nalewka - 4783 przepisów (strona:17/319)

Tort szwarcwaldzki 106

dłuższego czasu w naszej lodówce zamknięte szczelnie w pudełeczku czekały na swoją kolej wiśnie z nalewki. Od razu przy zlewaniu tegorocznego trunku wiedzieliśmy, że zrobimy z nich tort szwarcwaldzki , czyli inaczej tort czarny las . Nieskromnie musimy powiedzieć, że było to jedno z lepszych ciast, jakie jedliśmy w tym roku. Każdy kęs tego doskonałego tortu szwarcwaldzkiego rekompensuje czas i nakład pracy(...)Biszkopt czekoladowy: 8 jajek wielkości M 140 g mąki pszennej 35 g kakao 120 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Frużelina z wiśni z nalewki: 500 g wiśni z nalewki 200 ml wody 4-5 łyżek cukru sok z 1 / 2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 ml wody Bita śmietana: 1 l śmietany kremówki

niecodziennikpary
Tort szwarcwaldzki 80

dłuższego czasu w naszej lodówce zamknięte szczelnie w pudełeczku czekały na swoją kolej wiśnie z nalewki. Od razu przy zlewaniu tegorocznego trunku wiedzieliśmy, że zrobimy z nich tort szwarcwaldzki , czyli inaczej tort czarny las . Nieskromnie musimy powiedzieć, że było to jedno z lepszych ciast, jakie jedliśmy w tym roku. Każdy kęs tego doskonałego tortu szwarcwaldzkiego rekompensuje czas i nakład pracy(...)Biszkopt czekoladowy: 8 jajek wielkości M 140 g mąki pszennej 35 g kakao 120 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Frużelina z wiśni z nalewki: 500 g wiśni z nalewki 200 ml wody 4-5 łyżek cukru sok z 1 / 2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 ml wody Bita śmietana: 1 l śmietany kremówki

niecodziennikpary
Tradycyjna nalewka malinowo-jeżynowa 168

Nalewka malinowo-jeżynowa według tradycyjnego przepisu na pewno przypadnie do gustu fanom wysokoprocentowych alkoholi owocowych. Trunek przyrządzony wg tego przepisu jest mocny, ale po odpowiednio długim odstaniu, jest głęboki w smaku, aksamitnie gładki i niezwykle klarowny. Gwarancją sukcesu w przygotowaniu każdej nalewki są przede wszystkim świeże, zdrowe owoce - z lasu lub własnego ogrodu, bez stosowania chemicznych oprysków i nawozów(...)oczywiście najwyższej jakości alkohol. Trzeci czynnik to czas w połączeniu z naszą cierpliwością. Nalewka malinowo-jeżynowa oczekiwany smak osiąga po minimum 10 miesiącach leżakowania. Składniki na tradycyjną nalewkę malinowo-jeżynową 1 kg dojrzałych owoców - jeżyn i malin 0,5 litra spirytusu 95% 0,5 kg cukru Do przygotowania nalewki z malin i jeżyn możemy wykorzystać owoce leśne lub z ogrodu

Korniszonki
Tradycyjna nalewka malinowo-jeżynowa 251

Nalewka malinowo-jeżynowa według tradycyjnego przepisu na pewno przypadnie do gustu fanom wysokoprocentowych alkoholi owocowych. Trunek przyrządzony wg tego przepisu jest mocny, ale po odpowiednio długim odstaniu, jest głęboki w smaku, aksamitnie gładki i niezwykle klarowny. Gwarancją sukcesu w przygotowaniu każdej nalewki są przede wszystkim świeże, zdrowe owoce - z lasu lub własnego ogrodu, bez stosowania chemicznych oprysków i nawozów(...)oczywiście najwyższej jakości alkohol. Trzeci czynnik to czas w połączeniu z naszą cierpliwością. Nalewka malinowo-jeżynowa oczekiwany smak osiąga po minimum 10 miesiącach leżakowania. Składniki na tradycyjną nalewkę malinowo-jeżynową 1 kg dojrzałych owoców - jeżyn i malin 0,5 litra spirytusu 95% 0,5 kg cukru Do przygotowania nalewki z malin i jeżyn możemy wykorzystać owoce leśne lub z ogrodu

Gotujemy i jemy
Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem 109

Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem jest idealna na jesienne i zimowe chłodne wieczory, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Wprawdzie trzeba na nią trochę poczekać, bo leżakowanie trwa kilka miesięcy, ale zdecydowanie warto. Ja zrobiłam ją z ciemnych owoców agrestu, pyszna jest też ta z jasnych. Natomiast imbir nadaje jej charakteru i przyjemnie rozgrzewa. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy(...)nalewki: Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny Nalewka z czarnej porzeczki Nalewka z czerwonej porzeczki Nalewka farmaceutów (aptekarska) Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem Nalewka z agrestu z imbirem Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 350 g agrestu 2 łyżki cukru 250 ml spirytusu 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 2-3 cm  kawałek imbiru Wykonanie: Agrest myjemy

Kulinarne przygody Gatity
Nalewka z truskawek 145

Opis Nalewka z truskawek: Nalewka z truskawek to jedna z najbardziej popularnych nalewek w naszym kraju ze względu na duży dostęp do owoców truskawek. Uprawia je prawie każdy, kto posiada swój ogródek. Nalewka Ma dobry wpływ na nasz układ trawienny, pomaga również w chorobach krążenia oraz reumatyzmie. Najbardziej popularna jest nalewka z truskawek na spirytusie, ale robi się ją także(...)bardzo słodka, smaczna i wspaniale pasuje do deserów różnego rodzaju. Ma orzeźwiający smak, zwłaszcza jeśli podasz ją z miętą w postaci drinka. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na nalewki. Składniki : 1 kg świeżych truskawek 0,5 l spirytusu 0,25 kg cukru 1 cytryna Sposób przygotowania: Truskawki dokładnie myjemy, odcinamy szypułki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie 140

zeszłym roku nastawiłam nalewkę z czerwonej porzeczki. Nie zlewałam jej po dwóch miesiącach, tak jak mówi większość przepisów, tylko wstawiłam do spiżarni z zamiarem zlania po pół roku, na święta Bożego Narodzenia. Niestety gdzieś mi to umknęło i przypomniałam sobie o mojej nalewce, dopiero gdy na krzaczkach w ogródku zaczęły dojrzewać kolejne czerwone porzeczki 😀.  Nalewkę zlałam po prawie(...)lody smakują wybornie. Na blogu znajdziecie też inne domowe napoje alkoholowe: Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Nalewka farmace utów (aptekarska) Grzaniec, czyli grzane wino Sosnówka, nalewka z pędów sosny Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie Czas przygotowania: w sumie 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 2000 czerwonych

Kulinarne przygody Gatity
Nalewka ze skrzypu polnego 220

Dobra tego świata rosną wokół nas. Chyba nie trzeba nikogo do tego przekonywać? Z tego dobrodziejstwa, o które potykamy się nogami, można zrobić pyszną nalewkę. Ja właśnie tak zrobiłem. Przygotowałem nalewkę ze skrzypu polnego, która przypadnie do gustu szczególnie paniom. Skrzyp polny zawiera bardzo dużo krzemu. Ten pierwiastek wzmacnia nasze włosy i paznokcie. Moja nalewka pita w niewielkich ilościach(...)przez człowieka, z leśnym lub błotnym . Te dwa ostatnie są trujące. Wikipedia wam wszystko jednak wyjaśni. Do dzieła! Polecam wam też mój przepyszny likier z rabarbaru. Film Składniki – Nalewka ze skrzypu polnego 200 g skrzypu polnego 100 g cukru 0,8 l dobrej wódki Przepis – Nalewka ze skrzypu polnego Skrzyp polny świeży lub suszony wkładamy do słoja

Kuchennyviral.pl
Nalewka ze skrzypu polnego 167

Dobra tego świata rosną wokół nas. Chyba nie trzeba nikogo do tego przekonywać? Z tego dobrodziejstwa, o które potykamy się nogami, można zrobić pyszną nalewkę. Ja właśnie tak zrobiłem. Przygotowałem nalewkę ze skrzypu polnego, która przypadnie do gustu szczególnie paniom. Skrzyp polny zawiera bardzo dużo krzemu. Ten pierwiastek wzmacnia nasze włosy i paznokcie. Moja nalewka pita w niewielkich ilościach(...)przez człowieka, z leśnym lub błotnym . Te dwa ostatnie są trujące. Wikipedia wam wszystko jednak wyjaśni. Do dzieła! Polecam wam też mój przepyszny likier z rabarbaru. Film Składniki – Nalewka ze skrzypu polnego 200 g skrzypu polnego 100 g cukru 0,8 l dobrej wódki Przepis – Nalewka ze skrzypu polnego Skrzyp polny świeży lub suszony wkładamy do słoja

Kuchennyviral.pl
Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj 154

Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj.        Nalewka z kwiatów bzu, zrób już dzisiaj, a czemu dzisiaj bo właśnie kwiaty kwitną i czas je zrywać. Zrywamy je bardzo delikatnie, żeby spadło z nich jak najmniejsza ilość pyłku. Ja odcinałam je wraz z kawałkiem gałązki nożyczkami i delikatnie(...)przekładałam do miski.  Potem delikatnie odcinamy kwiatki od łodyżki. A tu już czas na przepis :)    Nalewka z kwiatów czarnego bzu 20-30 kwiatów czarnego bzu ( baldachów )  2 cytryny  1 litr wody  1 kg cukru  słój wyparzony wrzątekiem    Cytryny należy umyć i wypłukać w gorącej wodzie.  Wodę wlewamy do garnka dodajemy

Kuchnia na wzgórzu
Nalewka wiśniowa 149

własnej roboty nalewka wiśniowa, wg mnie to najlepszy domowy trunek. Niech nikogo nie przeraża wieloetapowy, czasochłonny proces przygotowania, bo jak to zwykle przy nalewkach bywa - trzeba się wykazać cierpliwością, by nalewka była idealna na chłodne wieczory i dostarczyła podniebieniu maksimum przyjemności :)    Składniki: I etap:  1,5 kg wiśni 1 l spirytusu + 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej(...)słoju umieścić wydrylowane wiśnie i pestki, wlać spirytus wymieszany z przegotowaną i ostudzoną wodą, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni. 2. etap: Po 10 dniach zlać nalewkę do butelki, owoce oddzielić od pestek, pestki wyrzucić, a wiśnie umieścić z powrotem w gąsiorku/słoju. Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Następnie zalać wiśnie ciepłą wodą

Domowa Cookierenka Agi
Nalewka z rabarbaru 31

bloga Tomka: magicznyskladnik , któremu od wielu lat się przyglądam i podziwiam (wejdźcie sobie na jego stronę i zobaczcie w jakich klimatach się obraca). Po drugie jestem fanką domowych nalewek. Nie tych mega słodkich, które aż „ociekają” cukrem – te omijam z daleka. Właściwie większość tych, które sama robię, opierają się głównie na alkoholu i owocach. Mnie słodycz owoców(...)jest prawie w ogóle wyczuwalna), mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Bardzo sporadycznie je dosładzam. Jeżeli już, używam najczęściej miodu. I jak tylko zobaczyłam przepis na nalewkę z rabarbaru, od razu wiedziałam, że ją zrobię i że przepadnę (bardzo na to liczę). Jedyne co mnie uwiera to ten cukier, ale nie wyobrażam sobie picia rabarbarówki zrobionej jedynie

Kardamonovy
Nalewka z korzenia kurkumy ( na wiele dolegliwości ). 120

pieprz, wlewamy alkohol. Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na 3 tygodnie. W tym czasie najlepiej codziennie często wstrząsamy słojem, w celu zmieszania się składników. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę lub lniane płótno. Do otrzymanego płynu dodajemy miód, mieszamy, aby się całkiem rozpuścił. Trunek rozlewamy do małych butelek lub słoiczków, szczelnie zakorkowujemy, na butelki naklejamy etykiety z opisem(...)Nalewkę przechowujemy w chłodnym i bez dostępu światła miejscu. Przed każdym użyciem dobrze jest wstrząsnąć butelką , aby wszystkie składniki się zmieszały ze sobą

Przepisy i porady kulinarne