Chciałabym Was zaprosić do wspólnego robienia nalewki ze śliwek węgierek. Niestety na efekt końcowy trzeba będzie poczekać ładnych parę miesięcy, jednak myślę, że warto uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie nalewki składa się z trzech etapów: I etap: zalanie śliwek alkoholem i odstawienie na 4-5 tygodni II etap: dodanie cukru i odstawienie na kolejne 2 tygodnie III etap: przefiltrowanie(...)odstawienie na 6 miesięcy, aby nalewka dojrzała ( dodano 29.12.2014 : już po mniej więcej dwóch miesiącach dojrzewania nalewka jest rewelacyjna!!!) I etap: Składniki (ilość można podwoić): 700 g dojrzałych, słodkich śliwek węgierek 500 ml wódki 100 ml spirytusu rektyfikowanego 95% Przygotowanie: Śliwki umyć i wypestkować, przełożyć do szklanego słoja i zalać wódką wymieszaną ze spirytusem (alkohol powinien całkowicie zakrywać owoce
Domowa Cookierenka AgiRobiłam już wiele nalewek, a ta okazała się bardzo trafiona i wszystkim smakuje. Poniżej podam przepis na zwykłą ilość, z tym że ja aktualnie robię podwójną porcję, bo nalewkę robi się długo, a znika szybko ;-) SKŁADNIKI 1/2 kilograma czerwonych porzeczek 1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu 1/2 kilograma cukru pół laski wanilii PRZYGOTOWANIE Owoce umyć i obrać z szypułek(...)miesiącu przefiltrować, płyn odstawić w chłodne miejsce, a owoce zasypać cukrem i odstawić jeszcze na dwa tygodnie. Poruszać naczyniem codziennie żeby cukier się rozpuścił. Na koniec połączyć obie nalewki, przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka musi postać z miesiąc do wyklarowania w chłodnym miejscu. Im dłużej nalewka stoi, tym lepszy jej smak. UWAGI Jeżeli akurat macie, to można dodać
Passions hobbies lifeUlubiona nalewka mojej rodziny. Z tego też powodu szybko znika ;-) Przepis nie jest mój własny, pochodzi z książki Złota księga nalewek. SKŁADNIKI 30 dag gorzkiej czekolady 15 dag cukru 100 ml wody 1 l rumu WYKONANIE Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do słoja lub innego naczynia, które da się szczelnie zamknąć. Dodać rum i wymieszać. Tak przygotowaną(...)przechowywać w ciepłym miejscu przez tydzień, pamiętając o codziennym poruszaniu naczyniem. Z cukru i wody ugotować syrop, wystudzić. Połączyć masę czekoladową z syropem, dobrze wymieszać i przelać do butelek. Nalewka musi dojrzewać w ciemnym, chłodnym miejscu przez dwa miesiące. Uwagi: Kiedy pierwszy raz robiłam nalewkę czekoladową, to za słabo rozpuściłam czekoladę, przez co cała nalewka po dwóch miesiącach leżakowania
Passions hobbies lifeużyte, bo najnormalniej w świecie skończył się sezon na niektóre warzywa :/. No brawo ja. Dobra, do rzeczy. Wiśniak na rumie. Wiśnie i rum to połączenie idealne. Robiąc więc wielokrotnie nalewkę z wiśni postanowiłam ją trochę zmienić. Zaczęłam więc szperać tu i ówdzie i natknęłam się przepis na blogu cztery fajery . No nie miałam żadnych wątpliwości co do przepisu, poza klasycznie(...)tymi związanymi z cukrem/miodem. Ale to niczyja wina, że lubimy nalewki wytrawne. Zresztą sam rum jest trochę słodki, więc mieliśmy obawy, że wiśniak na rumie będzie dla nas za słodki. Finalnie nie wyszedł, jest trochę słodki, ale nieznacznie. Chociaż dla nas i tak mógłby być bardziej wytrawny. Na dole więc napiszę Wam co i jak zrobiłam plus komentarz odnośnie cukru/miodu
Kardamonovynaprawdę ten napitek z nalewką nie ma zbyt wiele wspólnego, jeśli patrzeć od strony profesjonalnego przygotowywania nalewek. I każdy profesjonalny nalewkowicz by mnie objechał z góry na dół za nazywanie tego napitku nalewką. Ale ani nie jestem profesjonalnym nalewkowiczem, ani nie przykładam wagi do kwestii formalnych w przepisach. Po prostu lubię sprawdzać co wyjdzie jak zmieszam to z tamtym(...)braku lepszej nazwy nazwałem to nalewką. I tyle. I powiem Wam, że ta nalewka jest świetna, ma świeży grejpfrutowy smak. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureTytułową nalewkę zaczęliśmy robić niewiele ponad miesiąc temu. Bez spiny, bez okazji, tak po prostu. Jest sezon na cytrusy, więc kiedy ją robić, jak nie teraz. Skąd mam przepis? A z babcinego zeszytu. Ostatnio go przeglądałam i wpadł mi w oko ten konkretny przepis. Postanowiłam go tutaj opublikować. Parę lat temu, z tego co pamiętam, próbowaliśmy już robić tę miksturę(...)dlatego babcina nalewka farmaceutów nie była jakimś wielkim odkryciem. Piszę o dodawaniu mleka do tego typu trunków. Trochę to dziwaczne, dodatkowo podczas przegryzania się wygląda nieciekawie – rozwarstwia się. Ostatecznie, po odfiltrowaniu wygląda normalnie. Jest też bardzo smaczna, ale o tym za chwilę. Jedyne co mnie zmartwiło w przepisie babci to ilość cukru. Jezusie, 750 g. Dla nas to zabójcza
Kardamonovymaksymalnie do 40 C, często mieszając, aby cukier i miód się rozpuścił. Następnie zdejmij rondel z ognia, odstaw, aby piwo nieco wystygło. Następnie połącz piwo ze zlanym korzennym alkoholem. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Trunek odstaw w chłodne ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewka jest gotowa do degustacji. N alewka porterówka zrobiona z ciemnego piwa(...)oraz korzennych przypraw ma piękny intensywny aromat. Trunek ten nie musi długo leżakować, lecz im dłużej poleży, nabierze jeszcze lepszego smaku. Nalewka ta doskonale sprawdza się podczas zimowych wieczorów. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie
Przepisy i porady kulinarneadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słodka, smaczna, rozgrzewająca, taka właśnie jest domowa nalewka z nutelli i rumu . Ten smakowity trunek świetnie pasuje do różnego rodzaju deserów, rozgrzewa podczas mroźnych wieczorów a także uzupełni Wasz barek w coś smacznego. Domowa nalewka z nutelli to świetny poczęstunek dla gości, a także piękna dekoracja na świąteczny stół. Na pewno nikt nie odmówi tego(...)smakołyku. Zapraszam serdecznie do wypróbowania prostego przepisu na myszy likier z nutelli i rumu. NALEWKA Z NUTELLI i RUMU Składniki: 230 g nutelli 0,5 szklanki wrzątku 0,5 l białego rumu 0,5 szklanki brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Nutellę przekładamy do miski, dodajemy cukier. Wrzącą wodę powoli wlewamy do nutelli
Przepiski.plNalewka wiśniowa domowej produkcji z aromatyczną, korzenną nutą przypraw. Jedna z najlepszych nalewek na długie jesienne i zimowe wieczory, doskonała na rozgrzanie przełyku i ciała. Smakuje doskonale w trakcie mrozów, spożywana wieczorami przy kominku. Wiśniówkę przygotowałam zawczasu, zamierzam ją przelać do ozdobnych buteleczek i obdarować nią bliskich. Idealny alkohol podarowany od serca, na specjalne okazje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wiśniówka(...)korzenna nalewka z wiśni 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Alkohole Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość około 1200 ml Przygotowanie 30 min. Kalorie 300 kcal Domowa wiśniówka z korzennym aromatem kardamonu, goździków, wanilii i cynamonu. Nalewka na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Składniki: 2 kg wiśni 1 litr spirytusu 500 g cukru zwykłego 10 ziaren kardamonu 10 goździków
ProstePesto.plwykonania : O woce głogu opłucz, osusz, rozgnieć lekko palcami, wrzuć do czystego słoja. Dodaj śliwki, rodzynki, pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii. Zalej wódką , słój szczelnie zamknij wieczkiem. Nalewkę odstaw na 5 - 6 tygodni, od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie przefiltruj przez gazę lub gęste sitko. Wodę zagotuj, gdy temperatura wody spadnie poniżej(...)rozpuść w niej miód. Dodaj do wody świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj i wlej do nalewki. Odstaw trunek jeszcze na kilka dni w szczelnie zamkniętym słoju. W tym czasie wstrząsaj codziennie słojem. Następnie przefiltruj nalewkę , możesz to zrobić np. przez gazę złożoną we czworo lub lniane płótno, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem
Przepisy i porady kulinarnedeserów. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z wiśniówką odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej pół roku. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu(...)Rady : W iśnie na nalewkę najlepsze będą z własnego ogrodu takie, które dojrzewają ogrzewane promieniami słońca. Na nalewkę wybierajmy wiśnie barwy ciemnoczerwonej. Jeśli ktoś chce nalewkę o słabszej mocy, może użyć alkoholu 40 %. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia
Przepisy i porady kulinarne