dłuższego czasu w naszej lodówce zamknięte szczelnie w pudełeczku czekały na swoją kolej wiśnie z nalewki. Od razu przy zlewaniu tegorocznego trunku wiedzieliśmy, że zrobimy z nich tort szwarcwaldzki , czyli inaczej tort czarny las . Nieskromnie musimy powiedzieć, że było to jedno z lepszych ciast, jakie jedliśmy w tym roku. Każdy kęs tego doskonałego tortu szwarcwaldzkiego rekompensuje czas i nakład pracy(...)Biszkopt czekoladowy: 8 jajek wielkości M 140 g mąki pszennej 35 g kakao 120 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Frużelina z wiśni z nalewki: 500 g wiśni z nalewki 200 ml wody 4-5 łyżek cukru sok z 1 / 2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 ml wody Bita śmietana: 1 l śmietany kremówki
niecodziennikparydłuższego czasu w naszej lodówce zamknięte szczelnie w pudełeczku czekały na swoją kolej wiśnie z nalewki. Od razu przy zlewaniu tegorocznego trunku wiedzieliśmy, że zrobimy z nich tort szwarcwaldzki , czyli inaczej tort czarny las . Nieskromnie musimy powiedzieć, że było to jedno z lepszych ciast, jakie jedliśmy w tym roku. Każdy kęs tego doskonałego tortu szwarcwaldzkiego rekompensuje czas i nakład pracy(...)Biszkopt czekoladowy: 8 jajek wielkości M 140 g mąki pszennej 35 g kakao 120 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Frużelina z wiśni z nalewki: 500 g wiśni z nalewki 200 ml wody 4-5 łyżek cukru sok z 1 / 2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 ml wody Bita śmietana: 1 l śmietany kremówki
niecodziennikparyNalewka malinowo-jeżynowa według tradycyjnego przepisu na pewno przypadnie do gustu fanom wysokoprocentowych alkoholi owocowych. Trunek przyrządzony wg tego przepisu jest mocny, ale po odpowiednio długim odstaniu, jest głęboki w smaku, aksamitnie gładki i niezwykle klarowny. Gwarancją sukcesu w przygotowaniu każdej nalewki są przede wszystkim świeże, zdrowe owoce - z lasu lub własnego ogrodu, bez stosowania chemicznych oprysków i nawozów(...)oczywiście najwyższej jakości alkohol. Trzeci czynnik to czas w połączeniu z naszą cierpliwością. Nalewka malinowo-jeżynowa oczekiwany smak osiąga po minimum 10 miesiącach leżakowania. Składniki na tradycyjną nalewkę malinowo-jeżynową 1 kg dojrzałych owoców - jeżyn i malin 0,5 litra spirytusu 95% 0,5 kg cukru Do przygotowania nalewki z malin i jeżyn możemy wykorzystać owoce leśne lub z ogrodu
KorniszonkiNalewka malinowo-jeżynowa według tradycyjnego przepisu na pewno przypadnie do gustu fanom wysokoprocentowych alkoholi owocowych. Trunek przyrządzony wg tego przepisu jest mocny, ale po odpowiednio długim odstaniu, jest głęboki w smaku, aksamitnie gładki i niezwykle klarowny. Gwarancją sukcesu w przygotowaniu każdej nalewki są przede wszystkim świeże, zdrowe owoce - z lasu lub własnego ogrodu, bez stosowania chemicznych oprysków i nawozów(...)oczywiście najwyższej jakości alkohol. Trzeci czynnik to czas w połączeniu z naszą cierpliwością. Nalewka malinowo-jeżynowa oczekiwany smak osiąga po minimum 10 miesiącach leżakowania. Składniki na tradycyjną nalewkę malinowo-jeżynową 1 kg dojrzałych owoców - jeżyn i malin 0,5 litra spirytusu 95% 0,5 kg cukru Do przygotowania nalewki z malin i jeżyn możemy wykorzystać owoce leśne lub z ogrodu
Gotujemy i jemyAgrestówka, nalewka z agrestu z imbirem jest idealna na jesienne i zimowe chłodne wieczory, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Wprawdzie trzeba na nią trochę poczekać, bo leżakowanie trwa kilka miesięcy, ale zdecydowanie warto. Ja zrobiłam ją z ciemnych owoców agrestu, pyszna jest też ta z jasnych. Natomiast imbir nadaje jej charakteru i przyjemnie rozgrzewa. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy(...)nalewki: Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny Nalewka z czarnej porzeczki Nalewka z czerwonej porzeczki Nalewka farmaceutów (aptekarska) Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem Nalewka z agrestu z imbirem Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 350 g agrestu 2 łyżki cukru 250 ml spirytusu 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 2-3 cm kawałek imbiru Wykonanie: Agrest myjemy
Kulinarne przygody GatityOpis Nalewka z truskawek: Nalewka z truskawek to jedna z najbardziej popularnych nalewek w naszym kraju ze względu na duży dostęp do owoców truskawek. Uprawia je prawie każdy, kto posiada swój ogródek. Nalewka Ma dobry wpływ na nasz układ trawienny, pomaga również w chorobach krążenia oraz reumatyzmie. Najbardziej popularna jest nalewka z truskawek na spirytusie, ale robi się ją także(...)bardzo słodka, smaczna i wspaniale pasuje do deserów różnego rodzaju. Ma orzeźwiający smak, zwłaszcza jeśli podasz ją z miętą w postaci drinka. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na nalewki. Składniki : 1 kg świeżych truskawek 0,5 l spirytusu 0,25 kg cukru 1 cytryna Sposób przygotowania: Truskawki dokładnie myjemy, odcinamy szypułki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezeszłym roku nastawiłam nalewkę z czerwonej porzeczki. Nie zlewałam jej po dwóch miesiącach, tak jak mówi większość przepisów, tylko wstawiłam do spiżarni z zamiarem zlania po pół roku, na święta Bożego Narodzenia. Niestety gdzieś mi to umknęło i przypomniałam sobie o mojej nalewce, dopiero gdy na krzaczkach w ogródku zaczęły dojrzewać kolejne czerwone porzeczki 😀. Nalewkę zlałam po prawie(...)lody smakują wybornie. Na blogu znajdziecie też inne domowe napoje alkoholowe: Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Nalewka farmace utów (aptekarska) Grzaniec, czyli grzane wino Sosnówka, nalewka z pędów sosny Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie Czas przygotowania: w sumie 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 2000 czerwonych
Kulinarne przygody GatityDobra tego świata rosną wokół nas. Chyba nie trzeba nikogo do tego przekonywać? Z tego dobrodziejstwa, o które potykamy się nogami, można zrobić pyszną nalewkę. Ja właśnie tak zrobiłem. Przygotowałem nalewkę ze skrzypu polnego, która przypadnie do gustu szczególnie paniom. Skrzyp polny zawiera bardzo dużo krzemu. Ten pierwiastek wzmacnia nasze włosy i paznokcie. Moja nalewka pita w niewielkich ilościach(...)przez człowieka, z leśnym lub błotnym . Te dwa ostatnie są trujące. Wikipedia wam wszystko jednak wyjaśni. Do dzieła! Polecam wam też mój przepyszny likier z rabarbaru. Film Składniki – Nalewka ze skrzypu polnego 200 g skrzypu polnego 100 g cukru 0,8 l dobrej wódki Przepis – Nalewka ze skrzypu polnego Skrzyp polny świeży lub suszony wkładamy do słoja
Kuchennyviral.plDobra tego świata rosną wokół nas. Chyba nie trzeba nikogo do tego przekonywać? Z tego dobrodziejstwa, o które potykamy się nogami, można zrobić pyszną nalewkę. Ja właśnie tak zrobiłem. Przygotowałem nalewkę ze skrzypu polnego, która przypadnie do gustu szczególnie paniom. Skrzyp polny zawiera bardzo dużo krzemu. Ten pierwiastek wzmacnia nasze włosy i paznokcie. Moja nalewka pita w niewielkich ilościach(...)przez człowieka, z leśnym lub błotnym . Te dwa ostatnie są trujące. Wikipedia wam wszystko jednak wyjaśni. Do dzieła! Polecam wam też mój przepyszny likier z rabarbaru. Film Składniki – Nalewka ze skrzypu polnego 200 g skrzypu polnego 100 g cukru 0,8 l dobrej wódki Przepis – Nalewka ze skrzypu polnego Skrzyp polny świeży lub suszony wkładamy do słoja
Kuchennyviral.plNalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj. Nalewka z kwiatów bzu, zrób już dzisiaj, a czemu dzisiaj bo właśnie kwiaty kwitną i czas je zrywać. Zrywamy je bardzo delikatnie, żeby spadło z nich jak najmniejsza ilość pyłku. Ja odcinałam je wraz z kawałkiem gałązki nożyczkami i delikatnie(...)przekładałam do miski. Potem delikatnie odcinamy kwiatki od łodyżki. A tu już czas na przepis :) Nalewka z kwiatów czarnego bzu 20-30 kwiatów czarnego bzu ( baldachów ) 2 cytryny 1 litr wody 1 kg cukru słój wyparzony wrzątekiem Cytryny należy umyć i wypłukać w gorącej wodzie. Wodę wlewamy do garnka dodajemy
Kuchnia na wzgórzuwłasnej roboty nalewka wiśniowa, wg mnie to najlepszy domowy trunek. Niech nikogo nie przeraża wieloetapowy, czasochłonny proces przygotowania, bo jak to zwykle przy nalewkach bywa - trzeba się wykazać cierpliwością, by nalewka była idealna na chłodne wieczory i dostarczyła podniebieniu maksimum przyjemności :) Składniki: I etap: 1,5 kg wiśni 1 l spirytusu + 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej(...)słoju umieścić wydrylowane wiśnie i pestki, wlać spirytus wymieszany z przegotowaną i ostudzoną wodą, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni. 2. etap: Po 10 dniach zlać nalewkę do butelki, owoce oddzielić od pestek, pestki wyrzucić, a wiśnie umieścić z powrotem w gąsiorku/słoju. Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Następnie zalać wiśnie ciepłą wodą
Domowa Cookierenka Agibloga Tomka: magicznyskladnik , któremu od wielu lat się przyglądam i podziwiam (wejdźcie sobie na jego stronę i zobaczcie w jakich klimatach się obraca). Po drugie jestem fanką domowych nalewek. Nie tych mega słodkich, które aż „ociekają” cukrem – te omijam z daleka. Właściwie większość tych, które sama robię, opierają się głównie na alkoholu i owocach. Mnie słodycz owoców(...)jest prawie w ogóle wyczuwalna), mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Bardzo sporadycznie je dosładzam. Jeżeli już, używam najczęściej miodu. I jak tylko zobaczyłam przepis na nalewkę z rabarbaru, od razu wiedziałam, że ją zrobię i że przepadnę (bardzo na to liczę). Jedyne co mnie uwiera to ten cukier, ale nie wyobrażam sobie picia rabarbarówki zrobionej jedynie
Kardamonovypieprz, wlewamy alkohol. Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 3 tygodnie. W tym czasie najlepiej codziennie często wstrząsamy słojem, w celu zmieszania się składników. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę lub lniane płótno. Do otrzymanego płynu dodajemy miód, mieszamy, aby się całkiem rozpuścił. Trunek rozlewamy do małych butelek lub słoiczków, szczelnie zakorkowujemy, na butelki naklejamy etykiety z opisem(...)Nalewkę przechowujemy w chłodnym i bez dostępu światła miejscu. Przed każdym użyciem dobrze jest wstrząsnąć butelką , aby wszystkie składniki się zmieszały ze sobą
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1/2 szklanki drobniutko posiekanego czosnku 2 łyżki utłuczonych w moździerzu goździków 10 ml nalewki z propolisu ( do kupienia w aptece ) 1 szklanka ( 250 ml ) alkoholu 70 % Sposób wykonania : D o czystego słoja wsyp drobno posiekany czosnek ( ważne, aby czosnek był polski, nie chiński, a najlepiej z własnego ogródka ), dodaj utłuczone lub świeżo zmielone goździki. Całość zalej alkoholem(...)słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie w miejsce ciemne o temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę złożoną we czworo lub lniany kawałek płótna. Wyciśnij resztki płynu z czosnku i goździków poprzez mocne skręcenie i dociśnięcie ręką gazy lub płótna. Do przefiltrowanego trunku dodaj nalewkę z propolisu i dokładnie wymieszaj
Przepisy i porady kulinarnealewki zwyczajowo podajemy w temperaturze pokojowej, ewentualnie lekko schłodzone. Przed podaniem nalewki na stół warto przelać ją do ozdobnej karafki z przeźroczystego szkła. Kolor nalewki ma istotny wpływ na jej odbiór, dlatego warto zadbać o to , aby jej kolor był dobrze wyeksponowany. Podczas picia nalewek angażujemy prawie wszystkie nasze zmysły, smak, węch, wzrok oraz dotyk. Wszystkie nalewki tradycyjnie podajemy(...)małych kieliszkach na wysokiej nóżce, odpowiednie będą także małe kieliszki do wódki z płaskim dnem lub banieczkowate małe czarki. Wszystkie kieliszki muszą być oczywiście przeźroczyste z bezbarwnego szkła ! Nalewek nie pije się w dużych ilościach, zwyczajowo wystarczy 1 - 2 kieliszki trunku. Kieliszki napełniamy nalewką do wysokości około 2/3 objętości kieliszka. Nalewki pijemy powoli ( nie spiesząc się ), małymi łykami. Przy każdym
Przepisy i porady kulinarne/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/mietowka.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/mietowka-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/mietowka-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/mietowka-480x270.jpg"],"description":"Pyszna nalewka na bazie \u015bwie\u017cej mi\u0119ty i spirytusu. Jedna z naj\u0142atwiejszych do przygotowania nalewek w domowym zaciszu. Z tym przepisem zawsze wyjdzie doskonale.","keywords":["cukier","mi\u0119ta","spirytus","przepis(...)u0119 z cukrem. Odstawmy do ostudzenia aby nie by\u0142a cieplejsza ni\u017c 50C.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/przepis-na-domowa-mietowke-czyli-likier-mietowy\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ed6bc079a129","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Koncentrat nalewki (spirytus mi\u0119towy) wymieszajmy z wod\u0105. Nast\u0119pnie rozlejmy do butelek i szczelnie zakr\u0119\u0107my. Odstawmy na minimum 3 dni a\u017c alkohol \"przegryzie si\u0119\". Zazwyczaj
ProstePesto.plprzecedź zawartość słoja przez gęste sitko lub gazę najlepiej złożoną we dwoje . Otrzymany nalew przefiltruj jeszcze przez nową czystą gazę złożoną we czworo lub bibułę filtracyjną . Możesz też wlać nalewkę do słoja z kranikiem , słój szczelnie zamknąć i odstawić na 2 - 3 tygodnie , nalewka w tym czasie sama się wyklaruje . Następnie wystarczy zlać trunek przez kranik , osad przefiltrować(...)otrzymany płyn połączyć z pozostałą nalewką . Gotowy trunek rozlej do butelek , szczelnie zakorkuj . Na butelki naklej etykiety z opisem . Nalewkę odstaw jeszcze na co najmniej 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce . W tym czasie nalewka będzie dojrzewać
Przepisy i porady kulinarneOwoce czarnej porzeczki to bogate źródło witaminy C. Nalewka z czarnej porzeczki, oprócz walorów smakowych, tak jak większość nalewek posiada właściwości lecznicze. Działa korzystnie na zaburzenia trawienne, jak również na choroby gardła i górnych dróg oddechowych. Ponoć 1 łyżka stołowa nalewki z czarnej porzeczki dwa razy dziennie to dawka lecznicza na przypadłości trawienne. Składniki I Etap 1 kg czarnych(...)goździków kawałek kory cynamonu (ok. 2 cm) laska wanilii mała garść liści z czarnych porzeczek alkohol 70%* II Etap cukier ** III Etap miód wielokwiatowy – 1 łyżka na litr nalewki (1 łyżka lub więcej, próbujemy i ewentualnie dosładzamy) Wykonanie I Etap Owoce porzeczki obieramy z ogonków, wsypujemy do słoja, dodajemy goździki, laskę wanilii i liście porzeczki. Zalewamy alkoholem
Tajemnice SmakuJesień i zima to najlepszy czas na rozgrzewającą domową nalewkę. A co najlepiej rozgrzewa? Oczywiście imbir. Imbirówka, to pyszna i aromatyczna nalewka z imbiru i cytryny. Kieliszeczek imbirówki będzie naszym idealnym kompanem w chłodny, mglisty jesienny lub mroźny zimowy dzień. Nie dość, że nas rozgrzeje, to poprawi też nastrój. Na blogu znjdziecie także przepisy na inne pyszne domowe nalewki(...)likiery: Nalewka na Boże Narodzenie Likier piernikowy Eggnog, likier jajeczny Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Nalewka farmaceutów (aptekarska) Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 2 cytryny 300 g świeżego imbiru
Kulinarne przygody Gatitynalewkę warto sobie zrobić, pomoże nam się rozgrzać gdy zmarzniemy i wzmocni nasz organizm w walce z przeziębieniem. Dziś zrobiona będzie w sam raz na następną zimę. Składniki : 2 duże cytryny 1 niepełna szklanka rodzynek 1/2 szklanki miodu ( np. wielokwiatowy, lipowy ) 1/3 laski wanilii 0,8 l wody 0,5 l spirytusu 95 % świeży korzeń imbiru ( opcjonalnie(...)miód. Połącz ze sobą oba płyny, miodowy syrop z alkoholowym nalewem, wymieszaj. Odstaw na 3 miesiące do sklarowania najlepiej w szklanym szczelnie zamkniętym słoju z kranikiem. Klarowną nalewkę ostrożnie zlej znad osadu, osad przefiltruj. Najlepiej jest przefiltrować w następujący sposób : do szyjki butelki wkładamy lejek, na lejek rozkładamy gazę złożoną we dwoje, na gazę kładziemy warstwę waty, przykrywamy drugą połową
Przepisy i porady kulinarnedokładnie wyciśnij resztki soku, np. ugniatając je drewnianą pałką lub łyżką. Otrzymany syrop wlej do słoja z nalewem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 3 miesiące. W tym czasie nalewka będzie się klarować, nie wstrząsaj słojem. Po upływie 3 miesięcy zlej klarowną nalewkę znad osadu, osad przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj(...)butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku, aby po upływie dłuższego czasu, wiedzieć co w nich się znajduje. Nalewkę odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej pół roku, ale pamiętaj, że naleweczka ta najlepiej smakuje po upływie 2 lat. C iemne winogrona mają wiele cennych zdrowotnych właściwości, pomagają między innymi zwalczać komórki rakowe. Ciemne winogrona zawierają
Przepisy i porady kulinarnesoku z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub ręcznik papierowy, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Butelki z nalewką odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Po tym czasie nalewka jest gotowa do degustacji. Gdyby(...)dnie butelki wytrącił się osad, możesz nalewkę ponownie przefiltrować. R ada : Brzoskwinie na tę nalewkę powinny być dorodne, dojrzałe, ale nie przejrzałe. Ćwiartki brzoskwiń po przecedzeniu możesz wykorzystać do deserów. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także
Przepisy i porady kulinarneproces rozpuszczania cukru. Następnie zlej syrop z owoców, połącz z nalewem. Trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie naleweczka nabierze smaku i aromatu. R ada : Aby otrzymać 2 l spirytusu 70 % należy zmieszać 1480 ml spirytusu(...)przegotowanej i ostudzonej wody. J eśli użyjesz cukru trzcinowego, kolor nalewki będzie wtedy nieco bardziej złocisty. J eżeli chcesz, aby nalewka była słabsza, możesz dolać do niej przed rozlaniem do butelek przegotowanej i wystudzonej wody ( np. 1 szklankę , 250 ml ). P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki
Przepisy i porady kulinarnesłoja przez gęste sitko, odciśnij sok z owoców. Trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki z nalewką odstaw w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. N alewka ta ma ładny(...)ciemno-wiśniowy kolor i piękny aromat. R ada : Najlepsze wiśnie na tę nalewkę to te z własnego ogrodu. Wiśnie powinny być dojrzałe o ciemnoczerwonym kolorze, takie wiśnie są słodsze i bardziej aromatyczne, więc nasza nalewka z takich wiśni będzie o pięknym bukiecie smakowo - zapachowym. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić
Przepisy i porady kulinarnemoże być gorący ! ) wlej nalew, dodaj kwasek lub sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Płyn wlej do słoja, szczelnie zamknij i odstaw na około 2 miesiące do sklarowania. Następnie klarowną nalewkę zlej znad osadu, zrób to ostrożnie by nie zmącić osadu. Osad przefiltruj przez gazę, a następnie przez bibułę filtracyjną , połącz oba płyny. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki(...)naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy, by nalewka dojrzała. N alewka ta jest aromatyczna, delikatnie rozgrzewająca, ma ładny czerwony kolor. R ada : Zamiast imbiru możesz dodać do nalewki laskę wanilii lub kilka nasion kardamonu. Wtedy nalewka będzie mieć trochę inny aromat. Warto po eksperymentować np. każdego roku zrobić nalewkę
Przepisy i porady kulinarneNalewka z mirabelek to trunek, który jako pierwszy nastawiam jak tylko pojawią się śliwki w moich okolicach. W tym roku wydaje mi się że jest ich mniej niż w poprzednim, ale na nalewkę i dżem wystarczy- mam nadzieję. Staram się żeby mieć zawsze zapas nalewki mirabekowej, gdyż jest to jedna z moich ulubionych nalewek. W długie, zimowe wieczory umilam sobie(...)czas także przy kieliszku domowej nalewki śliwkowej , jeżynowej na rumie albo agrestowej . Pachną i smakują wybornie przypominając smaki i aromaty lata i jesieni. Polecam domowe nalewki. Są najlepsze na świecie. Nalewka z mirabelek 1 kg mirabelek 0,5 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Mirabelki umyć, osuszyć, przesypać do słoika i zalać wódką i spirytusem. Odstawić
Pieguskowa KuchniaNalewka z mirabelek to trunek, który jako pierwszy nastawiam jak tylko pojawią się śliwki w moich okolicach. W tym roku wydaje mi się że jest ich mniej niż w poprzednim, ale na nalewkę i dżem wystarczy- mam nadzieję. Staram się żeby mieć zawsze zapas nalewki mirabekowej, gdyż jest to jedna z moich ulubionych nalewek. W długie, zimowe wieczory umilam sobie(...)czas także przy kieliszku domowej nalewki śliwkowej , jeżynowej na rumie albo agrestowej . Pachną i smakują wybornie przypominając smaki i aromaty lata i jesieni. Polecam domowe nalewki. Są najlepsze na świecie. Nalewka z mirabelek 1 kg mirabelek 0,5 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Mirabelki umyć, osuszyć, przesypać do słoika i zalać wódką i spirytusem. Odstawić
Pieguskowa KuchniaPrzerobiliśmy na nalewki większość znanych nam owoców. Niewiele jest tych, z których jeszcze nalewki nie zrobiliśmy. Ale i one się doczekają, cierpliwości. Ogranicza nas tylko jedna rzecz, bardzo niepozorna. Po prostu nie mamy tylu butelek, nie stać nas żeby co chwilę po kilka kartonów kupować. Więc stopniowo, powoli wzbogacamy się o nalewki. Nie ma pośpiechu, wszystkie, które chcemy - zdążymy zrobić(...)roku, to w kolejnym. Nalewki uczą cierpliwości, naprawdę. Ale teraz na chwilę zarzuciliśmy owoce i wzięliśmy się za jarzębinę. Nazbieraliśmy z Madzią 2 kg i podzieliliśmy się po równo. Z kilograma ja zrobiłem nalewkę, a z drugiego kilograma Madzia zrobiła przetwory. Tyle się nasłuchałem o walorach smakowych tej nalewki, że musiałem ją zrobić. Zanim przejdziecie do dalszej
Marder&Marder Manufacturedrogie, jak i gdy jest przecenione. Książki kucharskie nie zawierają złych przepisów, dlatego że ktoś obniżył cenę. Dlatego korzystam. Dziś min. moim łupem padła książka Elżbiety Adamskiej – „Nalewki” – ponad siedemdziesiąt sprawdzonych przepisów na nalewki domowe, opracowanych na podstawie tradycyjnych receptur. Pozazdrościłem Lucjanowi Mostowiakowi, który wszystkich w koło częstuje swoimi nalewkami i postanowiłem w tym roku wykonać(...)kilka i sprawdzić jak mi idzie i czy ma to sens ;) Na początku w krótkim wstępie autorka podaje zbiór najważniejszych informacji, z którymi każdy przyszły adept sztuki wytwarzania nalewek powinien się zapoznać. Znajdziemy tu także kilka ciekawostek jak np. fakt, że w szlacheckiej Polsce istniał zwyczaj przygotowywania trunku na chrzciny dziecka. Jednak podawano go do stołu dopiero podczas jego uczty
Mr. Tasterobiłem tę nalewkę to była wczesna wiosna, jakoś tak chyba. Więc nie bardzo był sezon na cokolwiek jeszcze. A ja się niecierpliwiłem. Bo plan zrobienia mnóstwa nalewek był kuszący, a z drugiej strony nie bardzo miałem z czego, Ale jabłka są cały rok w sprzedaży. Więc wpadłem na pomysł nalewki jabłkowej. Łatwo się robi, wszystkie składniki miałem (bo jabłka(...)więc ochoczo przystąpiłem do dzieła. Pomyślałem chwilkę i wymyśliłem taki przepis. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg soczystych jabłek 1 litr spirytusu 70% 450 g cukru 450 ml wody 8 goździków 3 cm kory cynamonowej 1 laska wanilii W sklepach można kupić tzw. spirytus
Marder&Marder ManufactureDzisiaj dla moich czytelników mam walentynkę. Proszę się częstować :)) Zrobiłam pyszną nalewkę wiśniową . Ależ ona ma zapach i smak. Boski :) Po przelaniu nalewki do butelek został mi litrowy słoik wiśni z nalewki. Trzymam je w lodówce. A, że nalewka miała moc, to i wisienki są super zakonserwowane. Wiśnie czekały cierpliwie i doczekały się swojego przepisu. Zapraszam na czekoladki(...)nalewką wiśniową i pijaną wisienką :) Składniki ( na 45 czekoladek): wydrylowane wiśnie z nalewki 100 ml nalewki wiśniowej 3 czekolady deserowe Wykonanie: Czekolady pojedynczo rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Foremki do czekoladek smarujemy roztopioną czekoladą. Warstwa czekolady powinna mieć około 1,5 mm grubości. Ja nakładałam czekoladę drugim końcem łyżeczki. Foremki wkładamy do lodówki. Gdy czekolada się zetnie, do czekoladek
Smak mojego domuKolejna nalewka, którą zrobiłem w oczekiwaniu na jakieś sezonowe owoce. Zrobiłem z tego co miałem pod ręką, z czegoś co cały rok jest dostępne. Ale to chyba już jedna z ostatnich tego typu, niedługo powinny się zacząć z prawdziwych świeżych owoców. Już się nie mogę doczekać. Będziemy przynosić z Madzią z bazaru całe kilogramy wiśni, śliwek, malin, truskawek, jeżyn, czereśni(...)garnuszku rodziców. No nieważne. Zmierzam do tego, że jedyne co było dobre, gdy byłem na studiach, to fakt, że wypić mogłem więcej :) Eehh, gdybym wtedy bawił się w robienie nalewek to może faktycznie ten czas jakoś milej bym wspominał :) Przepis na tę nalewkę podejrzałem na świetnym blogu Pracownia Nalewek (i nieco zmodyfikowałem). 1 litr czystej wódki
Marder&Marder Manufacture