wieprzowina - 8831 przepisów (strona:24/589)

Quesadillas z sosem meksykańskim i mozzarella 182

pieczone tortillas . Robię często wersję bezmięsną quesadillas z soczewicą . Moje mięsożerne dzieci wolą jednak quesadillas z sosem meksykańskim czyli sosem z mielonego mięsa. Sos meksykański to sos z mielonej wieprzowiny. Smak sosu w dużej mierze zależy od wędzonej papryki i rzymskiego kminu. Sos jest w miarę pikantny. Zazwyczaj gotuję sos umiarkowanie ostry, bo moje najmłodsze dziecię nie lubi ostrego jedzenia(...)chętnych podaję świeżą chili. Quesadillas z sosem meksykańskim Składniki: 3-4 porcje 6 tortillas, 1 czerwone chili 200 g mozzarella creme fraiche natka pietruszki Sos ½ kg mielonego z wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki pomidorowego przecieru 200 ml przetartych pomidorów z kartonu sól do smaku 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki

codojedzenia
Aromatyczne leczo z papryką i cukinią 155

Składniki: 500 g szynki wieprzowej przyprawa do wieprzowiny 6 kiełbasek śląskich 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryki 2 młode cukinie żółte 2 młode cukinie zielone  6 średnich pomidorów malinowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki w proszku chili do smaku 2 łyżki słodkiej papryki posiekana natka pietruszki lub lubczyk olej do smażenia sól(...)pieprz Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do wieprzowiny, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oleju i dodać do mięsa. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować do miękkości. W tym czasie kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do wywaru. Kiedy mięso już będzie prawie

Czerwień i błękit
Klopsy z bobem i cytryną 125

odświeżył całą potrawę. Moje smaki-zupełnie inne od tych, które znam na codzień, ale uważam że warto próbować i poznawać kuchnię innych krajów. Nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis gdyż użyłam wieprzowiny, zamiast wołowiny i jagnięciny, ale i tak wyszło pysznie:). Bób można jeszcze znaleść w sklepach i na targowiskach, więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Polecam również pierogi z bobem(...)albo tradycyjny bób z masłem i pietruszką . Klopsy z bobem i cytryną / Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi „Jerozolima” Klopsy 500 g mielonej wieprzowiny 1 średnia cebula, drobno posiekana 120 g tartej bułki po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, mięty, koperku i kolendry 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka mielonego kuminu 2 łyżeczki kaparów, posiekanych

Pieguskowa Kuchnia
Lekki bigos z młodej kapusty 156

bigos miał delikatniejszy smak. Kapusta po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie taki ugotujcie! Składniki: 750 g  kapusty kiszonej 750 g młodej kapusty słodkiej 400 g chudej wieprzowiny (np. szynki) 250 g salami w kawałku 350 g kiełbasy, np. głogowskiej garść grzybów suszonych ok. 6 śliwek suszonych (pominęłam) 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ziarnistego kilka ziaren ziela(...)oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Do kiszonej kapusty, jeśli wyparuje woda, należy dolać wrzątku. Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą. Kiełbasę i salami bez skóry pokroić w kostkę. Po pół godzinie duszenia mięsa przełożyć kiełbasę i salami

Czerwień i błękit
Rolada lasagne z młodą kapustą 259

Mielona wieprzowina zawinięta w liściach młodej kapusty, pieczona w sosie pomidorowym. Uzupełnieniem dania są falujące płaty makaronu lasagne z żółtym serem, co sprawia, że danie jest kompletne. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 jajko 1 łyżka musztardy sarepskiej 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny mielony 1 główka młodej kapusty 6 płatów makaronu lasagne 150 g sera żółtego gouda(...)pokroić w grube plastry polewając sosem pomidorowym. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: kapusta , przecier pomidorowy , ser żółty , sos , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Rojoes. Wieprzowina po portugalsku. 202

zagłębiłem się w tajniki tradycji kulinarnej Portugalii, wcale nie wydawało mi się, że jest to kuchnia tak bardzo mięsna. A już zupełnie nie podejrzewałem jej o taką miłość do wieprzowiny. Tłustej wieprzowiny. No cóż - moja ignorancja. Teraz już wiem! Rojoes to stare wiejskie danie popularne szczególnie w północnej części kraju i na Azorach. Bardzo ważne w jego przygotowaniu jest użycie

zadanie-gotowanie
Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną 95

się, że jest to strzał w dziesiątkę, bo koszyczki były naprawdę przepyszne. Zniknęły tak szybko, że w sumie udało mi się dorwać tylko dwa Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną Składniki: 400 g szynki wieprzowej opakowanie ciasta filo 2 małe papryki (żółta i czerwona) 5 średnich pieczarek łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego kostka masła dwie garści(...)koszyczków umieszczamy farsz. Pieczemy w 180°C około 15 minut, aż ciasto zarumieni się i będzie chrupiące. Podajemy z dodatkiem świeżej rukoli. Smacznego Artykuł Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Schab w cebulowym sosie z grzybową nutą 196

schab w wyrazistym sosie cebulowym jest świetną propozycją na obiad. Dzięki serkowi sos jest kremowy. 500 g schabu wieprzowego 2 marchewki 1 duża cebula Mąka do obtoczenia Przyprawa do wieprzowiny Suszona natka pietruszki 2 szklanki wody 1 kostka grzybowa 100 g serka topionego gouda Sól Pieprz Olej do smażenia Szczypiorek do dekoracji Schab kroimy na mniejsze bitki (kawałki). Każdy przyprawiamy(...)przyprawą do wieprzowiny oraz suszoną natką pietruszki. Mięso obtaczamy w mące, smażymy na rumiano z każdej ze stron na rozgrzanej patelni. Schab przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy na patelnię wodę. Dokładamy kostkę o smaku grzybowym, zagotowujemy. Całość przelewamy do garnka. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość gotujemy

VioletoweKucharzenie
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 147

przygotuje potrawę z kupionych pierogów. Ja miałam w zamrażalce wcześniej zrobione pierogi, więc poszło błyskawicznie :) Farsz do pierogów możecie przygotować z różnego rodzaju mięsa, może to być cielęcina, wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub piersi z kury lub kaczki. Dla Was Kochani przepis od samego początku, włącznie z przygotowaniem pierogów z mięsem - krok po kroku . Zachęcam pięknie, korzystajcie z przepisu :) SKŁADNIKI(...)pierogi farsz: 800g cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki,  3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej ok. 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli  Wszystkie składniki na ciasto

Moja Książka Kucharska
Wieprzowina Kung Bao 139

Wieprzowina Kung Bao z chili i orzeszkami ziemnymi to pyszne i łatwe do przygotowania danie z kuchni azjatyckiej. Z reguły podaje się ją z białym ryżem, ale tak na prawdę będzie pysznie smakowało też z jakimkolwiek orientalnym makaronem: sojowym czy też ryżowym... Powiem Wam, że u mnie  w domu jest pochłaniane z każdym dodatkiem, albo bez niego 😁. Jeśli lubicie(...)ostrzejsze dania możecie dodać do mięsa nieco więcej papryczki. Zapraszam ! Wieprzowina Kung Bao Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Marynata do mięsa: 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka cukru 400 g wieprzowego schabu 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 marchewka kawałek imbiru ok. 3 cm 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego

Kulinarne przygody Gatity
Polędwica wieprzowa z sosem z kaparów 126

Polędwica wieprzowa z sosem z kaparów…Kolejna nowatorska wersja wieprzowej polędwiczki. Wieprzowina pasuje z czym popadnie nawet z sosem z kaparów i balsamicznego octu. Pyszna polędwica wieprzowa na obiad podana z pęczotto . Jak ja lubię takie wymyślne, a jednak proste w przyrządzeniu dania. Do tej potrawy nie potrzeba wiele składników. Mimo wszystko ma ona bardzo specyficzny smak i aromat(...)kaparów w sosie to przysłowiowa kropka nad “i”. Lubicie kapary? Używam te drobne i te duże. Najczęściej do tapenady lub makaronu putanesca . Nadają potrawom fajny smak. Do wieprzowiny idealne! Polędwica wieprzowa Składniki: na 4 porcje 600 g wieprzowej polędwicy 3 ząbki czosnku gałązka świeżego romarynu 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżka masła + 2 łyżki do sosu

codojedzenia
Kubańska wieprzowina w marynacie Mojo 227

Dokładnie w ten sposób robiona była wieprzowina w filmie ‘Chef’ z 2014 roku. To przepis Roy’a Choi’a – właściciela food trucka Kogi, z koreańskim jedzeniem fusion i tacos w Los Angeles. To mięsko to podstawa do kanapek Cubanos, ale samo, jako pieczeń na obiad, sprawdza się równie dobrze. Nie ma tu żadnych wyszukanych składników, a prostota wykonania powala. Wszystko(...)sznurkiem tak, żeby miało mniej więcej jednakową grubość – związane mięso łatwiej się też kroi. Wkładamy je do marynaty, dokładnie w niej otaczamy, zamykamy worek i wkładamy do lodówki. Marynujemy wieprzowinę przez co najmniej 12 godzin. Na drugi dzień wyciągamy mięso z marynaty na blat, dajemy mu dojść do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C. Mięso wyjmujemy z marynaty (marynatę

Karo in the Kitchen
Kubańskie cygara z wieprzowiny 506

Kubańskie cygara z wieprzowiny Kubańskie cygara , to kotleciki , które przypominają sławny oryginał " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mięsko mielone , obtoczone w przyprawach , z wygląda jak bałkańskie cevapcici , ale jest zdecydowanie inaczej przyprawione , bardziej w polskim stylu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)mięso stężeje . Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor . Podajemy na gorąco lub na zimno , najlepiej z sosami lub dipem Smacznego !   Post Kubańskie cygara z wieprzowiny pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pulled pork - szarpana wieprzowina 174

Pulled pork, czyli wieprzowina wolno pieczona, idealna do kanapki, ale można ją też podać normalnie do obiadu. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach.Przy wyborze kawałka wieprzowiny trzeba pamiętać, żeby nie był zbyt chudy, bo to właśnie tłuszcz sprawia, że mięso jest soczyste i pełne smaku, a nie suche.  Składniki: 1 kg łopatki

Dobra karma
Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą / Spicy pork pumpkin and cabbage goulash 157

Zamiast kapusty można dodać jarmużu, danie będzie jeszcze zdrowsze;) Polecam na sycący i rozgrzewający obiad w te zimowe dni. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą (4-5 porcji) Składniki: 1 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki (mniej lub więcej jeśli lubisz pikantne dania) 10 pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę(...)minutes. Remove the lid, increase the temperature to 200 oC and bake for 15 minutes. Serve with mashed potatoes or crusty bread. Enjoy! Artykuł Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą / Spicy pork pumpkin and cabbage goulash pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy

Proponowane wyszukiwania