Ciasteczka owsiane – pyszne, chrupiące, kruche. W sklepach takich nie znajdziecie 🙂 Ciasteczka owsiane o smaku orzechowym z dodatkiem żurawiny lub rodzynek posmakują wszystkim (no chyba, że je spalicie podczas pieczenia :)) Gorąco polecam, zważywszy iż są dość łatwe w przygotowaniu. Smakują i chrupią nawet po dwóch tygodniach, oczywiście dobrze przechowywane. Dla osób na diecie polecam przepis na Ciasteczka owsiane FIT z bananem(...)żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu . Ciasteczka owsiane – Składniki: (15-20 ciasteczek) 110 g masła 1 jajko 100 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 100 g brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek (użyłam żurawiny) Ciasteczka owsiane
Moja DelicjaZapach cynamonu od zawsze kojarzył mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia. Nie wyobrażam sobie świąt bez ciasteczek. Zrobiłam już próbę pysznych z mnóstwem cynamonu, polewy czekoladowej i kandyzowanej aronii, którą otrzymałam w ramach współpracy świątecznej od HELIO. Bardzo odpowiada mi smak tego produktu i idealnie komponuje się z czekoladą i kruchymi(...)ciasteczkami. A ciasteczka wyszły mi wspaniale kruche. Ciasteczka przygotowałam w formie świątecznej i w formie ciasteczkowych lizaków. Mogą być ozdobą świątecznego stołu lub słodkim upominkiem. Możecie upiec takie ciasteczka, zapewniam, że będziecie zachwyceni. Słodkich wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowo
IzabelawkuchniPrzepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast – sernika czy tarty. To jeden z najbardziej podstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków. Na zdjęciach pokazałam, jak można przygotować z niego małe kruche ciasteczka. Z podanych składników upieczemy 4 duże blachy ciasteczek (dokładna ilość(...)sztuki zależy od rozmiaru Waszej foremki). Kruche ciasteczka maślane bardzo dobrze znoszą przechowywanie. Po upieczeniu wystarczy zaczekać aż ostygną i można przełożyć je do puszki lub słoika. Będą tak samo smaczne przez kilka tygodni po upieczeniu. Dzięki temu bardzo często wykorzystuję ten przepis jako opcję prezentową. Ciasteczka można przygotować sobie wcześniej, a po pewnym czasie udekorować lukrem. Bardzo dobrze nadaje
CiastkozercyWitam Kochani Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciasteczka jest wyjątkowe, ponieważ dodajemy do niego ugotowane żółtka. Ciasteczka są niezwykle pyszne, kruche, ciasto po upieczeniu jest lekkie i wręcz rozpływa się w ustach. Jak wiadomo sukces udanego wypieku to przede wszystkim mąka. Dziś chcę Wam bardzo polecić mąkę Szymanowską od Polskich młynów(...)sprawdza się idealnie do wszelkiego rodzaju wypieków, zapewniając im idealną konsystencję i smak. Ciasteczka pięknie wyglądają, są wypełnione kremem maślanym. Całość polana jest niteczkami białej czekolady :) Gorąco Wam polecam te ciasteczka, ponieważ są na prawdę rewelacyjne. Proporcje są bardzo wydajne, mi wyszło z nich około 70-80 pojedynczych ciasteczek czyli około 40 gotowych markizów :) SKŁADNIKI CIASTO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKruche, wyjątkowe ciasteczka maślane, którym nie można się oprzeć. Za to można polać je kolorowym lukrem czy czekoladą, udekorować, smakować Jest świątecznie, nie tylko pierniczki smakują w Boże Narodzenie – takie ciasteczka z pewnością znajdą swoich fanów Są bardzo kruche, maślano-cynamonowe, pyszne ♥ Inne pomysły na takie ciasteczka? Proszę bardzo wystarczy dodać do takiego ciasta: 70 g wiórków kokosowych, będą(...)ciasteczka kokosowe , otartą skórkę z 2 cytryn oraz 4 łyżki soku z cytryny – ciasteczka cytrynowe , 10 g kakao, będą ciasteczka kakaowe , 40 g cukru waniliowego – ciasteczka waniliowe , 60 g łuskanych i drobno posiekanych migdałów – powstaną ciasteczka migdałowe , 60g drobno posiekanych dowolnych orzechów – ciasteczka orzechowe , łyżeczkę cynamonu, powstaną ciasteczka cynamonowe, połowa łyżeczki imbiru – ciasteczka imbirowe
Zasmakuj KuchniCiasteczek ci u nas dostatek, a tym bardziej bezglutenowych . Tym razem przepis na bazie moich ciasteczek z PRLu . Przy tamtych ciasteczkach pytano mnie o zamianę smalcu na masło , a taka zamiana zupełnie zmienia charakter ciasteczek i tym sposobem powstają duńskie ciasteczka maślane , zupełnie takie jak te z puszki z charakterystycznym zdjęciem na wieczku. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 3 blachy(...)kostka miękkiego masła - 200 g 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 całe jajka 1 żółtko 1 białko do smarowania ciasteczek 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka gumy guar (być nie musi, ale znacznie ułatwia pracę z ciastem ) 2 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią cukier
Kawa z mlekiemCiasteczka wytrawne ze świeżym rozmarynem, bazylią i z suszonymi pomidorami. Wyborne – pachnące słoneczną Italią. Świetnie pasują do piwa. Do przygotowania ciasteczek (ok 20 sztuk) potrzebujemy: – 200g mąki – 100g masła – sól – pieprz cytrynowy – łyżkę zalewy z pomidorów – świeżą bazylię – świeży rozmaryn – suszone pomidory z zalewy Pomidory odsączyć i razem z ziołami drobno(...)zimnego) masła. Zagnieść ciasto i uformować z niego wałek. Na godzinę wsadzić do zamrażarki po czym wyjąć i kroić nożem. Piec w 200 stopniach przez ok 10 minut aż ciasteczka się zarumienią. Życzę smacznego
Szybko Tanio Smacznieprzypominam sobie ukochane miejsca, zakątki. Wracają wspomnienia… Nieziemsko smaczne i zrobione na prawdziwym lubeckim marcepanie. Modyfikacja polega na dodaniu zmielonych migdałów i zastąpieniu mąki pszennej kukurydzianą (dzięki temu ciasteczka mają żółty kolor). Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: – 1 szklanka (250ml) mąki kukurydzianej (pszenna w oryginale) – 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej – 130g masy marcepanowej – 90g masła o temp(...)dodać odrobinę zmielonych migdałów zamiast mąki. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto na gładka masę. Z ciasta uformować kulki i delikatnie zgnieść je w dłoniach. Na każdym ciasteczku zrobić wzorek widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 12-14 minut. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio SmacznieCzaiłam się na te ciasteczka bardzo długo. W końcu zrobiło się zimno, poczułam jesień i zachciało mi się korzennych ciasteczek. Wczorajszego poranka, oprócz misiowych masek, zrobiłyśmy je z Córcią. Wałkowałyśmy, wycinałyśmy i piekłyśmy a w mieszkaniu unosił się zapach zimowej pory... potem z Synciem upiekłam maślane rogale ale o nich inna razą. Przepis na ciasteczka zaczerpnięty z "Fiki
Dzieje kuchennej WiewióryNajbliżej prawdy z poprzedniego posta była Yen z Ven i Aurora. Każda z Was zgadła jeden ze składników :) Dynia i kokos to były one. A teraz o ciasteczkach. Mięciutkie, wilgotne, niezbyt słodkie ale bardzo aromatyczne, takie właśnie są ciasteczka znalezione u Anny. Ciasteczka te zrobiłam specjalnie z myślą o jm, która odwiedziła mnie w ubiegła środę. Smakowały nie tylko
Dzieje kuchennej Wiewiórymoja wtorkowa wariacja ostatkowa na temat ciasteczek jakie robiła moja mama kiedy byłam dzieckiem. Uwielbiałam wyjadać kakaową masę parzącą buzię prosto z garnka. Postanowiłam przepis troszkę zmienić a ciasteczka upiec zamiast czekać aż wyschnął :) Czekoladowe ciasteczka owsiane z orzechami 1/4 kostki masła lub margaryny, rozpuszczone 1/2 szkl. cukru 3 łyżki kakao lub karobu 1 szkl
Dzieje kuchennej WiewióryWczoraj w chwili słabości postanowiłam upiec ciasteczka. To moja trochę mniej alergizująca wersja kruchych ciasteczek kakaowych. Przyznam, że smakowały wspaniale! i choć wiosna już przyszła nie miałam wrażenia że są nie na miejscu mimo, że pachniały cynamonem i goździkami. I zniknęły w brzuchach łakomczuchów nie tylko dwóch. To taka mała zapowiedź :) Gryczane ciasteczka korzenne z karobem
Dzieje kuchennej Wiewióryciasteczka są delikatne, bardzo kruche i smaczne. Posklejałam je przekładając powidłami śliwkowymi. W tym roku to były nasze ulubione. Składniki: 3 szkl mąki pszennej 1,5 szkl cukru pudru 4 łyżki kopiaste kakao 1,5 kostki margaryny Palma z Bielmar 6 żółtek powidła śliwkowe cukier puder Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiać do misy z miksera. Dodać resztę składników i zmiksować(...)uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić ciasteczka. W połowie ciastek wykroić na środku foremką malutki wzór. Układać na blasze wyłożonej pieczeniem i piec w 180 około 10 minut. Po upieczeniu przekładać na metalową kratkę do wystudzenia. Zimne
Ala piecze i gotujeświetna alternatywa dla tych sklepowych. Do tego są banalnie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis znalazłam na deserniku . Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami. Mi wyszło ok 50 ciasteczek. Są pyszne, kruchutkie i długo utrzymują swoją kruchość. Polecam trzymać w metalowym pudełku. Ponieważ wyszło ich dość dużo zajadaliśmy się nimi prawie cały tydzień :) Składniki: 1 szklanka mąki(...)suche składniki i miksować do połączenia się całości. 4. Przygotować blaszkę - wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 st. C. 5. Łyżką nabierać masę i dłońmi formułować nieduże ciasteczka - u mnie wielkości nakrętki do butelek po wodzie mineralnej (ciastka podczas pieczenia zmieniają swój kształt i wielkość). Ułożyć w dużej odległości na blaszce i piec po 10-15 minut
Kuchnia domowa Anipewno wszelkiego rodzaju wypieki z dodatkiem przypraw korzennych. I u mnie też nie mogło ich zabraknąć. Bardzo ciekawy przepis znalazłam na blogu "Mała Cukierenka". Korzenne kruche ciasteczka - to przepis na kruche, delikatne maślane ciastka ze sporą ilością przypraw korzennych, które podczas pieczenia wypełniają swoim zapachem cały dom. Dodatkowo przedstawię ciekawy, nietuzinkowy sposób na dekorację tych ciasteczek lukrem. Składniki(...)ciasto i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 7 - 10 mm. Foremkami wycinać ciasteczka "ludziki" i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2-3) . Piec w temperaturze 160°C z funkcją termoobiegu przez 15 minut. Studzić na kratce (fot.4) . Przygotować lukier
Świat Ciastasłodkie ciasteczka tradycyjnie przygotowuje się z okazji żydowskiego święta Purim. W tym właśnie dniu, powinno zjadać się wyłącznie dania w kształcie trójkąta, np. Bourekas, Sambusak i zaprezentowane dzisiaj Hamantaschen, na znak uczczenia trzech założycieli Judaizmu - Abrahama, Izaaka i Jakuba. "Uszy Hamana" można wypełniać przeróżnymi nadzieniami. W internecie znalazłam między innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe , makowe , z suszonych śliwek(...)razie potrzeby) Nadzienie: konfitury wg uznania Ponieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha, to już przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową i wanilię. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszać suche
Świat CiastaZapraszam na marcepanowe ciasteczka :) pyszne i chrupiące z dodatkiem galaretki malinowej :) Składniki na ciasto ; 250 g mąki 150 g masła 1 cukier waniliowy Skworcu 1/2 szklanki cukru 50 g pokruszonej masy marcepanowej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g migdałów mielonych Masa z marcepanem; 150 g masy marcepanowej 1 jajko 1 cukier waniliowy 2 łyżki(...)jeśli będziecie mieć surowy marcepan to utrzyjcie tylko z jajkiem. Ciasto rozwałkować , wykrawać serduszka . Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Szpryckę napełnić masa marcepanową i na każdym ciasteczku w koło zrobić brzeg. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor. Galaretkę rozpuścić z żelatyną w 1 szklance przegotowanej wody. Tężejącą galaretkę wyłożyć w środek każdego ciasteczka
Sama słodycz i szczypta chiliciasteczka są obłędne. Tak kruche i delikatne, że rozpływają się w ustach. Dodatek skórki nadaje intensywnego smaku i zapachu pomarańczy. Tych ciasteczek nie ma potrzeby dekorować a gwarantuję że i tak szybko będą znikać. Jedynie co, to proponuję je raczej robić z mniejszych foremek bo duże się szybko połamią. Składniki: 125 g masła 125 g mąki ziemniaczanej(...)zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na dwie godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około pół centymetra. Foremkami wykroić ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem około 10 minut. Po wyjęciu z pieca przełożyć na metalową kratkę. Przepis z bloga Every Cake
Ala piecze i gotujeSkładniki na około 40 szt.: gotowe ciasto francuskie powidła śliwkowe cukier puder ewentualnie 1-2 łyżki koniaku Joulutorttu to tradycyjne fińskie ciasteczka, które zawsze pojawiają się na fińskim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Są one wyjątkowe proste do wykonania. Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone najpierw koniecznie je rozmrozić. Następnie ciasto rozwinąć, i wycinać kwadraty ok. 5x5 cm. W zależności, który(...)kształt ciasteczek wybie- rzemy nacinać je i formować w sposób zamieszczony na zdjęciach poniżej. Po uformowaniu na środek każdego ciasteczka nałożyć powidła, do których można dodać odrobinę koniaku (ale nie koniecznie). Następnie ułożyć je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 12 minut w temp 180ºC. Po przestudzeniu posypać dosyć obficie cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz
Świat CiastaKolejne ciasteczka, kolejne w stylu amerykańskim. A takie lubimy najbardziej. Tym razem potrójnie czekoladowe. Jak zawsze duże, z dużą ilością czekolady białej, mlecznej i gorzkiej. Ponoć najlepsze jeszcze cieplutkie ze szklanką mleka, ale gwarantuje, że są pyszne zaraz po upieczeniu jak i na drugi i kolejny dzień, szczelnie zamknięte w ciasteczkowym pojemniku. Są kruchutkie, mięciutkie, slodziutkie. Są poprostu pyszne Bardzo(...)pokrojoną białą i gorzką czekoladę, mieszamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. W sporych odległościach od siebie, za pomocą łyżki lub łyżki do lodów wykładamy masę ciasteczkową. Nie spłaszczamy ciasteczek. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 6-8 minut do zarumienienia się. Wyciągamy z piekarnika, zostawiamy chwilę na blaszce, następnie delikatnie przenosimy na kratkę kuchenną. Polewamy
Made By Mom And SonWyjątkowo łakome ciasteczka!. Przepyszne, miękkie, kruche z kawałkami pysznej mlecznej czekolady :). Zrobi je każdy, bo przepis i wykonanie banalne, więc do dzieła!. Świetnej jakości melasę z trzciny cukrowej, którą wykorzystałam do tych ciasteczek znajdziecie Tutaj , wysokiej jakości i bez konserwantów! Składniki: 22 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli 17 dag masła(...)układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C, przez 15-20 minut, aż ciasteczka zrobią się rumiane. Wyjąć na kratkę kuchenną do wystudzenia
Apetyczna babeczkaPonadczasowe uniwersalne przepyszne domowe ciasteczka :) Dodatkiem do posypania mogą być orzechy, migdały, kokos, kolorowa posypka i co tylko macie w domu. Duży wybór bakali i dodatków znajdziecie na stronie www.Owocowyraj.eu . Ciasto: 50 dag mąki 25 dag masła 7 żółtek 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Schłodzić w lodówce. Pianka(...)białka 20 dag cukru pudru Białka ubić z cukrem Dodatki: słoik dżemu kokos, orzechy, posypka, migdały - do wyboru Ciasto rozwałkować. Wykrawać foremką ciasteczka. Na wierzch każdego nałożyć piankę i posypać orzechami. Upiec na złoty kolor w tem 180 C. Po upieczeniu pasujące do siebie kształty ciasteczek skleić dżemem. Źródło ,,ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkaciasteczka można jeszcze ulepszyć i dodać rodzynki,lub musli z dodatkami Ciasteczka orzechowo owsiane SKŁADNIKI: orzechy włoskie -100 g płatki owsiane -2 szkl wiórki kokosowe -3/4 szkl cukier puder -3/4 szkl margaryna -3/4 kost cukier waniliowy -1 opak jajko -1 szt szczypta soli mąka -2 i 1/4 szkl soda -0,5 łyżeczki tłuszcz do wysmarowania PRZYGOTOWANIE: Orzechy(...)owsiane,wiórki kokosowe i orzechy dodać do masy,dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem,wysmarowanym tłuszczem. Z masy formować okrągłe kuleczki, lekko spłaszczyć,tak aby powstały placuszki. Układać ciasteczka na blasze,piec ok.20 minut w nagrzanym do 180 stop.piekarniku. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia Danusismak wynagradza wszystko ! Delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach ! I niestety uzależniają, jak się człowiek przysiądzie do słoika to koniec :) Inspirację czerpałam z bloga Kuchnia w zieleni . Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Składniki: 170 g miękkiego masła 160 g mąki pszennej 90 g cukru 140 g brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej(...)pieczenia, posypujemy go obficie mąką i nas nim rozwałkowujemy pierwszy kawałek ciasta, który posypujemy mąką również z góry.Wałkujemy na grubość około 2 mm i wycinamy szklanką kółka. Wycięte ciasteczka przenosimy delikatnie, pomagając sobie nożem na drugi arkusz papieru do pieczenia umieszczony na blaszce, na której będziemy piec ciasteczka. Ciasta posypujemy wiórkami i pieczemy około 10 minut, aż się przyrumienią
Kulinarne przygody Gatityciasta francuskiego. Soczyste, pieczone śliwki na cieście francuskim, to jeden z naszych ulubionych przepisów na coś słodkiego na szybko! Jeden arkusz ciasta francuskiego wystarczy aż na 8 – 12 ciastek w zależności od formatu jaki wybierzesz, a do nadzienia możesz użyć dowolnej odmiany śliwek! Ułóż zatem plastry świeżych, pachnących śliwek na kawałkach maślanego ciasta i posyp odrobiną brązowego cukru(...)kuchennych. Ciasto francuskie i śliwki , to połączenie, które odbija w przeciwną stronę niż kremowe knedle ze śliwkami , czy też tradycyjne racuchy ze śliwkami . Nie tylko sposobem przygotowania, ponieważ naszym ciastkom tu bliżej tu do ciasta drożdżowego ze śliwkami i kruszonką oraz domowej tarty ze śliwkami . Ciastka francuskie ze śliwkami wyróżnia szybkość i uniwersalność przepisu. Nie musisz czekać
Kuchnia Na Wypasiewyjątkowo czekoladowe ciastka brownie to chyba najbardziej czekoladowe ciastka na świecie. Mają niezwykle wciągający smak i konsystencję. Rewelacyjny dodatek do kawy Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na około 12 ciasteczek: 200 g czekolady (ulubionej) 50 g masła 1 jajko 1 łyżka wanilii ½ szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki Orzechy 50 g czekoladowych kropelek z mlecznej(...)całość mieszam łopatką. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki na 40 minut. Kiedy ciasto jest schłodzone, wykładam po łyżce ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie dociskam. Między ciastkami zostawiam spory odstęp, ponieważ się „rozejdą” po blaszce. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 14 minut. Następnie wyciągam blaszkę od razu z piekarnika i nie ruszam
Słodki sentymentPyszne ciasteczka z makiem. Ciasteczka z makiem mogą być odpowiednią ucztą by rozpocząć sezon świąteczny. Zwłaszcza jeśli te ciasteczka są tak pyszne i są z dodatkiem sera ricotta , świeżego soku z pomarańczy , z dodatkiem kardamonu i dużą ilością maku . Absolutnie fantastyczne ciasteczka , są one genialnym wypiekiem na święta Boże Narodzenia, ale także znakomicie się sprawdzą przez cały rok. Przecież(...)Blachę do pieczenia wyłóż papierem i za pomocą łyżki nabierz odpowiednią ilość ciasta i połóż ją na blaszce do pieczenia, delikatnie spłaszcz. Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasteczka przez 15 – 18 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnij i odstaw do ostygnięcia. Ciasteczka z makiem , z dodatkiem soku pomarańczowego i znakomitego sera ricotta są pełne smaku i delikatnej chrupkości. Stanowią pyszną
Zdrowy Styl JoannyPrzepis na strasznie pyszne ciastka pająki z masłem orzechowym i czekoladą deserową Ciasteczka są chrupiące, aromatyczne i wybornie smakują. Będą też idealną ozdobą stołu na imprezie z okazji halloween . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTKA PAJĄKI SKŁADNIKI: CIASTKA : mąka pszenna (175 g) proszek do pieczenia (1 łyżeczka płaska) cukier brązowy (70 g) cukier biały(...)PRZYBORY : mikser szpatułka miarka waga buteleczka z dozownikiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Jak zrobić tanie ciasteczka pająki pokazane jest w filmie. Zapraszam do oglądania. Nigdy nie przegap przepisu! 1. Ciastka . Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier brązowy i cukier biały, sól i wszystko mieszamy. Odstawiamy. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszysto. Dodajemy masło orzechowe
RITA food channelCiastka francuskie z brzoskwiniami Brzoskwinie w cieście francuskim, przepis na szybkie ciastka na upalne dni. Co można zrobić z gotowego ciasta francuskiego na słodko? Pyszne ciastka francuskie z brzoskwinią i serkiem. Brzoskwinie z ciastem francuskim na słodko, to pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Ciastka francuskie ze świeżymi brzoskwiniami są idealne na lato i upały. Choć(...)takie ciastka sprawdzą się również zimą z brzoskwiniami z puszki. Możesz je zrobić i przenieść z domu na zewnątrz i nic się nie stanie. Doskonale znoszą niesprzyjające warunki podróż jak i siedzenie w domu. Brzoskwinie w cieście francuskim na ciepło czy na zimno? Jak zrobić ciastka francuskie z brzoskwiniami z gotowego ciasta Gotowe ciasto francuskie jest genialne, znakomite
Dieta moja pasjachrupiące. A jeśli nie chcesz, aby Twoje pierniczki były zbyt miękkie, możesz użyć schładzacza do ciasta. Przepis na pierniczki bez jajek Możesz zrobić miękkie, kruche, mocne i cudownie korzenne ciasteczka bez jajek. Jedynym zaczynem w tych ciasteczkach jest soda oczyszczona. Soda oczyszczona nadaje ciasteczkom piękny brązowy kolor, a także sprawia, że podczas pieczenia rozchodzą się. Szczypta soli jest dodawana(...)brązowy cukier do dużej miski do mieszania. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj suche składniki. Piecz przez 3 do 4 minut krócej niż zalecany czas, a otrzymasz miękkie, kruche ciasteczka. Jeśli chcesz uzyskać bardziej treściwe ciasteczka, piecz je nieco dłużej. Te ciasteczka to świetna wegańska alternatywa dla tradycyjnych pierniczków. Są kruche i przyprawione, a do tego świetnie smakują. Jeśli chcesz udekorować
Patchworkciepłego kakao. Można do nich dodawać różne dodatki np. żurawinę, sezam, orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy rodzynki. Ciastka owsiane pięknie pachną i fantastycznie smakują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasteczka owsiane 5 z 1 głos Autor: Przepis Czytelnika Danie: Ciasteczka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Pieczenie 15 min. Kalorie 285 kcal(...)Bardzo szybkie a jednocześnie lekkie i zdrowe ciasteczka owsiane. Wypróbuj koniecznie przepis na szybkie ciastka owsiane do zrobienia w 25min. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 100 g miękkiego masła (pół kostki) 4 łyżki cukru 2 jajka rozmiar M 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2 łyżki czubate mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W misce
ProstePesto.plKruche ciasteczka to jeden z najprostszych przepisów jakie można zrobić szybko w domu. Można je zrobić z różnymi dodatkami: rodzynkami, czekoladą, orzechami, suszoną żurawiną itp. Ja zawsze patrzę co akurat mam w domu i to wykorzystuję. Dziś przedstawię przepis na ciasteczka kruche nadziane mleczną czekoladą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciastka z nadzieniem czekoladowym 5 z 1 głos Autor: Martyna(...)Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość około 18 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 15 min. Kalorie 290 kcal Kruche ciasteczka z nadzieniem z mlecznej czekolady. Swojskie ciasteczka z czekoladą. Mięciutkie i pachnące, idealne na deser. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g mlecznej czekolady 1 kostka margaryny Kasia 500 g mąki pszennej lub krupczatki 8 g proszku do pieczenia
ProstePesto.plminiaturowa wersja słynnego austriackiego deseru Linzer Torte . Kruche ciasto orzechowe o delikatnie cytrusowym aromacie wraz z malinowym nadzieniem tworzą wyjątkowe ciasteczka na każdą okazję. Ciasteczka Linzer – doskonałe kruche ciastka z okienkiem Ciasteczka z Linzu to wierna mini-kopia austriackiego Linzer Torte . Pierwszy przepis na to słynne austriackie ciasto jest datowany na 1696 r. Deser popularność zdobył(...)wersji jest to konfitura porzeczkowa lub malinowa. Połączenie maślano-orzechowo-cytrusowego ciasta kruchego z delikatnymi, owocowymi przetworami jest naprawdę wyjątkowe i sprawia, że ciasteczka Linzer to jedne z najlepszych ciastek, jakie kiedykolwiek jadłam. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Wskazówki Przygotowanie ciasteczek z Linzu jest naprawdę proste, choć dość czasochłonne ze względu na dwuwarstwowość ciastek. Żeby wyszły idealne, warto pamiętać
Na-talerzu.plAmerykany to bardzo popularne ciastka . Kiedyś jako dziecko często kupowałam je w cukierni, a potem dostępne były w szkolnym sklepiku. Uwielbiałam je. Teraz po tylu latach postanowiłam przypomnieć sobie ich smak i upiekłam je sama. Po pierwszym kęsie poczułam się jak mała dziewczynka ;) Ciastka są miękkie i puszyste w środku, polane lukrem. Przyznam, że podczas pieczenia(...)najlepiej jest otworzyć okno, ponieważ dość intensywnie udziela się zapach amoniaku, jednak kiedy ciastka wystygną jest już słabo wyczuwalny a ciastka smakują jak z cukierni :) Ciastka amerykany - składniki na około 20 amerykanów: * 1 szklanka mleka * 120 g masła * pół kg mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 3 jajka * 2 łyżeczki amoniaku Na lukier: * cukier puder
Zrób to smacznieKruche ciastka z konfiturą – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Rudnika nad Sanem, powiat niżański Kruche ciastka z konfiturą, na które Was dzisiaj zapraszam, to domowy wypiek, który wygląda i smakuje jak ciastka z cukierni. Od typowych ciasteczek przełożonych marmoladą odróżnia je fakt, że ciasteczka zlepione są za pomocą białka jeszcze przed pieczeniem, a konfitura niczym kropka nad „i” wypełnia(...)jest pamiątką po Pani Jadwidze Trojnar z Rudnika nad Sanem. Dzięki uprzejmości jej wnuczki korzystałam z zeszytu już kilka razy i jeszcze nigdy się nie zawiodłam, więc polecam zarówno ciastka z konfiturą, jak i inne rudnickie słodkości. Kruche ciastka z konfiturą – kuchnia podkarpacka Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g masła 60 g cukru 3 żółtka (z jajek
Trzeci talerzKruche ciasteczka maślane (rożki waniliowe) Kruche ciasteczka maślane to idealne ciastka do przygotowania na ostatnią chwilę dla niespodziewanych gości. Takie waniliowe ciasteczka do kawy posmakują każdemu - są wyjątkowo kruche, delikatne i bardzo maślane. Zobaczcie przygotowanie ciasteczek krok po kroku na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Aby nasze domowe ciasteczka rożki udały się idealnie(...)ciasto na kruche ciasteczka możecie też przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić. Uformowane ciasteczka również warto schłodzić, wtedy ładniej trzymają kształt. Warto obrócić blachę z ciasteczkami w połowie pieczenia, by ciastka równo się upiekły. W związku z tym, że to dość grube ciastka pełne masła, łatwo przypalić je od dołu - u mnie pieką się idealnie jeśli piekę
Lekcje w kuchnirazem w końcu coś pysznego do testów! Po ostatnich rozczarowaniach w nasze ręce wpadły nowości w postaci wegańskich eko ciastek bez glutenu firmy Irenki 😊 Tę firmę znamy już bardzo dobrze i towarzyszy nam już od wielu lat blogowania. Super jest widzieć, że firma ciągle się prężnie rozwija i serwuje nam coraz więcej pyszności a teraz rozszerza swój asortyment(...)wegańskie produkty. Nazwa: ciastka owsiane z nasionami słonecznika / wiórkami kokosowymi Firma: Irenki Skład: Ze słonecznikiem – płatki owsiane bezglutenowe* (50%), cukier trzcinowy *, nasiona słonecznika* (15%), olej rzepakowy*, siemię lniane*, sól himalajska. Z wiórkami kokosowymi – płatki owsiane bezglutenowe* (50%), cukier trzcinowy *, wiórki kokosowe* (15%), olej rzepakowy*, siemię lniane*, sól himalajska. *Produkty rolnictwa ekologicznego. Masa netto: 120g Wartości odżywcze
Candy PandasKruche ciastka z dżemem i czekoladą Dziś na deser polecam pyszne, kruche ciastka z dżemem i czekoladą. Są błyskawiczne w przygotowaniu, bo to ciastka bez wycinania foremkami . Sprawdzą się idealnie dla niespodziewanych gości. Aby nasze kruche ciastka z dżemem i czekoladą udały się idealnie, warto pamiętać o kilku sprawach. Ciasto kruche musi być dobrze(...)maślane ciasteczka z czekoladą są bardzo delikatne i naprawdę wyjątkowo kruche - te z brzegów można spokojnie zajadać ręką, do tych ze środka może być potrzebny widelczyk do ciasta ;) Gotowe ciastka możecie dowolnie udekorować. U mnie to tym razem wiórki kokosowe, starta biała czekolada i pestki słonecznika, ale jeszcze lepsze będą z posiekanymi orzechami lub uprażonymi płatkami migdałów. Takie maślane
Lekcje w kuchniCiasteczka z migdałami Lubicie domowe ciasteczka? My uwielbiamy. Proste, szybkie i pyszne. Idealne do kawy, herbaty lub, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego Do tego przygotowanie takich ciasteczek może być też świetną zabawą dla najmłodszych domowników Moje dzieci uwielbiają robić ciasteczka Dziś polecam Wam pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka z migdałami w lekko odchudzonej wersji. Ciasteczka są słodzone(...)nabyłam w KoRo * 0,5 łyżeczki sody 1 jajko M 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny blanszowane migdały – nabyłam w KoRo *jeśli lubicie słodsze ciasteczka możecie dodać ciut więcej erytrolu Przygotowanie: Do miski przekładamy masło. Dodajemy erytrol i wbijamy 1 jajko. Miksujemy składniki. Następnie dodajemy sok z cytryny i ekstrakt waniliowy, znów miksujemy. Do składników wsypujemy
Słodkie okruszkiBezglutenowe ciasteczka przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem płatków owsianych, orzechów włoskich, żurawiny i siemienia lnianego. Ciasteczka te posmakują wszystkim, nie tylko tym którzy nie spożywają glutenu. Najlepiej sprawdzą się jako przekąska podana na lunch, śniadanie bądź kolację. Ciasteczka owsiane piekę kiedy mam ochotę na coś zdrowego z dodatkiem ziaren, orzechów i suszonych owoców. W tych ciasteczka możecie np. orzechy(...)makadamia. Również siemię lniane oraz suszona żurawina mogą zostać zastąpione np. rodzynkami, suszonymi morelami, ziarnami chia czy sezamem. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ciasteczka owsiane Składniki na ciasteczka owsiane. 12 dkg masła bez soli 8 dkg cukru pudru 1 łyżka miodu 18 dkg mąki owsianej bezglutenowej 12 dkg płatków owsianych bezglutenowych 1/2 łyżeczka proszku
MeCooksCiasto rozwałkowujemy, wycinamy foremkami pierniczki, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10 min w 180st. Kiedy całkowicie ostygną można lukrować. 2 Wybierz foremki do ciastek Foremki do ciastek to coś co lubię najbardziej. Zaraz po dobrym przepisie to kluczowa sprawa dla pięknych pierniczków. Muszę tu przyznać, że lubię kolekcjonować foremki do ciastek(...)pomagają mi w tym hobby bo coraz to potrzebują nowych kształtów wykrawaczy czy to zgodnie z zainteresowania aktualnymi czy z ulubionymi bohaterami. Dodam tutaj, że dla nas foremki do ciastek mają wiele więcej zastosowań – używamy ich też do kanapek, kopytek, klusek, dekoracyjnego podawania warzyw i owoców itd. Poniżej podzielę się z wami ciekawymi foremkami do ciastek
Dorota Smakujebędzie tracić na ukochanym przez Ciebie smaku – zgromadź kilka podstawowych składników, wygospodaruj mniej niż pół godziny czasu i w radości oczekuj wydobywającego się ze swego piekarnika cudownego zapachu ciastek…! Pysznych, kruchych, pełnych chrupiących orzechów i kawałków czekolady słodkości, które z łatwością dostosujesz do wymagań swojej diety Składniki na około 12 ciastek: 50 g oleju kokosowego / margaryny roślinnej* / masła(...)orzechy oraz czekoladę, całość jeszcze raz krótko zmiksować. Blachę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać niewielkie porcje ciasta i przekładać na blachę, rozpłaszczając na kształt okrągłych, zwartych ciastek o grubości około centymetra. Ciastka nie rosną na boki, więc nie ma potrzeby umieszczać ich w dużych odległościach od siebie. Blachę z ciastkami włożyć do piekarnika nagrzanego
Even Better Foodkalendarzową dokładnością, bo też nic tak nie nastraja optymizmem w pochmurne i chłodne dni, jak ich cytrusowy aromat. Jeśli, co lepsze, zapach i smak pomarańczy zamknie się w chrupiących ciastkach, to trudno o większą kulinarną przyjemność. Gdy w dodatku owe słodkości pozbawione będą glutenu, jajek, cukru i laktozy – tak, iż wpiszą się nawet w wymagające diety eliminacyjne – to przyjemność(...)wiązać się będzie z wyrzutami sumienia. No chyba, że spałaszujecie od razu całą blachę, o co znowu nie jest tak trudno Zwłaszcza, że ciastka są fantastycznie chrupiące z zewnątrz, niebiańsko pachnące pomarańczami i wzbogacone kawałkami czekolady. To jeden z moich ulubionych wypieków jesiennych – gorąco zachęcam do wypróbowania. Składniki na 15 ciastek: 50 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
Even Better Foodpiec i gotować na co dzień, ale właśnie po rollercoasterze, które zafundowało mi życie, wracam powoli na właściwe tory... Dziś przychodzę do Was z ciekawym przepisem na ciastka... z patelni... To był najprostszy przepis, który byłam w stanie wykonać w aktualnej sytuacji - miska, kilka składników i patelnia. Przepis też nie jest mój, znalazlam go na pięknej stronie(...)love bake . Moja Nadia pomogła mi szybko zagnieść ręcznie ciasto i usmażyć ciastka. Dodałyśmy do nich to, co akurat miałyśmy pod ręką (a wybór wyjątkowo miałyśmy ograniczony)... Ale znalazła się dosłownie resztka siekanych migdałów, troszkę płatków kokosowych i orzechy laskowe... jeszcze ze Świąt Bożego Narodzenia 2019... :) Jak smakują ciastka z patelni? Fajnie, inaczej.. Dla mnie
Słodko-Słony Świat Ilonyniego różne owoce czy nadzienia. Ja dziś postawiłam na budyń w połączeniu ze śliwkami. O tej porze roku użyłam śliwek mrożonych, bo świeżych już w sadzie nie ma. Ciastka wyszły bardzo smaczne, do kawy idealne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g 1 budyń waniliowy bez cukru 1,5szkl. mleka 2 łyżki cukru(...)śliwek węgierek (użyłam mrożonych) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Przygotowanie ciastek rozpoczęłam od rozmrożenia i odsączenia śliwek. Następnie gdy śliwki były już rozmrożone, zajęłam się ugotowaniem budyniu. Jedną szklankę mleka zagotowałam, a w pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier i przelałam na gotujące się mleko. Budyń gotowałam ciągle mieszając, aż zgęstniał. Budyń na chwilę odstawiłam. Ciasto francuskie
Waniliowe Improwizacjesłodka przegryzka do mocnej gorzkiej kawy. Należę do grona osób, które zawsze muszą mieć w domu coś słodkiego. Bez słodkości jestem nieszczęśliwa, do kawy muszę zjeść choćby jedno niewielkie ciastko. W przypadku ciasteczek Amaretti jest to kilka ciasteczek do porannej kawy, gdyż ciężko na jednym poprzestać. Ciasteczka nie zawierają mąki, którą w pełni zastępują zmielone migdały. Nie mylcie mielonych migdałów(...)migdały, jak większość orzechów zawierają tłuszcz orzechowy, dzięki czemu ciasteczka są wilgotniejsze w środku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Migdałowe ciasteczka Amaretti 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciastka Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 40 ciastek Przygotowanie 30 min. Pieczenie 15 min. Kalorie 90 kcal Potrójnie migdałowe ciasteczka przypominające francuskie makaroniki. Ciasteczka bez mąki, na bazie mielonych
ProstePesto.plCiasto zawinąć w folię i włożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Odcinać niewielkie kawałki ciasta, rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Postarajcie się rozwałkować ciasto dość cienko, ciastka będą lepsze. Następnie foremkami wycinać ciastka. Układać wykrojone pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st C. Piec przez(...)przepisie, zależy to od wielkości białka. Lukier powinien być dość gęsty, najlepiej sprawdzić, czy jest już gotowy, wykonując próbę. Należy umoczyć wykałaczkę w lukrze i zrobić kropkę na ciastku, jeśli kropka zostanie w formie półkuli i nie rozpłynie się, to znak, że lukier jest gotowy. Gdyby zdarzyło się tak, że będzie się rozpływał to dosypcie jeszcze trochę cukru pudru
SprawdzonaKuchnia.plbardzo łatwy i szybki do przygotowania. Można zrobić je w każdej chwili przygotowanie ciasta trwa tyle, co rozgrzanie piekarnika. Zamiast kupować ciastka w sklepie lepiej przygotować je własnoręcznie. Ciastka można upiec w większej ilości po całkowitym wystudzeniu przechować je szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni. Smacznego! Print Ciastka owsiane .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full(...)fill: #343434; } Pyszne i bardzo łatwe ciastka owsiane. Course Desery Cuisine Polska Keyword bakalie Prep Time 20 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 35 minutes Servings 14 Author Anna Ingredients 120 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej 120 g mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego cynamonu 100 g płatków owsianych 4 łyżki
SprawdzonaKuchnia.plzrobić je w klasycznym kształcie maleńkich i pękatych półkul. Amaretti możemy przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku, o ile się to uda. Może być to trudne, bo ciastka są bardzo pyszne! Mój przepis na ciastka jest bez dodatku mąki, będzie więc to idealny deser dla bezglutenowców. Ciastka można wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju deserów(...)orzech włoski. Przygotowane kuleczki ciasta układać na blaszce zachowując odstępy, następnie każdą kuleczkę delikatnie spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnia, piec przez około 10 minut lub do chwili, kiedy ciastka zrobią się rumiane i popękane z wierzchu. Studzić na kratce ! Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie i ciągnące, ale po całkowitym wystudzeniu zrobią się chrupiące. Smacznego
SprawdzonaKuchnia.plCiasteczka owsiane które robi się w pięć minut, a do tego nie dodaje się do nich cukru, a dzieci je uwielbiają, to tajna broń każdego rodzica. Ciasteczka owsiane to jeden z najpopularniejszych przysmaków w Wielkiej Brytanii. Podobno sama królowa Elżbieta II chętnie jada je do śniadania i popołudniowej herbatki. Historia ciastek owsianych datuje się aż do czasów rzymskiego podboju Brytanii(...)roku. Początkowo miały formę dużego, cienkiego płaskiego placka, z czasem zaczęto robić niewielkie ciasteczka w rodzaju herbatników. Podstawą ciasteczek są płatki owsiane, można do nich dodawać miód, czekoladę, cynamon, wanilię czy suszone owoce. Ciasteczka owsiane piecze się w piekarniku, ale są również wersje ekspresowe – bez pieczenia. Ciasteczka owsiane z czekoladą to nasza ulubiona przekąska. Są słodkie i pyszne, a jednocześnie
smakowitehistorie.comDziś chcę podzielić się przepisem na pyszne włoskie ciastka drożdżowe torcetti. Ciastka te są idealną przekąską do kawy, ciepłego mleka lub kakao, a nawet do wina. Można je obtoczyć w cukrze białym lub trzcinowym, można też posypać wiórkami kokosowymi lub drobno siekanymi migdałami. Polecam Składniki na około 25-30 ciasteczek: – 250g mąki pszennej (u mnie tortowa(...)blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego Włoskie ciastka torcetti z kryształkami cukru Włoskie ciastka torcetti z kryształkami cukru Włoskie ciastka torcetti z kryształkami cukru Artykuł Włoskie ciastka torcetti z kryształkami cukru pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Armineroladki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe ciastka wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Artykuł Barmak- tatarskie(...)ciastka orzechowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Armineroladki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe ciastka wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Artykuł Barmak- tatarskie(...)ciastka orzechowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineNastępnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie ciasto. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na placek o grubości około 5-7mm. Dowolnymi foremkami wyciąć ciastka, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Smacznego Ciastka mleczne Ciastka mleczne Ciastka mleczne Ciastka mleczne Artykuł Ciastka mleczne pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineDzisiaj przychodzę do Was z przepisem na świąteczne ciasteczka korzenne, które są świetną alternatywą dla pierniczków . Wiem, że nie każdy ma czas na przygotowanie tych drugich, a ciastka, można przygotować nawet na ostatnią chwilę Przepis na ciasto, to moja sprawdzona receptura, dzięki której, ciasteczka zawsze się udają. Kolor i zapach natomiast, zawdzięczają kompozycji korzennych przypraw. Wszystko to sprawia, że ciasteczka(...)niezwykle apetyczne, kruche i rozpływające się w ustach To co? Zapraszam do wspólnego pieczenia Świąteczne ciasteczka korzenne – przepis krok po kroku Aby przygotować świąteczne ciasteczka korzenne, będziecie potrzebować: 5 dag mąki kukurydzianej 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki ziemniaczanej Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale można śmiało zamienić wszystkie trzy mąki, na 20 dag mąki pszennej 10 dag schłodzonego
Okiem Blondynki by McBlondiBaletki z makiem i marmoladą – pysze ciasteczka Ciasteczka te niektórzy również znają pod nazwą „bitki”. Ale czy nazwa jest tu istotna? Dla mnie liczy się smak A ten jest naprawdę pyszny. Pamiętam, że jako dziecko nie przepadałam za tymi małymi biszkoptami z makiem i marmoladą. Za to mój tata je uwielbiał. Teraz i ja je uwielbiam. Domowa(...)wersja baletek z makiem i marmoladą jest po prostu przepyszna. Polecam je i Wam. Po ciasteczka z makiem chętnie sięgam w porze deseru do filiżanki pysznej aromatycznej kawy od Jackdaw Duet idealny. Polecam te kawy na co dzień i na Święta (również jako prezent, każdy kawosz go doceni). Uwaga! NIESPODZIANKA DLA WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW KOD RABATOWY -15% na zakupy na stronie
Słodkie okruszkipatyczka. Po wyjęciu z piekarnika wykładam na kratkę z piekarnika do góry dnem. Wtedy biszkopt wystygnie i wyrówna się. Jak będzie zimny dopiero wyjmuje z formy. Ciastka: Składniki ciastek przekładam do miski i krótko zagniatam rękoma. Ciasto wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Rozwałkowuje na stolnicy podsypanej mąką. Jak ciasto się klei dodaję mąke(...)przestygnięcia, wtedy jeszcze zgęstnieje. Śmietana: Mascarpone, śmietanę, puder przekładam do miski i ubijam mikserem. Poncz: W szklance mieszam sok z cytryny, wino i wodę przegotowaną. Wykonanie: Biszkopt, curd, ciastka robię dzień wcześniej. Na drugi dzień kroję biszkopt na trzy blaty. Curd dziele na trzy porcje. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję curdem, potem 1/3 śmietany, na to drugi
wesoła kuchniaZdrowe owsiane ciasteczka z migdałami – ciasteczka bez jajek i mąki. Proste w przygotowaniu, pyszne i zdrowe owsiane ciasteczka. Do ich przygotowania nie potrzeba mąki, ani jajek. Wystarczą płatki owsiane, banan i miód oraz migdały, które nadadzą im też ciekawego wyglądu. Jeśli szukacie przepisu na pyszne i zdrowe ciasteczka dla dzieci i dorosłych, to polecam Wam właśnie ten. Takie owsiane(...)ciasteczka możecie z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy, na trening lub zapakować dziecku do szkoły. Spróbujcie. Zdrowe owsiane ciasteczka z migdałami – ciasteczka bez jajek i mąki Składniki: (na 7 sztuk) 1 dojrzały banan 2 czubate łyżeczki miodu* 3/4 szklanki płatków owsianych – u mnie z PZZ Białystok mała szczypta soli (można pominąć) 7 migdałów (po 1 na ciasteczko
Słodkie okruszkiKorzenne ciasteczka z miodem Ten zapach unoszący się po całym domu… Radość dzieci, które wycinają ciasteczka… I wspólne zajadanie się domowymi korzennymi ciasteczkami z miodem. Polecam! Nie wiem, jak Wy ale ja uwielbiam piec ciasteczka Takie małe słodkości sprawdzą się idealnie na co dzień i na święta. Spróbujcie Korzenne ciasteczka z miodem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)miód hiszpański pomarańczowy Huzar 3/4 szklanki cukru pudru proszek do pieczenia – dosłownie na czubku łyżeczki (można zamienić na sodę) *można dodać ciut więcej, moje dzieci wolą delikatniejsze w smaku ciasteczka Przygotowanie: Do misy wsypujemy mąkę, cukier puder, cynamon, przyprawę do piernika i odrobinę proszku do pieczenia. Dodajemy masło, szybko siekamy je nożem. Następnie wbijamy jedno jajko i dodajemy płynny miód
Słodkie okruszkibędą zbite i mało puszyste. Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na papier do pieczenia, zachowując odstępy ( u mnie 9 sztuk). W czasie pieczenia ciastka urosną. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, aż boki ciastek lekko się przyrumienią, ale środek pozostanie miękki. Blachę z ciastkami wyjmujemy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia(...)Ciastka układamy na kratce i studzimy. Pieczemy kolejną partię ciastek. Zimne ciastka przekładamy powidłami
cool and mintyswego piekarnika cudownego zapachu ciastek…! Pysznych, kruchych, pełnych chrupiących orzechów i kawałków czekolady słodkości, które z łatwością dostosujesz do wymagań swojej diety Składniki na około 12 ciastek: 50 g oleju kokosowego / margaryny roślinnej* / masła w wersji niewegańskiej (tłuszcz powinien być w temperaturze pokojowej) 45 g cukru kokosowego / miałkiego cukru trzcinowego (nierafinowanego) / ksylitolu 35 g orzechów laskowych, zmielonych(...)orzechy oraz czekoladę, całość jeszcze raz krótko zmiksować. Blachę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać niewielkie porcje ciasta i przekładać na blachę, rozpłaszczając na kształt okrągłych, zwartych ciastek o grubości około centymetra. Ciastka nie rosną na boki, więc nie ma potrzeby umieszczać ich w dużych odległościach od siebie. Blachę z ciastkami włożyć do piekarnika nagrzanego
Even Better Fooddiety eliminacyjne – to przyjemność ta nie wiązać się będzie z wyrzutami sumienia. No chyba, że spałaszujecie od razu całą blachę, o co znowu nie jest tak trudno Zwłaszcza, że ciastka są fantastycznie chrupiące z zewnątrz, niebiańsko pachnące pomarańczami i wzbogacone kawałkami czekolady. To jeden z moich ulubionych wypieków jesiennych – gorąco zachęcam do wypróbowania. Składniki na 15 ciastek(...)masę. Dodać sok z pomarańczy, oba rodzaje mąki i sodę – zmiksować do połączenia. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę/groszki/kruszone kakao, wymieszać całość łyżką (część czekolady/kakao można odłożyć do posypania ciastek przed pieczeniem). Misę zabezpieczyć od góry folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 – 45 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC. Nabierać porcje ciasta, toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego
Even Better Foodjako fanka słodko- słonych smaków uważam, że podkręca to ich smak i potęguje aromat lawendy. Jeżeli lubicie takie smaki koniecznie wypróbujcie ten przepis. Natomiast jeżeli pomimo wszystko wolicie słodkie ciastka maślane w mlecznej czekoladzie... to może lepiej nie ryzykujcie. Składniki (na 20-30 niewielkich ciastek): 125 gram zimnego masła 1 żółtko 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki suszonej lawendy żółtko do posmarowania ciastek z wierzchu szczypta soli morskiej i suszonej lawendy do dekoracji Z masła, żółtka, cukru, mąki, kwaśnej śmietany i suszonej lawendy zagniatam ciasto kruche. Schładzam w lodówce zagniecione ciasto przez godzinę. Wałkuję ciasto o grubości 1 cm i wykrawam niewielkie
Mango Papajaumiarem. Chcecie więcej informacji na temat cukru i jego roli w naszym życiu ??? To ponownie zapraszam was do odwiedzenia strony www.uczymyjakslodzic.pl W kilku słowach o samych ciastkach. Z wierzchu i od spodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne(...)uzupełnić swoich zapasów. Póki co wykorzystuję reszki ubiegłorocznych i dzisiaj zupełnie przypadkowo w ręce wpadła mi ostatnia porcja mrożonych malin. Nie wiem dlaczego ale pomyślałam o upieczeniu ciastek, i wiecie co był to strzał w dziesiątkę. Po dużym sukcesie miękkich ciastek maślano-mlecznych (klik) postanowiłam przygotować coś na ich kształt. Przepis jest banalnie prosty
vaniliowoczekoladowakawie bądź herbacie. A w chłodne jesienne wieczory doskonałe z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2-3 tygodnie. Do ciastek wykorzystałam cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i cynamon mielony firmy Skworcu . Do wycinania kształtów ciastek użyłam foremek do ciastek i pierników(...)oraz foremek dwustronnych do ciastek i pierników . Zarówno jedne jak i drugie są dobrymi gadżetami w kuchni. Jedne z wygodnymi uchwytami, drugie dwustronne, dzięki czemu tak naprawdę z jednej foremki można wykroić dwa różne kształty ciastek. Są nieduże, co jest dużym plusem, zmieszczą się w każdej szafce czy szufladzie. Dlatego i Wam polecam takie foremki o różnych
Zrób to smacznieOwsiane ciastka są bardzo kruche i szybkie – wystarczy jedynie wymieszać składniki! Najlepiej smakują zrobione z mąki razowej lub orkiszowej, lecz możemy użyć do nich również innej, ulubionej mąki. Ciasto idealnie smakuje z kakaową polewą oraz dodatkami i bakaliami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki: 100 g mąki (najlepiej razowej lub orkiszowej) 100 g płatków owsianych lub jaglanych(...)dodajemy masło i wyrabiamy zwarte ciasto. Możemy do niego dodać kokos, cynamon, kakao, czekoladę, czy też inne ulubione bakalie. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 centymetra i wykrawamy ciastka. Pieczemy je około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby przygotować polewę w garnku roztapiamy masło wraz z mlekiem. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz kakao
Via Gustoskładniki na ciasto kruche zagniatam szybko na gładką i jednolitą masę. Ciasto wałkuję, niezbyt grubo i wykrawam foremką kształty. Wykrojone ciastka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-14 minut. Po tym czasie ściągam z blaszki i studzę na kratce. Białko jaja miksuję na wolnych obrotach z cukrem(...)pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Można miksować nad kąpielą wodną. Gotowy lukier przekładam do rękawa cukierniczego z wąską końcówką i dekoruję nim ciastka. Czekoladę rozpuszczam i moczę w niej pędzelek. Namoczonym czekoladą pędzelkiem skrapiam polukrowane ciastka lub ocieram o palec spryskując czekoladą ciastka. Odstawiam ciastka na kratkę i pozwalam im spokojnie wyschnąć. Przechowuję
Mango PapajaCiasteczka cytrynowo – czekoladowe Właściwie to w planach miałam coś niewielkiego i raczej orzeźwiającego. W ciasteczkach skusił mnie dodatek cytryny, który miał nadać im fajnego aromatu. Napisałam w pierwszym zdaniu „coś niewielkiego”, no cóż z podanych składników wyszło mi skromne… 60 sztuk a gdybym robiła je wszystkie jednakowej wielkości to pewnie wyszło by więcej. Polecam wam dodać(...)więcej otartej skórki z cytryny, żeby była jeszcze bardziej wyczuwalna. W moim odczuciu mogłoby jej być więcej. Ciasteczka są proste do wykonania, a schłodzoną masę bardzo łatwo formuje się w kulki. W ogóle nie klei się do rąk, co mi się już czasem zdarzało. Właściwie jedyny ich minus to fakt, że po przygotowaniu ciasta, powinno się je wstawić na godzinę
Relaxtimejajko w temperaturze pokojowej 2 ciastka Hity, pokruszone 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej 40 g śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 2 ciastka Hity, pokruszone Przygotowanie: Spody: Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Na dno papilotek wcisnąć po jednym ciastku Hit. Masa serowa: Śmietankę kremówkę ubić(...)sztywno, wsypać cukier, miksować. Wbić jajko, dodać twaróg oraz mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Na koniec do masy wsypać pokruszone ciastka Hity (2 sztuki). Masę serową rozlać pomiędzy papilotki z ciastkami (nie do samej góry, gdyż serniczki urosną, a nie chcemy by wyciekły nam z papilotek. Dosłownie po kilka łyżeczek). Piec w piekarniku nagrzanym
Nastoletnie WypiekanieCiastka z masłem orzechowym (bez mąki) Coś dla zabieganych. Ciastka, które przygotowuje się tak samo szybko jak znikają. Do tego bez glutenu i klasycznego masła. Wystarczy połączyć 5 składników lub jeżeli się uprzecie 3 (masło z orzeszków ziemnych, cukier i jajo). Potem uformować ciacha i upiec. A gdy macie jeszcze chwilę, to polecam zanurzyć ciastka do połowy(...)połączenia składników. Wymieszać z orzeszkami. Z masy uformować 20 kulek, ułożyć na blasze w odstępach, spłaszczyć widelcem lub dłonią. Piec przez ok. 18 minut do lekkiego zrumienienia ciastek. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blasze, będą jeszcze miękkie. Gdy trochę przestygną i stwardnieją przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy ciastka wystygną nadają się do schrupania
Pełny talerzKokosowe ciasteczka z czekoladą to szybkie ciastka do niedzielnej kawy. Ciastka na białkach, więc to kolejny smaczny przepis na wykorzystanie białek . Zwłaszcza teraz w okresie przedświątecznym, kiedy mam niesamowity ruch w kuchni białka zawsze mi zostają. Tym razem wykorzystałam je do upieczenia ciasteczek. Kokosowe ciasteczka są podobne do kokosowych piramidek . Takie ciastka powstają u mnie bez żadnej(...)okazji. Ot ubijam pianę, mieszam z wiórkami i gotowe. Ale święta to specjalna okazja, więc ciasteczka zabarwiłam na czerwono, polałam czekoladą i posypałam truskawkową posypką. Kokosowe ciasteczka Składniki: 24 ciastka 3 białka 90 g cukru 100 g kokosowych wiórków 50 g gorzkiej czekolady, 70% kakao killa kropel czerwonego barwnika naturalnego 25 g rozpuszczonej czekolady posypka z truskawek Nastaw piekarnik
codojedzeniaŚwięta już niedługo, bardzo lubię jak w domu rozchodzi się zapach pieczonych ciastek. Ciastka są kruche i pyszne. Wykonanie – masło, cukier, jajka, mąkę, szczyptę soli utrzeć na jednolitą(...)masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu z zamrażarki rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać ciastka o dowolnych kształtach. Posmarować ciastka mlekiem i udekorować orzeszkiem. Thermomix – wyłuskane orzechy wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować 7 sekund, obroty 6 -wyjąć orzechy -do naczynia miksującego dodać
Kuchnia Pokoleńzagniatamy. Do drugiej czekoladę i zagniatamy, Każde ciasto owijamy folią i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy ciasto czekoladowe, wałkujemy na blat i wycinamy ciastka dość cienkie. Układamy na papierze do pieczenia- na blaszce, w odległości do 2 cm od siebie. Wyjmujemy masę z żurawiną, wałkujemy cienko i wycinamy takie same ciastka. Każde(...)ciastko czekoladowe, które jest na blaszce smarujemy za pomocą pędzelka, z wierzchu roztrzepanym jajkiem i od razu kładziemy wycięte ciastko z masy żurawinowej.Dzięki temu dwie warstwy skleją się. Czynność powtarzamy dla każdego ciastka. Myślę, że idealne zadanie dla dzieci na precyzję ;-). Każde ciastko przed włożeniem do piekarnika, posmaruj z wierzchu jajkiem, dzięki czemu będzie miało piękny złoty
SMYKWKUCHNISzukając kuchennych inspiracji znalazłam przepis na przepyszne ciastka z dżemem. A co jest najlepsze w tych ciastkach ? Że są one jedne z najprostszych do wykonania ciastek i maja niewiele składników a mimo to smakują pysznie :) Składniki: 225 g masła 100 g cukru (1/2 szklanki) 250 g mąki pszennej ( 2 szklanki) około 200 g dowolnego dżemu (słoiczek) Wykonanie(...)pieczenia. Na ciastkach odciskamy kciuk robiąc dołek mniej więcej 1,5 cm. Następnie w dołkach umieszczamy dżem, nie należy dawać go za dużo ponieważ może podczas pieczenia wypłynąć. Ciastka pieczemy od 15 - 20 minut lub aż ciastka nabiorą rumianych kolorów Jak widać ciastka są proste w wykonaniu, a zapewniam was ,że są też bardzo dobre.... jeszcze
W Moim Magicznym DomuDziś słodki przerywnik w przepisach na mleko. Generalnie ciastka można przekąszać do mleka, więc temat jakby powiązany. Często popularne jest pieczenie ciastek owsianych. Ja tym razem przedstawiam przepis na jaglane na mące orkiszowej. Bardzo długo przymierzałam się do ich upieczenia i w końcu się udało - no cóż wizyta "małych" gości to dobra motywacja :) Ciastka pachną(...)niedużych odstępach. Każde spłaszczyłam na grubość około 1 cm. Piekarnik nagrzałam do 190 stopni - po przeprowadzce mam znów elektryczny, więc tu czas pieczenia jest krótszy niż w gazowym. Piekłam ciastka około 20 minut. Studziłam na kratce. Ciastka należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. * Czekoladki Magic Stars pamiętam z czasów jak chodziłam do podstawówki. Może nie zwracałam
apetytnapieczeniecukru pudru dodatkowo: koraliki do przyozdobienia kakao szablon do wyciskania wzorku (niekoniecznie) formy do wykrawania serduszek - 2 sztuki większe i mniejsze 1. Z podanych składników na ciastka zagnieść szybko ciasto (nie powinno kleić się do rąk, a jeżeli tak się dzieje, to dodać więcej mąki). Gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na grubość(...)większą formą serduszka wykrawać ciastka i piec je w temperaturze 170 stopni na słomkowy kolor. 2. Przygotowanie masy lukrowej. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, następnie dodać glukozę i masło, dokładnie wymieszać. Następnie małymi porcjami dodać cukier puder, na początku można go mieszać łyżką, potem należy użyć dłoni. Ilość cukru pudru jest względna i należy go dodawać tyle
Jadło i czytadłopory nigdy nie jadłam. Nie wiem jak to się stało, ale były to moje pierwsze magdalenki w życiu. Byłam sceptyczna, bo co specjalnego może myć w ciastku bez kremu albo czekolady? W tym przepisie była woda różana- wystarczyło, żeby mnie zaciekawić. Można ją kupić w dobrych sklepach, ale ponieważ kwiatów róży jest u nas pod dostatkiem postanowiłam ją przyrządzić(...)robimy to samo z mlekiem i masłem. Na koniec wsypujemy ziarenka wanilii, wlewamy wodę różaną i mieszamy łyżką. Do każdej muszelki wkładamy łyżeczkę ciasta- jeśli jest go mniej to ciastka wychodzą ładniejsze. Pieczemy 10 minut- pierwsze 6 w temperaturze 220*C, następnie 4 w temperaturze 180*C. Kiedy ciastka są rumiane na brzegach wyjmujemy je z piekarnika. Przed
les mirabellesdomu ostatnio ruszyła produkcja domowego mleka roślinnego z otrębów owsianych , po której zostaje owsiana pulpa. Grzechem by było ją wyrzucać, więc przerabiam ją na zdrowe, dietetyczne ciasteczka. Ostatnio podawałam przepis na miodowe ciasteczka owsiane . Tym razem do owsianej pulpy dodałam naturalny miód, mielone orzechy włoskie, suszoną żurawinę i proszek do pieczenia. Takie zdrowe ciasteczka są idealne do popołudniowej herbaty(...)kawy, można kilka zjeść bez wyrzutów sumienia. Na blogu jest sporo przepisów na ciasteczka owsiane i jaglane: Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą Ciasteczka owsiane z rodzynkami Ciasteczka owsiane z bakaliami ciasteczka owsiane białkowe ciasteczka jaglane Jednak ciasteczka owsiane z żurawiną to najzdrowsza wersja bez mąki, bez cukru, bez jajek i bez cukru! Przepis na zdrowe ciasteczka owsiane z żurawiną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolecam kolejne kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową i czekoladą, przepis zaczerpnęłam ze strony mojeciasto.pl. Ciasteczka robiłam już kilka razy bo bardzo nam smakują. Są proste w wykonaniu i nie potrzeba foremek do wykrawania. składniki: 125 g masła lub margaryny 170 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 100 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru 2 łyżki(...)grubości ok 4-5mm. Ciastka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 10-15 minut funkcja termoobieg, aż ciasteczka się zarumienią
Monia miesza i gotujeCiasteczka z orzechami i płatkami owsianymi Święta tuż tuż, więc w sklepach pełno orzechów :) Szybkie w zrobieniu i bardzo smaczne ciasteczka. Składniki: (na około 30 sztuk) - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki pokruszonych orzechów (włoskich lub laskowych) - 3 łyżki płatków owsianych(...)woreczka i zostawiamy w lodówce na 1,5 godziny. 2. Nastawiamy piekarnik na ok. 175 C. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka foremką i układamy je na blaszce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 10-12 minut. Wykładamy i ciastka gotowe :) A dziś kolejna odsłona świetnego brytyjskiego zespołu FOALS
Gotuj Z MuzykąDzisiaj polecam kolejny przepis na pyszne i superszybkie do przygotowania ciasto. Połączenie suszonych owoców i wiórków kokosowych z mlekiem skondensowanym jest wyśmienite! Nie może nie wyjść! Polecam! Ciasteczka – składniki: 300 g herbatników (u mnie digestive) 200 g masła (rozpuszczonego) 200 g wiórków kokosowych 300 g mieszanki (dowolne suszone owoce rozdrobnione, posiekane orzechy, rozdrobnione kawałki czekolady) 600 ml mleka skondensowanego(...)się mieszankę wysypać na spód i zalać mlekiem…. ale tak może zrobię następnym razem… Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego Źródło: Levi Roots, Sweet Post Magiczne ciasteczka pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plDziś zapraszam na ciasteczka podwójnie czekoladowe. :-) W kremie znajdziemy białą czekoladę a całość polana jest czekoladą gorzką. Dzięki temu ciasteczka są w sam raz - słodkie, ale nie przesadnie. Na zdjęciach wyglądają jak duże muffinki, w rzeczywistości są małe - wycinałam kółka o średnicy mniejszej niż szklanka. Ciasteczka: 1 szklanka mąki 2 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1 łyżka cukru
Szefowa kuchniciasteczka goszczą na moim stole przynajmniej raz w tygodniu. Są chrupiące, pożywne, maja mnóstwo zdrowych orzechów, suszoną żurawinę i całą masę płatków zbożowych. Przygotowuję je dla moich Dzieci jako zdrową przekąskę do szkoły, Mężowi pakuję kilka większych ciasteczek w podróż, a ja sama zajadam się nimi przy śniadaniu popijając szklanką zimnego mleka:) Coś wspaniałego! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki(...)wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj. Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz. Piecz ciasteczka około 15 min, na złotobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyKruchutkie Ciasteczka (proste i szybkie do przygotowania ciasteczka) Produkty : Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 2-3 jajka - ok.100g masła /margaryny - 2 łyżki śmietany - 2/3 szklanki cukru - 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenie Nadzienie: (wg. uznania) - Dżem - Owoce - Jogurt ( dodać do zgęstnienia trochę mąki) Sposób przygotowania : ( czas przygotowania do 40 minut) 1.Ciasto: Wszystkie produkty (jedno białko oddzielić od żółtka(...)Piec w 160-180C do zarumienienia się ciasta (ok.25 minut) . Gdy zauważymy że ciasto się zarumieniło , można spróbować ciastko i zobaczyć czy ciasto jest już gotowe. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem. Pozdrawiam Michał
Gotuj Z Muzykąplacek o grubości 5 - 7 mm. Foremką do ciastek (u mnie koło z ząbkami) powycinać ciastka i na każde powciskać po kilka cukierków (od 5 do 7). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 minut. Upieczone ciastka wystudzić(...)kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi od 18 dużych ciastek do 25 mniejszych w zależności od wielkości foremki do wycinania ciastek. Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu. Masło w cieście można zastąpić margaryną. Czasu pieczenia ciastek nie należy wydłużać, gdyż będą twarde. Źródło przepisu: MniamMniam.pl
Gospodyni MiejskaDoroty z Moich Wypieków . Na koniec chciałabym podziękować firmie Eterno za kolejne miłe zaskoczenie smakowe, czyli Śliwellę, która wzbogaciła smak tych ciastek - Dziękuję :) Składniki na 2 blachy ciastek: 220 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru pudru 2 żółtka 300 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii szczypta soli kilka łyżek(...)cukier puder, potem żółtka i ekstrakt z wanilii. Nie przerywając miksowania dodałam partiami mąki i sól. Powstało mi fajne, miękkie i bardzo plastyczne ciasto, które przełożyłam do maszynki do ciastek i wyciskałam sobie takie coś w stylu kółek. Na środku każdego ciastka wykładałam po odrobinie czekośliwki, można użyć marmolady, lub ........ no właśnie. Nie będę podpowiadać, dodatek według własnej
Blondynka GotujeJapanese-style cookies with goji berries. Składniki. 8 ciasteczek. Ciasto. 1 białko sól -szczypta 25g cukru pudru 45g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka jagód goji Sos miętowo-miodowy . 100ml herbaty miętowej 100ml mleka skondensowanego 1 łyżka miodu Wykonanie. Jagody goji zalać wodą na 5 min. Osączyć(...)jagodami, całość wymieszać. Do małych foremek ,najlepiej okrągłych ,przepędzlowanych delikatnie oliwką, nałożyć 1,5-2 łyżeczki ciasta. Foremki ułożyć w koszyku bambusowym i gotować na parze 15 minut. Większe ciasteczka około 20min. Składniki sosu wymieszać i polać nim ciasteczka. Udekorować jagodami i listkami mięty. W oryginalnym przepisie japońskim podaje się sos jaśminowy, za którym ja nie przepadam,więc robię
Kulinarny karnet Christopheralecz tym razem nie pizza, a coś pysznego przypominającą ją. Malutkie pizzerki, z dużą ilością sera mozzarella i domowego sosu pomidorowego. Idealna przekąska na imprezę lub po prostu pyszne ciasteczka na śniadanie. Bardzo smaczne, z chrupiącym dnem i dobrze przypieczonym serem. Pycha! Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tych ciasteczek, a właściwie pizzerek. Składniki: Ciasto i dodatki: 250 g mąki(...)Kubkiem wykrawamy krążki i przekładamy na blachę do pieczenia. Na każdy krążek kładziemy jedną łyżeczkę sosu i plasterek pokrojonej mozzarelli. Posypujemy odrobiną bazylii. Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku przez ok. 5-6 min. Po tym jeszcze 2 min pod grillem. Ostudzamy i serwujemy. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaPyszne, smaczne, słodkie, leciutkie ciasteczka ze śliwkami w karmelu. Ciasteczka udały się po prostu niesamowicie, były na tyle smaczne, że zjedliśmy je z rodziną i gośćmi w kilka minut. Wszystkim bardzo smakowały. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, bo na pewno każdy ma zamrożony płat ciasta francuskiego, a śliwki są u każdego w ogrodzie lub można
Kuchnia ŁukaszaBardzo proste i ekspresowe ciasteczka. Zdrowa przekąska, idealna kiedy macie ochotę na coś słodkiego a chcecie ograniczyć kalorie J Owsiane ciasteczka z bakaliami Składniki: 1 łyżka mąki 2 łyżki otrębów owsianych 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 łyżki dowolnych bakalii (rodzynek, daktyli, suszonego ananasa) 3 łyżki żurawiny suszonej 3-4 łyżki miodu(...)suche składniki mieszamy w misce. Do miski dodajemy miód, jajko i olej. Zagniatamy dokładnie masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Z masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Najlepiej nieco zmoczyć dłonie, gdyż masa jest dość klejąca
Mania Gotowania