pierwsze moje podejście do nalewki agrestowej. Na mojej działce mam młode krzaczki i nie miałam zbyt wiele tego owocu. Dzięki uprzejmości koleżanki, która na swojej działce miała krzaczek z ciemnym agrestem udało mi się uzbierać owoców akurat na porcję nalewki. W tych czasach agrest został nieco zapomniany, a szkoda, gdyż jest bardzo smaczny i zdrowy. Zapraszam więc na kieliszeczek pysznej(...)rozgrzewającej naleweczki. NALEWKA AGRESTOWA MIESZANA 1 kg agrestu ( u mnie mieszany zielony i ciemny ) 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu 0,25 l wódki Agrest wyszypułkować, umyć i wsypać do słoja. Zalać wódką i spirytusem, zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne miejsce na miesiąc. Po tym czasie zlać nalewkę, a owoce zasypać cukrem i odstawić ponownie
Pieguskowa KuchniaBardzo lubię nalewki, z rodzinnego domu wyniosłam w tradycję ich wyrobu. Mój Tata zawsze ma w barku kilka różnych nalewek własnej produkcji. Malinówka, jest bardzo smaczną i aromatyczną nalewką o pięknym kolorze. Przygotowuje się ją dosyć szybko - jak na nalewkę - 3 tygodnie. Po tym czasie już dobrze smakuje, ale im dłużej stoi już gotowa nalewka, tym jest lepsza(...)tydzień. Należy raz dziennie potrząsać słojem, aby wymieszać macerat. Po tygodniu dodać do słoja odlaną wódkę i spirytus nalewkowy. Zakręcić szczelnie słój i odstawić na kolejny tydzień. Następnie przecedzić nalewkę przez gazę lub bawełnianą ściereczkę. Przelać do butelek, odstawić w ciemne miejsce lub spożyć od razu ;) Na zdrowie! Przepis uczestniczy w akcji
Codziennik Kuchennynalewce truskawkowej z ubiegłego roku zostało tylko wspomnienie więc trzeba było nastawić następną porcję. Tym razem robię jej więcej i przy okazji jeszcze inną wersję. Postanowiłam do części truskawkówki dodać pachnących kwiatów czarnego bzu. Wyszło wspaniale! Nalewka ma piękny kolor, bo zapach możecie sobie tylko wyobrazić. Mam jednak mały problem z nazwą - to będzie truskawkówka z bzem czy bzianka(...)truskawkami? W kuchni stoją teraz jeszcze inne słoje a w nich kwiaty lipowe. Część na przepyszną nalewkę lipową , część na syrop lipowy. Trochę wykorzystam ich też do nalewki malinowej , ale to dopiero kiedy malin na rynku będzie więcej i po niższej cenie. Wkrótce pojawią się też inne, letnie owoce więc mam zamiar nastawić jeszcze więcej domowych nalewek. A Wy robicie
Smaczna PyzaBardzo lubię złotą polską jesień, a nalewka z dyni mi o niej przypomina. Przepis który warto znać. No i ten smak… mniam, mniam Ze względu na to, że jest to pierwszy przepis na nalewkę na tym blogu mam do Ciebie bardzo wielką prośbę: napisz w komentarzu(...)ostygnięciu dodać do nalewu. Alternatywą dla tego rozwiązania jest zasypanie wcześniej uzyskanej dyni cukrem i próbę odzysku wchłoniętego alkoholu. Po kolejnym tygodniu oczekiwania przelać klarowną część nalewki za pomocą wężyka do butelek. Do pełni smaku i aromatu nalewka potrzebuje leżakować minimum 3 miesiące, ale z autopsji wiem, że już następnego dnia
KuchniaWeDwoje.plNalewka w trakcie maceracji! Pierwszy raz robię nalewkę truskawkową i to nie byle jaką, bo korzenną. Nie jest zbyt słodka, powiedziałabym, że półsłodka, ma delikatny posmak miodu i aromat przypraw orientalnych, ale ostateczny smak ocenię dopiero po okresie leżakowania. Czas przygotowania tej nalewki to 2 miesiące, jeśli więc zdecydujecie się ją teraz(...)będziecie delektować się jej smakiem zaraz po wakacjach. Wyobraźcie sobie teraz chłodne jesienne wieczory i aromat truskawek w rozgrzewającym trunku. Mniam… Przepis na tę nalewkę wykorzystałam z książki „Złota Księga Nalewek”. Składniki: • 2 kg truskawek • 1 litr wódki • 300 g cukru • 2 łyżki miodu płynnego • kawałek kory cynamonu
To co kochamNalewka pomarańczowo-kawowa Gdy mróz za oknem ... nalewka pomarańczowo-kawowa. Składniki: -2-3 duże pomarańcze -kilkadziesiąt ziaren kawy (u nas było ok 30 na 1 pomarańczę) -35 dag cukru -0,5 l spirytusu -0,25 l wody -goździki Nalewka pomarańczowo-kawowa Nalewka pomarańczowo-kawowa Pomarańcze dokładnie umyć, ponacinać tak żeby w otworach zmieściły się całe ziarenka kawy(...)goździki. U nas na każdą pomarańczę weszło ok 30 ziaren , aby aromat nalewki był bardziej wyraźny d odatkowo w otworkach umieściliśmy goździki (ilość wg uznania). Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i połączyć ze spirytusem. W szerokim słoiku (w naszym przypadku to słoik do kiszenia ogórków :-)), umieszczamy pomarańcze i zalewamy przygotowaną mieszanką. Pomarańcze powinny być przykryte w całości roztworem
Aromatyczne Podróżeniej przypominałam i szybko poleciałam jej poszukać. Degustacja była wieczorem, jest pyszna. Delikatna, niezbyt mocna, z lekkim posmakiem wiśni. Same jagody nie dają zbyt ciekawego smaku, po dodaniu wiśni nalewka nabiera ciekawego posmaku. Wiśnie czuć jakby w oddali, ja tak to nazywam gdy smak nie jest dominujący. Jagody, wiśnie, liście wiśni opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie odcedzić. Zostawić(...)wydobyć. Wlać wodę z cukrem do spirytusu i wymieszać. ponownie wlać do słoja, zakręcić i zostawić na jakiś czas, żeby cały osad spadł na dół, Wtedy delikatnie zlać czystą nalewkę, a dół przelać przez bibułkę filtracyjną. Rozlać do butelek. Po sześciu miesiącach jest gotowa do picia. Trochę trzeba poczekać, ale warto. Nalewka jest rewelacyjna, polecam i życzę miłych wieczorów
Kuchnia Pokoleńzeszłym roku po raz pierwszy robiłam sama orzechówkę, czyli nalewkę z młodych orzechów włoskich. Jest to przepis, który co roku jest robiony w mojej rodzinie pochodzenia. Oczywiście nie było żadnego wykutego w kamieniu przepisu, tylko improwizacja, więc nie było łatwo odtworzyć przepis. Ponieważ proces produkcyjny trwa rok, dopiero teraz mogłam spróbować i nanieść poprawki. Ulepszając przepis zdecydowałam się nie dodawać(...)anyżu i cukru, który był w przepisie z zeszłego roku, żeby nalewka wyszła bardziej wytrawna. Orzechówka to moja ulubiona nalewka. Piję coś innego, tylko gdy orzechówka się skończy. Bardzo dobrze działa ona na brzuszek, poprawia trawienie po zbyt obfitym posiłku, jest bakteriobójcza i obniża ciśnienie. Lubię też tak bardzo orzechówkę, ponieważ robię ją z orzechów z własnej działki. Można więc
Ugotowane pozamiatanekolorze. Czas przygotowania: 15 minut Cd. przygotowań: 30 dni Składniki: 1 kg mandarynek/klementynek, 500 ml spirytusu 75%, 2x10 cm kory z cynamonu, 2 gwiazdki anyżu. do zapakowania razem z nalewką 200 g cukru, papierowy filtr do kawy, instrukcja dalszego przygotowania nalewki . Przygotowanie: Obierz wyszorowane i sparzone klementynki, przy pomocy ostrego noża usuń albedo ze skórek (białą część(...)słoja lub ładnej butelki włóż skórki pokrojone w zapałki, 2 klementynki pokrojone w plastry, anyż i cynamon, szczelnie zamknij. Dołącz instrukcję dalszego przygotowania nalewki przez osobę obdarowaną: Nalewkę przechowuj w zacienionym miejscu przez 3 tygodnie, codziennie potrząsaj słojem, Po tym czasie zlej płyn, skórki wyrzuć. Zagotuj 300 ml wody z dodatkiem 200 g cukru i wystudź. Zimny
SzczyptaSmaQnalewka z żurawiny Oczywiście żurawina występuje w naszych lasach, lecz z reguły rośnie w miejscach, podmokłych i trudno dostępnych. Przez długie lata, nie zbierałem jagód żurawiny, nie widząc w nich szczególnego zastosowania w mojej kuchni. To prawda że żurawina, jest świetnym dodatkiem do pieczywa, czy tez można z niej zrobić wspaniały sos do mięs. Ale takie argumenty(...)był zrobiony, ten niezwykły trunek. Oczywiście że z żurawin, od tamtej pory, czekam z niecierpliwością na kolejne zbiory tych jagód. Chcę również zapewnić wszystkich solennie, jeżeli choć raz zrobicie nalewkę z żurawiny, to później będziecie z równie wielką niecierpliwością, czekali na jej kolejne zbiory. składniki 1 kg żurawiny 1 l wódki 0,5 l spirytusu 0,5 kg cukru sposób
Miód i pieprzciemne miejsce na około 4-5 tygodni, aż do rozpuszczenia cukru oczywiście co jakieś parę dni potrząsamy słoikiem aby cukier szybciej się rozpuścił. Po tych 4-5 tygodniach przecedzamy nalewkę na sitku odsączając wiśnie, które przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki ( posłużą nam potem do ciast ). Nalewkę musimy przefiltrować nawet trzykrotnie aby pozbyć się osadu. Do tego celu wystarczy(...)zakupiona w aptece zwykła gaza złożona kilka razy. Zaznaczyć chce tutaj, że filtry do kawy się do tego nie nadają ! Filtry te nie przepuszcza nalewki ze względu na zbyt duże zagęszczenie cukru w nalewce. Po przefiltrowaniu dolewamy resztę wódki która nam pozostała na początku tworzenia nalewki oraz drugie 500 ml. Szczelnie zamykamy i potrząsamy aby dokładnie cala zawartość się wymieszała
Gotowanie...to proste !nalewka z mirabelek To niepozorne drzewo, traktowane jest w naszych ogrodach, jako dobry materiał nasadzeniowy na żywopłoty. Z końcem sierpnia ten żywopłot, czy tez czasami samotnie stojące drzewo, rodzi małe cierpkie owoce. Owoce te, nie są w stanie wywołać wielkiego entuzjazmu, wśród smakoszy deserowych odmian śliwek. Jeżeli jednak,cierpkie owoce potraktujemy w odpowiedni sposób, wpierw alkoholem, a później(...)długim okresem leżakowania. To zapewniam wszystkich, ze nalewka zrobiona z mirabelek, zyska niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy, korzystając ze słodszych, deserowych owoców . składniki 1,5 kg mirabelek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 0,6 l miodu sposób wykonania Całe mirabelki wsypujemy do słoja ze szczelnym zamknięciem, zalewamy je spirytusem i stawiamy na tydzień na parapecie
Miód i pieprzDomowa nalewka mandarynkowa... nie napiszę, że smaczna, bo koneserką nalewek nie jestem, ale uwielbiam je robić, a później obdarowywać bliskich. Oczywiście pełnoletnich :) Składniki: 6 dojrzałych mandarynek (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych) 1 l spirytusu (użyłam nalewkowego o zawartości alkoholu 60%) 1 szklanka wody 250 g cukru 1 łyżka miodu Przygotowanie: 1. Mandarynki dokładnie umyć, sparzyć i obrać ze skórek. Z mandarynek wycisnąć(...)dużym słoiku (2 l) umieścić skórki mandarynek, wlać litr spirytusu i sok z mandarynek. Słoik zamknąć, potrząsnąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. Po tym czasie nalewkę zlać. 3. Przygotować syrop z wody, cukru i miodu: do garnka wlać wodę, dodać cukier i miód, zamieszać i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści
Domowa Cookierenka Agiprzetrwa więcej niż dwa dni. Zbyt długo szukałam, by cieszyć się nim tak krótko. Ale znalazłam sposób, by cieszyć się Blanką aż do zimy. Właśnie wtedy sączona powoli nalewka z białej porzeczki rozgrzeje nas ciepłym aromatem lata. Macerując owoce mogę cieszyć się ich widokiem przez kilka tygodni. Ich smakiem, zamkniętym w jednej butelce, będziemy kropla po kropli delektować się(...)nadzieją, że kolejną nalewkę zrobimy już z własnych porzeczek. W dniu, w którym znalazłam białą porzeczkę, wśród drzew i krzewów za oknem zobaczyłam ostatni kwiat białego bzu ! Nie wiem dlaczego rozkwitł tak późno. Chcę wierzyć, że tak miało być; że jedyna znaleziona przeze mnie biała porzeczka miała spotkać się z ostatnim kwiatem białego bzu. Połączyłam ich w nalewce
KUCHARNIANajlepsze likiery i nalewki świąteczne Pyszne, słodkie i aromatyczne trunki, którymi wspaniale jest raczyć się w świątecznym czasie. Warto przygotować je odpowiednio wcześniej, aby smaki mogły się przegryźć. Przelane w dekoracyjne buteleczki mogą posłużyć za urocze upominki świąteczne ;)) Zapraszam po przepisy! Likierek z kinderek Przepis tutaj (KLIK) Jest naprawdę niebiańsko pyszny, a przy tym banalnie prosty(...)się zaledwie z trzech prostych składników. Niezwykle szybki i prosty w wykonaniu trunek. Świetnie rozgrzeje nas w zimowe wieczory. Miodówka świąteczna Przepis tutaj (KLIK) Pyszna i meeega rozgrzewająca nalewka miodowa, to świetny dodatek do zimowej herbatki. Przepis jest naprawdę prosty i szybki w wykonaniu, a efekt z pewnością Was zaskoczy. Likier czekoladowy Przepis tutaj (KLIK) Szybki i bardzo
Blog z Apetytem