wieprzowina - 8831 przepisów (strona:26/589)

Bigos 225

dania. Dlatego dzisiaj pojawia się przepis na popularny w naszym kraju bigos. Smacznego! Składniki: 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej 750 g kapusty słodkiej 200 g wołowiny 300 g wieprzowiny (łopatka lub żeberka) 100 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy spora garść grzybów suszonych ok. 10 śliwek suszonych 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ziarnistego kilka ziaren ziela angielskiego(...)dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Wieprzowinę i wołowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą. Na tej samej patelni usmażyć pokrojone w kostkę boczek

Czerwień i błękit
Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango 281

patelni nerkowców, do podania ⅓ szklanki posiekanej dymki, do podania garść liści kolendry do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni lub woku rozgrzej na dużym ogniu olej, dodaj i wieprzowinę, dopraw solą i pieprzem i smaż, mieszając, przez około minutę. Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 30 sekund, po czym wyjmij zawartość z patelni na talerz i odstaw(...)gotuj, aż połowa odparuje. Dodaj sos hoisin, wino, ocet, miód, chili, sos sojowy, olej sezamowy, przyprawę pięć smaków i imbir, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Włóż ponownie wieprzowinę wraz z papryką do patelni i dodaj mango. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż warzywa będą gotowe ale wciąż chrupiące. Następnie dodaj mieszanką mąki i wody

karmelowy
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 216

zasady zresztą warto unikać wszelkich form „tajemniczego mięsa”, którego skład nie za bardzo jesteśmy w stanie ustalić. Wybór rodzaju mięsa wpływa też znacząco na smak klopsów. Jeśli chodzi o wieprzowinę, sugerujemy połączenie szynki lub biodrówki z odrobiną surowego boczku. Ale np. łopatka też będzie OK, o ile ją lubimy – bo smakuje zupełnie inaczej niż szynka. Z kolei jeśli chodzi(...)Nieskomplikowany i „szybki” przepis na rewelacyjnie prezentujące się klopsy wieprzowo-wołowe z kolorowymi jarzynami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 300g mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki z odrobiną surowego boczku) 300g mielonej wołowiny 1 duża papryka (300g) 1 średnia cebula (150g) 2 nieduże marchewki (200g) 400g brukselki – świeżej lub mrożonej 2 nieduże szalotki 1 łyżka słodkiej papryki 1 duże

Kulinarna Pokusa
Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji – szkolenie 226

Jakiś czas temu zostałam zaproszona na szkolenie dotyczące wieprzowiny regionalnej - dokładnie ras świń którymi może się poszczycić między innymi nasz region! Szkolenie odbyło się 17 lipca i było naprawdę fantastyczne. Dowiedziałam się na nim jak wspaniałym mięsem dysponuje miedzy innymi Lubelszczyzna - mięso naszej świnki puławskiej jest niczym wołowina kobe! Jedyne w swoim rodzaju! Pan Adam Michalski przekonywał - nas blogerów(...)wielu fantastycznych wskazówek odnośnie obróbki mięs. Szkolenie było świetne - chyba nigdy nie jadłam tak soczystego i delikatnego mięsa - po prawdzie to nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, że wieprzowina może być tak delikatna... Zwyczajny polski schabowy zrobiony z mięsa świnki puławskiej nabrał zupełnie nowego wymiaru - jego skórka idealnie przylegała do mięsa i co istotne - była chrupiąca (skórka schabowego

sierotka maRysia w kuchni
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 209

miseczki i odstawiamy. Będziemy ich używać dopiero na koniec.   Na patelni rozgrzewamy po 1-2 łyżki oleju i smażymy po kolei — najpierw mięso, do mocnego zrumienienia. Usmażone kawałki wieprzowiny przekładamy do rondla. Znowu na patelnię olej- smażymy frankfurterki, aż się odrobinę przypieką. Gdy już będą gotowe- do rondla z nimi. Pieczarki wygodnie jest smażyć na dwa razy, na mocnym(...)porcja to danie obiadowe dla 4-6 dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad dla dwóch dorosłych głodomorów, na dwa, trzy dni. SKŁADNIKI 500g wieprzowiny na gulasz — z łopatki lub szynki 200g mocno uwędzonych surowych frankfurterek 500g pieczarek 200g cebuli 2 garści suszonych leśnych grzybów (najlepsze będą podgrzybki) 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 mała

Karo in the Kitchen
Bitki wieprzowe i sos pieczarkowy 125

wieprzowiny (szynka, łopatka) sól pieprz mąka do panierowania szczypta oregano szczypta majeranku pół cebuli 3 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego mąka do panierowania sos pieczarkowy; 200 g pieczarek pół cebuli 200 ml śmietany 1 łyżka mąki kukurydzianej szczypta chili w płatkach majeranek pieprz ziołowy pieprz czarny Wieprzowinę pokroić w plastry i rozklepać młotkiem jak schabowe . Panierować w mące

Gotowanie jest łatwe
Makaron z aromatycznym sosem mięsno warzywnym 145

makaronu (małe muszelki) 400 g wieprzowiny (karkówka) 1 łyżka tłuszczu papryka 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula bazylia oregano natka pietruszki sól pieprz Wieprzowinę pokroić na małe kawałeczki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Mięso i warzywa wrzucić do garnka, dodać tłuszczu. Smażyć aż odparuje cały płyn, podlać ok 1,5 szkl wody dodać zioła i dusić pod przykryciem

Gotowanie jest łatwe
Medaliony schabowe z cebulowo-serowym farszem 134

medalionów. Kruchość zawdzięczamy mleku, intensywności nadaje cebula i ostry ser. Idealne na rodzinny obiad! Mięso podałam na talerzu  Jesień PORCELANA BOGUCICE 700 g schabu Sól Pieprz Przyprawa do wieprzowiny Skworcu  (klik) 5 cebul 5 pieczarek 100 g żółtego sera (ostrego) 1,5 szklanki mleka 1 szklanka bułki tartej Olej do smażenia Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy(...)kilka godzin do lodówki. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na rozgrzanej patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schab odsączamy z mleka. Doprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Na każdym plastrze (bliżej brzegu)  układamy po dużej łyżce cebuli z pieczarkami oraz ser. Zawijamy na pół, spłaszczamy dłońmi tak aby brzegi się zamknęły. Każdy schab moczymy w pozostałym mleku

VioletoweKucharzenie
Wieprzowina słodko - kwaśna 139

dawna poszukiwałam przepisu,na pewne konkretne danie w stylu azjatyckim, znane głównie z barów serwujących "chińszczyznę" na wynos. W końcu znalazłam! Oto przepis na jedno z moich ulubionych dań - wieprzowina słodko – kwaśna (wieprzowinę można oczywiście zastąpić innym rodzajem mięsa). Danie to j est dość czasochłonne i wymaga nieco pracy, jednak myślę, że zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie

Codzienne Gotowanie
Tajska wieprzowina z dynią 155

czerwona papryczka chili pokrojone w plasterki 2 średnie cebule drobno pokrojone 2 łyżki czerwonej pasty curry 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kozieradki 2 łyżeczki brązowego cukru 400g wieprzowiny (schab) pokrojonej w cienkie plastry 2 łyżki sosu rybnego 400ml mleka kokosowego połowa dyni piżmowej (około 700g) obrana i pokrojona w kostkę swieża kolendra sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie(...)chili i cebulę, aż ta ostatnia się zeszkli. Dodaj czerwoną pastę curry, wymieszaj aż smażone warzywa pokryją się pastą, dodaj kurkumę, kozieradkę, i cukier, wymieszaj i chwilę przesmaż. Dodaj wieprzowinę i smaż do czasu aż zacznie lekko brązowiec. Następnie dodaj mleko kokosowe i sos rybny, wymieszaj, dodaj dynię i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez 30-45 minut

Codzienne Gotowanie
Zupa pho z wieprzowiną 150

anyżu 1 łyżka ziaren kolendry mała laska cynamonu (około5cm) 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego świeży imbir (około 3cm) 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 125g chudej wieprzowiny (polędwicy lub schabu) cytryna lub limonka pokrojona w ósemki 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej 0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki 1 mała papryczka chili drobno pokrojona pikantny(...)nich bulion, sos rybny i cukier. Zagotować, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez 20 minut. Zupę przecedzić do drugiego garnka, zagotować i wrzucić do niej cieniutko pokrojoną wieprzowinę, aby móc bardzo cienko pokroić mięso należy je lekko zmrozić. Gotować przez 2-3 minuty. Do miseczek włożyć makaron, zalać go wrzącą zupę z mięsem i od razu podawać. Zupa musi

Codzienne Gotowanie
Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples 241

innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. W głębokiej patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej olej i włóż wieprzowinę. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj cebulę, zmniejsz ogień do średniego i smaż do zeszklenia, przez ok. 5 minut. Włóż czosnek i smaż przez kolejną minutę(...)jabłka i groszek. Dopraw jeżeli to konieczne. Odcedzone ziemniaki włóż do miski, wymieszaj z oliwą. pietruszką, bułką tartą, serem, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wyłóż na wieprzowinę. Umieść całość ponownie w piekarniku i piecz przez 20-25 minut, do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem. Smacznego! English version Creamy pork tenderloin baked

karmelowy
Ziemniaczane babeczki po węgiersku 193

wieprzowej Olej do podsmażenia 1 marchew 1 cebula 150 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml wody Przyprawy do gulaszu: Przyprawa do wieprzowiny 1 kostka rosołowa 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej czerwona papryki 0,5 łyżeczki curry Odrobina imbiru Pieprz Sól Babeczki:  Ziemniaki(...)silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut. Gulasz przygotowujemy jako pierwszy, ponieważ wymaga więcej czasu. Łopatkę kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę.  W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i podsmażamy przez 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa

VioletoweKucharzenie
Fasolka po bretońsku. 170

mój mąż dojadając resztki prosto z gara :-) Polecam!!! Składniki na fasolkę po bretońsku 0,5 kg suchej fasoli Jaś (ja używam fasoli Jaś Tyczny- czyli najgrubszej) 0,5 kg wieprzowiny np. szynki 2 cebule pokrojone w kosteczkę 1 łyżka majeranku 1 łyżka cząbru 1 łyżka kminku mielonego (ewentualnie całego, ale uważam, że mielony bardziej się sprawdza) 1 łyżka papryki słodkiej(...)była ciągle zanurzona). Zostawiamy by namokła minimum 12 godzin (ja zostawiam na 24 godziny). Po tym czasie odlewamy wodę.      W sporym garnku rozgrzewamy olej. Wieprzowinę kroimy w kostkę (około 3 cm) i wrzucamy na gorący tłuszcz, dokładamy cebulę i chwilkę smażymy, aż cebulka się zeszkli, ale nie zarumieni. Następnie dokładamy odsączona fasolę, pokrojony czosnek, zioła i przyprawy

Rozpustne gotowanie
Wieprzowina w sosie pomidorowym z fasolką szparagową. 170

makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny na osobę (ja przygotowałam z 6 plastrów) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 łyżek przecieru pomidorowego, ewentualnie

Rozpustne gotowanie

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję