nalewka - 4783 przepisów (strona:19/319)

Nalewka z korzenia kurkumy ( na wiele dolegliwości ). 123

pieprz, wlewamy alkohol. Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 3 tygodnie. W tym czasie najlepiej codziennie często wstrząsamy słojem, w celu zmieszania się składników. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę lub lniane płótno. Do otrzymanego płynu dodajemy miód, mieszamy, aby się całkiem rozpuścił. Trunek rozlewamy do małych butelek lub słoiczków, szczelnie zakorkowujemy, na butelki naklejamy etykiety z opisem(...)Nalewkę przechowujemy w chłodnym i bez dostępu światła miejscu. Przed każdym użyciem dobrze jest wstrząsnąć butelką , aby wszystkie składniki się zmieszały ze sobą

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka czosnkowo - goździkowa ( Na trudne do wyleczenia infekcje ). 162

Składniki : 1/2 szklanki drobniutko posiekanego czosnku 2 łyżki utłuczonych w moździerzu goździków 10 ml nalewki z propolisu ( do kupienia w aptece ) 1 szklanka ( 250 ml ) alkoholu 70 %  Sposób wykonania :   D o czystego słoja wsyp drobno posiekany czosnek ( ważne, aby czosnek był polski, nie chiński, a najlepiej z własnego ogródka ), dodaj utłuczone lub świeżo zmielone goździki. Całość zalej alkoholem(...)słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie w miejsce ciemne o temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę złożoną we czworo lub lniany kawałek płótna. Wyciśnij resztki płynu z czosnku i goździków poprzez mocne skręcenie i dociśnięcie ręką gazy lub płótna. Do przefiltrowanego trunku dodaj nalewkę z propolisu i dokładnie wymieszaj

Przepisy i porady kulinarne
Serwowanie nalewek ( kilka wskazówek ). 105

alewki zwyczajowo podajemy w temperaturze pokojowej, ewentualnie lekko schłodzone. Przed podaniem nalewki na stół warto przelać ją do ozdobnej karafki z przeźroczystego szkła. Kolor nalewki ma istotny wpływ na jej odbiór, dlatego warto zadbać o to , aby jej kolor był dobrze wyeksponowany. Podczas picia nalewek angażujemy prawie wszystkie nasze zmysły, smak, węch, wzrok oraz dotyk. Wszystkie nalewki tradycyjnie podajemy(...)małych kieliszkach na wysokiej nóżce, odpowiednie będą także małe kieliszki do wódki z płaskim dnem lub banieczkowate małe czarki. Wszystkie kieliszki muszą być oczywiście przeźroczyste z bezbarwnego szkła ! Nalewek nie pije się w dużych ilościach, zwyczajowo wystarczy 1 - 2 kieliszki trunku. Kieliszki napełniamy nalewką do wysokości około 2/3 objętości kieliszka. Nalewki pijemy powoli ( nie spiesząc się ), małymi łykami. Przy każdym

Przepisy i porady kulinarne
Przepis na domową miętówkę czyli likier miętowy 126

/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/mietowka.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/mietowka-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/mietowka-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/mietowka-480x270.jpg"],"description":"Pyszna nalewka na bazie \u015bwie\u017cej mi\u0119ty i spirytusu. Jedna z naj\u0142atwiejszych do przygotowania nalewek w domowym zaciszu. Z tym przepisem zawsze wyjdzie doskonale.","keywords":["cukier","mi\u0119ta","spirytus","przepis(...)u0119 z cukrem. Odstawmy do ostudzenia aby nie by\u0142a cieplejsza ni\u017c 50C.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/przepis-na-domowa-mietowke-czyli-likier-mietowy\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ed6bc079a129","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Koncentrat nalewki (spirytus mi\u0119towy) wymieszajmy z wod\u0105. Nast\u0119pnie rozlejmy do butelek i szczelnie zakr\u0119\u0107my. Odstawmy na minimum 3 dni a\u017c alkohol \"przegryzie si\u0119\". Zazwyczaj

ProstePesto.pl
Nalewka Czereśniówka ( na rumie ). 107

przecedź zawartość słoja przez gęste sitko lub gazę najlepiej złożoną we dwoje . Otrzymany nalew przefiltruj jeszcze przez nową czystą gazę złożoną we czworo lub bibułę filtracyjną . Możesz też wlać nalewkę do słoja z kranikiem , słój szczelnie zamknąć i odstawić na 2 - 3 tygodnie , nalewka w tym czasie sama się wyklaruje . Następnie wystarczy zlać trunek przez kranik , osad  przefiltrować(...)otrzymany płyn połączyć z pozostałą nalewką . Gotowy trunek rozlej do butelek , szczelnie zakorkuj . Na butelki naklej etykiety z opisem . Nalewkę odstaw jeszcze na co najmniej 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce . W tym czasie nalewka będzie dojrzewać

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z czarnych porzeczek – smorodinówka 67

Owoce czarnej porzeczki to bogate źródło witaminy C. Nalewka z czarnej porzeczki, oprócz walorów smakowych, tak jak większość nalewek posiada właściwości lecznicze. Działa korzystnie na zaburzenia trawienne, jak również na choroby gardła i górnych dróg oddechowych.  Ponoć 1 łyżka stołowa nalewki z czarnej porzeczki dwa razy dziennie to dawka lecznicza na przypadłości trawienne. Składniki I Etap 1 kg czarnych(...)goździków kawałek kory cynamonu (ok. 2 cm) laska wanilii mała garść liści z czarnych porzeczek alkohol 70%* II Etap cukier ** III Etap miód wielokwiatowy – 1 łyżka na litr nalewki (1 łyżka lub więcej, próbujemy i ewentualnie dosładzamy) Wykonanie I Etap Owoce porzeczki obieramy z ogonków, wsypujemy do słoja, dodajemy goździki, laskę wanilii i liście porzeczki.  Zalewamy alkoholem

Tajemnice Smaku
Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny 81

Jesień i zima to najlepszy czas na rozgrzewającą domową nalewkę. A co najlepiej rozgrzewa? Oczywiście imbir. Imbirówka, to pyszna i aromatyczna nalewka z imbiru i cytryny. Kieliszeczek imbirówki  będzie naszym idealnym kompanem w chłodny, mglisty jesienny lub mroźny zimowy dzień. Nie dość, że nas rozgrzeje, to poprawi też nastrój. Na blogu znjdziecie także przepisy na inne pyszne domowe nalewki(...)likiery: Nalewka na Boże Narodzenie Likier piernikowy Eggnog, likier jajeczny Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Nalewka farmaceutów (aptekarska) Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny      Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 2 cytryny 300 g świeżego imbiru

Kulinarne przygody Gatity
Nalewka cytrynowa z miodem i wanilią. 120

nalewkę warto sobie zrobić, pomoże nam  się rozgrzać gdy zmarzniemy i wzmocni nasz organizm w walce z przeziębieniem. Dziś zrobiona będzie w sam raz na następną zimę.     Składniki : 2 duże cytryny 1 niepełna szklanka rodzynek 1/2 szklanki miodu ( np. wielokwiatowy, lipowy ) 1/3 laski wanilii 0,8 l wody 0,5 l spirytusu 95 % świeży korzeń imbiru ( opcjonalnie(...)miód. Połącz ze sobą oba płyny, miodowy syrop z alkoholowym nalewem, wymieszaj. Odstaw na 3 miesiące do sklarowania najlepiej w szklanym szczelnie zamkniętym słoju z kranikiem. Klarowną nalewkę ostrożnie zlej znad osadu, osad przefiltruj. Najlepiej jest przefiltrować w następujący sposób : do szyjki butelki wkładamy lejek, na lejek rozkładamy gazę złożoną we dwoje, na gazę kładziemy warstwę waty, przykrywamy drugą połową

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z ciemnych winogron ( bardzo zdrowa ). 156

dokładnie wyciśnij resztki soku, np. ugniatając je drewnianą pałką lub łyżką. Otrzymany syrop wlej do słoja z nalewem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 3 miesiące. W tym czasie nalewka będzie się klarować, nie wstrząsaj słojem. Po upływie 3 miesięcy zlej klarowną nalewkę  znad osadu, osad przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj(...)butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku, aby po upływie dłuższego czasu, wiedzieć co w nich się znajduje. Nalewkę odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej pół roku, ale pamiętaj, że naleweczka ta najlepiej smakuje po upływie 2 lat.   C iemne winogrona mają wiele cennych zdrowotnych właściwości, pomagają między innymi zwalczać komórki rakowe. Ciemne winogrona zawierają

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka brzoskwiniowa ( prosta ). 118

soku z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub ręcznik papierowy, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Butelki z nalewką odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Po tym czasie nalewka jest gotowa do degustacji. Gdyby(...)dnie butelki wytrącił się osad, możesz nalewkę ponownie przefiltrować.    R ada : Brzoskwinie na tę nalewkę powinny być dorodne, dojrzałe, ale nie przejrzałe. Ćwiartki brzoskwiń po przecedzeniu możesz wykorzystać do deserów.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka morelowa ( prosta ). 100

proces rozpuszczania cukru. Następnie zlej syrop z owoców, połącz z nalewem. Trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie naleweczka nabierze smaku i aromatu.   R ada : Aby otrzymać 2 l spirytusu 70 % należy zmieszać 1480 ml spirytusu(...)przegotowanej i ostudzonej wody.   J eśli użyjesz cukru trzcinowego, kolor nalewki będzie wtedy nieco bardziej złocisty.   J eżeli chcesz, aby nalewka była słabsza, możesz dolać do niej przed rozlaniem do butelek przegotowanej i wystudzonej wody  ( np. 1 szklankę , 250 ml ).   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka wiśniowa pszczelarza ( z miodem i śliwkami kalifornijskimi ) 119

słoja przez gęste sitko, odciśnij sok z owoców. Trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki z nalewką odstaw w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.   N alewka ta ma ładny(...)ciemno-wiśniowy kolor i piękny aromat.   R ada : Najlepsze wiśnie na tę nalewkę to te z własnego ogrodu. Wiśnie powinny być dojrzałe o ciemnoczerwonym kolorze, takie wiśnie są słodsze i bardziej aromatyczne, więc nasza nalewka z takich wiśni będzie o pięknym bukiecie smakowo - zapachowym.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka truskawkowa z imbirem ( aromatyczna, o pięknym czerwonym kolorze ). 127

może być gorący ! ) wlej nalew, dodaj kwasek lub sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Płyn wlej do słoja, szczelnie zamknij i odstaw na około 2 miesiące do sklarowania. Następnie klarowną nalewkę zlej znad osadu, zrób to ostrożnie by nie zmącić osadu. Osad przefiltruj przez gazę, a następnie przez bibułę filtracyjną , połącz oba płyny. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki(...)naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy, by nalewka dojrzała.    N alewka ta jest aromatyczna, delikatnie rozgrzewająca, ma ładny czerwony kolor.    R ada : Zamiast imbiru możesz dodać do nalewki laskę wanilii lub kilka nasion kardamonu. Wtedy nalewka będzie mieć trochę inny aromat. Warto po eksperymentować np. każdego roku zrobić nalewkę

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z mirabelek 179

Nalewka z mirabelek to trunek, który jako pierwszy nastawiam jak tylko pojawią się śliwki w moich okolicach. W tym roku wydaje mi się że jest ich mniej niż w poprzednim, ale na nalewkę i dżem wystarczy- mam nadzieję. Staram się żeby mieć zawsze zapas nalewki mirabekowej, gdyż jest to jedna z moich ulubionych nalewek. W długie, zimowe wieczory umilam sobie(...)czas także przy kieliszku domowej nalewki śliwkowej , jeżynowej na rumie albo agrestowej . Pachną i smakują wybornie przypominając smaki i aromaty lata i jesieni. Polecam domowe nalewki. Są najlepsze na świecie. Nalewka z mirabelek 1 kg mirabelek 0,5 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Mirabelki umyć, osuszyć, przesypać do słoika i zalać wódką i spirytusem. Odstawić

Pieguskowa Kuchnia
Nalewka z mirabelek 328

Nalewka z mirabelek to trunek, który jako pierwszy nastawiam jak tylko pojawią się śliwki w moich okolicach. W tym roku wydaje mi się że jest ich mniej niż w poprzednim, ale na nalewkę i dżem wystarczy- mam nadzieję. Staram się żeby mieć zawsze zapas nalewki mirabekowej, gdyż jest to jedna z moich ulubionych nalewek. W długie, zimowe wieczory umilam sobie(...)czas także przy kieliszku domowej nalewki śliwkowej , jeżynowej na rumie albo agrestowej . Pachną i smakują wybornie przypominając smaki i aromaty lata i jesieni. Polecam domowe nalewki. Są najlepsze na świecie. Nalewka z mirabelek 1 kg mirabelek 0,5 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Mirabelki umyć, osuszyć, przesypać do słoika i zalać wódką i spirytusem. Odstawić

Pieguskowa Kuchnia
Nalewka jarzębinowa 136

Przerobiliśmy na nalewki większość znanych nam owoców. Niewiele jest tych, z których jeszcze nalewki nie zrobiliśmy. Ale i one się doczekają, cierpliwości. Ogranicza nas tylko jedna rzecz, bardzo niepozorna. Po prostu nie mamy tylu butelek, nie stać nas żeby co chwilę po kilka kartonów kupować. Więc stopniowo, powoli wzbogacamy się o nalewki. Nie ma pośpiechu, wszystkie, które chcemy - zdążymy zrobić(...)roku, to w kolejnym. Nalewki uczą cierpliwości, naprawdę. Ale teraz na chwilę zarzuciliśmy owoce i wzięliśmy się za jarzębinę. Nazbieraliśmy z Madzią 2 kg i podzieliliśmy się po równo. Z kilograma ja zrobiłem nalewkę, a z drugiego kilograma Madzia zrobiła przetwory. Tyle się nasłuchałem o walorach smakowych tej nalewki, że musiałem ją zrobić.       Zanim przejdziecie do dalszej

Marder&Marder Manufacture
Nalewki – Elżbieta Adamska 215

drogie, jak i gdy jest przecenione. Książki kucharskie nie zawierają złych przepisów, dlatego że ktoś obniżył cenę. Dlatego korzystam. Dziś min. moim łupem padła książka Elżbiety Adamskiej – „Nalewki” – ponad siedemdziesiąt sprawdzonych przepisów na nalewki domowe, opracowanych na podstawie tradycyjnych receptur. Pozazdrościłem Lucjanowi Mostowiakowi, który wszystkich w koło częstuje swoimi nalewkami i postanowiłem w tym roku wykonać(...)kilka i sprawdzić jak mi idzie i czy ma to sens ;) Na początku w krótkim wstępie autorka podaje zbiór najważniejszych informacji, z którymi każdy przyszły adept sztuki wytwarzania nalewek powinien się zapoznać. Znajdziemy tu także kilka ciekawostek jak np. fakt, że w szlacheckiej Polsce istniał zwyczaj przygotowywania trunku na chrzciny dziecka. Jednak podawano go do stołu dopiero podczas jego uczty

Mr. Taste
Nalewka jabłkowa 136

robiłem tę nalewkę to była wczesna wiosna, jakoś tak chyba. Więc nie bardzo był sezon na cokolwiek jeszcze. A ja się niecierpliwiłem. Bo plan zrobienia mnóstwa nalewek był kuszący, a z drugiej strony nie bardzo miałem z czego, Ale jabłka są cały rok w sprzedaży. Więc wpadłem na pomysł nalewki jabłkowej. Łatwo się robi, wszystkie składniki miałem (bo jabłka(...)więc ochoczo przystąpiłem do dzieła. Pomyślałem chwilkę i wymyśliłem taki przepis. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg soczystych jabłek 1 litr spirytusu 70% 450 g cukru 450 ml wody 8 goździków 3 cm kory cynamonowej 1 laska wanilii W sklepach można kupić tzw. spirytus

Marder&Marder Manufacture
Czekoladki z nalewką wiśniową i pijaną wisienką 143

Dzisiaj dla moich czytelników mam walentynkę. Proszę się częstować  :)) Zrobiłam pyszną nalewkę wiśniową . Ależ ona ma zapach i smak. Boski :) Po przelaniu nalewki do butelek został mi litrowy słoik wiśni z nalewki. Trzymam je w lodówce. A, że nalewka miała moc, to i wisienki są super zakonserwowane. Wiśnie czekały cierpliwie i doczekały się swojego przepisu. Zapraszam na czekoladki(...)nalewką wiśniową i pijaną wisienką :) Składniki ( na 45 czekoladek): wydrylowane wiśnie z nalewki 100 ml nalewki wiśniowej 3 czekolady deserowe Wykonanie: Czekolady pojedynczo rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Foremki do czekoladek smarujemy roztopioną czekoladą. Warstwa czekolady powinna mieć około 1,5 mm grubości. Ja nakładałam czekoladę drugim końcem łyżeczki.  Foremki wkładamy do lodówki.  Gdy czekolada się zetnie, do czekoladek

Smak mojego domu
Nalewka śliwkowo-figowa 118

Kolejna nalewka, którą zrobiłem w oczekiwaniu na jakieś sezonowe owoce. Zrobiłem z tego co miałem pod ręką, z czegoś co cały rok jest dostępne. Ale to chyba już jedna z ostatnich tego typu, niedługo powinny się zacząć z prawdziwych świeżych owoców. Już się nie mogę doczekać. Będziemy przynosić z Madzią z bazaru całe kilogramy wiśni, śliwek, malin, truskawek, jeżyn, czereśni(...)garnuszku rodziców. No nieważne. Zmierzam do tego, że jedyne co było dobre, gdy byłem na studiach, to fakt, że wypić mogłem więcej :) Eehh, gdybym wtedy bawił się w robienie nalewek to może faktycznie ten czas jakoś milej bym wspominał :) Przepis na tę nalewkę podejrzałem na świetnym blogu Pracownia Nalewek  (i nieco zmodyfikowałem).     1 litr czystej wódki

Marder&Marder Manufacture
Likier na kukułkach 6603

Kilka już razy wspominałem, że wziąłem się za produkcję nalewek. I pić będzie co, i na bloga nowe przepisy, a i starzy znajomi się znowu do mnie odezwą. No same korzyści po prostu. Nalewki więc już nastawione i dojrzewają. A też i stale nowe dorabiam. Powoli zaczynam mieć problem z miejscem na ustawianie kolejnych słoików, w których z wolna dochodzą(...)nalewki. Madzia wydzieliła mi jedną szafkę kuchenną. Zapełnienie jej trwało ze 3 dni może. Więc dostałem jeszcze jedną półkę w szafie w przedpokoju. Jej zapełnienie było jeszcze szybsze. Litościwa Madzia dała mi więc jeszcze jedną półkę w tej szafie. Tym razem to ja okazałem się litościwy i zapełniałem ją aż przez cały tydzień. Dostałem kolejną półkę, w innej szafie. Myślę

Marder&Marder Manufacture
Wiśniówka 184

Nalewkami w naszym domu zajmuje się Piotrek, ma swoje stare rodzinne przepisy. Należy pamiętać, że im dłużej nalewka owocowa stoi, tym zyskuje na smaku. Nalewki najlepiej smakują po kilku, albo najlepiej kilkunastu miesiącach dojrzewania w chłodnym, ciemnym miejscu. Ja uwielbiam nalewkę z wiśni, która jest idealna na jesienne i zimowe wieczory. Jednak jest lato, czemu więc piszę o tej nalewce(...)dlatego, że otworzyliśmy 2 letnią wiśniówkę aby uczcić finały mistrzostw świata w piłce nożnej 2014. W wiśniówce ważna jest jakość owoców i proporcje użytych składników. Niestety nalewka z wiśni jest trochę pracochłonna , gdyż wiśnie musimy wydrylować. Do przygotowania nalewki Piotrek wykorzystał wiśnie tzw. szklanki, ja pamiętam ich smak z ogrodu mojej babci Antoniny, jest to stara, bardzo smaczna odmiana czereśni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
XI Ogólnopolski Turniej Panien Apteczkowych - relacja 177

Pierwszy Dzień Wiosny, czyli 21 marca odbył się w Lublinie XI Ogólnopolski Turniej Panien Apteczkowych, w skrócie zwany Turniejem Nalewek. Moja decyzja o udziale w tym wydarzeniu padła dość spontanicznie. Z racji, że nie było ograniczeń co do uczestników i ilości zgłoszonych nalewek, to postanowiłam wystawić do konkursu to, co jeszcze mi zostało z wesela. Do Lublina zabrałam więc(...)lokal, który znajduje się na Starym Mieście w Lublinie. Miejsce ciekawe, mocno związane z działalnością kulinarną i kulturalną. Turniej odbywał się w części piwnicznej w bardzo kameralnym gronie. Nalewki po zgłoszeniu otrzymywały numerki i właśnie w tej postaci funkcjonowały aż do ogłoszenia wyników. Ostatecznie o trzy najważniejsze miejsca walczyło 20 nalewek. W jury zasiadali: Mirosława Gałan, Andrzej Antoni Widelski

Pasja Smaku
Nalewka z wiśni 61

Wiśniówka to jedna z najsmaczniejszych, najbardziej znanych i najłatwiejszych w przygotowaniu nalewek. Czas wykonania: 1h (+ minimum 5 miesięcy oczekiwania) Ilość porcji: 3-4 Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: lipiec Składniki: 2 kg kwaśnych wiśni 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l przegotowanej wody Przygotowanie: Do sporządzenia tej nalewki użyłem kwaśnej odmiany wiśni, które(...)przefiltrować powstały syrop. Wiśnie można wykorzystać do ciast i deserów pamiętając, że należy je trzymać w lodówce. Wcześniej uzyskany nalew zmieszać z syropem. Na tym etapie można także dosłodzić nalewkę syropem – cukrem rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody. Całość odstawić na 1 miesiąc celem pozbycia się resztek osadu, które osiądą na dnie. Po miesiącu zlewamy ostrożnie klarowną część nalewki

KuchniaWeDwoje.pl
Nalewka jagodowa 89

Nalewka jagodowa , to już nasz piąty przepis na nalewkę z owoców sezonowych, tym razem do wielkiego słoika trafiły czarne jagody przyniesione z lasu. Na razie leżą sobie w cukrze i wygrzewają się na słoneczku, a za chwilkę będą pławiły się w kąpieli i z pewnością poczują, że są nieźle zalane. Nalewka z jagód uraczy nas sobą dopiero za dwa miesiące(...)popijając ją, będziemy sobie wspominać wakacyjny wypoczynek na wsi. Nalewka jagodowa – składniki 1 litr jagód 1 kg cukru 1 / 2 litra wódki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jagody przebrać, szybko opłukać. Przesypać je do dużego szklanego słoika, wsypać cukier. Słoik szczelnie zamknąć i wstrząsnąć nim kilka razy, aby cukier wymieszał się z owocami. Postawić na dwa dni w ciepłym

niecodziennikpary
Pleśniak z wiśniami z nalewki 256

zakończenie września upiekliśmy ciasto pleśniak z wiśniami z nalewki . Dla jednych ulubione ciasto jesienne to szarlotka , dla drugich to placek ze śliwkami lub czekoladowe z gruszkami . A dla mnie jesień to czas na pieczenia pleśniaków. Dlaczego zapytacie? Otóż koniec sierpnia i wrzesień, to czas zlewania soków z owoców z nalewek, które są moim zdaniem idealne do owocowego wkładu do pleśniaka(...)roku mamy jeszcze czerwone porzeczki z nalewki oraz cały litrowy słoiczek wiśni w spirytusie, będzie więc pieczone, a potem jedzone. Udostępnij Składniki na pleśniak z wiśniami z nalewki 200 g wiśni z nalewki Kruche ciasto: 6 żółtek 2 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny (250 g) 1 / 2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru

niecodziennikpary
Żurawinówka – nalewka z żurawiny błotnej 64

stosuje się w leczeniu chorób układu moczowego, kamieniach żółciowych, jako lek obniżający ciśnienie krwi i gorączkę oraz przy awitaminozie. Roślina kosmetyczna, używana przy produkcji niektórych kosmetyków.* Żurawinę przed przygotowaniem nalewki przemrażamy i … nie rozmrażamy! Zamrożone owoce żurawiny mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy np. w thermomix. Takie rozdrobnienie owoców żurawiny korzystnie wpływa na macerację, kolor i smak(...)nalewki. Składniki I ETAP 1 kg borówek brusznicy 1 l alkoholu 70% II ETAP 300 ml wody 300 ml cukru Wykonanie I ETAP Owoce żurawiny myjemy, osuszamy i przemrażamy przez minimum dobę. Zamrożoną żurawinę mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do gąsiorka, zalewamy alkoholem 70% i szczelnie zamykamy.  Gąsior odstawiamy w nasłonecznione miejsce na miesiąc, pamiętając

Tajemnice Smaku
Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem 85

Kieliszek domowej nalewki orzechowej po obfitym obiedzie to ideale zwieńczenie posiłku. Nalewka ta to panaceum na problemy z trawieniem i przemianą materii. Do przygotowania nalewki potrzebujemy orzechów niedojrzałych, dających się łatwo przekroić nożem. Przy krojeniu orzechów pamiętajmy o rękawiczkach, bo sok z orzechów bardzo brudzi ręce. Najlepszy moment zbioru orzechów to koniec czerwca, początek lipca. Nalewka po przefiltrowaniu jest niezbyt(...)smaczna i możemy się do niej zrazić. Tak było w naszym przypadku… zdegustowani odstawiliśmy nalewkę w ciemny kąt i zapomnieliśmy o niej na długo. I całe szczęście – cierpliwość ma wpływ na smak! Ta nalewka ma nam służyć leczniczo, ale fajnie by było żeby też smakowała, a to wymaga długiego leżakowania… Składniki I ETAP 1 kg zielonych orzechów

Tajemnice Smaku
Nalewka pigwowa 168

znajdziecie odnośniki do wcześniejszego i starszego przepisu. Jestem ciekawa, jak Wam podoba się nowa odsłona bloga? Żeby uczcić te zmiany na lepsze proponuję Wam dzisiaj, na początek października, pyszną nalewkę pigwową. Nalewkę tą przygotowałam już rok temu, ale do tej pory czekała grzecznie w szafce, aby dojrzała i zachwyciła nas pełnią aromatu. Jak widać po pięknym, bursztynowym kolorze, nalewka wyszła(...)idealna. odpowiednio mocna, pigwowa i z nutą wanilii. Długi czas oczekiwania na nią zdecydowanie wpłynął na jej korzyść.  Sięgnęłam po sprawdzony przepis na nalewkę tutaj ( klik ) i się nie zawiodłam. Składniki: 1 kg dojrzałych owoców pigwy 1/2 kg cukru 1 szklanka ciepłej wody (opcjonalne - ja pominęłam) 1/2 l spirytusu 1/2 l wódki 1 laska wanilii Owoce pigwy dokładnie umyć

My simple kitchen
Nalewka z jeżyn - przepis tradycyjny na jeżynówkę 137

Jeżynówka - nalewka z jeżyn według tradycyjnego przepisu Jeżynówka to jedna najlepszych letnich nalewek. Jest mnóstwo przepisów na nalewkę z jeżyn jednak warto wypróbować tę tradycyjną recepturę. Na zdjęciu do tego wpsiu zamieściłam kieliszek z nalewką przygotowaną w roku 2018 - jest cudownie delikatna, klarowna, o pięknej koralowej barwie i pełna wspaniałego aromatu. W tym przepisie na jeżynówkę najważniejsze są super dojrzałe(...)owoce (najlepiej własne), dobrej jakości spirytus oraz przede wszystkim cierpliwość :) Idealny smak osiąga po minimum 10 miesiącach.      Składniki na nalewkę z jeżyn wg. tradycyjnego przepisu 1 kg dojrzałych jeżyn 0,5 litra spirytusu (95-proc.) 0,5 kg cukru Na nalewkę najlepsze będą jeżyny z własnego ogrodu, jednak świetnie sprawdza się także owoce z lokalnego

Gotujemy i jemy
Nalewka z jeżyn - przepis tradycyjny na jeżynówkę 124

Jeżynówka - nalewka z jeżyn według tradycyjnego przepisu Jeżynówka to jedna najlepszych letnich nalewek. Jest mnóstwo przepisów na nalewkę z jeżyn jednak warto wypróbować tę tradycyjną recepturę. Na zdjęciu do tego wpsiu zamieściłam kieliszek z nalewką przygotowaną w roku 2018 - jest cudownie delikatna, klarowna, o pięknej koralowej barwie i pełna wspaniałego aromatu. W tym przepisie na jeżynówkę najważniejsze są super dojrzałe(...)owoce (najlepiej własne), dobrej jakości spirytus oraz przede wszystkim cierpliwość :) Idealny smak osiąga po minimum 10 miesiącach.      Składniki na nalewkę z jeżyn wg. tradycyjnego przepisu 1 kg dojrzałych jeżyn 0,5 litra spirytusu (95-proc.) 0,5 kg cukru Na nalewkę najlepsze będą jeżyny z własnego ogrodu, jednak świetnie sprawdza się także owoce z lokalnego

Korniszonki
Nalewka truskawkowa – smak lata 125

temu przygotowaliśmy ją po raz pierwszy, i zdecydowanie nie ostatni. Tegoroczna również jest już gotowa. Nalewka truskawkowa to zdecydowanie smak lata, ma piękny kolor i cudowny smak, dojrzewających w słońcu owoców. Warto przypilnować, by owoce zbyt długo nie były zalane alkoholem, bo w przypadku tej nalewki nie łatwo jest utrzymać klarowność. Jeżeli ktoś lubi może do niej dodać np. laskę(...)wanilii, ale według mnie z samych truskawek jest najlepsza. Przepisy na inne nalewki znajdziecie TU . Skorzystałam z przepisu Margarytki . Składniki /ok.1,7 l/: 1,5 kg truskawek 500 ml wódki 40% 300 ml spirytusu 95% sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny 500 – 600 g cukru 150 ml wody   Wykonanie: Z truskawek usunąć szypułki, wszystkie pokroić na pół i partiami

Pasja Smaku
Lecznicza nalewka z aronii 957

Aromatyczna nalewka z aronii to jeden z najchętniej przygotowywanych domowych trunków. Swą popularność zawdzięcza przede wszystkim leczniczym właściwościom aronii i wyjątkowym walorom smakowym. Cierpkie owoce nadają przetworom z aronii doceniany przez smakoszy i koneserów nalewek kwaskowaty, z nutą goryczki bardzo szlachetny posmak. Owoce aronii oczyszczają organizm z toksyn i obniżają ciśnienie krwi. Spożywanie aronii łagodzi także skutki chemoterapii oraz szkodliwego(...)działania komputera. Wszystko to zasługa mnóstwo antocyjanów - substancji barwnikowych o wybitnych właściwościach zdrowotnych. Wzmacniają naczynia krwionośne, chronią przed zawałem, pomagają przy niedokwaśności żołądka i nadciśnieniu. Nalewkę z aronii można przygotować na wiele sposobów. Często spotykanym jest jest przepis z wykorzystaniem liści wiśni. Dodanie do nalewki liści wiśni to jeden z najskuteczniejszych sposobów na to, by aronia straciła swoja cierpkość. Podobny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nalewka podlaska. Podlasianka według Smacznej Pyzy 241

Nalewka podlaska powstała dość spontanicznie z tego co sama zebrałam w ogrodzie, lesie i na łące podczas mojego ubiegłorocznego jesiennego urlopu . Ponieważ wyszła bardzo smaczna to w tym roku nastawiłam jej już więcej. Zajrzyjcie koniecznie do działu PRZETWORY - znajdziecie tam wiele przepisów nie tylko na nalewki, ale też na przetwory z grzybów, owoców i warzyw. Do nalewki podlaskiej trafiło trochę(...)jednym krzaczku, dojrzało zaledwie kilkanaście niedużych owoców pigwowca, zebrałam i do słoja! Miałam też trochę winogron z ogrodu sąsiadki, pani Lidy i wszystkie te owoce przeznaczyłam właśnie na nalewkę, a że zostały zebrane na Podlasiu to i nalewka podlaska. Nawet mięta jest z tamtejszego ogrodu, zebrana przydała się do nalewek , na syrop, a ususzona też na herbatkę i do pierniczków

Smaczna Pyza
Nalewka z wiśni 659

Wiśniówka to jedna z najsmaczniejszych, najbardziej znanych i najłatwiejszych w przygotowaniu nalewek. Czas wykonania: 1h (+ minimum 5 miesięcy oczekiwania) Ilość porcji: 3-4 Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: lipiec Składniki: 2 kg kwaśnych wiśni 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l przegotowanej wody Przygotowanie: Do sporządzenia(...)nalewki użyłem kwaśnej odmiany wiśni, które pochodzą z działki i mają prawie czarny kolor. Wiśnie dokładnie umyć i wydrylować. Przełożyć do słoja i zalać przegotowaną wodą i spirytusem. Słój szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Od czasu do czasu potrząsać, aby zmieszać jego zawartość

KuchniaWeDwoje.pl
Rosolio - włoska nalewka różana 173

Jeśli nalewka różana to mam na myśli płatki róż ogrodowych, pachnących zatopionych w alkoholu. Nie róbcie nalewki z róż szklarniowych czy kupionych w kwiaciarniach. Nazwa tej nalewki różanej - rosolio - pochodzi z języka włoskiego. We Włoszech alkohol przygotowywany na bazie płatków róż jest popularny a pomysł pochodzi z Sycylii. Nalewkę można przygotować w półtora miesiąca. Polecam bo róż w ogrodach jeszcze(...)sporo. Przygotowanie tej nalewki jest proste ale nietypowe, zobaczcie sami. Nalewka jest delikatna i aromatyczna i w zależności od tego jakiego koloru płatki włożymy do słoja taki ma kolor. Moje róże były bardzo aromatyczne i kolorowe a nalewka ma cudowny herbaciany kolor. Rosolio - włoska nalewka różana. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Figowa wytrawna nalewka z wódką 105

swojej piwniczce nalewki wytrawne, słodkie, bardzo mocne, łagodne. Tym razem mam dla Was propozycję nalewki wytrawnej. Dostałam figi od znajomej w Anglii, zrobiłam powidła i nalewkę z fig. Figi są same w sobie bardzo słodkie więc nie trzeba cukru. Po drugie ma być nalewka wytrawna. Figi pociąć na cztery części, wrzucić do słoika. Wlać litr wódki, zamieszać. Zostawić(...)delikatnie wlać do butelek. Natomiast dół przelać przez bibułkę filtracyjną i wlać do butelek. Zostawić na kolejne 6 miesięcy, dopiero wtedy jest gotowa do picia. Życzę przyjemności w przygotowaniu nalewek

Kuchnia Pokoleń
pigwówka 135

nalewka z pigwy Mało jest w roku owoców, na których dojrzenie, wyczekuję z tak dużą niecierpliwością. Oczami wyobraźni widzę już aprobatę, w oczach miłych gospodyń, posiadających kilka, lub nawet kilkanaście przepisów na przetwory z pigwy. Może, zmartwię i wiele stracę, pisząc te zdania, w oczach miłośników pigwowych powideł  Ale stwierdzić muszę z całą stanowczością, że używanie pigwy w celach(...)innych, niż do wyrobu nalewek, to prawdziwa profanacja. Natura stworzyła ten niepozorny owoc jakby celowo, aby w połączeniu z mocnym destylatem, dał nam tak szlachetny trunek. Tak więc zaapeluję raz jeszcze, róbmy powidła ze śliwek, jabłek, gruszek i czego dusza zapragnie jeszcze, ale zostawmy pigwy do tego w czym czują się najlepiej. Dziś pragnę przedstawić najprostszy przepis, na nalewkę

Miód i pieprz
nalewka z czarnego bzu i mirabelek 159

nalewka z czarnego bzu i mirabelek Czarny bez, podobnie zresztą jak dzika śliwa, są na stałe wplecione w nasz krajobraz. Przyzwyczailiśmy się do mijania tych niepozornych drzew obojętnie, czasami tylko wiosną, na chwilę przystaniemy przed krzakiem bzu, spoglądając na jego kwiaty. Nie zrozumiem nigdy  jak to się dzieje, że większość z nas, wprost oczarowana jest zapachem kwitów(...)niepozornym owocu. Niekiedy krzywi się ktoś, na wspomnienie cierpkiego, zaprawionego odrobiną goryczy smaku bzu, lecz czy dobre wytrawne wino, nie posiada w smaku cierpkiej nuty. Poza tym dodanie do nalewki owoców bzu, mirabelek (lub innych śliwek), powoduje że gorycz znika a my możemy delektować się smakiem nalewki. 1 kg czarnego bzu 1 kg mirabelek 0,5 l spirytusu

Miód i pieprz