fasolki. To trochę takie połączenie zupy gulaszowej z fasolką po bretońsku, ale zapewniam Was, że smakuje rewelacyjnie! Garnek takiej zupy starcza nam na 3 dni 😀 Składniki: ok. 250 g wieprzowiny ok. 250 g wołowiny 2 cebule 2 czerwone papryki 2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych 500 ml soku pomidorowego ok. 1-1,3 litra wody 1 łyżka ajwaru(...)łagodnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Wołowinę i wieprzowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewany olej i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, co jakiś czas mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone
Kuchnia MagdaLenyJemy bardzo mało wieprzowiny, praktycznie wcale. No może oprócz jamon i chorizo. Sama osobiście nie przepadam za karkówkami, szynkami a schabowych po prostu nie znoszę. Uważam, że z wieprzowiny najlepsze są te części, których ze względu na linię, nie powinno się jeść zbyt często: słonina (smalczyk), boczek i żeberka. Ale ponieważ Chłopaki od czasu do czasu chcą zjeść porządnego schaboszczaka
Cytryna&Co.kawałku mięcha. Odrobinę też zmieniłam przepis, sugerując się tym, co radzili mi bardziej doświadczeni koledzy. Wężowi smakowało. Ciekawa jestem Waszej opinii ;) Składniki: kawałek wołowiny kawałek cielęciny kawałek wieprzowiny kawałek wędzonki np. boczku kawałek kiełbasy 3 cebule 5 ząbków czosnku 6 ogórków odrobina kapusty kiszonej 150g masła oliwa z oliwek garść kaparów garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 4 łyżki(...)gotowania. Przełożyłam ją do garnka, zalałam wodą, dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy i zostawiłam, żeby się gotowało. Następnie po kolei smażyłam cielęcinę, boczek i kiełbasę na koniec wieprzowinę. Dodałam do garnka, dolałam wody i gotowałam dalej. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmażyłam na maśle i dodałam koncentrat pomidorowy. Ostawiłam, na pozostałej części masła przesmażyłam pokrojone w paseczki
Cytryna&Co.Kassler to wieprzowina, zapeklowana i podwędzona. Stosowana w kuchni niemieckiej do przygotowywania różnorodnych dań. Jednym z nich jest kassler pieczony z kiszoną kapustą, z dodatkiem wina. Nie znałam wcześniej tego dania, zaczęłam je robić na prośbę męża, który pamiętał je ze swoich niemieckich podróży. Pierwszy raz piekłam w ten sposób schab który kupiłam na stoisku z naturalnie wędzonymi wędlinami(...)zamrozić odpowiedniej wielkości porcje mięsa. Przygotowanie obiadu nie zajmie nam wtedy dużo czasu. Bardzo polecam! Wspomagałam się przepisem zamieszczonym na blogu Niki Składniki: ok 600 g wędzonej wieprzowiny (miałam schab) 0,7-0,8 kg kiszonej kapusty 1 kwaśne jabłko 120 ml wina lub cydru 3 listki laurowe rękaw lub torebki do pieczenia sos musztardowy
Stare Garyfasolki. To trochę takie połączenie zupy gulaszowej z fasolką po bretońsku, ale zapewniam Was, że smakuje rewelacyjnie! Garnek takiej zupy starcza nam na 3 dni 😀 Składniki: ok. 250 g wieprzowiny ok. 250 g wołowiny 2 cebule 2 czerwone papryki 2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych 500 ml soku pomidorowego ok. 1-1,3 litra wody 1 łyżka ajwaru(...)łagodnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Wołowinę i wieprzowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewany olej i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, co jakiś czas mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone
Kuchnia MagdaLenyugotowała się fasolka po bretońsku, ale z innym rodzajem mięsa niż ta klasyczna. Nie no, nie marudzę. Wiadomo kto był zadowolony... Składniki: 1,5 szklanki fasoli Jaś 700 g wieprzowiny (ja użyłam szynki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe(...)szczypta cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie (mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość), więc wlejcie odpowiednią ilość wody. Wieprzowinę kroimy w większą kostkę, dodajemy do niej sos sojowy, rozdrobnione ząbki czosnku, tymianek i pieprz, mieszamy i również odstawiamy na noc. Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości
KardamonovyMielone! I to nie byle jakie mielone, bo w postaci ogrooomnych klopsów – wielkości piłki tenisowej. Wołowina i wieprzowina skąpane w esencjonalnym bulionie z dodatkiem białego wina, który nadaje im wytrawnego, nowego smaku. Te klopsy są tak soczyste, pyszne i eleganckie, że bez problemu zostaną gwiazdą każdej proszonej kolacji czy odświętnego obiadu. Nie musicie mi wierzyć na słowo – po prostu(...)cudnego bulionu. Wylizywanie talerzy jak najbardziej wskazane, ale pamiętajcie – dopiero kiedy wyjdą goście! SKŁADNIKI KLOPSY (8 porcji – 8 sztuk) 500g mielonej wołowiny (zawartość tłuszczu 15 do 20%) 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej mięso od szynki) 50g czerstwej podeschniętej bułki pszennej 50-70g sera cheddar 50g słoniny wędzonej (jeśli nie znajdziecie – bardzo tłusty wędzony boczek) 1 jajko L 50g cebuli
Karo in the KitchenPyszne roladki, nadziewane szynką serrano. Mogą być z wieprzowiny, mogą z wołowiny. W przepisach pojawia się polędwica wołowa, polędwiczki wieprzowe, schab wieprzowy, albo szynka. Podawane jako danie główne, albo jako przekąska. Czasem mięso jest marynowane w soku z cytryny, czosnku i natce pietruszki, czasem tylko solone i pieprzone. Czasem dodawany jest do środka żółty ser, częściej nie… Zależy(...)lubi – znowu przepis na tyle banalny, że ile domów, tyle jego wersji. My stosujemy wersję najprostszą, za to z serem… wieprzowina (szynka, schab, polędwiczka) szynka serrano żółty ser sól pieprz olej do głębokiego smażenia Szynkę lub schab pokroić na plastry i cienko rozbić. Jeżeli flaenquines mają być z polędwiczki, tę naciąć wzdłuż na 1/2 grubości, nie do końca
stajnia gołębie od kuchnipieczarek, papryki oraz kiszonych ogórków. Idealne danie na rodzinny, niedzielny obiad. Strogonowa możemy podać z pieczywem, pyzami, ziemniaczkami lub z ryżem. Polecam! Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dkg pieczarek 2-3 szklanki bulionu lub wody 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki(...)HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Boeuf Strogonow z wieprzowiny pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemjakie by nie były znikają z prędkością światła . Ja także je lubię , nie muszę spędzać godzin w kuchni , parę minut i gotowe Do tego przepisu, można użyć dowolnego kawałka wieprzowiny , ale najsmaczniejsza jest łopatka, soczysta i delikatna . Polecam ! Składniki : 0,3 kg łopatki wieprzowej 8-9 pieczarek 2 cebule średniej wielkości 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 2 ząbki czosnku(...)opakowanie makaronu muszelki ( lub innego ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę siekamy nożem , na jak najcieńsze kawałki . Pieczarki i cebulkę kroimy w plasterki , czosnek wyciskamy przez praskę . Na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy wieprzowinę z cebulą, czosnkiem i słodką papryką . Tak długo , aż wszystko się zrumieni . Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy jeszcze chwilkę . Doprawiamy solą do smaku , podlewamy kremówką ,dodajemy starty ser i gotujemy
Ogrodnik w podróżyPulled pork – szarpana wieprzowina , kuchnia Tex-Mex Pulled pork , jest to bardzo popularny w ostatnim czasie , street food. Potrawa swe korzenie ma w USA , dokładniej z jego południowej części . Kuchnia Tex Mex , to kuchnia pograniczna dwóch stanów Texasu i Meksyku . Potrawy tej kuchni, to mieszanka meksykańskiej tortilli , wszechobecnej kukurydzy , fasoli , oraz teksańskiego barbecue i wolno pieczonych pulled pork ( bardzo(...)Ważne żeby serwować na gorąco , można także polać , tłuszczem z brytfanki , który jest niezwykle aromatyczny ..Cóż to nie kuchnia fit , a Tex-Mex Smacznego ! Artykuł Pulled pork – szarpana wieprzowina , kuchnia Tex-Mex pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyświetna alternatywa dla kotletów mielonych. W dodatku w przeciwieństwie do mielonych są mniej tłuste, bo nie smażymy ich na tłuszczu tylko pieczemy w piekarniku. Ja przygotowałam je z wieprzowiny, a konkretnie z karczku, ale Wy możecie użyć dowolnego mięsa. Tak samo możecie kombinować z farszem dodając warzywa, zioła, czy inne sery. Ogranicza Was tylko wyobraźnia Gniazda z mielonego mięsa(...)pieczarkami i serem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowina) 3 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele angielskie) 500 g pieczarek łyżka masła 125 g mozzarelli lub innego sera pieprz sól Pieczarki ścinamy na cienkie plasterki. W rondelku topimy masło, wrzucamy na nie pieczarki, solimy i dusimy
PatiGotujezielonej fasolki szparagowej 1 łyżka mąki pszennej do zawiesiny 2 łyżki oleju roślinnego do podsmażenia 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny Sól himalajska do smaku Pieprz czarny świeżo mielonej do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Żeberka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki z jedną lub dwoma kostkami, oprószyć(...)przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem i czerwoną papryką. Cebulę i czosnek obrać posiekać w kostkę. Obraną marchewkę, fasolkę i paprykę pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać olej, włożyć żeberka, obsmażyć z każdej strony, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić pod przykryciem, gdy żeberka puszczą sok, dodać pozostałe pokrojone warzywa, wlać wodę, tyle aby zakryła mięso, dodać ziele angielskie
Wanilia i Kardamonwędlina na kanapki, prosto i smacznie :) Polecam! Składniki: 2 kg cienkiego chudego boczku w płacie 2 małe cebule ½ główki czosnku Sól himalajska do smaku 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Sposób wykonania: Boczek opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, rozłożyć na desce, natrzeć solą , pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Cebulę
Wanilia i Kardamonkotlety schabowe, 1/2 dużej papryki czerwonej, 2-3 korniszony (u mnie z dodatkiem chili), 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 4 średniej wielkości pieczarki, 3 czubate łyżeczki mascarpone, przyprawa do wieprzowiny Cykoria , 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Każdy plaster przekrawam wzdłuż na połowę, spłaszczam dłonią i kroję w cienkie paski. Paprykę i ogórki kroję w cienkie paski, pieczarki(...)plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażam mięso solidnie oprószone przyprawą do wieprzowiny. Smażę około 10 minut na średnim ogniu często mieszając. Po tym czasie dodaję warzywa i smażę przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaję ser mascarpone, dokładnie mieszam. Smażę do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Gotowe danie posypuję natką pietruszki
JejKuchnia