Zapewne każdy z Nas i mam tu na myśli osoby pełnoletnie, słyszał o czymś takim jak nalewki. Jeśli nie, to już śpieszę z wyjaśnieniami. Nalewka to nic innego jak wytworzony w domowy sposób syrop owocowy z dodatkiem alkoholu. Już w dawnych czasach, nalewki cieszyły się wielką sławą, były podawane gościom na przywitanie, czy pełniły rolę przy wieczornych, rodzinnych deserach(...)może wykonać każdy, tutaj nie ma raczej jakieś dużej filozofii, natomiast ważne są proporcje. Bez nich można nieszczęśliwie spowodować utratę wyrazistego smaku. Pierwszy trunek, który pragnę Wam przedstawić to nalewka z aronii i pomarańczy. Idealna do deserów, jak i aperitifu. Aronia jak i pomarańcz, posiadają w sobie znaczącą ilość witaminy C, która odgrywa bardzo ważną rolę w metabolizmie. Jedyne
ProstePesto.plzielonych niedojrzałych orzechów włoskich 250 ml ( 1 szklanka ) spirytusu 95 % 250 ml ( 1 szklanka ) czystej wódki 40 % 1/2 szklanki wody najlepiej źródlanej Sposób wykonania : O rzechy na nalewkę muszą być zdrowe, bez czarnych plam itp. Orzechy dokładnie umyj, pokrój na plastry o grubości około 3 - 4 mm razem z łupiną , wrzuć do czystego słoja. Wlej do słoja alkohol(...)składników. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez lniane płótno lub gazę złożoną we czworo, odczekaj chwilę , aż okapią resztki płynu z orzechów. Do trunku wlej wodę , wymieszaj dokładnie. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek na co najmniej 6 miesięcy w ciemne chłodne miejsce. Podobno nalewka najlepsze lecznicze właściwości osiąga dopiero
Przepisy i porady kulinarnesłoja przez gazę , dokładnie wyciśnij resztki płynu z kwiatów . Otrzymany płyn wlej do słoja , słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw jeszcze na kolejne 3 - 4 tygodnie . W tym czasie nalewka się będzie klarować , dlatego nie wstrząsaj już słojem . Zlej ostrożnie klarowną nalewkę znad osadu , a osad przefiltruj przez filtr . Trunek rozlej do butelek , szczelnie zakorkuj . Na butelki naklej etykiety(...)opisem . Odstaw na 5 - 6 miesięcy w chłodne ciemne miejsce . Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarnezmieszania się składników, a najlepiej jest to zrobić nawet 2 razy dziennie rano i wieczorem. W ten sposób więcej cennych składników zostanie oddanych do alkoholu. Po tym czasie przecedź nalewkę przez płótno, najlepiej lnianą ściereczkę lub gazę złożoną we czworo. Dokładnie wyciśnij resztki płynu z ziela, złap płótno za rogi i skręcaj mocno drugą ręką . Otrzymany płyn rozlej do butelek(...)najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj trunek w chłodnym i ciemnym miejscu. Nalewka jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarneStosowanie nalewki : P ij nalewkę 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej wymieszanej w 1/4 szklanki letniej przegotowanej wodzie. Właściwości nalewki : N alewka ta aktywizuje siły obronne naszego organizmu, dlatego pomaga nam podczas infekcji wirusowych(...)Rada : A by otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml wody. P amiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie
Przepisy i porady kulinarneNalewka z truskawek zawsze budziła we mnie wiele kontrowersji. Jakoś truskawki nie bardzo kojarzyły mi się z alkoholowym napitkiem. Kilka lat temu, zapadła decyzja: jak nie spróbuję i nie zrobię, to się nie dowiem, jak smakuje … Truskawki piękne, dojrzałe, wyczyszczone, odszypułkowane, wszystko przygotowane według przepisu. Minęły dwa miesiące, zlewam nalew, pierwsza degustacja i …. rozczarowanie. Smak? Kompot truskawkowy(...)alkoholem… Trudno… Nalewka wylądowała w butelkach i poszła w zapomnienie. Po kolejnych trzech miesiącach… szok! Jakie to dobre! Smaczne! Wyśmienite! Od tamtej pory, sezon truskawkowy to nie tylko dżemy, koktajle i truskawki w śmietanie czy w jogurcie, to przede wszystkim NALEWKA TRUSKAWKOWA! Składniki 1 kg truskawek 200 – 250 g cukru 700 ml alkoholu
Tajemnice Smakubutelce! Chyba każdemu zdarzyło się marzyć o lecie w środku zimy... a lato można zabutelkować! Zaczynamy najbardziej "świeży" sezon w roku! Zapraszam do wypróbowania przepisu mojego wujka na przepyszną nalewkę w niesamowitym zielonym kolorze, o wspaniałym, intensywnie miętowym smaku, która przypomni smak lata w środku zimy! Wujek Krzysiek zabrania mi nazywać się wujkiem (Krzysiu, wybacz), ale to dodaje tej nalewce(...)smaku :) Jest wspaniała! Domowa nalewka miętowa Składniki: bardzo duży pęk mięty ogrodowej lub 3 doniczki mięty ze sklepu 1 litr spirytusu 1 szklanka cukru 1,5 litra wody* Potrzebny sprzęt: słój min. 2-litrowy naczynie do przelewania (również ok 2-litrowe) słój min. 3-litrowy jałowa gaza lejek butelki lub karafki do przelania 2,5 litra nalewki :) Miętówka - sposób
Gary Bez dnaokoło 250 ml przegotowanej i ostudzonej wody, wymieszaj dokładnie. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw na co najmniej miesiąc, w tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku. Butelki z nalewką przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. N alewka ta ma łagodny smak ( dlatego doskonale nadaje się dla Pań ) i lekko truskawkowy aromat(...)Dzięki dodaniu kwiatów hibiskusa ma piękny czerwony kolor. W tym roku zrobiłem ją po raz pierwszy i jestem z niej zadowolony, będę ją robił częściej. Jeśli ktoś chce nalewkę mocniejszą , może nie dodawać wody lub dodać jej mniej. T utaj dowiesz się jakie są najlepsze truskawki na tę nalewkę : truskawki P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą
Przepisy i porady kulinarnePrzepisów na nalewkę z wiśni jest wiele, z pestkami lub bez z różnymi dodatkami lub bez. Ja osobiście zazwyczaj nalewki wybieram najprostsze ewentualnie delikatnie eksperymentuje. Tu przedstawiam nalewkę bez żadnych kombinacji. SKŁADNIKI: -2,5 kg wiśni bez pestek -1,5 l alkoholu 50-70 % -0,6 kg cukru (ilość cukru dajemy od swoich upodobań i trzeba wziąć pod uwagę słodkość(...)syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu. Można lecz nie jest to konieczne alkohol wlać do syropu z owocami i wypłukać dokładnie owoce z syropu. Teraz naszą nalewkę przelewamy do czystego słoja i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 6 i więcej miesięcy. Moja ma 12 miesięcy. W tym czasie nalewka pięknie się nam wyklaruje
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Nalewka z pokrzywy – to nie tylko pyszny trunek. Stosowana jest przy anemii, braku odporności ale też dolegliwościach żołądkowych, bólach brzucha. Nie jest trudna do przygotowania, potrzebujemy jednak do niej młodych wierzchołków liściowych pokrzywy, które możemy zbierać w maju lub w innych miesiącach jeśli pokrzywę zetniemy i poczekamy aż młode pędy odbiją. PRZEPIS NA NALEWKĘ Z POKRZYWY Składniki na nalewkę(...)pokrzywy: 1 litr młodych pędów liściowych pokrzywy 0,5 l wódki 0,5 szkl miodu Jak zrobić nalewkę z z pokrzywy: Pokrzywę myjemy, osuszamy i siekamy drobno (najlepiej te czynności wykonywać w rękawiczkach). Pokrzywę przekładamy do dużego słoja, dodajemy miód i alkohol. Słoik zakręcamy, potrząsamy nim mieszając wszystko i odstawiamy w ciemne miejsce (np do szafki) na miesiąc – co jakiś
Dorota Smakujemiejsce. Wbrew pozorom jest to bardzo ważna czynność ! Antocyjany znajdujące się w kwiatach fiołka nadające mu barwę potrzebują kwaśnego środowiska, żeby utrzymać ładny kolor. Jeżeli o to nie zadbamy, nalewka stanie się szarozielona. Następnie wlewamy do słoja z kwiatami alkohol, słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień. Przed odstawieniem i później co pewien czas wstrząsamy lekko słojem w celu zmieszania(...)Stosowanie nalewki : P rzy stanach zapalnych gardła i dróg oddechowych pijemy 1 łyżkę stołową nalewki 2 razy dziennie. Możemy ją popić niewielką ilością letniej wody. U waga ! Przedawkowanie może powodować nudności, wymioty oraz biegunkę. N aleweczka ta ma piękny zapach, jej kolor jest fioletowo - różowy. Tym cudownym zapachem przypomni nam wiosnę w środku zimy, a przy okazji
Przepisy i porady kulinarneprzez gazę lub gęste sitko. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja, dodaj cukier, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce do sklarowania. Gdy nalewka się ładnie wyklaruje, zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce(...)najmniej rok. N alewka ta jest o wyjątkowym smaku i aromacie. Kolor nalewki jest złocisty, to za sprawą kurkumy. Smak trunku jest delikatnie ziołowy z wyczuwalną korzenną nutą . Nalewka "Benedyktynka" najlepszą harmonię smaku osiąga po upływie 2 lat. Warto poczekać. R ada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 45 % należy zmieszać 470 ml spirytusu 95 % z 560 ml przegotowanej
Przepisy i porady kulinarneNalewka świąteczna To już prawie połowa listopada, a więc można zacząć przygotowywać nalewkę Bożonarodzeniową. Jej sporządzenie jest bardzo łatwe i szybkie, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać około 4 – 6 tygodni, by smaki i aromaty zdążyły się przegryźć. Jest to aromatyczna i bardzo smaczna nalewka na bazie cytrusów, miodu i bakalii. Ja przygotowuję ją z wódki, jeżeli jednak chcemy(...)orzechy oraz cynamon, goździki i anyż przekładamy do słoika *** *** Wódkę (i opcjonalnie spirytus) mieszamy dokładnie z miodem *** *** Alkoholem miodowym zalewamy słoik *** *** Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce *** *** Nalewka musi leżakować przez około 4 – 6 tygodni *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY
Blog z Apetytemresztki soku z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną . Trunek rozlej do czystych butelek (najlepiej z ciemnego szkła), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy(...)Zastosowanie naleweczki : N alewkę wzmacniającą z owoców dzikiej róży poleca się osobą wyczerpanym psychicznie i fizycznie. Nalewka ta pomoże też podczas przeziębień oraz przy kurczach żołądka. Ma ona także właściwości przeciwgorączkowe. Pij 1 łyżkę stołową nalewki 3 razy dziennie. R ada : Owoce na nalewkę powinny być dojrzałe, ale twarde nie miękkie. Owoce zbieramy z krzewów które rosną
Przepisy i porady kulinarnesyrop odkapie z owoców. Otrzymany syrop połącz z wcześniej zlanym nalewem, wlej do czystego słoja. Słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne i chłodne miejsce do sklarowania. Gdy nalewka się ładnie wyklaruje, zlej ostrożnie płyn znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną , połącz płyny. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w chłodne(...)ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy, w tym czasie naleweczka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. R ada : Nalewkę tę możemy też zrobić w ten sam sposób na owocach pigwy lub pigwowca chińskiego. Do nalewki możemy też dodać na czas macerowania wybraną przez siebie przyprawę np. kilka goździków, kilka nasion kardamonu, kilka gwiazdek anyżu lub 2 - 3 nieduże kawałki
Przepisy i porady kulinarne