wieprzowina - 9331 przepisów (strona:19/623)

Tacos z tofu 120

dodatkiem mąki pszennej, ale przepyszne i banalnie proste do przygotowania. Dzisiejszy przepis jest z dodatkiem tofu, ale możesz zrobić tacos z dowolnymi dodatkami – kurczakiem, wołowiną, długo pieczoną wieprzowiną lub samymi warzywami. To tylko zależy od Ciebie. Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na: – falafel – chilli con carne z dynią – tacos ze stekiem – przepis na guacamole(...)tacos z wieprzowiną – burrito z burczakiem – quesadilla z kurczakiem – fajitas z kurczaka – tacos z polędwicą – tacos z szarpaną wieprzowiną – nachos supreme czyli nachos z chilli con carne TACOS Z TOFU Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki tofu: – 200-250 g tofu (ja użyłam wędzonego, ale możesz użyć też klasyczne tofu) – pół łyżeczki wędzonej papryki – pół łyżeczki

nietylkopasta.pl
Warstwowa sałatka z brzoskwiniami 175

zrobiłam na bazie kapusty pekińskiej, którą dałam na spód i na wierzch sałatki. Majonez zastąpiłam w tej sałatce domowym sosem czosnkowym. Jeśli chodzi o mięso, to wybrałam tu chudą wieprzowinę w postaci schabu. Można go wymienić na pierś z kurczaka, która będzie jeszcze delikatniejsza w smaku. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: kilka dużych liści kapusty pekińskiej(...)cebuli 4 połówki brzoskwiń w syropie 0,5 puszki kukurydzy konserwowej ok. 300g schabu ok. 1 płaska łyżka przyprawy do wieprzowiny 3 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Sposób przygotowania: Schab umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam go w drobną kostkę i przełożyłam do miski. Mięso wymieszałam

Waniliowe Improwizacje
Pasztet – najlepszy przepis 188

imprezach rodzinnych typu urodziny czy imieniny. Bardzo lubię też pasztety warzywne, wegetariańskie wśród których prym ostatnio wiodą strączkowe. Do przygotowania pasztetu używam mieszanki mięs: dobrze gdy są to np wieprzowina i kurczak czy indyk, dobrze gdy mięsa są też różnego gatunku, te tłuściejsze i te chude. Taki pasztet po upieczeniu świetnie się mrozi, można więc od razu upiec więcej. PASZTET(...)NAJLEPSZY PRZEPIS Składniki na pasztet: 1 kg wieprzowiny (np. karkówka, łopatka, szynka) 0,5 kg wołowiny 0,5 kg surowego boczku 0,25 kg wątróbki z kurczaka 1 marchewka duża 1 korzeń pietruszki 1 cebula duża 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony 5 dużych jajek 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżki majeranku

Dorota Smakuje
Czwartek: Polędwiczka w glazurze czosnkowej 151

popularna w krajach latynoskich niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Świetnie sprawdza się jako marynata i glazura do wieprzowiny, kurczaka i ryb. Czas przygotowania : 1,4 godziny w tym godzina marynowania Czas pieczenia: 30 minut Poziom trudności : Całkiem łatwe Liczba porcji : 2 Od Filipin, przez Hiszpanię, Portugalię, Meksyk, po Portoryko(...)wieków lokalna przyprawa i sposób traktowania mięsa. Filipińczycy przekonują, że jeszcze przed najazdem Hiszpanów autochtoni konserwowali w ten sposób mięso. To samo można usłyszeć od Portorykańczyków, choć wieprzowina i kurczaki pojawiły się tu dopiero wraz z hiszpańskimi kolonistami. Nie wiadomo jak było, wiadomo jak jest. Słowo “adobo” pochodzi od hiszpańskiego “adobar” – marynować. Jest to mieszanka

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Niedzielny obiad i 5 lanczy na cały tydzień 129

Spaghetti z kurkami i krewetkami, hawajski kurczak huli huli, ostra wieprzowina po chińsku i stir fry z indyka i boczniaków, a na koniec ryba z cydrem zapiekana pod kalafiorem – pięć dań, zrobionych w niedzielne popołudnie, kiedy przygotowywaliśmy niedzielny obiad. Który składał się z pięciu dań:) Żeby gotować jedzenie na cały tydzień w jeden dzień trzeba po prostu lubić… zjeść(...)można znaleźć przepisy na nim wzorowane. Kluczowa jest kwestia składu marynaty do kurczaka, na którą składa się sos sojowy, cukier, keczup. Razem tworzą absolutnie wyjątkową mieszankę. Zobacz przepis Środa: Wieprzowina na ostro po chińsku Super szybkie danie z mielonej wieprzowiny i warzyw, zrobione na mocno rozgrzanej patelni. Bardzo aromatyczne i bardzo proste. Do mielonki można podać makron ryżowy lub ryż

Niedzielny kucharz
Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina 244

Każdy dzień jest dobry, by nauczyć się czego nowego, odkrywać nieznane albo na nowo spojrzeć na zapomniane. Ostatnio takim moim odkryciem była szarpana (albo jak kto woli - rwana, czesana) wieprzowina, czyli pulled pork.  Zamarzyły się nam burgery. Zazwyczaj robię je z wołowiną i nie ukrywam, że są przepyszne (to zdanie nie tylko moje, ale i wszystkich, którzy je próbowali(...)dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia pulled pork. Takiej prawdziwej szarpanej wieprzowiny, pieczonej przez kilka godzin, której aromat nie daje przejść obojętnie i wywołuje najśmielsze kulinarne fantazje... Chrupiąca bułka, ogórek, soczysta sałata, pomidor, może jeszcze pieczarki albo grillowana papryka... Albo puszyste puree z ziemniaków, ulubiona surówka... i pulled pork.  Kolejną zaletą tej potrawy jest to, że mimo długiego

Obiad gotowy
Wieprzowina Adobo 359

Wieprzowina Adobo Dziś zabieram Was na Filipiny. Wieprzowina Adobo to jedno z najpopularniejszych dań w tym kraju. W ten sam sposób możemy też przygotować kurczaka. Jest słodko-kwaśne, z bardzo aromatycznym sosem, którego resztki świetnie nadadzą się do przygotowania smażonego ryżu czy jako sos do stir fry. 750 g Mięsa wieprzowego (najlepiej bardziej tłusty kawałek – karkówka, boczek ewentualnie łopatka(...)mieszamy), aż sos się zredukuje i zagęści. Jeżeli potrzeba doprawiamy solą i serwujemy natychmiast np. z klejącym ryżem i warzywami z przyprawą 5 smaków. Przystrajamy posiekanym szczypiorkiem. The post Wieprzowina Adobo appeared first on Oslov

Oslov.
Czwartek: Polędwiczka adobo 163

Adobo to niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Świetnie sprawdza się jako marynata i glazura do wieprzowiny, kurczaka i ryb. Czas przygotowania : 1,4 godziny w tym godzina marynowania Czas pieczenia: 30 minut Poziom trudności : Całkiem łatwe Liczba porcji : 2 Od Filipin, przez Hiszpanię, Portugalię, Meksyk, po Portoryko – wszędzie(...)wieków lokalna przyprawa i sposób traktowania mięsa. Filipińczycy przekonują, że jeszcze przed najazdem Hiszpanów autochtoni konserwowali w ten sposób mięso. To samo można usłyszeć od Portorykańczyków, choć wieprzowina i kurczaki pojawiły się tu dopiero wraz z hiszpańskimi kolonistami. Nie wiadomo jak było, wiadomo jak jest. Słowo „adobo” pochodzi od hiszpańskiego „adobar” – marynować. Jest to mieszanka

Niedzielny kucharz
Jak przygotować smakowity ramen? 186

chińską wersję odróżniała obecność czerwonego mięsa. Podstawowe składniki ramenu „japońskiego” to bulion (mięsny lub rybny), makaron, marynowane jajka oraz cebula i pędy bambusa. Inne popularne dodatki to m.in. pieczona wieprzowina (tzw. wieprzowina Chashu), pulled pork, warzywa przygotowane na patelni typu WOK (można ją kupić w https://zasmakujradosci.pl/kuchnia ), przegrzebki, szczypior, kukurydza, grzyby moon, glony nori czy sezam. Odmiany ramenu(...)dominują inne rodzaje ramenu. W Tokio przeważa lekki ramen sojowy. Z kolei Sapporo słynie z ramenu miso.  „Domowy” ramen Ramen bez problemu można przygotować w domu. Wystarczy na wieprzowinie z kośćmi (co najmniej 1 kg) przygotować tradycyjny bulion z dodatkiem odrobiny korzenia imbiru oraz pasty miso. W międzyczasie (zupa musi gotować się nie krócej niż 2 godziny) trzeba ugotować

Tradycyjna Kuchnia
Cielęcina – jak ją przygotować? Dlaczego warto sięgać po nią częściej? 273

Choć cielęcina ma wiele zalet, często na próżno szukać jej na polskich stołach. Wciąż najwięcej spożywa się u nas wieprzowiny i drobiu. Cielęcina bywa doceniana, ale niestety w znacznie mniejszym stopniu. Tymczasem, ze względu na jej właściwości odżywcze, jest to jedno z najbardziej wartościowych mięs. Wyróżnia się delikatnym smakiem, brakiem włókien i niską zawartością tłuszczu. Do tego jest lekkostrawne, dlatego(...)nadwagi czy otyłości, a także pogarszającej się jakości naszego pożywienia w ogóle, cielęcina wydaje się idealnym rozwiązaniem. Już samo wprowadzenie jej do diety lub zastąpienie nią kochanej przez Polaków wieprzowiny będzie zmianą korzystną dla zdrowia. Cielęcina zawiera tylko około 3 gramów tłuszczu w 100-gramowej porcji. Stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk, fosfor czy potas

codojedzenia
SMAŻONY MAKARON Z WIEPRZOWINĄ PO CHIŃSKU 440

Dania chińskie są pyszne, aromatyczne i dobrze doprawione. Dzisiaj pomysł na smażony makaron z wieprzowiną. Makaron przepysznie smakuje i łatwo się go przygotowuje, a cały sekret smaku tkwi w marynowanej wieprzowinie.  SKŁADNIKI : 200 g ugotowanego makarony Chow Men 300 g chudego mięsa wieprzowego 1 kapusta pak choi 1 mała marchew 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryka kawałek pora(...)paseczki. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, wlewamy do mięsa i marynujemy około 2 godzin. Warzywa kroimy w słupki. Mięso wykładamy z marynaty ( marynatę zostawiamy ) Na wysokiej patelni, podpiekamy na oleju wieprzowinę, następnie po kilku minutach dodajemy warzywa. Wlewamy trochę wody i dusimy danie około 15 minut. Pokrywkę zdejmujemy, wlewamy pozostałą marynatę z mięsa, dodajemy wszystkie przyprawy i podpiekamy ciągle mieszając

Kulinarne Fantazje Marioli
Kubańska kanapka Cuban Sandwich 295

20cm) albo inny płaski - np. w rodzaju ciabatty -4 łyżeczki musztardy -4-5 plasterków żółtego sera -150 g ogórków konserwowych -4-5 plasterków szynki miodowej -150 g skrawków pieczonej wieprzowiny w stylu kubańskim* -4-5 plasterków salami -2 łyżeczki masła *wieprzowina w stylu kubańskim to zazwyczaj łopatka zamarynowana z pieprzem, mielonym kminkiem, oregano, oliwą z oliwek, czosnkiem, chilli, cebulą(...)kawałki i przesmażonego na patelni grillowej z przyprawami. Przygotowanie Chleb kubański przekroić wzdłóż. Obie części posmarować musztardą. Ułożyć plasterki sera. Na dolną połowę ułożyć pokrojone w plasterki ogórki, szynkę, wieprzowinę, salami. Przykryć drugą częścią. Jeżeli jest możliwość użycia prasy do panini - prasować i podgrzać w posmarowanej masłem. Jeżeli nie, masło rozgrzać na patelni grillowej. Grillować kanapkę po obu stronach dociskając

Zielona Kuchnia