Kuchnia koreańska – Mandu z wieprzowiną – domowa pierogarnia To bardzo smaczne pierożki, najlepiej zróbcie dużą porcję i zamroźcie. Nadwyżkę ugotowanych mandu możecie podsmażyć na odrobinie oleju i podać z sosem według przepisu. Koreańskie mandu. Podany przepis jest na mandu z wieprzowiną. Te pierożki podaje się w Arirang, sztokholmskiej restauracji, którą prowadzą Koreanki, siostry z mamą i ciotką*. Postępując zgodnie(...)przepisem możemy również przygotować mandu z wieprzowiną i kimchi. Wystarczy dodać do farszu garść kimchi z kapusty pekińskiej. Jeżeli nie jadacie mięsa wieprzowinę zastąpcie tofu. Większość składników z przepisu dostaniemy w każdym spożywczym sklepie. Olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy oraz sezam możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata Składniki FARSZ 500 g mięsa mielonego
Tajemnice Smakurozgrzewającą w Polsce, to rosół. Jest to rodzaj zupy niezagęszczonej będącej wywarem mięsno-warzywnym, do którego dodawane są także przyprawy. Rosół najczęściej sporządzany jest z wołowiny, kurczaka, baraniny lub wieprzowiny. Rosół nie należy do szybko gotowanych potraw, gdyż ugotowanie mięsa wymaga czasu. Dobrze ugotowany esencjonalny wywar może stanowić także bazę do przygotowania innych zup lub barszczu. Zupę taką, jak rosół(...)skórką, bo ten w 100 gramach będzie miał już około 85 kalorii. Natomiast niezagęszczony rosół z wołowiny w 100 gramach posiada około 100 kalorii, a w rosole z wieprzowiny w 100 gramach jest ponad 90 kalorii. Wybór mięsa na rosół zależy od nas samych, gdyż decyduje o tym nasze zdrowie, jak i gust kulinarny. Wiele osób z powodu chorób
ProstePesto.plpokrojony na małe różyczki brokuł i groszek. Do garnka z mleczkiem dajemy lekko pokruszony makaron i gotujemy, ciągle mieszając, przez 3 minuty, aż makaron będzie miękki. Makaron, warzywa i wieprzowinę łączymy ze sobą. Dekorujemy mieszanką orzechów, kolendry i cebulki. Smacznego! Na Thermomix: 1. Polędwicę wieprzową kroimy w paski i umieszczamy w misce wraz z sosem sojowym i łyżką oleju sezamowego(...)wsteczne/obr. 1 . 4. Dodajemy zamarynowaną polędwicę upewniając się, że jest równomiernie rozłożona na dnie naczynia miksującego, rumienimy Wysokie Temp . W tym czasie wkładamy koszyczek do dużej miski. 5. Odsączamy wieprzowinę z cebulą przez koszyczek w misce, płyn pozostały z rumienienia mięsa zachowujemy. Koszyczek przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. 6. Do TM wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę i w kostkę
Be Fit Be StrongWieprzowina z boczniaków? Wiemy, brzmi śmiesznie, ale w sumie nazwa pasuje do tego śmiesznie prostego, wegetariańskiego dania. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Wrapy z boczniakami to danie nadzwyczaj proste, zdrowe i sprawi Ci sporo przyjemności. Zarówno podczas przygotowania, jak i jedzenia. Boczniak jest niezwykle wdzięcznym grzybem, delikatnym a zarazem zwartym i lekko twardym. Bardzo(...)rękami na mniejsze kawałki. My nigdy boczniaków nie siekamy. Dzięki tej podatności na rwanie można z niego zrobić imitację mięsnej, bardzo popularnej w Stanach i UK potrawy: szarpanej wieprzowiny (lub wołowiny). W oryginalnej, mięsnej wersji sztuka mięsa jest bardzo długo pieczona tak, że staje się mięciutka i rozpada się w rękach. Po wyjęciu z piekarnika można je przy pomocy dwóch
Niedzielny kucharzSkładniki: 700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka — ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire (u mnie sos sojowy) 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku(...)BURGER (przepis niebawem na blogu), które świetnie zastąpią regularny obiad. W mojej kuchni gości także jako dodatek do młodych ziemniaczków. Robi się długo, ale robi się samo! Tak podawana wieprzowina ma swoje korzenie na głębokim południu Stanów Zjednoczonych, w takich miejscach jak Karolina Północna, Texas i Tennessee- w stanach, w których jedną z głównych gałęzi przemysłu była i jest hodowla
Kocham CzekoladęWieprzowina po chińsku / General Tso's Pork Dziś pyszne danie inspirowane smakami kuchni azjatyckiej. Wieprzowina po chińsku to zmodyfikowany przepis na kurczaka generała tso (przepis TUTAJ ), który jest jednym z moich ulubionych dań. Wieprzowinę po chińsku przygotujecie błyskawicznie. Cała praca polega wyłącznie na zmieszaniu składników sosu i szybkim podsmażeniu mięsa z wybranymi warzywami. Warto, byście doprawili swój sos do smaku(...)sprawdzi się na przykład papryka. Do takiej domowej chińszczyzny doskonale pasuje ryż lub makaron ryżowy. Gotową potrawę możecie posypać sezamem, natką kolendry, pietruszki lub szczypiorkiem. Polecam, smacznego. Przepis na wieprzowinę po chińsku: 400-500 g wieprzowego mielonego mięsa (może też być drobiowe), duża cebula, marchewka pokrojona w cienkie paski (lub inne ulubione warzywo) na sos: łyżka startego imbiru
Lekcje w kuchnimnóstwo przepisów typu stir fry z wykorzystaniem mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego. Zamiast mielonego możecie zrobić np. super szybkie danie z mielonym mięsem, zesmażonym z czosnkiem i imbirem oraz warzywami – wieprzowinę na ostro. Całość zrobicie w czasie jaki potrzeba na ugotowanie ryżu. Zamiast niego możecie użyć makaronu ryżowego, którego przygotowanie zajmuje kilka minut. Poziom ostrości potrawy to kwestia indywidualnych preferencji. Możecie(...)mniej papryczki chilli. Naprawdę warto sięgnąć po taki przepisów i zrobić zamiast nieśmiertelnego mielonego. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Polecamy Wam również przepis na pyszne panissa risotto z mieloną wieprzowiną Składniki: 0,5 kg mielonej wieprzowiny ½ łyżeczki soli 2 ząbki czosnku posiekane w plastry 1 łyżeczka tartego imbiru ½ małej żółtej papryki pokrojonej w kostkę ½ małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
Niedzielny kucharzmnóstwo przepisów typu stir fry z wykorzystaniem mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego. Zamiast mielonego możecie zrobić np. super szybkie danie z mielonym mięsem, zesmażonym z czosnkiem i imbirem oraz warzywami – wieprzowinę na ostro. Całość zrobicie w czasie jaki potrzeba na ugotowanie ryżu. Zamiast niego możecie użyć makaronu ryżowego, którego przygotowanie zajmuje kilka minut. Poziom ostrości potrawy to kwestia indywidualnych preferencji. Możecie(...)mniej papryczki chilli. Naprawdę warto sięgnąć po taki przepisów i zrobić zamiast nieśmiertelnego mielonego. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Polecamy Wam również przepis na pyszne panissa risotto z mieloną wieprzowiną Składniki: 0,5 kg mielonej wieprzowiny ½ łyżeczki soli 2 ząbki czosnku posiekane w plastry 1 łyżeczka tartego imbiru ½ małej żółtej papryki pokrojonej w kostkę ½ małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
Niedzielny kucharzprzez babcię. Forszmak to jednogarnkowe danie wywodzące się z lubelszczyzny. Bardzo popularne w latach ’80 i ’90. Wyjątkowo smaczne. Jest to pomidorowo-paprykowy gulasz z mięsem (najczęściej wieprzowiną, wołowiną, indykiem) z dodatkową wkładką z kiełbasy lub boczku. Charakterystyczną cechą forszmaku jest lekko kwaskowy smak, który nadają mu kiszone ogórki. To właśnie dodatek ogórków odróżnia forszmak od polskich wariacji(...)skoncentrowany smak jest w forszmaku niezbędny. Koniecznie użyjcie do niego dobrej jakości kiełbasy (bez sztucznych dodatków) i domowego bulionu – taki forszmak będzie smakować obłędnie. Forszmak lubelski: 500 g wieprzowiny (np.: łopatka, szynka, karkówka) lub ewentualnie udziec z indyka 300-400 g wędzonej kiełbasy (można zastąpić wędzonym boczkiem) 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule 1 duża czerwona papryka 5 średnich
Poezja smakuktórymi jest połączony. Wystarczy też kilka przypraw, żeby zamienił się w bardzo smaczne i sycące danie. Dzisiaj proponujemy Wam super szybki makaron z usmażoną na chrupko, bardzo aromatyczną mieloną wieprzowiną. Danie można zrobić w 10 minut. Świetnie smakuje podane na gorąco, ale równie dobrze można je zjeść na zimno. Przepis pochodzi z s serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 500 g wieprzowiny(...)octu ryżowego z łyżką sosu sojowego, sosu chili, łyżką oleju sezamowego, łyżeczką cukru. Wymieszaj z makaronem ryżowym. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wyłóż na niego mieloną wieprzowinę. Smaż rozdrabniając mięso szpatułką na małe kawałki. Smaż kilka minut, aż mięso podsmaży się, zbrązowieje i nie będzie w nim surowych kawałków. Dodaj 2 starte ząbki czosnku, dużą łyżkę startego
Niedzielny kucharzDziś mamy dla Was patent na stir fry z żeberkami. Mały kulinarny przekręt wystarczy, aby metoda super szybkiego smażenia w 3 minuty sprawdziła się dla wieprzowiny. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: Co najmniej 3 Szybkie smażenie nie tylko dla wołowiny Stir fry to technika szybkiego przygotowywania rozmaitych dań, krótko obsmażonych na bardzo intensywnym ogniu. Metoda świetnie sprawdza(...)generalnie produktów miękkich, podatnych na wysokie temperatury lub, jak w przypadku wołowiny, surowców, które nie muszą być mocno wysmażone (a nawet nie powinny). Czy do szybkiego smażenia nadaje się wieprzowina? A no właśnie. To rodzaj mięsa, który musi być bardzo dobrze wysmażony. Ale czy można w 2-3 minuty dobrze wysmażyć np. mięso z żeberek? Wieprzowina w 3 minuty Dość
Niedzielny kucharzDziś mamy dla Was patent na stir fry z żeberkami. Mały kulinarny przekręt wystarczy, aby metoda super szybkiego smażenia w 3 minuty sprawdziła się dla wieprzowiny. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: Co najmniej 3 Szybkie smażenie nie tylko dla wołowiny Stir fry to technika szybkiego przygotowywania rozmaitych dań, krótko obsmażonych na bardzo intensywnym ogniu. Metoda świetnie sprawdza(...)generalnie produktów miękkich, podatnych na wysokie temperatury lub, jak w przypadku wołowiny, surowców, które nie muszą być mocno wysmażone (a nawet nie powinny). Czy do szybkiego smażenia nadaje się wieprzowina? A no właśnie. To rodzaj mięsa, który musi być bardzo dobrze wysmażony. Ale czy można w 2-3 minuty dobrze wysmażyć np. mięso z żeberek? Wieprzowina w 3 minuty Dość
Niedzielny kucharztrudno wykonać, jak to się z początku wydawać nam może. składniki na pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita barane sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego(...)zaokrąglamy w dół) Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie
Miód i pieprzszarpaną wieprzowiną zastanawiałam się długo... nie tyle czy będzie smaczna, ale czy mnie rachunek za prąd nie przywali, jak mi tyle godzin będzie piekarnik non stop grzał... Ale jak widać póki co nic mnie nie przygniotło,a choćby nawet, to jest mnie na tyle, że myślę, że spokojnie się podniosę z tego upadku :D Połamać mnie nie powinno 😅Zresztą, teraz(...)bułeczek bao: 1 szklanka ciepłej wody 20g świeżych drożdży 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju + odrobina do posmarowania bułeczek ½ łyżeczki soli Składniki na wieprzowinę Pulled pork: 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule ¼ szklanki oleju 1 szklanka wody Przyprawy 1 płaska łyżka soli morskiej 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
Kuchnia w czekoladziedawna nosiłam się z zamiarem przygotowania szarpanej wieprzowiny. Każdy tak ją zachwala, że ja również postanowiłam upiec ją na niedzielny obiad. Już od samego ranka po mieszkaniu rozchodził się cudowny zapach pieczonego mięsa. Ciężko było wytrzymać aby nie spróbować choć kawałeczka. Pod koniec pieczenia dodałam do mięsa sos ciemny uniwersalny Łowicz . Świetnie podkręcił smak mięsa. Danie wyszło genialne, cudowne(...)smaku, takie, że Łooo! Koniecznie wypróbujcie bo mięso nie dosyć, że przepyszne to jeszcze rozpływa się w ustach! Poezja! Ja swoją wieprzowinę w ciemnym sosie Łowicza podałam z gotowanymi ziemniaczkami i duszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno upiekę
Smakołyki Asi