Rozgrzewająca, pyszna i błyskawiczna do zrobienia zupa krem ze smażonych porów z odrobiną śmietany i dodatkiem płatków migdałowych.Składniki:2 duże pory5 ziemniaków1 litr bulionu drobiowegośmietana 30 %50 g płatków migdałów6 łyżek masłasól, pieprz, cukierZiemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Na patelni roztopić masło. Pory pokroić na plasterki i usmażyć na patelni około 5 minut
wyzwania kuchenneZupa - krem z pora i zielonego groszku składniki: - 1 por - 1 puszka zielonego groszku - kostka rosołowa drobiowa - 200ml jogurtu greckiego - ser pleśniowy Blue - płaska łyżka tajskiej pasty curry - świeży imbir (1,5cm korzenia) W garnku na maśle dusimy pokrojonego pora, po 10 minutach dodajemy groszek z puszki bez zalewy, podlewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dusimy
SMYKWKUCHNIboki formy ciastem. Dno podziurawić widelcem.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut.W tym czasie przygotować nadzienie.Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Dodać pokrojonego w plastry pora. Podsmażyć. Dodać paprykę, pokrojoną w kostkę i oliwki w plastry. Na koniec dorzucić pokruszony ser.Śmietanę połączyć z jajami, solą i przyprawami.Na podpieczony spód wyłożyć boczek z warzywami, zalać śmietaną
kolorowotorcikowopora często robię sałatki z różnymi dodatkami.Tym razem dodałam świeży ananas.Sprawdził się idealnie dodają słodyczy i eliminował ostry smak pora.Pyszna. Składniki: 1 szt por biała część 2 jajka 3 łyżki kukurydza z puszki 2 plastry świeżego ananasa 2 łyżki majonez sól,pieprz kolorowy do smaku Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo, następnie obrać z skorupki i pokroić w kosteczkę(...)Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ananas pokroić w drobną kosteczkę.Wszystkie składniki przełożyć do miseczki dodać majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Ala piecze i gotujeBardzo lubię mięsa z różnymi farszami. Mogą być wytrawne jak i na słodko. Dzisiejsza moja propozycja to farsz z pora, jabłka i żurawiny. Wyszło pysznie i szczerze polecam. Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki żurawiny suszonej Kresto 10 cm pora 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła sól ziołowa pieprz kolorowy sól 1 szk bulionu warzywnego(...)dwóch stron solą, solą ziołową i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z wszystkich stron. Podlać bulionem i dusić około 20 min.Farsz:Por i czosnek oczyścić, umyć i drobno pokroić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać żurawinę, masło i całość dusić do miękkości
Ala piecze i gotujeSalatka :1 por6-8 ogorkow kiszonych2-3 lyzki majonezu lub jogurtusolSkroic drobno por, posolic odstawic na 30 min by zmiekl.Zetrzec ogorki kiszone na grubych oczka, dodac do por, polaczyc z majonezem lub jogurtem.Rewelacyjna salatka obiadowa. Smacznego
Smaki EdytyCzyżby coś sięjuż szykowało? Oby nie! Jednak w kuchni i też muszę się pojawić. Niee, nie poświęcęgotowania na rzecz wiecznej nauki, wielogodzinnego ślęczenianad grubymi księgami. ZUPA Z ROKPOLA Z POREM. /autorski;/ 1 ser rokpol 1 duży por łyżka masła szklanka wody szklanka bulionu szklanka maślanki Maślankę podgrzewam,dolewam bulion warzywny, rozpuszczam ser. Dolewam wodę i mieszając, podgrzewam. Pora (część
W kuchni Karmel-itkiburzowym granacie. Chwilę później wielkie krople deszczu zaczynają uderzać w okna. Co chwila niebo rozjaśnia się zupełnie, jakby ktoś pstrykał z góry zdjęcia z fleszem. SOCZEWICA Z DYNIĄ I POREM. /własny;/ na 2-4 porcje 1/2 dyni piżmowej 1 szklanka (250ml) soczewicy zielonej 1/2 szklanki pokrojonego drobno pora olej z pestek winogron 1 l bulionu chili w płatkach łyżka(...)kolendry pieprz kolorowy Dynię obieram i kroję w niewielką kostkę. W garnku rozgrzewam olej, a na nim szklę pokrojonego pora. Następnie dorzucam suchą soczewicę,dynię i płatki chili. Chwilę wszystko razem przesmażam, po czym dodajęodrobinę bulionu, cały czas dusząc na małym ogniu. Bulion dolewam zakażdym razem, kiedy soczewica wchłonie płyn, a gdy przestanie już wpijać, chwilę jeszcze podgrzewam
W kuchni Karmel-itkitarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g) 2 jaja - całe 100g sera żółtego(...)dalej - a następnie przepłukać zimną, aby nie straciły koloru. Odsączyć na sitku. Pokroić w kostkę, ale zostawiając górną część łodygi (tak ok. 1/3 całości) do udekorowania wierzchu tarty. Pora przeciąć wzdłuż i poszatkować na półplastry. Zblanszować go przez chwilę w gorącej wodzie po gotowaniu szparagów. Odcedzić na sitku.Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół - u mnie na ćwiartki bo były
Grunt to przepis!Zacznijmy może od jedzonka:) Moja propozycja na dziś: Rybka w porach Składniki: 4 filety ryba 1 szt por 1 szt majonez do smaku(...)żółty (gouda) do smaku cytryna W naczyniu żaroodopornym ułożyć pokrojony w krążki por. Na nim ułożyć posolone,oprószone pieprzem i skropione cytryną filety dowolnej rybki (polecam dorsza). Całość przykryć plastrami żółtego sera a następnie warstwą majonezu.Wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanapełnione nadzieniem zapieczemy je jeszcze w piekarniku). Moja dzisiejsza propozycja z makaronowymi muszlami w roli głównej uwzględnia trwający jeszcze sezon na cukinię i pomidory. Makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią Składniki:c.d.n ;)przepraszam, że trochę to trwało - już uzupełniam: 250 g makaronu duże muszle (użyłam Conchiglioni nr 55 z Lubelli) nadzienie: 1 średnia cukinia 1 średni(...)por 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek jogurtowy dressing: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół łyżeczki miodu sól, pieprz, świeże bądź suszone zioła Składniki na dressing wymieszać w naczyniu, przyprawiając na końcu solą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDolewamy mleka, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serek, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Surówka z pora i marchewki Składniki: por 2 marchewki 2 łyżki majonezu sól pieprz ziołowy Wykonanie: Z pora zdejmujemy wierzchnie liście, przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plasterki. Przed wrzuceniem
Czerwona Porzeczkaprosta w przygotowaniu, że można uznać ją za koło ratunkowe. Wystarczy kilka składników i przygotujecie tę jesienno – zimową potrawę. Do przygotowania zupy potrzebujemy (2 sporych porcji): 3 pory 500 ml bulionu warzywnego (może być też bulion ugotowany na mięsie) 3 łyżki kremowego serka ziołowego (lub śmietankowego) mały kieliszek koniaku 1 łyżka tłuszczu Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojone w kawałki(...)pory i gry będą szkliste zalewamy bulionem. Dolewamy koniaku i gotujemy jeszcze ok 20 minut na mniejszym ogniu. Na samym końcu dodajemy serek i mieszamy całość do połączenia składników. Szybko blendujemy i rozlewamy na talerze
Szybko Tanio Smacznieentuzjazmem.Wiekszosc uznaje krokiety jako dodatek do czystych zup.U mnie podane z surowka lub sosem zawsze stanowily samodzielne danie.Dzisiejsze krokiety maja nadzienie z pieczarek i pora.Udane polaczenie smakowe,bo dodatek pora jeszcze bardziej podkreslil ich pieczarkowy aromat.Polaczenie to bylo oczywiscie dzielem przypadku.Obawialam sie ,ze mam niewystarczajaca ilosc pieczarek.Nalesniki usmazylam z jasnej maki orkisziwej.Krokiety sa wysmienite zarowno na cieplo(...)szklanki maki orkiszowej jasnej 6301-2 jajka ( dalam tylko 1)1 szklanka mleka kokosowego1 szklanka gazowanej wody mineralnej1/2 lyzeczka soli1+1 lyzka oleju farsz:400 g pieczarekmaly por bez mocno zieloej czesci lub 1/2 duzego1 cebulasol,pieprzdodatkowo: 1 jajkobulka tartaolej do smazeniaWykonanie:przygotowac ciasto na nalesniki.Do miski wsypac przesiana make,wbic jajka,dolewac stponiowo mleko z woda i przy pomocy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sypkich rzeczy to można wyczarować cuda! Paleta barw, Mieszanka smaków... Tak, to właśnie sałatka. I to szybka z niej "dama".SKŁADNIKI:- Tuńczyk w oleju, puszka,- Czerwony ryż, 100 g,- Por, 1 spory,- Papryka Czerwona, 1- Papryka Żółta, 1- Pomidor, 3-4,- Jajka, 3- Zielone Oliwki, /do smaku - mało ich trzeba i i tak będą wyczuwalne/- Włoski ser sałatkowy, - Kukurydza(...)jest dość słony, więc lepiej spróbować przed dodaniem i zastanowić się czy chcecie zmienić smak słonawym elementem. Jest dość wyczuwalny. Sałatka gotowa!!! :) Pyszna i zdrowa bo:Por - ubogi w kalorie, bogaty w sole mineralne (wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, siarka) i w witaminy (A, C, E, B1, B2, PP). Obniżający poziom złego cholesterolu, zmniejszający ryzyko zawału serca
Wypisz Wymaluj