Ciasteczka owsiane – pyszne, chrupiące, kruche. W sklepach takich nie znajdziecie 🙂 Ciasteczka owsiane o smaku orzechowym z dodatkiem żurawiny lub rodzynek posmakują wszystkim (no chyba, że je spalicie podczas pieczenia :)) Gorąco polecam, zważywszy iż są dość łatwe w przygotowaniu. Smakują i chrupią nawet po dwóch tygodniach, oczywiście dobrze przechowywane. Dla osób na diecie polecam przepis na Ciasteczka owsiane FIT z bananem(...)żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu . Ciasteczka owsiane – Składniki: (15-20 ciasteczek) 110 g masła 1 jajko 100 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 100 g brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek (użyłam żurawiny) Ciasteczka owsiane
Moja DelicjaZapach cynamonu od zawsze kojarzył mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia. Nie wyobrażam sobie świąt bez ciasteczek. Zrobiłam już próbę pysznych z mnóstwem cynamonu, polewy czekoladowej i kandyzowanej aronii, którą otrzymałam w ramach współpracy świątecznej od HELIO. Bardzo odpowiada mi smak tego produktu i idealnie komponuje się z czekoladą i kruchymi(...)ciasteczkami. A ciasteczka wyszły mi wspaniale kruche. Ciasteczka przygotowałam w formie świątecznej i w formie ciasteczkowych lizaków. Mogą być ozdobą świątecznego stołu lub słodkim upominkiem. Możecie upiec takie ciasteczka, zapewniam, że będziecie zachwyceni. Słodkich wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowo
IzabelawkuchniPrzepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast – sernika czy tarty. To jeden z najbardziej podstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków. Na zdjęciach pokazałam, jak można przygotować z niego małe kruche ciasteczka. Z podanych składników upieczemy 4 duże blachy ciasteczek (dokładna ilość(...)sztuki zależy od rozmiaru Waszej foremki). Kruche ciasteczka maślane bardzo dobrze znoszą przechowywanie. Po upieczeniu wystarczy zaczekać aż ostygną i można przełożyć je do puszki lub słoika. Będą tak samo smaczne przez kilka tygodni po upieczeniu. Dzięki temu bardzo często wykorzystuję ten przepis jako opcję prezentową. Ciasteczka można przygotować sobie wcześniej, a po pewnym czasie udekorować lukrem. Bardzo dobrze nadaje
CiastkozercyWitam Kochani Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciasteczka jest wyjątkowe, ponieważ dodajemy do niego ugotowane żółtka. Ciasteczka są niezwykle pyszne, kruche, ciasto po upieczeniu jest lekkie i wręcz rozpływa się w ustach. Jak wiadomo sukces udanego wypieku to przede wszystkim mąka. Dziś chcę Wam bardzo polecić mąkę Szymanowską od Polskich młynów(...)sprawdza się idealnie do wszelkiego rodzaju wypieków, zapewniając im idealną konsystencję i smak. Ciasteczka pięknie wyglądają, są wypełnione kremem maślanym. Całość polana jest niteczkami białej czekolady :) Gorąco Wam polecam te ciasteczka, ponieważ są na prawdę rewelacyjne. Proporcje są bardzo wydajne, mi wyszło z nich około 70-80 pojedynczych ciasteczek czyli około 40 gotowych markizów :) SKŁADNIKI CIASTO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKruche, wyjątkowe ciasteczka maślane, którym nie można się oprzeć. Za to można polać je kolorowym lukrem czy czekoladą, udekorować, smakować Jest świątecznie, nie tylko pierniczki smakują w Boże Narodzenie – takie ciasteczka z pewnością znajdą swoich fanów Są bardzo kruche, maślano-cynamonowe, pyszne ♥ Inne pomysły na takie ciasteczka? Proszę bardzo wystarczy dodać do takiego ciasta: 70 g wiórków kokosowych, będą(...)ciasteczka kokosowe , otartą skórkę z 2 cytryn oraz 4 łyżki soku z cytryny – ciasteczka cytrynowe , 10 g kakao, będą ciasteczka kakaowe , 40 g cukru waniliowego – ciasteczka waniliowe , 60 g łuskanych i drobno posiekanych migdałów – powstaną ciasteczka migdałowe , 60g drobno posiekanych dowolnych orzechów – ciasteczka orzechowe , łyżeczkę cynamonu, powstaną ciasteczka cynamonowe, połowa łyżeczki imbiru – ciasteczka imbirowe
Zasmakuj KuchniCiasteczek ci u nas dostatek, a tym bardziej bezglutenowych . Tym razem przepis na bazie moich ciasteczek z PRLu . Przy tamtych ciasteczkach pytano mnie o zamianę smalcu na masło , a taka zamiana zupełnie zmienia charakter ciasteczek i tym sposobem powstają duńskie ciasteczka maślane , zupełnie takie jak te z puszki z charakterystycznym zdjęciem na wieczku. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 3 blachy(...)kostka miękkiego masła - 200 g 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 całe jajka 1 żółtko 1 białko do smarowania ciasteczek 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka gumy guar (być nie musi, ale znacznie ułatwia pracę z ciastem ) 2 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią cukier
Kawa z mlekiemCiasteczka wytrawne ze świeżym rozmarynem, bazylią i z suszonymi pomidorami. Wyborne – pachnące słoneczną Italią. Świetnie pasują do piwa. Do przygotowania ciasteczek (ok 20 sztuk) potrzebujemy: – 200g mąki – 100g masła – sól – pieprz cytrynowy – łyżkę zalewy z pomidorów – świeżą bazylię – świeży rozmaryn – suszone pomidory z zalewy Pomidory odsączyć i razem z ziołami drobno(...)zimnego) masła. Zagnieść ciasto i uformować z niego wałek. Na godzinę wsadzić do zamrażarki po czym wyjąć i kroić nożem. Piec w 200 stopniach przez ok 10 minut aż ciasteczka się zarumienią. Życzę smacznego
Szybko Tanio Smacznieprzypominam sobie ukochane miejsca, zakątki. Wracają wspomnienia… Nieziemsko smaczne i zrobione na prawdziwym lubeckim marcepanie. Modyfikacja polega na dodaniu zmielonych migdałów i zastąpieniu mąki pszennej kukurydzianą (dzięki temu ciasteczka mają żółty kolor). Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: – 1 szklanka (250ml) mąki kukurydzianej (pszenna w oryginale) – 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej – 130g masy marcepanowej – 90g masła o temp(...)dodać odrobinę zmielonych migdałów zamiast mąki. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto na gładka masę. Z ciasta uformować kulki i delikatnie zgnieść je w dłoniach. Na każdym ciasteczku zrobić wzorek widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 12-14 minut. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio SmacznieCzaiłam się na te ciasteczka bardzo długo. W końcu zrobiło się zimno, poczułam jesień i zachciało mi się korzennych ciasteczek. Wczorajszego poranka, oprócz misiowych masek, zrobiłyśmy je z Córcią. Wałkowałyśmy, wycinałyśmy i piekłyśmy a w mieszkaniu unosił się zapach zimowej pory... potem z Synciem upiekłam maślane rogale ale o nich inna razą. Przepis na ciasteczka zaczerpnięty z "Fiki
Dzieje kuchennej WiewióryNajbliżej prawdy z poprzedniego posta była Yen z Ven i Aurora. Każda z Was zgadła jeden ze składników :) Dynia i kokos to były one. A teraz o ciasteczkach. Mięciutkie, wilgotne, niezbyt słodkie ale bardzo aromatyczne, takie właśnie są ciasteczka znalezione u Anny. Ciasteczka te zrobiłam specjalnie z myślą o jm, która odwiedziła mnie w ubiegła środę. Smakowały nie tylko
Dzieje kuchennej Wiewiórymoja wtorkowa wariacja ostatkowa na temat ciasteczek jakie robiła moja mama kiedy byłam dzieckiem. Uwielbiałam wyjadać kakaową masę parzącą buzię prosto z garnka. Postanowiłam przepis troszkę zmienić a ciasteczka upiec zamiast czekać aż wyschnął :) Czekoladowe ciasteczka owsiane z orzechami 1/4 kostki masła lub margaryny, rozpuszczone 1/2 szkl. cukru 3 łyżki kakao lub karobu 1 szkl
Dzieje kuchennej WiewióryWczoraj w chwili słabości postanowiłam upiec ciasteczka. To moja trochę mniej alergizująca wersja kruchych ciasteczek kakaowych. Przyznam, że smakowały wspaniale! i choć wiosna już przyszła nie miałam wrażenia że są nie na miejscu mimo, że pachniały cynamonem i goździkami. I zniknęły w brzuchach łakomczuchów nie tylko dwóch. To taka mała zapowiedź :) Gryczane ciasteczka korzenne z karobem
Dzieje kuchennej Wiewióryciasteczka są delikatne, bardzo kruche i smaczne. Posklejałam je przekładając powidłami śliwkowymi. W tym roku to były nasze ulubione. Składniki: 3 szkl mąki pszennej 1,5 szkl cukru pudru 4 łyżki kopiaste kakao 1,5 kostki margaryny Palma z Bielmar 6 żółtek powidła śliwkowe cukier puder Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiać do misy z miksera. Dodać resztę składników i zmiksować(...)uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić ciasteczka. W połowie ciastek wykroić na środku foremką malutki wzór. Układać na blasze wyłożonej pieczeniem i piec w 180 około 10 minut. Po upieczeniu przekładać na metalową kratkę do wystudzenia. Zimne
Ala piecze i gotujeświetna alternatywa dla tych sklepowych. Do tego są banalnie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis znalazłam na deserniku . Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami. Mi wyszło ok 50 ciasteczek. Są pyszne, kruchutkie i długo utrzymują swoją kruchość. Polecam trzymać w metalowym pudełku. Ponieważ wyszło ich dość dużo zajadaliśmy się nimi prawie cały tydzień :) Składniki: 1 szklanka mąki(...)suche składniki i miksować do połączenia się całości. 4. Przygotować blaszkę - wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 st. C. 5. Łyżką nabierać masę i dłońmi formułować nieduże ciasteczka - u mnie wielkości nakrętki do butelek po wodzie mineralnej (ciastka podczas pieczenia zmieniają swój kształt i wielkość). Ułożyć w dużej odległości na blaszce i piec po 10-15 minut
Kuchnia domowa Anipewno wszelkiego rodzaju wypieki z dodatkiem przypraw korzennych. I u mnie też nie mogło ich zabraknąć. Bardzo ciekawy przepis znalazłam na blogu "Mała Cukierenka". Korzenne kruche ciasteczka - to przepis na kruche, delikatne maślane ciastka ze sporą ilością przypraw korzennych, które podczas pieczenia wypełniają swoim zapachem cały dom. Dodatkowo przedstawię ciekawy, nietuzinkowy sposób na dekorację tych ciasteczek lukrem. Składniki(...)ciasto i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 7 - 10 mm. Foremkami wycinać ciasteczka "ludziki" i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2-3) . Piec w temperaturze 160°C z funkcją termoobiegu przez 15 minut. Studzić na kratce (fot.4) . Przygotować lukier
Świat Ciasta