Bitki w sosie pomidorowym 225Pyszne bitki w pysznym sosie pomidorowym..do przyprawiania dodałam specjalną przyprawę do wieprzowiny , która jeszcze bardziej podkreśliła smak mięsa.Przyprawa do wieprzowiny jest oparta na bazie ziół i jest bez żadnych sztucznych dodatków tzn.bez barwników..oraz nie zawiera glutaminianu sodu.. Mięso podsmażyłam na patelni ..dodałam resztę dodatków..nakryłam patelnię pokrywą ...i w sumie prawie do patelni nie zaglądałam(...)dostateczna ilość wody, aby mięso się nie przypaliło]. Ilość składników wedle gustu i apetytu.. schab lub polędwica cebula susz warzywny lub świeże warzywa pomidory z puszki przyprawa do wieprzowiny sól, pieprz listek, ziele bulion Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć na patelni, dodać cebulę, warzywa oraz przyprawy.Zalać wszystko bulionem, dodac pomidory z puszki.Dusi
Moje domowe kucharzenie
Steki schabowe z kością 96prostymi dodatkami takimi jak pieczone ziemniaki, świeża sałata, czy lekki sos na bazie jogurtu. Nie zapomnij także o kieliszku czerwonego wina, które doskonale komponuje się ze smakiem wysokiej jakości wieprzowiny. Steki schabowe z kością to danie, które z pewnością zaimponuje wszystkim gościom. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się smakiem doskonałych steków w domowym zaciszu. Zapraszamy do eksperymentowania i dzielenia się(...)swoimi kulinarnymi sukcesami! Steki schabowe z kością przepis Steki schabowe z kością to doskonały sposób na przyrządzenie wieprzowiny, który łączy soczystość mięsa z intensywnym smakiem wynikającym z obecności kości. Oto przepis inspirowany technikami najlepszych szefów kuchni z renomowanych restauracji, dzięki któremu przygotujesz perfekcyjne steki schabowe. Składniki: 2 steki schabowe z kością (po około 250-300g każdy) 2 łyżki oliwy
Moja Książka Kucharska
Jak przygotować świąteczny pasztet 149przyrządzony z mięsa z dodatkiem suszonych śliwek. Aby rozpocząć przygotowanie tego wyjątkowego pasztetu, należy skompletować wszystkie potrzebne składniki. Pasztet świąteczny to pasztet z mięsa. Potrzebne będą zatem: boczek, wołowina, wieprzowina i kurczak. Niektórzy dodają również wątróbkę. Ja wybrałam opcję bez wątróbki. Poza tym trzeba pasztet doprawić. Ziele angielskie, liście laurowe, goździki i czarny pieprz świetnie pasują do mięsnego pasztetu. Świąteczny(...)suszoną śliwką 20 grubych plastrów, podłużna forma o rozmiarach 12 cm x 30 cm Składniki: 600 g surowego boczku, bez kości i skóry 700 g wołowiny, antrykot 300 g wieprzowiny, np. szynka 2 uda z kurczaka 2 duże cebule 8 ziaren ziela angielskiego 4 goździki 2 liście laurowe 1 łyżka soli 1½ łyżeczki czarnego pieprzu 1½ bułki kajzerki 3 jajka
codojedzenia
Fasola duszona z wieprzowiną 111fasolka po bretońsku, ale z innym rodzajem mięsa niż ta klasyczna. Nie no, nie marudzę. Wiadomo kto był zadowolony… Składniki: 1,5 szklanki suchej fasoli Jaś 700 g wieprzowiny (ja użyłam szynki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe(...)szczypta cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie (mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość), więc wlejcie odpowiednią ilość wody. Wieprzowinę kroimy w większą kostkę, dodajemy do niej sos sojowy, rozdrobnione ząbki czosnku, tymianek i pieprz, mieszamy i również odstawiamy na noc. Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości pod przykryciem
Kardamonovy
Chili con carne z wieprzowiną 110uwagę raczej dania jednogarnkowe, które po prostu podgrzejemy sobie po powrocie z naszych wojaży. Myślałam nad bigosem, fasolką po bretońsku, ale ostatecznie stanęło na chili con carne z wieprzowiną. Tym razem jednak będzie z dodatkiem kukurydzy, która raczej rzadko u nas ląduję w chili con carne (w sumie nawet nie wiem czemu). Inspiracją dzisiejszego wpisu jest Jamie Oliver(...)skórka po papryce. Nie ma to jednak wpływu na smak, to naprawdę zupełnie nie przeszkadza. Skórka jest miękka, jest naprawdę ok, częściowo też się rozpadła. Chili con carne z wieprzowiną wyszło przepyszne. Pamiętajcie, że najlepiej smakuje na drugi dzień. Na dziś tyle, czas mnie trochę nagli, muszę zacząć szykować sałatkę na kolację, a ta akurat zajmuje sporo czasu
Kardamonovy
Pulled pork czyli szarpana wieprzowina w bułce 110Amerykańskie fast foody wprowadziły niedawno do swojego menu pulled pork czyli szarpaną wieprzowinę. Aby urozmaicić moje domowe menu, również przygotowałam swój własny pulled pork z wieprzowej karkówki na bazie sosu słodko-kwaśnego. W USA podaje się z dodatkiem sosu BBQ i z surówką colesław. Dobrze wypieczona wieprzowina jest bardzo miękka i świetnie rozrywa się na włókna, a dodatek octu balsamicznego(...)samo się rozpada, podałam w bułce na kolację. Takie kanapki okazały się hitem wieczoru i chłopaki wciągnęli po 3 sztuki. Miła i zdrowa odmiana popularnych hamburgerów. Amerykanie pieką taką wieprzowinę w garnku slow cooker , w niskiej temperaturze przez długi czas. Ja również mam taki garnek, który dostałam od siostry Anyi, i często z niego korzystam. Mięso wrzucam do garnka
To co kocham
Wieprzowina z tofu po chińsku 104Mięso mielone marynowane w sosie sojowym, paście chili i oleju sezamowym a następnie smażone z kawałkami tofu i imbirem. WIEPRZOWINA Z TOFU SKŁADNIKI 150 gramów dobrej jakościowo mielonej wieprzowiny; 300 gramów tofu; sos sojowy; olej sezamowy; ocet ryżowy; pół szklanki wywaru warzywnego; mąka kukurydziana; pasta chilli; 3 ząbki czosnku; 1 łyżka świeżego imbiru; dymka; olej... Artykuł Wieprzowina z tofu
Kuchnia Tomka
Wieprzowina smażona z kalafiorem 108WIEPRZOWINA SMAŻONA Z KALAFIOREM SKŁADNIKI polędwiczka wieprzowa o wadze 300 gramów; kalafior (tutaj romanesco) o wadze 450 gramów (same różyczki); łyżka sosu sojowego; 1 łyżka octu ryżowego; łyżka kecap manis (słodki sos sojowy); 1 łyżka sosu ostrygowego; pół łyżeczki zielonej pasty curry; 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej; dymka; przepis na wieprzowinę smażoną z kalafiorem Artykuł Wieprzowina smażona z kalafiorem pochodzi
Kuchnia Tomka
Zha Jiang Mian 139Jiang Mian to w dosłownym tłumaczenie makaron smażony z sosem. Danie pochodzi z prowincji Shandong i jest popularne w północnych regionach Chin. Podstawa Zha Jiang Mian to smażona wieprzowina, która następnie jest duszona w ciemnym, gęstym i słonym sosie, świeżo ugotowanego makaronu i różnych, najczęściej świeży warzyw. Eunuch Li Lianying, który nie był zwykłym Eunuchem, tylko Eunuchem cesarzowej wdowy Cixi(...)pałacu w Pekinie, by mógł im przygotowywać Zha Jiang Mian. Od taka historyjka, jak to pyszne danie trafiło do pałacu Cesarza. Na zakończenie, zapraszam na pyszną miskę makaronu z wieprzowiną i warzywami, czyli Zha Jiang Mian. Składniki Sos ze słodkiej sfermentowanej fasoli 125 ml Sos hoisin 50 ml Woda 300 ml Olej rośliny 3-5 łyżek Gwiazdka anyżu
RafalCook
Karkówka duszona z cebulką 158Pyszna, mięciutka karkówka z patelni, duszona z cebulką i czosnkiem. Jeden z naszych ulubionych sposobów na przygotowanie aromatycznej wieprzowiny w mięsnym sosie. Doskonałe, domowe danie, wypełnione delikatnymi kawałkami mięsa z dodatkami, które świetnie z nim współgrają, czyli cebulką i czosnkiem. Nieco stereotypowo, ale zawsze aktualnie, ponieważ wszyscy wiemy, że wieprzowina z cebulą i czosnkiem, to połącznie wręcz idealne. Czasem(...)wzmacniane przez bogaty sos. Dlatego bez względu na kalorie, ten prosty przepis na karkówkę z duszoną z cebulką polecamy wszystkim szukającym pomysłu na pyszne danie z patelni. Ta pyszna wieprzowina wypełni dom cudownym zapachem, na który żaden z domowników nie pozostanie obojętny. Karkówkę możesz podać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, kaszą oraz kluskami śląskimi. Karczek duszony w cebuli
Kuchnia Na Wypasie
Keto gulasz z dynią (Paleo, LowCarb) 136mięso. Oczywiście można zrobić to danie w wersji warzywnej, jednak wtedy nazwa gulasz byłaby niezbyt adekwatna… Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to zwyczajowo jest to albo wołowina albo wieprzowina . Można kupić od razu tzw. mięso na gulasz wołowe lub wieprzowe. A jeśli chcecie sami zadecydować o wielkości kawałków, to proponuję łopatkę lub karkówkę. Jeśli używacie tylko drobiu , to nada się(...)postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂 Print Gulasz z dynią Nadeszła jesień, pora więc na pyszny i rozgrzewający keto gulasz z dynią. W wersji warzywnej, z wołowiną, wieprzowiną lub drobiem. Course Danie główne Cuisine Bałkańska, Europejska Diet Low-Carb, Gluten Free Keyword gulasz, mięso, sos, warzywa Prep Time 10 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour
Modern Cave Girl
Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską 140Pierogi chińskie. Pierogi chińskie Klasyczne pierogi chińskie z soczystym nadzieniem z wieprzowiną i kapustą pekińską w bardzo delikatnym i mięciutkim cieście z mąki pszennej - łatwe do zrobienia i smakują fantastycznie. Wszystko czego potrzeba do nadzienia na pierożki chińskie to: mielona wieprzowina, najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu kapusta pekińska, bardzo drobno ręcznie posiekana. Kapustę dodajemy do mięsa bezpośrednio(...)pozostawić na kolejne 60 minut do odpoczynku. Po tym czasie ciasto stanie się mięciutkie i delikatne. Łatwo się wałkuje na bardzo cienkie placki. Pierożki chińskie - składniki Nadzienie: 250g mielonej wieprzowiny 1/2 główki kapusty pekińskiej, bardzo drobno posiekana 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem, drobno posiekane 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków 1 łyżeczka mielonego imbiru szczypta pieprzu syczuańskiego 2 łyżki lekkiego
Moja Książka Kucharska
Gulasz mięsny z Chorwacji – Čobanac 161regionu Slawonii, to obowiązkowe danie dla wielbicieli mięsa. Čobanac – Gulasz miesny, a właściwie z trzech rodzajów mięsa, bo możesz wykorzystać oczywiście dowolne mięso. Ale najlepiej sprawdzają się, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina czy też dziczyzna, które możesz dobrać według własnych upodobań. Čobanac powstał na równinach slawońskich, a jego ojcami są pasterze, którzy potrzebowali siły i mocy na cały dzień, gotowany(...)zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego. 👥 4 ⏰ – 120 minut ➕marynowanie mięsa 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 200 g wołowiny pokrojonej na wielkość kęsa 199 g wieprzowiny pokrojonej na wielkość kęsa 200 g jagnięciny pokrojonej na wielkość kęsa 6 łyżek musztardy 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego Liście laurowe 600 ml wody mineralnej 2 cebule pokrojone w kostkę
RafalCook
Roladki z karkówki 1614aromatycznym gyros ? Podstawą dobrych roladek jest mięso, w tym przepisie to karkówka. Karkówka lub jak kto woli karczek to po schabie najbardziej przez nas Polaków lubiana część wieprzowiny. Nawet najlepszy przepis na roladki z karkówki legnie w gruzach gdy mięso będzie kiepskiej jakości. O tym na co należy zwracać uwagę przy wyborze mięsa, w tym także i karkówki(...)pisałam w poście o świadomych zakupach . Roladki z karkówki Karkówka to mięso które wyjątkowo nadaje się na roladki. Roladki z tej części wieprzowiny wychodzą soczyste, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Dzięki swojej strukturze ( przerosty tłuszczu) nie kurczy się tak bardzo jak inne mięsa i roladki zachowują swojego rodzaju elastyczność. Karkówka sama w sobie jest smacznym mięsem, nawet proste
Dieta moja pasja