bardzo aromatyczne, ale twarde i kwaśne. Zawierają duże ilości witaminy C. Z powodu swojej kwaśności nie nadają się do bezpośredniego spożycia, za to są ideale na dżemy, galaretki i nalewki. Można je również suszyć i używać do herbaty zamiast cytryny. Pigwa natomiast to drzewko o owocach zdecydowanie większych od pigwowca, które bardziej nadają się na dżemy niż nalewki. Nalewka(...)pigwowca na początku ma jasna złocistą barwę, z czasem jednak ciemnieje aż do koloru mocnej herbaty. Nalewkę według przepisu Pana Hieronima Błażejaka przygotowujemy nieprzerwalnie i niezmiennie od 2011 roku.* Składniki I ETAP 1 kg owoców pigwowca (waga po oczyszczeniu, bez pestek) 500 g cukru II ETAP 1 l alkoholu 70% cynamon, wanilia, anyż – opcjonalnie, wg uznania III ETAP wódka
Tajemnice Smakuświąt, wcześniej czy później trafi nas szlag. Taki piękny, imponujący, prosto z jasnego nieba. Pomóc może wtedy albo mantra, albo palenie marichuanen, albo klasyczne danie komuś w ryj lub nalewka. Babcia mojej koleżanki ładuje co rano 100ml koniaku, musi być strasznie zestresowana trzaśnięcie kieliszka nalewki pozwala usunąć bielmo z oczu i czerń z duszy, usuwa również myśli mordercze a przywraca(...)dontgiveafuckizm”. Nie namawiam was do odwalenia przygotowań świątecznych, będąc na ciężkiej bani, zachęcam do posiadania „koła ratunkowego” w barku. Najcierpliwszy twierdzi, że jeśli uspokaja nas myśl o nalewce w barku, to jest to alkoholizm i to wymaga terapii. Nalewka korzenna powstała przez przypadek. W procesie twórczym brała udział cała rodzina oraz znajoma, która podczas konwersacji na Skypie, oświadczyła
ladykitchenZarówno nalewka, jak i syrop z orzechów włoskich są nie tylko pyszne, ale i działają prozdrowotnie. Nalewka ma silne działanie przeciwmigrenowe, syrop zaś z zielonych orzechów włoskich jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych sposobów na zamieszkujące czasem nasze organizmy robaki. Warto wiedzieć, że zielone orzechy włoskie (podobnie zresztą jak czereśnie) zawierają naprawdę spore ilości jodu dlatego są tak cenne w regulacji(...)odporność, dają pozytywne efekty w leczeniu otyłości, łagodzą skutki menopauzy i wspomagają leczenie stanów zapalnych. Syrop na bazie miodu jest idealny dla osób wycieńczonych po przebytych chorobach i osłabionych. Nalewkę należy stosować w niewielkich ilościach, od 1 do 4 łyżek dziennie, rozcieńczoną w wodzie w przypadkach niedoczynności tarczycy, chorobie Hashimoto, przy zatruciach, cukrzycy, chorobie wrzodowej, pasożytach oraz infekcjach grzybiczych
Kate's KitchenNalewka truskawkowa z limonką, mimo że jest ona tylko 33 % jest ostrzejsza w smaku. Alkohol jest bardziej wyczuwalny, niż w samej truskawkówce i według teścia smakuje jak tzw. przepalanka. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5l) Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc(...)spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Dodać do tego sok z 2 limonek i skórkę z jednej! Dwa tygodnie później wyciągnąć skórkę z limonki, nalewkę wlać do słoja i odstawić
KuchniaWeDwoje.plNalewka truskawkowa 33 % – słodka, o wyrazistym smaku truskawek. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie Idealna na jesienne i zimowe wieczory ze znajomymi lub na prezent. Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5 l) Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: czerwiec – lipiec Składniki: 1,5 kg truskawek(...)spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Nalewkę wlać do butelek i odstawić na minimum 4 miesiące. Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę do nowych butelek, aby pozbyć się osadu. Krok
KuchniaWeDwoje.plRatafia to dość popularna nalewka, która za każdym razem smakuje, wygląda i pachnie inaczej. Dostaliśmy od znajomych wariant zrobiony z uwaga…19 owoców! Tak, tą nalewkę robi się z wielu owoców i to przez całe lato, dodając kolejne rodzaje owoców, w miarę ich pojawiania się. Nie ma na nią jednego przepisu, bo wszystko zależy od rodzaju jak i ilości(...)dodanych owoców czy ich słodkości. Na blogu opisuję jedynie ogólną metodykę postępowania, która zaprowadzi Was do pysznej nalewki Najczęściej do nalewki używa się: truskawek, malin, agrestu, mirabelek, porzeczki czerwonej, czarnej, brzoskwiń, jagód, moreli, wiśni czereśni, winogron czy śliwek. Większe owoce zawsze kroimy w cząstki a te pestkowe – drylujemy. Nie ma ścisłego przepisu na ratafię, a jedynie sposób postępowania. Bierzemy
Mieszam w GarnkuNiedawno wybrałam się na jagody, z myślą o tym, żeby zrobić z nich między innymi nalewkę. W tamtym roku ją robiłam i ta nalewka stała się jak na razie numerem jeden. Trochę nietypowo się ją robi, ponieważ gotuje się z jagód, wody i cukru sok, a później łączy z rozcieńczonym spirytusem. Potem zlewa się nalew do butelek i odstawia(...)ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy. Ilość cukru i spirytusu dowolnie można modyfikować, to zależy od Waszych upodobań smakowych. Są trzy podstawowe metody sporządzania nalewek: Surowce najpierw zalać alkoholem, a po zlaniu nalewu zasypać je cukrem. Po rozpuszczeniu cukru, uzyskany syrop wymieszać z nalewem. Owoce najpierw zasypać cukrem, po zlaniu uzyskanego syropu, owoce zalać alkoholem. Następnie uzyskany nalew wymieszać
Zakątek rozkoszy kulinarnychDzisiejszy post jest wrzucony tak naprawdę na ostatnią chwilę. Bo orzechy, z których robi się tytułową nalewkę zbiera się maksymalnie do połowy lipca (chodzi o to, żeby orzechy były jeszcze miękkie). Moje zostały zebrane w okolicach piątego, dziś zostały zalane. Nie, nie muszą odleżeć paru dni na blacie kuchennym. My byliśmy po prostu na wakacjach, więc orzechy zebrała nam rodzina(...)Kubinów, która wyhodowała u siebie drzewo z orzechami włoskimi, którymi się z nami podzieliła. Nalewka z młodych orzechów włoskich jest z nami od wielu lat. Na zdjęciu w kieliszku jest nalewka, która ma jakieś 5 lat. Słój z tyłu jest wypełniony nowym trunkiem, który przez parę miesięcy będzie sobie dochodził w ciemnym i chłodnym miejscu. Zadziwiające jest to jak nalewka
KardamonovyDzisiejszy post jest wrzucony tak naprawdę na ostatnią chwilę. Bo orzechy, z których robi się tytułową nalewkę zbiera się maksymalnie do połowy lipca (chodzi o to, żeby orzechy były jeszcze miękkie). Moje zostały zebrane w okolicach piątego, dziś zostały zalane. Nie, nie muszą odleżeć paru dni na blacie kuchennym. My byliśmy po prostu na wakacjach, więc orzechy zebrała nam rodzina(...)Kubinów, która wyhodowała u siebie drzewo z orzechami włoskimi, którymi się z nami podzieliła. Nalewka z młodych orzechów włoskich jest z nami od wielu lat. Na zdjęciu w kieliszku jest nalewka, która ma jakieś 5 lat. Słój z tyłu jest wypełniony nowym trunkiem, który przez parę miesięcy będzie sobie dochodził w ciemnym i chłodnym miejscu. Zadziwiające jest to jak nalewka
Kardamonovykwiatowo - miodowy przecedź przez gęste sitko lub gazę , dokładnie wyciśnij resztki płynu z kwiatów . Do otrzymanego płynu wlej spirytus oraz wyciśnięty sok z pozostałych dwóch cytryn . Całość dokładnie wymieszaj . Nalewkę wlej do czystego słoja , dodaj korzeń arcydzięgla , wymieszaj . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc w chłodne ciemne miejsce . Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem . Następnie pozostaw nalewkę(...)tygodnie do sklarowania . Ma ona stać w tym samym słoju, tylko nie wstrząsaj już nim. Gdy trunek się wyklaruje , zlej ostrożnie nalewkę znad osadu , osad przefiltruj , a otrzymany płyn połącz z nalewką . Gotową nalewkę rozlej do czystych butelek , szczelnie zakorkuj . Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z trunkiem odstaw jeszcze na miesiąc w ciemne i chłodnie miejsce
Przepisy i porady kulinarnePrzedstawiamy pleśniak z porzeczkami z nalewki , czyli kolejny przepis na ciasto, w którym można wykorzystać owoce z nalewki. Tym razem mieliśmy do wykorzystania owoce czarnej porzeczki, z których zrobiliśmy dwie domowe nalewki. Może to mało kreatywnie z naszej strony, ale i tym razem owoców z nalewki użyliśmy do zrobienia pleśniaka, gdyż każde owoce nasączone alkoholem świetnie się w nim sprawdzają(...)zimowym okresie kieliszeczek domowego alkoholu oraz kawałek ciasta mają zdolność podnoszenia poziomu endorfin, a tych nigdy za wiele. Udostępnij Pleśniak z porzeczkami z nalewki – składniki 200 g porzeczek z nalewki Kruche ciasto: 6 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny (250 g) 1 / 2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
niecodziennikparydokładnie wymieszaj. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zamknij. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw w chłodne ciemne miejsce na co najmniej 2 - 3 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. T a nalewka smakuje wyśmienicie i doskonale rozgrzewa. Można ją stosować jako domowy środek pomocny w walce z przeziębieniem. Można, zamiast cukru dodać miodu(...)torebkę czarnej i jedną torebkę kwiatów hibiskusa lub zrobić z samych kwiatów hibiskusa, lecz wtedy można dodać mniej soku z cytryny, aby trunek nie był zbytnio kwaskowaty. Najlepiej do nalewki jest użyć świeżo wyciśniętego soku z malin. Nalewkę najlepiej sporządzać lipiec - sierpień, wtedy nalewka w sam raz dojrzeje na okres zimowy. Do nalewki nie dodajemy soku malinowego z hipermarketów
Przepisy i porady kulinarneNiestety zdjęcie nie oddaje pięknego koloru nalewki :( Składniki : 1 kg zdrowych dojrzałych malin 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu wielokwiatowego skórka z 1 małej cytryny 1 l czystej wódki 40 % 200 ml wody Sposób wykonania : M aliny wsyp do czystego dużego słoja. Cytrynę dokładnie umyj szczoteczką , sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki bez białej błonki ( albedo ), skórkę wrzuć(...)drewnianą łyżką lub pałką. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, wlej wodę , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2- 3 tygodnie w ciemne miejsce. W tym czasie nalewka będzie się klarować, nie wstrząsaj słojem. Najlepiej jest klarować nalewkę w słoju z kranikiem. Następnie klarowną nalewkę zlewamy, osad przefiltrowujemy przez bibułę filtracyjną lub lniane płótno. Trunek rozlewamy do butelek, szczelnie
Przepisy i porady kulinarnelaskę wanilii. Zalej spirytusem, słój szczelnie zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim i odstaw w ciepłe nasłonecznione miejsce ( np. parapet okienny od wschodu lub zachodu ). Co kilka dni wstrząśnij słojem. Gdy nalewka dobrze naciągnie, przecedź ją przez gęste sitko, a otrzymany płyn przefiltruj przez filtr lub gazę (gazę możesz złożyć kilkukrotnie, aby trunek był bardziej klarowny). Nalewkę rozlej do czystych butelek, szczelnie(...)zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewkę odstaw w ciemne chłodne miejsce na około miesiąc. Po tym czasie jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarneroku bardzo obficie obrodziły mirabelki, wszędzie jest ich pełno. Warto zrobić sobie z nich zdrową i aromatyczną naleweczkę. Mirabelki przeznaczone na nalewkę zbierajmy z tych drzew, które rosną na słońcu. Owoce wygrzane w promieniach słońca są bardziej aromatyczne i słodsze. Zapraszam po przepis. Składniki : 1 l dojrzałych mirabelek bez pestek 1 l świeżego mleka 3,2 % tłuszczu(...)wyłożone gazą lub lnianą ściereczką. Owoce dokładnie odsączyć z soku. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc. W tym czasie nie wstrząsaj słojem, nalewka będzie się klarować. Po miesiącu klarowną nalewkę zlej ostrożnie ( aby nie zmącić osadu ) znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety
Przepisy i porady kulinarne