Wieprzowina duszona w sosie własnym, tradycyjny polski obiad 156votes ) Wieprzowina w sosie własnym, tradycyjny polski obiad Wieprzowina w sosie własnym towarzyszyła mi przez całe dzieciństwo z ziemniakami i buraczkami, grzybkami, korniszonami czy sałatką z zielonych pomidorów. Mało istotne było jaki kawałek blondyny lądował w brytfance, zawsze przyrządzano go tak samo i smakowało tak samo.. Pewnie macie takie same wspomnienia, ale fakt.. było magicznie .. mimo prostoty(...)żeby się nią pokryło ale bez przesady nie musi być dokładnie i obficie W brytfance lub innym naczyniu w którym będziesz dusił mięso, rozgrzej smalec i obsmaż na nim wieprzowinę na mocno, brązowy kolor. Taki trik decyduje o jakości sosu, jeśli obsmażysz na blado, sos tez wypadnie blado bez wyrazu i smaku. Zdecydowanie lepiej mocniej, niż słabiej Po tej czynności
Ogrodnik w podróży
Pulled pork – szarpana wieprzowina 137Pulled pork, wieprzowina długo pieczona. Mięso, które po upieczeniu jest wyjątkowo delikatne i miękkie. Świetnie pasuje do kanapek, wszelkiego rodzaju tortilli czy pit. Pasuje idealnie na ciepło jak i na zimno. Można pokroić je na grube plastry, polać powstałym podczas pieczenia sosem i podać z ulubionymi dodatkami jak ziemniaki czy kasza. Samo przygotowanie jej nie zajmie Wam dużo czasu, podczas(...)pieczenia nie trzeba w ogóle do niej zaglądać. Zróbcie chociaż raz, a z pewnością wrócicie do tego przepisu. Upieczona w ten sposób wieprzowina będzie idealnym daniem na uroczysty obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulled pork – szarpana wieprzowina Składniki 2,5 kg łopatki wieprzowej Składniki na marynatę: 1 łyżeczka chilli (opcjonalnie) 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka kminu rzymskiego mielonego
To co lubię - gotuję i polecam
Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną 335Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną jest daniem w sam raz dla osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Ten przepis jest bardzo prosty, a nawet można powiedzieć że banalny. Ten prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną jest też w zasadzie niedrogi, smaczny i sycący, a także będzie doskonały na drugi dzień po odgrzaniu(...)Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą Gulasz z indyka z marchewką i cukinią Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami Przepis na prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 600 g szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku łyżeczka rozmarynu łyżeczka tymianku łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu
Kuchnia Bazylii
Tradycyjny bigos moskiewski - przepis 386został z kiszonej kapusty i różnych rodzajów mięs. Tradycyjnie, według przepisu, bigos ten przygotowuje się z pozostałych resztek pieczeni wędlin, które znacznie uszlachetniają smak bigosu, czyli z pieczonej wieprzowiny, wędzonych kiełbas, szynki oraz dziczyzny i innych chłodnych mięs pozostałych z obiadu. Bigos na rosole z grzybami, na koniec zapiekany w piecu. Jak zrobić tradycyjny bigos - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy(...)kiszonej kapusty 1 duża cebula 2-3 łyżki masła 6 suszonych grzybów 3 szklanki rosołu 1/2 kg wędzonej szynki (mogą być różne rodzaje) 1/2 kg pieczonej wieprzowiny 1/4 kg wędzonej swojskiej kiełbasy 1/4 kg różnych rodzajów chłodnych mięs pozostałych z obiadu (np. drób, królik, dziczyzna, wołowina, wieprzowina) przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego. zasmażka
Moja Książka Kucharska
Wieprzowina orientalna 194Wieprzowina orientalna to przepis na który natknęłam się przypadkowo kupując brzoskwinie w puszcze, pewnej znanej firmy. Uwielbiam dania jednogarnkowe więc spróbowałam i wyszło bardzo smaczne. Wieprzowina orientalna Składniki 40 dag chudej wieprzowiny bez kości puszka brzoskwiń 2 cebule 2 pomidory czerwona papryka różyczki brokułu pół szkl bulionu łyżeczka soku z cytryny curry chili marynowane cebulki Mięso, cebulę, paprykę, pomidory(...)bulion, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 min. Cebulki osączyć i razem z brzoskwiniami i chili dodać do mięsa. Ewentualnie doprawić pod swoje kubki smakowe. Smacznego :). Artykuł Wieprzowina orientalna pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia
Japońskie hamburgery Menchi Katsu 260tnę w malakserze, a następnie suszę. W ten sposób otrzymuję grubo mielone panko. Obtoczone w panko japońskie hamburgery są z wierzchu chrupiące, a środku mięciutkie. Menchi katsu przyrządziłam z wieprzowiny o dość dużej zawartości tłuszczu. Najlepiej użyć mięsa o około 30% zawartości tłuszczu. Hamburgery będą wtedy soczyste. Menchi katsu podaję w hamburgerowej bułce posmarowanej sosem śliwkowym i musztardą . Można również(...)przyrządzić frytki i surówkę z kapusty. Pierwszy raz przyrządziłam hamburgery z wieprzowiny. Mięso z wieprzowiny jest o wiele tłuściejsze niż z wołowiny. Burgery wieprzowe są bardzo soczyste. Znikoma ilość przypraw, biały pieprz, sól i cebula wystarczą w zupełności. Ich smak podkreśla sos śliwkowy i musztarda. Wybrałam ostrą, gruboziarnistą musztardę z chili i imbirem. Japońskie hamburgery Składniki: na 4 duże hamburgery
codojedzenia
Wieprzowina a`la boeuf stroganoff 206Półmisek: wieprzowina a`la boeuf stroganoff Wieprzowina a`la boeuf strog a noff Składniki 4-5 osób : 700g chudej szynki wieprzowej 500g pieczarek 2 duże cebule 1 surowa czerwona papryka 3 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy pomidory w puszcze (całe) natka pietruszki przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, ostra papryka, sól(...)ogóle nic przeciwko udawaniu rasowej krówki krasuli- szczególnie, że nieżywa była już od pewnego czasu, biedaczka. Tak więc uspokojony, z premedytacją przystąpiłem do mojego fałszerstwa. Przygotowanie: Wieprzowinę pokroiłem w plastry, a potem w paski, wzdłuż włókien. Na patelni z olejem, podsmażyłem ją kilka minut na dużym ogniu. Osobno zeszkliłem pokrojoną w pióra cebule. Następnie podsmażyłem pieczarki. Powyższe składniki
Aromatyczne Podróże
Jak grillować mięso? 204przywiązujemy wagi do tego, jak grillować mięso, by było nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zwykle po prostu rozpalamy grilla i spontanicznie wrzucamy kawałki mięsa. Mieszamy ze sobą drób, wieprzowinę i wołowinę, najczęściej nie przykładając również wagi do tego, czy potrawy będą bardziej czy mniej przypieczone. Efekt bywa prosty do przewidzenia – grillowane mięso nie wygląda i nie smakuje(...)byśmy chcieli. Jak więc prawidłowo grillować: Rozpalamy grilla i czekamy aż płomienie trochę przygasną. Osobno przygotowujemy kawałki mięsa: kurczaka , wieprzowinę i wołowinę . Na grillu układamy najpierw największe kawałki kurczaka, a wokół nich dopiero najmniejsze. Sprawdzamy, czy kawałki mięsa dobrze się upiekły, nacinając je. Sok, który z nich wypłynie musi być przezroczysty, a nie krwisty. W dalszej kolejności pieczemy wołowinę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wieprzowina w sosie teryiaki 336Wieprzowina w sosie teryiaki Wieprzowina w sosie teryiaki, bardzo proste danie do zrobienia. To danie jakiś czas temu zrobiłam dzieciom na obiad, od tamtej pory robiłam je już kilkukrotnie bo dzieci się go domagały :) Szczerz mi to na rękę, bo danie jest banalnie proste i łatwe do zrobienia. Wieprzowina w sosie teryiaki 30 dkg łopatki wieprzowej(...)całość podsmażamy. Gdy już całość się poddusi dodajemy ziarna sezamu i posypujemy zieloną cebulką. Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem soba. Smacznego ! Wieprzowina w sosie teryiaki
Kuchnia na wzgórzu
Wieprzowina w migdałach z jajkiem przepiórczym na sałatce z rukoli. 259Bardzo rzadko jem wieprzowinę. Nie mówię, że nie lubię. Kwestia wyboru mięsa. Dziś jednak naszło mnie na kotleta schabowego i postanowiłem kupić wieprzowinę u znajomego rzeźnika. W końcu mam chwilę czasu, by na spokojnie załatwić sprawy żywieniowe i zaczynam właśnie krótki, bo krótki, ale zawsze urlop świąteczny. Czego użyłem? -wieprzowina na kotlety schabowe -płatki migdałów -jajko -jajka przepiórcze -bułka tarta(...)sól, pieprz -rukola -winogrona -śliwka czerwona -oliwa -ocet balsamiczny -masło klarowane -migdały w moździerzu zgniecione -starty parmezan -mleko Wieprzowinę nacinamy, tłuczemy jak na schabowe. Bułkę tartą łączymy w stosunku pół na pół z płatkami migdałowymi. Obtaczamy mięso w bułce z migdałami, mocno dociskając. Następnie namaczamy w jajku roztrzepanym z solą, pieprzem i mlekiem i znów obtaczamy w bułce z migdałami
BaRepas
Skrzydełka z wieprzowiną w szklistym sosie pieczeniowym 48Skrzydełka z wieprzowiną w szklistym sosie pieczeniowym Rumiane kąski kurczaka duszone razem z wieprzowiną w pysznym i aromatycznym sosie. Ciekawy pomysł na obiad, który zadowoli każdego miłośnika mięsnych dań. Składniki: 5-6 skrzydełek z kurczaka ok 2 łyżki przyprawy do kurczaka (u mnie złocista) ok 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula lub kilka cebulek szalotek kilka pieczarek(...)jeśli używamy szalotki, to zostawiamy w całości) *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy skrzydełka z dwóch stron na rumiano. Podsmażone mięso przekładamy na talerz *** *** Na patelni smażymy wieprzowinę do zrumienienia. Dodajemy cebulę, pieczarki i pokrojoną w plasterki marchew, smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę *** *** Wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego *** *** Zagotowujemy, zmniejszamy
Blog z Apetytem
Quesadilla z szarpaną wieprzowiną 91Magda Jeśli znacie mój przepis na szarpaną wieprzowinę i kochacie to rozpadające się soczyste mięso, przygotujcie się, że może ona smakować jeszcze lepiej. Ostatnio robimy szarpaną już nie dla samych burgerów, ale aby właśnie wykorzystać ją do quesadilli – chyba nie będę kłamać mówiąc, że to obecnie nasze małe obiadowe uzależnienie. Dzieci uwielbiają, my uwielbiamy, więc przygotowanie to sama przyjemność(...)idziemy na skróty i wykorzystujemy nasz ulubiony i dużooooo sera, najlepiej Cheddar. Jeśli jesteście gotowi na coś wspaniałego, czytajcie przepis poniżej. Składniki (na 2 duże porcje): 500g szarpanej wieprzowiny z tego przepisu jedna mała czerwona cebula puszka mini czarnej fasoli 2 czubate łyżki sosu barbeque – użyłam Heinz łyżka keczupu łyżka siekanej natki pietruszki 3 placki tortilli – u mnie
Smaczna Strona
Jak smażyć steki? 106kawałek mięsa, zwykle pochodzący z tuszy zwierzęcia, który jest krojony w grubości i gotowany na różne sposoby, najczęściej smażony lub grillowany. Popularne rodzaje mięsa do przygotowania steków to wołowina, wieprzowina, baranina i dziczyzna. Mięso to charakteryzuje się miękkością, soczystością i bogatym smakiem. Pochodzenie steków Historia steków sięga starożytnych czasów. Już w starożytnym Rzymie ludzie przyrządzali mięso, podobne do dzisiejszych steków(...)miękkie, idealne do smażenia krótko lub na krwisto. Wołowina z udźca: To bardziej ekonomiczna opcja, ale nadal smaczna. Mięso z udźca jest bardziej miękkie, jeśli zostanie odpowiednio przygotowane. Wieprzowina: Steki z wieprzowiny są bardziej tłuste i mają intensywniejszy smak. Najlepsze gatunki to: Schab: Mięso z kością, soczyste i aromatyczne. Polędwica: Najbardziej delikatne mięso z wieprzowiny, świetne do smażenia na szybko
Podstawy Gotowania