wieprzowina - 8011 przepisów (strona:14/535)

Domową kiełbasę wcale nie jest trudno zrobić. 55

peklująca ( pektosolu) jelita Czyste i suche udka oddzielamy od kości i kroimy  w  kostkę (+-)3  x 3 centymetry,  podana waga jest już wagą czystego mięsa. Wieprzowinę kroimy w podobnej wielkości kostkę.  Do wieprzowiny dajemy jakieś 40 g pektosolu, a resztę do kurczaka.  Posypujemy i dokładnie mieszamy ( w osobnych naczyniach), przykrywamy szczelnie i odstawiamy(...)mielimy kurczaka,a razem z nim czosnek. To mięso zadziała jako spoiwo, także dzięki mięśniom . Później zmieniamy sitko na większe, u mnie jest to 9 mm i mielimy wieprzowinę.  Wszystko wkładamy do dużej miski, majeranek rozcieramy w dłoniach, posypujemy nim mięso. Czarny pieprz najlepiej świeżo mielony, specjalnie nie piszę ile tego pieprzu ponieważ tak jak czosnek tak i pieprz

Dieta moja pasja
Łopatka wieprzowa z jabłkami i cydrem. 220

zdobywa popularność w naszym kraju i w związku z tym nie musiałem długo go szukać. Oczywiście - głównym bohaterem dania jest łopatka. Moim zdaniem jest to jeden z najwdzięczniejszych rodzajów wieprzowiny. Na co dzień lubię ją przyrządzać w wolnowarze. Oboje z Marzeną jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami tego urządzenia (polecamy!), jednak obawiam się, że jesteśmy w tym wyjątkami i trudno proponować ten sposób(...)czasy pieczenia mięs to kawał teorii, który trzeba jednak przekuć na praktykę własnego piekarnika. Teoria mówi, że 1 godzina w temperaturze 175 stopni powinna wystarczyć na 1 kg wieprzowiny. To jest punkt wyjścia do eksperymentów z czasem, temperaturą, termoobiegami, naczyniami, przykryciami, rękawami itd.. W końcu można dojść do swojego własnego idealnego sposobu. Jeżeli chcemy mieć pewność, że mięso jest

zadanie-gotowanie
Wieprzowina w curry! 60

razem moim daniem obiadowym była wieprzowina curry z ryżem. Mięso wieprzowe od drobiowego różni się tym, że według mnie po ugotowaniu jest znacznie delikatniejsze i można nawet powiedzieć, że rozpływa się w ustach. Z kurczakiem trzeba uważać, gdyż zbyt długie smażenie go na patelni może spowodować, że mięso będzie suche i twarde. Dlatego uważam, że wieprzowina lepiej nadaje się(...)tego dania ;) Składniki na wieprzowinę curry: 600 g mięsa wieprzowego najlepiej z szynki lub łopatki 2 duże cebule 2 łyżki oleju 2 czerwone papryki pieprz, sól, 1 łyżka curry, gałka muszkatołowa, imbir, kolendra Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy na niego wcześniej przygotowane mięso. Obsmażamy je z każdej strony, dodajemy sól

Gotuj z Prezesem
Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta 92

Dziś przedstawiam przepis na jedno z lepszych dań makaronowych jakie jadłam w ostatnim czasie. Ulubiony makaron w pikantnym sosie pomidorowym z mieloną wieprzowiną, suszonymi pomidorami i oliwkami podbił podniebienia wszystkich domowników. Przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo o tytule „Włoskie dania makaronowe”, którą wszystkim gorąco polecam. W oryginale został użyty makaron typu(...)szybkie w przygotowaniu i z tym także nie jest inaczej. Idealny obiad w po pracowitym dniu, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami (4 porcje) Składniki: 5 łyżek oleju roślinnego 1 cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę 80g czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki 1 papryczka chilli, bez pestek

karmelowy
Idealna przyprawa do wieprzowiny 95

czosnek i chili. Czasami w przyprawach tych znaleźć możemy również aromatyczne i rzadziej stosowane przyprawy takie jak: kmninek, nasiona selera, gorczyca czy oregano. W bardziej egzotycznych odmianach przypraw do wieprzowiny znaleźc można goździki, cynamon, nasiona kopru, gałka musztatołowa, kurkuma, a nawet chrzan. Ale najlepszą przyprawę możemy zrobić sami. My znaleźliśmy swoje składniki i proprcje tworzące najlepszą przyprawę do wieprzowiny. Składniki(...)kminku 1 łyżeczka pieprzu cayenne Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki. Natrzeć przyprawą dokładnie mięso. Przygotowaną przyprawę można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 1-2 miesiące. The post Idealna przyprawa do wieprzowiny appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta 79

Udało mi się upolować jeszcze w sklepie kurki, postanowiłam więc wykorzystać je w bardzo klasyczny sposób na szybki obiad w tygodniu. Ulubiony makaron, śmietankowy sos z wieprzowiną i kurkami na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Kurki można swobodnie zastąpić innymi ulubionymi grzybami, które akurat są w sezonie lub zwyczajnie pieczarkami. Polecam ten przepis nawet tym najbardziej niedoświadczonym w kuchni(...)zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami (4 porcje) Składniki: 250 g ulubionego makaronu 600 g schabu pokrojonego w paseczki lub kostkę 400 g oczyszczonych kurek , większe przekrojone na połówki 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 2 łyżki oliwy 3/4 szklanki śmietanki 30-36% 1 łyżka soku z cytryny

karmelowy
Pulled pork najlepszy! Z malinowym sosem BBQ (Slow cooker) 79

słowo). Zdecydowanie bardziej dopracowany, aromatyczny i delikatny. Jak już nie mam pomysłu na obiad lub zbyt wiele czasu na jego przygotowanie, to wstawiam w slow cookerze mięso na rwaną wieprzowinę. Dzięki jej powolnemu gotowaniu jest bardzo soczysta i po prostu rozpływa się w ustach. Możemy ją użyć do wrapów, tacos, podać z batatami lub prostą sałatką, np. taką. z czerwonej(...)high. Po upływie czasu gotowania sprawdzamy miękkość naszego mięsa, jeśli uznamy je za dość delikatne (musi rozpadać się pod wpływem wbijanego widelca, lub gdy możemy mięso swobodnie rozdzierać). Wykładamy wieprzowinę na talerz i dwoma widelcami “rwiemy” mięso na małe kawałki, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pulled pork, polewamy sosem z slow cookera i czekamy, aż mięso będzie chrupiące i brązowe

PaleoLife
Pieczone szaszłyki z kurczakiem i kulkami z wieprzowiny 70

Lekkie szaszłyki z piekarnika, z nutą imbiru i kolendry, przygotowane z dwóch rodzajów mięsa - wieprzowiny i kurczaka. Świetnie smakowały z pieczonymi ziemniakami i świeżą surówką.                      Składniki : Kulki z wieprzowiny : 400 g. mielonego mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka(...)każdy kawałek był przyprawiony, a potem dodaję jogurt i jeszcze raz dokładnie mieszam. Przykrywam miskę i odstawiam na kilka godzin, a nawet na całą noc, do lodówki. Kulki z wieprzowiny : bardzo dokładnie mieszam wszystkie składniki, by masa była gładka i lśniąca. Formuję niewielkie kulki (mała mandarynka).  Nadziewam na przemian kulki i po kilka kawałków kurczaka na długie patyczki

sio-smutki
Przekładaniec ze schabu i indyka 57

potrzebowali: schab bez kości lub polędwica wieprzowa filet z indyka szynka długodojrzewająca zielone oliwki papryka w proszku kurkuma mozzarella sól pieprz oliwa z oliwek Mięso myjemy i czyścimy. Z wieprzowiny i indyka przygotowujemy podobnej wielkości kawałki, najlepiej podłużne, by łatwiej było nam je nadziewać. Tak przygotowane mięso polewamy oliwą, dodajemy paprykę w proszku, kurkumę, sól i pieprz. Można również użyć(...)oliwkę, a nstępnie plastej szynki długodojrzewającej (może to być szynka parmeńska, szwardzwaldzka, lub im podobne). Szynkę nadziewamy na brzegu, by można było przekładać kolejne warstwy. Następnie nadziewamy indyka i wieprzowinę, przekładamy nadzianym wcześniej plastrem szynki, następnie indyk i wieprzowina (i tak nasz przekładaniec powstaje do momentu, gdy nadziejemy cały kawałek mięsa). Na koniec również nadziewamy oliwkę. Robimy tak z każdym

MarcinChef
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 99

drobno zmielone mięso nie jest smaczne, włókna mięśniowe są w nim mocno zmiażdżone, nie pocięte. Zawsze możecie też, jeśli macie maszynkę, kupić wybrane kawałki wołowiny (pręga, łata, antrykot) i wieprzowiny (szynka, łopatka) i zmielić je sami. Ja maszynki nie mam, więc mięso kupuję już paczkowane.   Na kotlety najlepiej nadaje się mieszanka wołowiny i wieprzowiny – odpowiednio tłusta i krucha . Kotlety(...)samej wieprzowiny są zdecydowanie za tłuste, z samej wołowiny – za suche i wymagają długiej obróbki cieplnej. Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku, a przynajmniej jest czerstwa – obieramy ze skórki. Jej miąższ zalewamy mlekiem. Bułka musi całkowicie mlekiem nasiąknąć. Odciskamy ją dobrze, ma być tylko wilgotna, nie mokra

Karo in the Kitchen
Pasztet szlachecki 78

fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej(...)wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej

moj przepis na
Glazurowana wieprzowina 41

czym można je przyrządzić po powrocie z pracy, nie spędzając całego wieczoru w kuchni. Ponadto ostatnio kupiłam ciekawą książkę ("Mighty Spice"), z której to pochodzi przepis na dzisiejszą wieprzowinę, z moimi modyfikacjami. (Podejrzewam, że na blogu pojawi siękilka przepisów z tej książki, ponieważ po tym jak ją przejrzałam, wypatrzyłam kilka bardzo interesujących potraw). W oryginalanym przepisie użyto tłustszych części mięsa(...)Gorąco polecam przygotowanie tego dania, jest ono rewelacyjne, lekko ostre, nieco słodkie, i bardzo aromatyczne!  Składniki: 1 duża papryczka chili pokrojona w cienkie plasterki 2 gwiazdki anyżu 500g wieprzowiny 2,5 świeżego startego korzenia imbiru 0.5 łyżeczki soli 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukru 1 łyżka sosu sojowego oliwa do smażenia Przygotowanie: W woku lub głębokim rondlu rozgrzać

Codzienne Gotowanie
Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym 58

Dziś polecam przepyszne tajskie curry z wieprzowiny z dodatkiem masła orzechowego i mleka kokosowego. Danie okazało się przepyszne, a dodatek masła orzechowego, do którego wcześniej nie miałam przekonania, ponieważ gdy próbowałam go wydawało mi się bardzo mdłe i "tępe", jednak w połączeniu z mlekiem kokosowem i limonką stworzyło wspaniały sos.  Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu(...)więcej nie wymaga zbyt wielu składników.  Składniki : pęczek dymki mały pęczek świeżej kolendry 400g wieprzowiny (schab) 3 łyżki czerwonej pasty curry 4 łyżki masła orzechowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu sojowego puszka mleka kokosowego (400ml) opakowanie mini kolb kukurydzy sok z połowy limonki sól i pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : W dużej patelni lub rondlu rozgrzać oliwę

Codzienne Gotowanie
Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 76

Geneza tego przepisu jest cokolwiek pogmatwana. Jego pierwowzór podpatrzony został ładnych już parę lat temu podczas wycieczki do Egiptu. Oczywiście z racji tego, że zawierał wieprzowinę było to danie ewidentnie „spreparowane” na potrzeby europejskich turystów. Trudno bowiem podejrzewać Arabów będących w większości muzułmanami o raczenie się na śniadanie wieprzową szynką w jakiejkolwiek postaci. I chociaż można w nim użyć też(...)innego mięsa, albo wręcz odwrotnie – pominąć je całkiem, to wieprzowina wydaje się smakować w nim najlepiej. Byłbym też sceptyczny z zaryzykowaniem np. wołowiny lub innych mięs, które są z reguły twardsze niż wieprzowina – może po prostu nie wystarczyć nam czasu smażenia, a nasz omlet okaże się wówczas „twardym orzechem do zgryzienia”. Żeby jednak było ciekawiej, omlet wykonany w sposób opisany

Kulinarna Pokusa
Wieprzowina w cebuli. 65

Uwielbiam takie rozgotowane, rozpływające się w ustach mięsko. A jeszcze dodatek cebuli i czosnku, garść ziół i już wiem, że będzie pysznie :-) Składniki na wieprzowinę w cebuli 0,8 kg wieprzowiny (łopatki, karczku, szynki, chudego gulaszowego) 0,4 kg cebuli 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego 0,5 łyżeczki tymianku(...)centymetrowe), cebule w piórka, a czosnek drobno siekamy (lub przeciskamy przez praskę). Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na gorący tłuszcz wkładamy mięsko i smażymy na złoto. Gdy wieprzowina już się nam ładnie zarumieni z obu stron dokładamy cebulki, a gdy one się zeszklą wrzucamy czosnek, mieszamy, dodajemy przyprawy (oprócz koperku) wlewamy szklankę wody, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu

Rozpustne gotowanie