Niebezpiecznie łatwe ciasteczka Twix ! Zaczynają się od czteroskładnikowej kruchej podstawy, zwieńczonej karmelem, roztopioną czekoladą i odrobiną soli morskiej. Twix – jeden z ulubionych batoników dzieciństwa stał się wreszcie ciasteczkiem . I szczerze mówiąc, to najlepsze ciasteczka w moim życiu. Są dwie rzeczy, dla których będę namawiać Was do zrobienia tych ciasteczek : niesamowity wygląd są tego warte, nawet jeśli nie znosicie pieczenia(...)ciasteczek Wiem, że mogą wyglądać na dość trudne i zabierające za dużo cennego czasu, ale w rzeczywistości sama zdziwiłam się, że mam już gotowe ciasteczka. Zacznijcie od przygotowania wszystkich składników, które powinny być w temperaturze pokojowej. Kruchy spód jest bardzo uniwersalny i możecie go wykorzystać do większości ciast i ciasteczek. Jest bardzo kruchy i maślany a przez to rozpływa się
Słodkie GotowanieKruche ciasteczka moich dzieci – wałkiem ozdabiane Dziś przepis na pyszne i naprawdę proste kruche ciasteczka, które moje dzieci ozdobiły wałkiem. Jak wiece moje maluchy uwielbiają mi pomagać w kuchni. W szczególności, gdy przygotowujemy razem pyszne domowe ciasteczka. Dzisiejsze kruche ciasteczka są przygotowane praktycznie w całości przez moje dzieci. Pomagały zagniatać ciasto, wałkować i wycinać. Ciasteczka są naprawdę proste(...)przygotowaniu. I takie najbardziej lubimy – tradycyjnie kruche i dosłownie rozpływające się w ustach. Idealne do złapania w małą rączkę Dzisiejsze kruche ciasteczka moje dzieci ozdabiały przy użyciu mini wałków , które nabyłam na Gift Story. Gift Story, to wyjątkowe miejsce gdzie znajdziecie unikatowe prezenty dla geeków, fanów najpopularniejszych seriali. Ja wybrałam dwa mini wałki do ozdabiania ciasteczek. Takie idealne
Słodkie okruszkidlatego postanowiłam dodać do nich wiórki kokosowe, (które wcześniej lekko zmieliłam aby były drobniejsze co znacznie ułatwia szprycowanie masy). Możecie je też oczywiście wykonać z samymi wiórkami kokosowymi. Składniki: Ciastka: 140 g masła 270 g mąki 60 g cukru pudru 3 żółtka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada Beza: 3 białka szczypta soli 140 g cukru pudru(...)mielonych orzechów 60 g wiórków kokosowych Ciastka: Wszystkie składniki zagnieść szybko ze sobą na gładkie ciasto. Wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować je na grubość około 5 mm i za pomocą okrągłej foremki wykrawać okręgi, które układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na środek każdego ciastka nałożyć po porcji marmolady. Beza: Białka ubić
My simple kitchenI kolejna propozycja Madzi na słodki deserek. Sernik Oreo robi się bardzo szybko, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi postać dobrych kilka godzin w lodówce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam francuskie ciastka. Pamiętam, że przez pierwsze lata w Szwecji zawsze wybierałam francuskie ciastka na deser . Bardzo lubiłam francuskie z malinowym dżemem i z waniliowym kremem. Koleżanka miała wtedy małą cukierenkę i od czasu do czasu pomagałam jej w wypiekach. Po pracy zasiadałyśmy do stołu pełnego pachnących wypieków. Francuskie pochłaniałyśmy w mgnieniu oka. Zostały mi ostatnio resztki waniliowego(...)dawnych lat. To jest naprawdę szybki deser. Wystarczy arkusz kupnego ciasta francuskiego, truskawki i krem. Prościej być nie może...Odpoczywałam w słońcu i popijałam kawką pyszne ciasteczko! Francuskie ciastka Składniki: na 8 ciastek 1 arkusz ciasta francuskiego 200 g waniliowego kremu 8 dużych truskawek cukier puder do oprószenia Waniliowy krem 3 żółtka 80 g cukru 30 g skrobii
codojedzeniainnych, preferowanych bakalii. Właśnie dlatego tak idealnie wpisują się w założenia dzisiejszego wypiekania :) Na poprzednie, Pieguskowe wariacje zapraszam poniżej: Ciastka Pieguski z Żurawiną Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe Pełnoziarniste ciastka Pieguski z masłem orzechowym Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek: 1 kostka masła (200g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić(...)temp. pokojowej; i stotne aby koniecznie użyć masła a nie margaryny czy podróbki masłowej – smak i konsystencja ciastek zależy od tego! 3/4 szkl. cukru - jeśli ktoś lubi ciastka bardziej słodkie, można użyć 1 szkl. 1 mały cukier wanilinowy (16g) 1 jajko (całe) ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 ½ szkl. mąki pszennej
Grunt to przepis!Przy piątku zapraszam na czekoladowe ciastka sandwich . U mnie ostatnio sandwich są bardzo popularne. Dzisiejsze czekoladowe ciastka nie są tak wypasione jak sandwich, które przyrządziła tydzień temu ale nie mniej smakowite. Czekoladowe ciastka lubią chyba wszyscy. Te są kruche, połączone lekkim kremem. Czekoladowe ciastka Składniki: 18 sandwich Ciasto na ciastka 250 g mąki 3 czubate(...)Utrzyj masło z cukrem na puszysto. Dodaj po łyżce serka cały czas ubijając. Jeśli krem jest za mało słodki dodaj więcej cukru. Wstaw krem do lodówki na godzinę. Posmaruj ciastka schłodzonym kremem i złącz je w sandwich. The post Czekoladowe ciastka sandwich appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaKiedyś bardzo lubiłam wielkie ciastka czekoladowe, które są sprzedawane w niektórych kawiarniach. Niestety nigdzie nie mogłam znaleźć wersji wegańskiej, dlatego postanowiłam przygotować takie ciastka sama w domu. Po robieniu kotletów zostało mi sporo ugotowanej ciecierzycy, którą miałam zamiar wykorzystać do zrobienia sałatki. Gdy już miałam kroić warzywa, naszła mnie ochota na coś słodkiego(...)stwierdziłam, że zrobię b ezglutenowe ciastka czekoladowe z ciecierzycy. Po zrobieniu tych ciastek i kilku innych wypieków mogę stwierdzić, że z ciecierzycy można zrobić dosłownie wszystko :). Bezglutenowe ciastka czekoladowe z ciecierzycy Składniki (4 duże ciastka): 300 g ugotowanej ciecierzycy 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki
wegujemymoim mniemaniu, dorównać smakiem ;) Gdy podpatrzyłam na blogu Izioni pyszne smaki przepis na ciasteczka z wafelków, nie mogłam się powstrzymać by go nie wypróbować. Ukochane Grześki w ulubionych ciastkach kruchych i to w wielkanocnym wydaniu! Tam były to Słodkie pisanki , mnie z kolei wyszły wycinanki ze świątecznymi wzorkami : jajo, kurczak, baranek i królik. Ciasteczka są banalnie proste(...)wykonaniu. Masę wyrabia się identycznie jak na ciasto kruche. Efekt końcowy nie jest zbyt słodki, można spokojnie udekorować ciastka ulubioną polewą czy lukrem - u mnie glazura limonkowa . A wielkanocne kształty, dodają uroku świątecznemu stołowi :) Składniki na 3 duże blachy ciastek: CIASTKA: 2 wafle Grześki w czekoladzie - razem około 80g 360g mąki pszennej 50g domowego cukru
Grunt to przepis!Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. 4. Układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i lekko wysypanej mąką, zachowując odległość ok. 1,5 cm ciastek od ciastek oraz od brzegów blachy, gdyż ciastka rosną w trakcie pieczenia. Smarujemy rozmąconym z 2 -ma łyżkami masła żółtkiem, pieczemy na środkowym ruszcie ok. 10-15 minut(...)Najlepiej sprawdzić po 8-9 minutach i ewentualnie przełożyć blachę. 5. Gotowe ciastka powinny być złoto-pomarańczowe; wykładamy, jeszcze ciepłe smarujemy masłem, posypujemy cukrem pudrem. Pyszne! Uwagi: - należy bardzo dokładnie i porządnie zlepiać rogi ciastek, ponieważ podczas pieczenia mają tendencję do rozklejania się, - zbyt rzadkie powidła lub dżem będą wypływać podczas pieczenia, dlatego najlepsza jest twarda marmolada, - ciastek
Kuchnia PrezydentowejMoja dzisiejsza propozycja szybka nie jest, gdyż zrobienie tych ciasteczek to bardzo żmudne i pracochłonne zajęcie, aczkolwiek są one warte zachodu :) Przepis pochodzi od mamy mojej dobrej koleżanki, a do jego wykonania potrzebujemy takich specjalnych foremek: Z tego co wiem, istnieją też specjalne duże formy, nakładki na gofrownice, patelnie i masa innych akcesoriów, które mogą te foremki zastąpić(...)łupinka orzecha :) Po kilku foremkach nabieramy wprawy. Po kilkudziesięciu zaczynamy przeklinać. Metodę produkcji wymyśliłam taśmową - gdy połowa foremek była w piekarniku wyklejałam drugą połowę, w tym czasie już upieczone ciasteczka miały chwilę, by sobie ostygnąć. Czas ich pieczenia to ok. 10 minut, ale podejrzewam, że może to zależeć od piekarnika, więc pierwszą partię dobrze jest dokładnie obserwować. Po wyciągnięciu ciasteczek
Kulinarne zapędy KokosaPyszne karmelowo-orzechowe ciasteczka owsiane. Do ich upieczenia zainspirował mnie baton Snickers. Ciasteczka są bardzo chrupiące, długo zachowują świeżość, a co najważniejsze naprawdę wspaniale smakują. Idealne na szybką przekąskę. Ciasteczka „Snickers”, czyli ciastka owsiane karmelowo – orzechowe Składniki: 1 łyżka mąki 3 łyżki miękkiego masła 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 50 g orzechów ziemnych solonych 50 g orzechów laskowych(...)misce. Do miski dodajemy masę krówkową, jajko, masło, masło orzechowe. Zagniatamy dokładnie masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Z masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Najlepiej nieco zmoczyć dłonie, gdyż masa jest dość klejąca. Pieczemy około 15-17 minut, aż ciasteczka się zarumienią
Mania GotowaniaLubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :) Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto łatwo się wałkuje, nie rozpada się przy wycinaniu i nie traci kształtu podczas pieczenia. Te kruche ciasteczka zasmakują nie tylko alergikom :) Składniki: kleik ryżowy dla niemowląt 85g (pół paczki) margaryna bezmleczna 100g cukier(...)skrobią kukurydzianą. Zamiast łupin babki można użyć mielonego siemienia lnianego. Zamiast migdałów można użyć dozwolonych w ramach diety orzechów lub wiórków kokosowych. Jeśli nie planujecie lukrować ciasteczek można zwiększyć ilość cukru o kolejne 50g. Przygotowanie: Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, migdałami i makiem. Dodać miękką margarynę. Łupiny z babki zmieszać z łyżką wody
głodny alergik