wieprzowina - 8831 przepisów (strona:17/589)

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina 189

Każdy dzień jest dobry, by nauczyć się czego nowego, odkrywać nieznane albo na nowo spojrzeć na zapomniane. Ostatnio takim moim odkryciem była szarpana (albo jak kto woli - rwana, czesana) wieprzowina, czyli pulled pork.  Zamarzyły się nam burgery. Zazwyczaj robię je z wołowiną i nie ukrywam, że są przepyszne (to zdanie nie tylko moje, ale i wszystkich, którzy je próbowali(...)dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia pulled pork. Takiej prawdziwej szarpanej wieprzowiny, pieczonej przez kilka godzin, której aromat nie daje przejść obojętnie i wywołuje najśmielsze kulinarne fantazje... Chrupiąca bułka, ogórek, soczysta sałata, pomidor, może jeszcze pieczarki albo grillowana papryka... Albo puszyste puree z ziemniaków, ulubiona surówka... i pulled pork.  Kolejną zaletą tej potrawy jest to, że mimo długiego

Obiad gotowy
Wieprzowina Adobo 289

Wieprzowina Adobo Dziś zabieram Was na Filipiny. Wieprzowina Adobo to jedno z najpopularniejszych dań w tym kraju. W ten sam sposób możemy też przygotować kurczaka. Jest słodko-kwaśne, z bardzo aromatycznym sosem, którego resztki świetnie nadadzą się do przygotowania smażonego ryżu czy jako sos do stir fry. 750 g Mięsa wieprzowego (najlepiej bardziej tłusty kawałek – karkówka, boczek ewentualnie łopatka(...)mieszamy), aż sos się zredukuje i zagęści. Jeżeli potrzeba doprawiamy solą i serwujemy natychmiast np. z klejącym ryżem i warzywami z przyprawą 5 smaków. Przystrajamy posiekanym szczypiorkiem. The post Wieprzowina Adobo appeared first on Oslov

Oslov.
Czwartek: Polędwiczka adobo 120

Adobo to niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Świetnie sprawdza się jako marynata i glazura do wieprzowiny, kurczaka i ryb. Czas przygotowania : 1,4 godziny w tym godzina marynowania Czas pieczenia: 30 minut Poziom trudności : Całkiem łatwe Liczba porcji : 2 Od Filipin, przez Hiszpanię, Portugalię, Meksyk, po Portoryko – wszędzie(...)wieków lokalna przyprawa i sposób traktowania mięsa. Filipińczycy przekonują, że jeszcze przed najazdem Hiszpanów autochtoni konserwowali w ten sposób mięso. To samo można usłyszeć od Portorykańczyków, choć wieprzowina i kurczaki pojawiły się tu dopiero wraz z hiszpańskimi kolonistami. Nie wiadomo jak było, wiadomo jak jest. Słowo „adobo” pochodzi od hiszpańskiego „adobar” – marynować. Jest to mieszanka

Niedzielny kucharz
Jak przygotować smakowity ramen? 147

chińską wersję odróżniała obecność czerwonego mięsa. Podstawowe składniki ramenu „japońskiego” to bulion (mięsny lub rybny), makaron, marynowane jajka oraz cebula i pędy bambusa. Inne popularne dodatki to m.in. pieczona wieprzowina (tzw. wieprzowina Chashu), pulled pork, warzywa przygotowane na patelni typu WOK (można ją kupić w https://zasmakujradosci.pl/kuchnia ), przegrzebki, szczypior, kukurydza, grzyby moon, glony nori czy sezam. Odmiany ramenu(...)dominują inne rodzaje ramenu. W Tokio przeważa lekki ramen sojowy. Z kolei Sapporo słynie z ramenu miso.  „Domowy” ramen Ramen bez problemu można przygotować w domu. Wystarczy na wieprzowinie z kośćmi (co najmniej 1 kg) przygotować tradycyjny bulion z dodatkiem odrobiny korzenia imbiru oraz pasty miso. W międzyczasie (zupa musi gotować się nie krócej niż 2 godziny) trzeba ugotować

Tradycyjna Kuchnia
Cielęcina – jak ją przygotować? Dlaczego warto sięgać po nią częściej? 222

Choć cielęcina ma wiele zalet, często na próżno szukać jej na polskich stołach. Wciąż najwięcej spożywa się u nas wieprzowiny i drobiu. Cielęcina bywa doceniana, ale niestety w znacznie mniejszym stopniu. Tymczasem, ze względu na jej właściwości odżywcze, jest to jedno z najbardziej wartościowych mięs. Wyróżnia się delikatnym smakiem, brakiem włókien i niską zawartością tłuszczu. Do tego jest lekkostrawne, dlatego(...)nadwagi czy otyłości, a także pogarszającej się jakości naszego pożywienia w ogóle, cielęcina wydaje się idealnym rozwiązaniem. Już samo wprowadzenie jej do diety lub zastąpienie nią kochanej przez Polaków wieprzowiny będzie zmianą korzystną dla zdrowia. Cielęcina zawiera tylko około 3 gramów tłuszczu w 100-gramowej porcji. Stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk, fosfor czy potas

codojedzenia
PIECZONY SCHAB W MAJERANKU 159

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Górną, bardziej tłustą część mięsa nacinamy w poprzek chodź nie jest to konieczne. Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim cały kawałek Naszej wieprzowiny. Majeranek, sól i świeżo mielony pieprz łączymy razem i również wcieramy w schab, pamiętając o każdej jego stronie. Tak zamarynowane mięso odstawiamy na ok 2-3h, żeby przeszło aromatem(...)schab w majeranku, na pewno wyjdzie Wam idealnie A jak go już przyrządzisz, daj znać Czy Ci smakował. Będzie mi bardzo miło Jeśli szukasz innych przepisów na dania z wieprzowiny, koniecznie spróbuj ZDROWEJ ZAPIEKANKI ZIEMNIACZANEJ i WIEPRZOWE POLĘDWICZKI Z ZAPIEKANYM BROKUŁEM SMACZNEGO Artykuł PIECZONY SCHAB W MAJERANKU pochodzi z serwisu

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
SMAŻONY MAKARON Z WIEPRZOWINĄ PO CHIŃSKU 377

Dania chińskie są pyszne, aromatyczne i dobrze doprawione. Dzisiaj pomysł na smażony makaron z wieprzowiną. Makaron przepysznie smakuje i łatwo się go przygotowuje, a cały sekret smaku tkwi w marynowanej wieprzowinie.  SKŁADNIKI : 200 g ugotowanego makarony Chow Men 300 g chudego mięsa wieprzowego 1 kapusta pak choi 1 mała marchew 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryka kawałek pora(...)paseczki. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, wlewamy do mięsa i marynujemy około 2 godzin. Warzywa kroimy w słupki. Mięso wykładamy z marynaty ( marynatę zostawiamy ) Na wysokiej patelni, podpiekamy na oleju wieprzowinę, następnie po kilku minutach dodajemy warzywa. Wlewamy trochę wody i dusimy danie około 15 minut. Pokrywkę zdejmujemy, wlewamy pozostałą marynatę z mięsa, dodajemy wszystkie przyprawy i podpiekamy ciągle mieszając

Kulinarne Fantazje Marioli
Kubańska kanapka Cuban Sandwich 244

20cm) albo inny płaski - np. w rodzaju ciabatty -4 łyżeczki musztardy -4-5 plasterków żółtego sera -150 g ogórków konserwowych -4-5 plasterków szynki miodowej -150 g skrawków pieczonej wieprzowiny w stylu kubańskim* -4-5 plasterków salami -2 łyżeczki masła *wieprzowina w stylu kubańskim to zazwyczaj łopatka zamarynowana z pieprzem, mielonym kminkiem, oregano, oliwą z oliwek, czosnkiem, chilli, cebulą(...)kawałki i przesmażonego na patelni grillowej z przyprawami. Przygotowanie Chleb kubański przekroić wzdłóż. Obie części posmarować musztardą. Ułożyć plasterki sera. Na dolną połowę ułożyć pokrojone w plasterki ogórki, szynkę, wieprzowinę, salami. Przykryć drugą częścią. Jeżeli jest możliwość użycia prasy do panini - prasować i podgrzać w posmarowanej masłem. Jeżeli nie, masło rozgrzać na patelni grillowej. Grillować kanapkę po obu stronach dociskając

Zielona Kuchnia
Potencjał witamin z grupy B 120

nerwowych i funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Głównie jest gromadzona w nerkach, wątrobie, mózgu i sercu, lecz trzeba pamiętać o uzupełnianiu jej zapasów. Najbogatszym źródłem witaminy B1 jest m.in. mięso (wieprzowina, baranina, wołowina), drób, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola), drożdże, kasza gryczana niepalona, płatki owsiane, jajka, biały ser, rozmaite warzywa np. pomidory, kalafior, brokuły, kapusta i owoce takie(...)wzmacnia wzrok. Niedobory mogą prowadzić do niedokrwistości, pękania warg, zmian w układzie nerwowym czy łuszczenia się skóry. Witamina B2 występuje m.in. w: serach żółtych i białych, makreli, jajkach, cielęcinie, wieprzowinie, wołowinie, brokułach, szpinaku, pomidorach, mleku, płatkach owsianych, kukurydzy, jabłkach, śliwkach i mięsie drobiowym. Pamiętajcie o tym, iż zwiększone zapotrzebowanie na ryboflawinę ma miejsce w trakcie wzrostu, laktacji, ciąży oraz stresu

MintTaste
Galaretka z Lebiodki pospolitej –czyli oregano 161

omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne,  które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki.   Oregano posiada również wartościowe walory smakowe oraz(...)omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne,  które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki. Lebiodka pospolita – właściwości lecznicze Lebiodka pospolita posiada bardzo

w mojej kuchni
Zupa ogórkowa z chipsami serrano 102

Zupa ogórkowa niejedno ma imię ... Przyjęło się że klasyka jest zawsze najlepszą jednak ja lubię bawić się smakiem i zaskakiwać. Dziś dość klasyczna zupa ogórkowa przygotowana na wywarze z wieprzowiny z ogórkami kiszonymi i ryżem, jednak dla urozmaicenia podałam ją z chipsami serrano, które bardzo lubimy do kremów jak i klasycznych zup.   Zupa ogórkowa z chipsami serrano Składniki(...)wieprzowiny z kością 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula biała kawałek selera natka pietruszki 5-6 ogórków kiszonych 150 ml wody z ogórków kiszonych  sól, pieprz liść laurowy  ziele angielskie około 2 l wody 100-150 g ryżu  szynka dojrzewająca serrano  Przygotowanie : Wieprzowinę z kością przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bitki wieprzowe w sosie kurkowym 282

bitki z wołowiny . Na blogu jest już przepis na bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia mięsa. My lubimy wszelakie dania mięsne z wieprzowiny szczególnie polecamy przepis na szynkę duszoną , czy żeberka , zrazy wieprzowe zawijane Jak zrobić bitki z wieprzowiny w sosie z dodatkiem kurek? Składniki: 50 dag szynki wieprzowej sól, pieprz i słodka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania