Post Nalewka z aronii (Aroniówka) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl. czytaj dalej...
W wielu dietach powtarza się, że powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i ograniczać napoje gazowane oraz alkohol.
Czytaj dalej...Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną! Niby nic, a może zmienić tak wiele :-) Warto sprawić, by picie wody z cytryną weszło nam w nawyk, ponieważ nie ma nic lepszego jak zdrowo rozpocząć dzień.
Czytaj dalej...Nalewki są dla cierpliwych. Muszą swoje odstać, inaczej dominującą nutą będzie alkohol. Dopiero po 2-3 latach nabierają smaku owocu. Ostatnio otworzyłem nalewkę z czarnego bzu z 2009 roku i porównałem ją z 2012 roku. W tej starszej główną nutą owoc a w tej młodszej alkohol. Co do przepisu to zastrzeżeń na razie nie mam bo dopiero biorę się za aronię i szukam dobrego przepisu. Czasu jeszcze trochę mam bo aronia powinna być przemrożona.Pozdrawiam
masakra, jak można tak zepsuc owoce? To jest co najwyżej wzmocniony kompot. Z nalewka nie ma nic wspólnego. Sam proces produkcyjny trwa 4 miesiące, potem co najmniej 3 lata musi dojrzewać. I ani kropli wody.Pozdrawiam
Nie ja jednak tak robię, bo dostałam przepis od mamy koleżanki i wszyscy sobie nalewkę zachwalali. Wezmę jednak pod uwagę Twoje sugestie i w przyszłym roku postaram się zrobić bez rozcieńczania wodą. ;-) Będę również wdzięczna za szczegółowy przepis na taką nalewkę. Pozdrawiam!
Zachwalali? To tak, jakby pili wino z Grójca i też mówili że dobre. Nie ma przepisu, jest technologia, ta sama dla wszystkich nalewek:1. Maceracja owoców w spirytusie2. Ekstrakcja bukietu do ośrodka sacharozy3. Klarowanie4. Dojrzewanie
A tajemnica smaku tkwi w szczegółach na każdym etapie procesu.Pozdrawiam-:)del