i odstawić na ok 15 min. To czas potrzebny do puszczenia soku. Po odlaniu soku, nasz por nie będzie

Mieszam w Garnku
Surówka z pora z jabłkiem 160

Por nie gości zbyt często na naszym stole. Mąż czasem marudzi, że jest za ostry. Surówka z dodatkiem pora również rzadko kiedy dzieciom przypada do gustu. Ale dzięki temu przepisowi, porowa surówka myślę na stałe zagości w naszym menu obiadowym. Ale surówka z pora w tym wydaniu na pewno posmakuje wielu osobom. Nie jest ostra dzięki dodatkowi jabłka i rzodkiewki(...)Doskonale łagodzą one smak tego nieco ostrego warzywa. Jeśli traficie na wyjątkowo ostry egzemplarz pora, można go delikatnie posolić i zostawić na 10-15 min. Po tym czasie lekko odciskamy sok z pora i por nam nie groźny. Oczywiście możemy robić wiele wariantów tej surówki dodając np ogórek kwaszony, jajko czy groszek konserwowy. Za każdym razem uzyskamy różną w smaku

Mieszam w Garnku
Zupa z porów 145

Pora na… pora. Por, to bliski krewny czosnku i cebuli. Posiada bardzo szerokie zastosowanie lecznicze, jak również kulinarne. Pomaga, oczyszcza, zmniejsza, zwiększa, wspiera, działa, przeciwdziała, oczyszcza, ułatwia… i nie tylko. Jednym słowem - por, to bardzo „pracowite” warzywo. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania, zapiekania, smażenia – jak kto lubi, a polubić też warto… zupę z porów.   Składniki(...)bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry)- puszka mleka kokosowego 400ml- 3 dorodne pory- 2 marchewki- mały kawałek korzenia selera- ziemniaki (małe-sałatkowe)- sól morska- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- olej kokosowyDodatkowo- grzanki z chleba wieloziarnistego Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem

mojewypiekiinietylko
Jajecznica z boczkiem i porem 162

Przy niemal nieskończonej ilości przepisów na jajecznicę wędzony boczek jest niewątpliwie jednym z najpopularniejszych jej składników. Nie można jednak tego powiedzieć o porze. Z jakiegoś powodu nie jest to szeroko stosowany dodatek do jajecznicy, co oczywiście nie znaczy, że w ogóle w tym zakresie nieznany. Jeśli jednak chodzi o mnie, to jajecznica z boczkiem i porem jest jedną z moich(...)czas na jedzenie śniadania w ogóle. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem, a oprócz doznań smakowych na pewno dostarczy nieco kalorii na dobry początek dnia. Jajecznica z boczkiem i porem 2015-03-05 13:27:38 Przepis na jajecznicę z boczkiem inny niż większość, bo z dodatkiem pora. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem, w sam raz na dobry początek

Kulinarna Pokusa
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 198

się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie) jak i farszu (najczęściej są żółtka, creme fraiche, ser, pory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy(...)ciasta i wygląda bardziej jak „biała pizza”. Z powodu tych różnic długo zastanawialiśmy się, w którym kierunku pójść, ale zdecydowaliśmy się na ciasto chlebowe + farsz z porów, z dodatkiem masła, żółtek, śmietany, sera oraz niewielkiej ilości wina. Wersja z ciastem na brioszki wydaje nam się jeszcze smaczniejsza, ale też i bardziej pracochłonna, więc tym razem podajemy łatwiejszą opcję. W grze

Nerds Kitchen
Duszone pory z prażonymi orzechami laskowymi 197

Duszone pory w białym winie, z dodatkiem czosnku i świeżego tymianku. Posypane prażonymi orzechami laskowymi. Świetny dodatek do mięs czy ryb. Polecam w towarzystwie Soczystej dorady pieczonej pod solną skorupą , która wcale nie jest słona :) Składniki: (4 porcje) 4 pory (tylko białe części) oliwa lub olej do podsmażenia 3 ząbki czosnku 3 łodygi świeżego tymianku łyżka masła 150ml białego wina(...)uprażonych orzechów laskowych natka pietruszki posiekana do ozdoby sól morska i świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Rozgrzej patelnię/rondel z grubym dnem na średnim ogniu. Pory przetnij na pół. Wlej łyżkę oliwy. Gdy się nagrzeje włóż pory. Posól, popieprz. Obsmażaj na złoty kolor z każdej strony przez około 3-4 minuty . Ząbki czosnku delikatnie zmiażdż nożem (mają się tylko lekko

Moja Delicja
Produktywność 10 248

szło nam bardzo szybko i sprawnie. Płotek wersja końcowa- może trochę uratuje kompostownik przed wiatrem. A kiedy trochę zmarznięci wróciliśmy do domu, przyszedł czas na wykorzystanie wyrwanej chwilę wcześniej pory. Pomysł na jej użycie zrodził się jeszcze przed świętami, kiedy to miałam okazję odwiedzić nowo otwartą we Wrocławiu knajpkę. Dobra Karma, bo o niej mowa, działała wtedy dopiero od kilku(...)łóżko. Myślałam, że posiedzę godzinkę i ucieknę do domu, szczególnie, że czekała na mnie jeszcze praca. Nie udało się. Ponieważ byłam głodna, zdecydowałam się na coś obiadowego- tartę z porami. I boczusiem. I duży kawałek ciasta na deser. Tarta była przepyszna- duży, dobrze przyprawiony kawałek z konkretną ilością porów na wierzchu. Ciasto swojskie i domowe, z tego co pamiętam jakaś

les mirabelles
Zupa krem z pora 197

Por jest dla mnie dość dziwnym warzywem dlatego długo nie mogłam się zabrać do zrobienia tej zupy jednak jak już ją spróbowałam to mogłabym ją jeść, jeść i jeść. Zupa krem z pora jest wspaniała szczególnie teraz gdy mamy okres przeziębień - por zawiera wiele witamin które pomogą szybko uporać się z każdą chorobą. Do tego duża zawartość żelaza da dodatkowego(...)kopniaka" naszemu organizmowi. Więcej informacji na temat zdrowotnych właściwości pora można przeczytać TUTAJ . Zupa krem z pora 1 litr domowego bulionu warzywnego 1 biała część pora 2-3 duże ziemniaki 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 pierść z kurczaka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie majeranek masło sól i pieprz Pora kroimy w talarki. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z pora,fasoli i ananasa przepisu mojej mamy 159

Oryginalna orzeźwiająca i pożywna sałatka przepisu mojej mamy.  Składniki ( 4 duże porcje ) : 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka ananasa biała część 1 pora 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku ozdobić posiekanym koprem Przygotowanie (10 minut): - fasolkę i ananasa odsączyć - ananasa pokroić na ok 1 cm kawałki - pora przekroić wzdłuż na pół a następnie w cieniutki plasterki

Pora na pora i pomidora
Piersi z kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z szafranowym ryżem 147

Pychotka! Szybkie danie w odświętnej szacie:) Polecam! Przepis znalazłam na stronach Video Dzień Dobry TVN.  Składniki na 4 porcje: 1 duży por; 1 łyżeczka suszonego tymianku; 500 g piersi z kurczaka; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 1/3 szklanki śmietanki 30%; 30-40 g masła; olej do podsmażenia kurczaka; 350 g dzikiego ryżu (lub długoziarnistego); 1 cytryna; 3 g kurkumy(...)sól; świeżo mielony pieprz do smaku;   Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie dodając do wody kurkumę w celu uzyskania żółtego koloru. Zieloną część pora odciąć, natomiast pozostawić część białą i jasnozieloną. Pozostawioną część pora przekroić wzdłuż na cztery części i dobrze opłukać.Pokroić w poprzek na półcentymetrowe kawałki (ja pokroiłam drobniej). Na większej patelni roztopić masło, dodać pokrojony

In my kitchen
Błyskawiczny por z patelni z curry i pistacjami 148

Świetny dodatek do drugiego dania i to z wykorzystaniem zielonej, mniej popularnej części pora. Trzeba wiedzieć, że właśnie ta ciemniejsza część pora skrywa najwięcej wartości odżywczych. Pożywna i tania jarzynka. Trudno go zjeść na surowo, ale już krótko podduszony jest pyszny. Dodatek curry nadaje mu ciekawego smaku, a dodatek pistacji czyni wyrafinowany dodatek obiadowy. Prosty i szybki do przygotowania, koniecznie(...)spróbuj! Składniki: zielone części pora- 2 szt. 0,5 łyżeczki curry sól, pieprz garść orzeszków pistacjowych 1 łyżka oleju lub masła ghee Wykonanie: zielone części pora rozciąć wzdłuż na pół i dokładnie spomiędzy liści wypłukać piasek. Pora pociąć w paseczki. Orzeszki wyłuskać ze skorupek i posiekać  pokrojonego pora wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać przyprawy i mieszając przesmażyć przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CHICKEN DUMPLING – THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM – pieczone pierogi z kurczakiem i porem 259

piec. Z pieczonych rarytasów ciekawą propozycją są pierożki z kurczakiem (chicken dumplings). Są one dość ubogie w składzie, gdyż receptura w grze przewiduje zaledwie mąkę, pierś z kurczaka, por, czosnek i sól. Staraliśmy się utrzymać ten prosty charakter i dodaliśmy jedynie tłuszczu oraz pieprzu. Pieczone pierogi zazwyczaj robi się z ciasta kruchego lub drożdżowego, jednak my postawiliśmy na parzone ciasto(...)można bez obaw dotykać ręką, wyrabiamy je na gładką masę. Gotowe ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką lub talerzem na ok. 20 min. W tym czasie ogarniemy farsz. 2. POR + CZOSNEK (8 min) Por płuczemy pod bieżącą wodą i myjemy go dokładnie także pomiędzy liśćmi, gdyż może być tam sporo piasku. Odcinamy jego ciemnozielone liście (można zostawić je do gotowania

Nerds Kitchen
Kotlety z soczewicy i marchewki z surówką z pora 153

Dziś obiadowe danie z mnóstwem warzyw – wegetariańskie kotlety z soczewicy i marchewki podane z chrupiącą surówką z pora. Do tego lekki sos na bazie jogurtu i koperku, w którym możemy maczać kotleciki. Potrawa powinna przypaść do gustu nawet zatwardziałym mięsożercom – jest pełna smaku, a soczewica nadaje sytości, której często brakuje w obiadach wege. Takie kotlety to także świetny(...)sposób na przemycenie warzyw niejadkom – ukryte już tak nie przeszkadzają. Spróbujcie sami. Do dania polecam surówkę. Oczywiście zamiast surówki z pora można dać dowolną – z selera, z marchewki i jabłka czy z kapusty. Ja porową uwielbiam, więc mając dorodnego pora w domu nie potrafiłam z niej zrezygnować. Kotlety z soczewicy i marchewki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki

Poezja smaku
Surówka z pora i papryki 290

Surówki stanowią bardzo ważny element uzupełniający posiłek. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów. Wybór kompozycji jest ogromny i zapewne każdy ma swoje ulubione. Surówka z pora i papryki należy do moich ulubionych. Poza walorami smakowymi por ma właściwości odżywcze i zdrowotne. Biała część warzywa jest bardziej delikatna, natomiast zielona ostrzejsza w smaku i zawiera więcej olejków eterycznych i witamin. Olejki(...)pobudzają łaknienie i aktywują układ trawienny. Por jest źródłem soli mineralnych, szczególnie wapnia i fosforu. Uzupełnia także niedobory witaminy A, E, B1 i B2.     Składniki: - białe części pora (ilość zależy od potrzeb) - papryka zielona i żółta (proporcje według gustu i smaku) - różowa sól himalajska - olej pistacjowy         Białe części pora dokładnie płuczemy i cienko kroimy

mojewypiekiinietylko
Czarny ryż z kurkami, boczniakami i przegrzebkami z pora 125

omysł na podanie kurek i porów à la małże Św. Jakuba na czarnym ryżu znalazłem w mojej ulubionej książce My New Roots . Sarah Britton pisze, że to jedno z tych komfortowych połączeń, które sprawia, że mamy ochotę zawinąć się z nim pod kocyk w chłodny wieczór i zwyczajnie się delektować, zapominając o bożym świecie. Mnie urzekła w nim również(...)barw — porów i kurek kontrastujących z czarnym ryżem. Odtwarzając ten przepis, postanowiłem posunąć się o krok dalej i maksymalnie wydobyć z grzybów smak umami, podkręcając je sosem sojowym i zestawiając go ze słodyczą syropu klonowego oraz pikanterią imbiru. Wyszło coś naprawdę niesamowitego, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis, bo to prawdziwe niebo w gębie! * SKŁADNIKI na 2 porcje 1 szklanka

Food Square